Tikal, Guatemala

Inne i jungelen i Guatemala ligger ruinene av Tikal, en gang den aller mektigste byen i den gamle mayasivilisasjonen. Men fra år 900 så skjedde et eller annet som førte til at byen ble helt forlatt. Det finnes mange teorier om hva som skjedde, men ingen vet med sikkerhet hva som forårsaket nedgangen. Uansett ble Tikal liggende glemt og gradvis oppslukt av jungelen, helt til den ble gjenoppdaget på 1800-tallet.

Gran Plaza med Jaguartempelet

Etter gjenoppdagelsen er det gjennomført en viss rekonstruksjon og man har fjernet en del jungel. Tikal er nå den største utgravde mayabyen og er i dag Guatemalas klarte største turistattraksjon. Til tross for beliggenheten inne i jungelen er ruinene lett tilgjengelige for for turister. Til tross for dette er den langt fra så oversvømmet av besøkende som for eksempel Chichen Itza i Mexico, ikke så altfor langt fra Cancun.


Nord Akropolis sett fra Masketempelet

Mayaene er en av mange etniske grupper i Mellom-Amerika. De gamle mayane hadde en svært høyt utviklet kultur, blant annet med sitt eget skriftsystem (gjerne kalt mayahieroglyfer da tegnene har en overfladisk likhet med de egyptiske hieroglyfene). Mayaene etterlot seg derfor en rekke tekster (minst 10000), hovedsakelig inngravert på forskjellige monumenter, steiner og pottekunst. I ettertid har man klart å nesten fullstendig “dekode” språket slik at vi har vi fått kjennskap til deres gamle kultur og historie. I tillegg var mayane dyktige på kunst og astronomi.  Blant annet hadde de utviklet en svært nøyaktig kalender hvor de kunne forutsi sommer- og vintersolverv.


Masketempelet sett fra Gran Plaza

Mayabyen Tikal var på sitt største i perioden år 200-900.  På 500-tallet var hadde byen kontroll over et område på 30 kvm med rundt 100000 innbyggere. Det var imidlertid stadige stridigheter med andre mayabyer i nærheten og i 557 ble Tikal erobret og underlagt Caracol (ruinene befinner seg i dagens Belize) og en periode med nedgang begynte. På slutten av 600-tallet kom de imidlertid sterkt tilbake etter at de fikk en ny konge og endte opp som den dominerende mayabyen i området. Perioden 700-850 var Tikals storhetstid og mange av de mest imponerende bygningene ble bygget i denne perioden før den mystiske undergangen.


Mayakunst

Pyramidene og templene i Tikal er ikke like høye som i Teotihuacan i Mexico, men til gjengjeld ligger de delvis skjult inne i jungelen slik at man kan virkelig kan føle seg om en oppdager når man går rundt. Totalt finnes det ca. 4000 strukturer i byen, men mange av disse er veldig dårlig forfatning. Det går stier/veier rundt til de best bevarte delene av Tikal, men det finnes mange andre ruiner inne i jungelen, dog i svært dårlig stand. Faktisk er bare ca. 80% av ruinene i Tikal gravd ut.


Mosegrodd tempel

Etter en kort spasertur fra inngangen kommer man til Gran Plaza hvor mange av Tikals mest imponerende strukturer er samlet. Rett ovenfor hverandre ligger Tempel 1 og 2 (også kalt henholdsvis Tempelet for den store jaguaren og Masketempelet) som er to høye pyramider med hvert sitt tempel på toppen. Man kan klatre opp på Tempel 2 og få flott utsikt over Gran Plaza. På venstre side ser man da Nord Akropolis som inneholder noen av de eldste strukturene, helt fra ca. 400 f. Kr.


Jaguartempelet med Nord Akropolis i bakgrunnen

Sør og øst for Gran Plaza finner man Sentrale Akropolis som i utgangspunktet kanskje ikke umiddelbart ser så imponerende ut, men faktisk er kanskje det artigste stedet i Tikal å utforske. Det er en skikkelig labyrint med masse små templer, rom og ganger. Arkeologene tror at dette var et palass for de viktigste innbyggerne i Tikal. Området rundt Gran Plaza har de best bevarte bygningene, men det finnes mange andre pyramider og templer rundt i jungelen og det er lett å bruke hele dagen på å gå på oppdagelsesferd.


Det er et rikt dyreliv blant ruinene i Tikal

Et interessant poeng er at det ikke finnes noen vannkilder (innsjøer, elver) rett i nærheten av Tikal. Derfor måtte mayaene klare seg med regnvann som de samlet opp i store reservoarer. På denne måten var de åpenbart svært sårbare overfor manglende regn og en av teoriene om hvorfor Tikal gikk under går ut på at klimaet endret seg og det ble tørrere i området.


Tempel under restaurasjon

Man vil fort oppdage at det er et svært rikt dyreliv i Tikal og nasjonalparken rundt. Hvis man ikke får se dem, så vil man helt sikkert høre brølapene. Spesielt om morgenen og kvelden kan disse gi sette i gang med noen fryktinngytende brølekonserter. I tillegg finnes det en rekke andre pattedyr som man kan få se dersom man har øynene åpne, samt over tre hundre fuglearter, noen av dem svært sjeldne.

Noen templer stikker akkurat opp over den tette jungelen

Inngangsbilletten til Tikal koster 150 quetzaler (ca. 110 NOK). Tikal har dessuten to museer med diverse artifakter som har blitt hentet ut av ruinene. Disse er ikke inkludert i inngangsbilletten, men er nok uansett først og fremst for de mest arkeologisk interesserte. Utenfor finnes imidlertid en flott modell av hvordan Tikal så ut rundt år 800.


Enda en pyramide å klatre på

Tikal ligger altså i jungelen og det er åpenbart generelt lite som skjer i den umiddelbare nærhet. Det finnes to hoteller (Jaguar Inn og Tikal Inn) rett utenfor inngangen og disse er praktiske (men dyre til Guatemala å være) hvis man ønsker å starte dagen tidligst mulig. De fleste besøkende bor enten i den lille byen Flores som ligger på en øy i innsjøen Lago de Peten Itza (ca. 63 km fra Tikal) eller El Remate (på motsatt side av samme innsjø, ca. 33 km fra ruinene). Det er meget enkelt å arrangere transport til Tikal fra begge stedene. Alle reisebyråer har minibusser som henter og bringer og de arrangerer også guidede turer av ruinene.

Nærbilde av Jaguartempelet

Flyselskapet TACA Airlines har daglige flyvninger til Flores fra hovedstaden Guatemala City, slik at man faktisk kan besøke Tikal på en dagstur hvis man befinner seg der. Dette er sannsynligvis ikke aktuelt for de fleste nordmenn da Guatemala City uansett ikke er noen stor turistattraksjon, faktisk heller en by de fleste unngår. I luftlinje befinner ikke Tikal seg så langt fra Cancun i Mexico, et populært sted for norske charterturister. For å fly til Flores fra Cancun må man imidlertid fly via San Salvador og Guatemala City, noe som både tar lang tid og er fryktelig dyrt (gjerne 5-6000 NOK), så dette er i praksis ikke noe alternativ. I stedet bør man sette av noen dager til å besøke Tikal med landtransport. Man kan da først ta buss fra Cancun ned til Chetumal ved grensen til Belize og derfra direktebuss til Flores eller eventuelt til Belize City og bytte buss der.

Flores – et godt utgangspunkt for å besøke Tikal

Til tross for Tikal og mange andre severdigheter trekker ikke Guatemala til seg veldig mange turister. Det er derfor sjelden kampanjepriser med flyselskapene dit. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene. Et godt alternativ for å komme seg fra Norge er antagelig å bestille en restplass på en chartertur til Cancun og reise videre derfra slik som beskrevet ovenfor.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *