Toledo, Spania

Toledo er en av Spanias aller flotteste og mest interessante byer. Den ligger spektakulært plassert på en bakketopp i et ellers flatt og tørt landskap. I løpet av sin lange historie har den tatt opp i seg impulser fra mange forskjellige kulturer. Både romerne, maurerne, jødene og kristne har satt sitt varige preg på byen, noe som har ført den inn på Unescos verdensarvliste.

Utsikt over Toledo

Utsikt over Toledo

Toledo har rundt 80 000 innbyggere og ligger i regionen Castilla La Mancha, omtrent 70 km sør for Madrid. Elven Tajo renner her i en halvbue rundt byen på vei mot utløpet sitt i Lisboa. Etter å ha vært viktig både under romerne og vestgoterne ble Toledo på 700-tallet erobret av de muslimske maurerne som kom fra Nord-Afrika og la under seg hele den iberiske halvøy. I det mauriske riket skal angivelig muslimer, kristne og jøder ha levd sammen i relativ harmoni – “La Conviviencia” (dog noen hevder at dette bygger på usikre kilder).

Toledo by night

Toledo by night (foto av Balbo / Wikimedia Commons)

I 1085 ble Toledo vunnet tilbake av de kristne, men jøder og muslimer fikk lov til å bli boende og byen var i flere hundre år kjent for sin religiøse toleranse. Den mauriske innflytelsen fortsatte derfor helt frem til 1492 da de kristne fikk gjenerobret hele Spania og de siste muslimene ble kastet ut. Landet var nå på toppen av sin makt og i en liten periode som hovedstad hadde Toledo sin storhetstid. Mange flotte bygninger ble konstruert og byen var berømt for sin produksjon av sverd, silke og fliser. Etter at Madrid ble valgt til hovedstad i 1561 mistet Toledo gradvis sin innflytelse og politisk skjedde det relativt lite av betydning frem til våre dager. Dette hadde imidlertid fordelen at deler av byen ble bevart omtrent som på 1500-tallet, hvilket gjør at Toledo i dag fremstår som svært fascinerende.

Kloster

Klosteret San Juan de los Reyes (foto av kaysgeog / Flickr)

Toledo har mange severdigheter, men det mest interessante er imidlertid helheten og byen selv. Fra maurerne har Toledo arvet et trangt og labyrintaktig gatenett, av samme type som man særlig kjenner fra Marokko. Men mens marokkanske byer ofte er nedslitte og forsøplede, så er Toledo både velstelt og oppusset. Det er artig å bare spasere tilfeldig rundt og se hva som dukker opp men det kan allikevel være nyttig med en guidebok for ikke alle attraksjonene er like åpenbare ved første øyekast.

Trang gate

Typisk trang gate i Toledo

Førsteinntrykket ved ankomst til Toledo vil nok være at byen må ha vært riktig godt beskyttet. I tillegg til posisjonen på toppen av en haug så var den omringet av en høy bymur som fremdeles er godt bevart. Flere av byportene ser riktig imponerende ut, kanskje spesielt hovedinngangen Puerta de Bisagra Nueva, som omkranses av to runde tårn og minner besøkende om at dette ikke er noen hvilken som helst by.

Byport i Toledo

Puerta de Bisagra Nuevo – hovedinngangen til Toledo

Ved å følge hovedveien et lite stykke videre fra inngangen kommer man snart til Plaza de Zocodover som er et slags sentrum. Det kan kanskje være en liten nedtur for til å spansk plaza å være er den ikke så mye å skrive hjem om. Den viktigste grunnen til å komme dit er for å ta det lille turisttoget som starter derfra og kjører en 45 minutters rundtur i byens gater. Med en pris på bare 5 euro er turen overraskende god valuta for pengene og gir et fint overblikk over byen, som deretter kan utforskes videre på egen hånd. Toledo har forøvrig også en daglig gratis guidet tur. Denne har jeg ikke prøvd, men slike turer er nesten alltid bra kvalitet.

Byport

Nok en byport til Toledo

Under vandring rundt i Toledo vil man før eller siden helt sikkert støte på byens mest karakteristiske bygninger: Alcazar og Toledo-katedralen. Festningen Alcazar ble bygget av maurerne på 1000-tallet og ligger på byens høyeste punkt. For tilhengere av den tidligere diktatoren Franco har bygningen fått en spesiell symbolsk betydning. Under borgerkrigen på 1930-tallet forskanset nemlig en gruppe nasjonalister (tilhengere av Franco) seg i festningen og holdt ut i flere måneder før de ble reddet av Francos hær som var kommet opp fra Marokko. I dag inneholder bygningen både et militærmuseum og nasjonalbiblioteket.

Alcazar

Alcazar i Toledo

Spania har overflod av imponerende katedraler men Toledo har helt klart en av de flotteste. Den ble bygget over en stor moske og selve byggearbeidet tok rundt 250 år. Sluttresultatet er gigantisk men det er kun fra rådhusplassen at man får oversikt over proporsjonene siden andre bygninger ligger så tett inntil katedralen. Her ligger forøvrig også rådhuset (en vakker bygning i maurisk stil som inneholder den offisielle turistinformasjonen) og erkebiskopens palass.

Katedralen i Toledo

Katedralen i Toledo

Toledo er ellers full av gamle historiske bygninger og man kan fort gå lei hvis man skal besøke alle sammen. En av de mest interessante er klosteret San Juan de los Reyes med en enorm tilhørende kirke. Selve klosteret har noen utendørs ganger fulle av buer, søyler og statuer som omkranser en en velstelt liten tilhørende hage med appelsintrær. Den jødiske kulturen er det imidlertid ikke så mange gjenværende rester av i Spania. Jødene ble kastet ut i 1492 sammen med muslimene og i dag finnes det bare tre gjenværende synagoger i hele Spania, men to av dem er i Toledo (den siste er i Cordoba). Ingen av dem er i bruk, men begge kan besøkes av turister og den ene inneholder et lite jødisk museum hvor man kan lære litt mer om de spanske jødene.

Typisk Toledo

Typisk Toledo

Toledo har flere kunstmuseer, men det er utvilsomt en bestemt kunstner som er spesielt knyttet til byen, nemlig El Greco (“Grekeren”). Som navnet antyder var han opprinnelig greker, men slo seg ned i Toledo på 1500-tallet. Han drev med flere typer kunst men er spesielt kjent for maleriene sine. Den særegne stilen hans lot seg ikke lett klassifisere innen noen spesiell retning, men han hadde allikevel stor innflytelse på senere malere. Verkene til El Greco er utstilt over hele byen, blant annet i flere av kirkene (inkludert katedralen), El Greco museet, Santa Cruz museet og Santo Domingo el Antiguo klosteret, hvor også graven hans ligger.  

Santa Cruz museet

Flotte detaljer ved inngangen til Santa Cruz museet

Elven Tajo flyter i en halvsirkel rundt byen og det finnes to broer over den som er vel verd å se nærmere på. Alcantara-broen stammer helt fra romertiden, men det er San Martin broen fra 1300-tallet som nok er den fineste. På bysiden mellom de to broene går det forøvrig en “økologisk” sti som man kan følge for en trivelig spasertur uten veldig mange andre turister. Det er imidlertid fra den andre siden av kløften at man har den beste utsikten over Toledo. Hvis man vil strekke litt på beina kan man følge en rundløype på ca. 8 kilometer hvor man får utsikt over byen fra flere vinkler. Turisttoget stopper forøvrig på det beste utsiktspunktet og er en grei måte å få sett utsikten hvis man har dårlig tid eller ikke har lyst til å gå.

Suvenirbutikk

Nok av suvenirbutikker i Toledo

Toledo ligger i området La Mancha hvor handlingen i den klassiske romanen “Don Quijote” fra 1600-tallet utspiller seg. Miguel Cervantes sin satiriske roman om en sinnsforvirret adelsmann som reiser ut på eventyr er et av verdens mest berømte litterære verk. (Den er samtidig et godt eksempel på en bok som alle har hørt om, men nesten ingen har lest. Les boken gratis på nettet her.) I hele regionen finnes det utallige referanser til Don Quijote. I Toledo har man reist en statue og i byen Ciudad Real finnes et helt museum dedikert til den fiktive antihelten. De spanske turistmyndighetene har i tillegg definert en slags offisiell “Don Quijote rute” for de som vil følge i hans fotspor.

Don Quijote

Don Quijote

Det er lett å besøke Toledo på en dagstur fra Madrid, men byen har så mye å se og gjøre at man ikke rekker over alt på bare en dag. Derfor kan det være en god ide å bli værende minst en natt i Toledo. På kvelden har dessuten de fleste dagsturistene reist og det er en helt annen atmosfære i byen. Fra bussterminalen Plaza Eliptica i Madrid går det busser hver halvtime (reisetid rundt 1 time) og det er også mulig å ta høyhastighetstog til Toledo fra Atocha-stasjonen (dyrere og ikke noe spesielt mer praktisk). Det finnes også guidede turer fra Madrid, men det er egentlig unødvendig siden det er så lett å komme til Toledo på egen hånd.

Ungdomsherberge

Det gamle slottet inneholder et ungdomsherberge

Toledo er en populær turistby så det er selvsagt ingen mangel på verken kafeer, restauranter, barer, suvenirbutikker eller hoteller. Det mest særegne hotellet i byen er utvilsomt Albuerge San Servando som ligger i et helt ekte gammelt slott på motsatt side av kløften. Med et slikt utseende hadde man kanskje forventet at det skulle være et luksushotell men det er faktisk et ungdomsherberge med svært billige rom (fra ca. 15 euro for seng i sovesal, men de har også private rom). Sjekk ellers hotellpriser i Toledo hos Agoda. For å komme seg til Toledo fra Norge er det mest naturlig å først fly til Madrid. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *