Teotihuacan, Mexico

Amerika hadde en rekke høyt utviklede kulturer lenge før kontinentet ble “oppdaget” av europeerne. Mayaene og inkaene er nok de mest kjente i dag da disse har etterlatt seg fantastiske ruinbyer som Tikal (i dagens Guatemala) og Machu Picchu (i dagens Peru). Her skal vi se nærmere på Teotihuacan, en sivilisasjon som eksisterte i perioden 300 f. Kr til 700 e. Kr. Like utenfor dagens Mexico City har de etterlatt seg ruinene av en hel by som blant annet inneholder to av verdens største pyramider.


Utsikt fra Månepyramiden mot de dødes aveny og Solpyramiden

Man vet lite om opphavet til Teotihuacan-kulturen, men den sies å ha nådd sitt høydepunkt rundt år 450 da den hadde innflytelse over store deler av dagens Mexico og Mellom-Amerika. På den tiden hadde Teotihuacan minst 150 000 innbyggere og byen spredde seg over 30 kvadratkilometer. Kulturen var svært avansert med egne systemer for utnyttelse av regnvann, avløp, kunst og håndverk, markeder, boligområder, templer og palasser.


De dødes aveny med Månepyramiden i enden

Religionen til Teotihuacan-kulturen inneholdt en rekke guder, blant annet regnguden Tlaloc, vanngudinnen Chalchiuhtlicue og den fjærkledde slangen Quetzalcoatl. Gudene kunne imidlertid ikke hindre at hele kulturen gikk under en eller annen gang rundt år 700. Årsaken til undergangen er ikke kjent, men det finnes flere teorier, blant annet omfattende tørke, invasjon av andre grupper eller intern maktkamp.


Selve Quetzalcoatl

Rundt 500 år senere ble Teotihuacan gjenoppdaget av Aztekerne.  Disse ble så imponert av alle byggverkene at de gav den navnet Teotihuacan som kan oversettes med “Gudenes fødested” (eller omtrent noe sånt). Aztekerne flyttet imidlertid ikke inn i den forlatte byen men brukte den som et pilgrimssted. Navnene på alle bygningene i Teotihuacan stammer forøvrig fra Aztekerne. Det er ingen som vet hva de opprinnelig ble kalt.


Månepyramiden sett fra toppen av Solpyramiden

Uansett hva grunnen til Teotihuacans undergang er, så kan man ikke ta fra dem at de laget noen imponerende byggverk som fremdeles er i rimelig god stand nærmere to tusen år senere. Teotihuacan domineres av de to store pyramidene: Solpyramiden og Månepyramiden, men det er også mye annet interessant å se. Man får dessuten lov til å gå rundt på egenhånd de fleste steder på området, så her er det mye å oppleve.


Solpyramiden sett nedenfra

Etter å ha gått gjennom hovedinngangen kommer man rett til “De dødes aveny”. Denne brede veien går ca 2 kilometer nordover mot Månepyramiden og på hver side ligger det ruiner av gamle templer og palasser for Teotihuacans elite.


De dødes aveny og Månepyramiden

Ved å gå videre ca 1 kilometer nordover langs avenyen kommer man til Solpyramiden på høyre side. Solpyramiden er den største i Teotihuacan og den tredje største i verden (målt etter volum – de to største Cholulapyramiden og Kheopspyramiden). Det er i sannhet et imponenerende byggverk og for de fleste besøkende er det obligatorisk å klatre opp på toppen for å nyte utsikten over hele Teotihuacan. Ingen vet hva formålet med pyramiden var, men det har sannsynligvis vært religiøse grunner for å bygge den. Denne teorien fikk ytterligere støtte i 1971 da arkeologene oppdaget en tunnel under pyramiden som ledet til en hule med religiøse gjenstander rett under sentrum av pyramiden. En teori går ut på at solen ble tilbedt i denne grotten og at de opprinnelige innbyggerne mente at selve livet hadde oppstått der. Vanlige turister har imidlertid ikke adgang til verken tunnellen eller grotten.

Månepyramiden sett nedenfra

I enden av avenyen står Månepyramiden som bare er litt mindre enn Solpyramiden. Legg merke til Måneplazaen, den åpne plassen med et alter i midten og omringet av en rekke plattformer.  Man tror at alteret ble brukt til religiøs dans under seremonier. Utgravninger under selve pyramiden har funnet diverse menneskeskjeletter og en del andre artifakter, noe som viser at det finnes flere graver der under. I likhet med Solpyramiden kan man klatre opp på Månepyramiden for å se på utsikten.


Månepyramiden (venstre) og Solpyramiden (høyre) i det fjerne

Mange turister nøyer seg med å klatre opp og ned på pyramidene, men det finnes mye annet interessant i Teotihuacan hvis man bare har øynene med seg. Rett ved hovedinngangen ligger et større kompleks som kalles for citadellet. Angivelig skal det ha vært bosted for Teotihuacans leder. Mest interessant er imidlertid Quetzalcoatls tempel inne i citadellet. Det er ikke så veldig stort, men er dekorert med noen flotte figurer av den godeste Quetzalcoatl selv.


Citadellet

Mange av de andre strukturene kan også være av interesse. Dersom man er ordentlig interessert bør man skaffe seg en god guidebok til Teotihuacan før man begynner å gå rundt. Et alternativ er selvsagt også å få seg en guide til ruinene. Området inneholder dessuten et museum med mange utgravde gjenstander samt masse info om Teotihuacan. Inngangsbilletten til Teotihuacan koster 51 pesos og inkluderer også adgang til museet.


Dekorasjoner av Quetzalcoatl og Tlaloc på Quetzalcoatls tempel

Det er mest naturlig å besøke Teotihuacan på en dagstur fra Mexico City, selv om det også er mulig å bo i den nærliggende byen San Juan Teotihuacan. Fra busstasjonen Terminal Central del Norte i Mexico City går det busser til Teotihuacan hvert kvarter (33 pesos) dersom man ønsker å reise på egen hånd. Det finnes selvsagt også en rekke selskaper som arrangerer guidede turer (typisk rundt 400 pesos), dersom man foretrekker dette. Et hvilket som helst reisebyrå i Mexico City og mange hoteller kan ordne med booking av slike turer.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *