Tallinn, Estland (2024)

Tallinn er hovedstaden i Estland og er særlig kjent for sin flotte gamleby. Med sine brostensbelagte gater, eventyraktige bymur, gamle kirker og andre vakre bygninger, kan man vanskelig unngå å bli sjarmert av Tallinn. Byen skiller seg dessuten fra andre godt bevarte middelalderbyer i Europa gjennom sin nære tilknytning til de nordiske landene. Selv om Estland lenge var en del av Russland og Sovjetunionen, er landet først og fremst nordisk i et større historisk perspektiv.

Utsikt over Tallinn

Utsikt over gamlebyen fra Toompea

Beliggenhet ved Østersjøen gav Tallinn en strategisk posisjon for handel mellom Skandinavia, Nord-Europa og Russland og byen var derfor attraktiv for stormaktene i området. Som viktig handelsby ble Tallinn etter hvert medlem av Hansaforbundet. På 1200-tallet erobret Danmark byen og tvangsinnførte kristendommen, mens senere hadde både den tyske ridderordenen, Sverige og Russland lange perioder ved makten. Russland beholdt kontrollen fra 1710 og frem til 1920 hvor Estland hadde en kort selvstendig periode før det kom under Sovjetunionen fra 1944. Etter oppløsningen av Sovjetunionen ble Estland endelig selvstendig i 1991.

Gate i Tallinn

Fargerik gate nær bymuren

Til tross for å være Estlands klart største by og landets økonomiske sentrum, har Tallinn bare litt i overkant av 400 000 innbyggere. Rundt 150 000 av disse er etniske russere etter stor tilflytning i den russiske perioden. Estland har etter frigjøringen ført en veldig liberal økonomisk politikk med lave skatter og avgifter, noe som har ført til voldsom vekst i økonomi og levestandard. Til tross for et dårlig utgangspunkt etter lang tid med sosialisme, har de derfor begynt å nærme seg vestlig nivå. Utenlandske investorer har strømmet til landet, inkludert flere hundre norske selskaper som Rimi, Statoil og Expert. Estland er ellers spesielt sterke på IT og Tallinn blir gjerne karakterisert som et baltisk “Silicon Valley”. Blant annet er internett-telefoni programmet Skype og taxi-appen Bolt estiske produkter.

Gate i Tallinn

Gate i gamlebyen i Tallinn

Offisielt språk er estisk som er nært beslektet med finsk (finner og estere forstår hverandre), men latvisk og russisk har det ingenting til felles med. For nordmenn har språket en del merkverdigheter. Hovedgaten i gamlebyen heter faktisk “Pikk” (som betyr “lang” – Pippi Langstrømpe kalles forøvrig Pipi Pikksukk på estisk…). Humørløse feminister og andre lettkrenkede personer bør derfor sannsynligvis unngå hele Estland.

Gaten Pikk i Tallinn

Ikke noe sted for sarte sjeler..

Som i mange andre flotte byer finnes det ingen spesiell toppseverdighet i Tallinn. Helheten er derimot veldig flott og en fin måte å oppleve byen på er å spasere tilfeldig rundt og se hva man kommer over. Ett av Tallinns mest iøynefallende særtrekk er den godt bevarte bymuren som omringer nesten hele gamlebyen. Muren er nesten 2 kilometer lang og alle de innebygde 26 tårnene med røde koniske tak gir den et slags “eventyraktig” utseende. Noen av tårnene er i dag gjort om til museer og et par steder kan man dessuten (mot en liten avgift) spasere oppe på muren.

Tårn i Tallinns bymur

Tårn i bymuren

Turister vil normalt bruke det meste av tiden sin i Gamlebyen innenfor bymuren. Denne kan igjen deles opp i en øvre og nedre del, egentlig to separate byer som har vokst sammen. Toompea på en liten bakketopp var tradisjonelt forbeholdt herskerne og aristokratiet/overklassen mens området nedenfor er den gamle hansabyen. Hele området er ikke større enn at det meste kan utforskes i løpet av en dag, men hvis man vil gå grundig til verks kan man fint bruke flere dager i Tallinn.

Byport i Tallinn

En av inngangene til gamlebyen i Tallinn

Rådhusplassen (Raekoja Plats) er hjertet av Tallinn og et naturlig utgangspunkt for sightseeing. Det flotte rådhuset ble bygget under danskenes herredømme og er i dag det eneste gotiske rådhuset i Nord-Europa. Regelmessig er det marked på torget og særlig ved juletider er det spesielt trivelig stemning med mange boder som selger suvenirer og tradisjonelle estiske produkter. Tallinn har dessuten en lang tradisjon med juletre på Rådhusplassen, faktisk helt tilbake til 1441. Ellers preges torget først og fremst av mange restauranter, barer og cafeer. Legg imidlertid merke til det gamle apoteket som har vært i kontinuerlig drift siden 1400-tallet(!). I tillegg til det normale utsalget inneholder det et lite museum med gamle medisinske instrumenter og andre kuriositeter.

Rådhuset i Tallinn

Det gamle rådhuset i Tallinn

Et karakteristisk kjennetegn ved Tallinn er de mange kirkene og kirkespirene som stikker opp overalt i gamlebyen. Aller høyest er St. Olavs katedralen (visstnok den høyeste bygningen i verden på 1500-tallet), oppkalt etter Olav den Hellige, et godt eksempel på Estlands nordiske røtter. Ved å gå opp en lang trapp i klokketårnet får man kjempegod utsikt over Tallinn og man skjønner at spiret var nyttig som radiotårn og overvåkningspunkt for KGB i Sovjetperioden. Det gamle KGB-hovedkvarteret ligger faktisk rett ved siden av katedralen og man kan besøke fangehullene i kjelleren (9 euro). Ellers er det mange andre kirker i byen som er spesielle på hver sin måte. Størst er den relativt nye ortodokse Aleksander Nevskij katedralen i russisk stil, bygget på begynnelsen av 1900-tallet, en tid med russifisering og stor tilflytning av etniske russere til Tallinn. Dette har gjort den kontroversiell og enkelte estere har tatt til orde for å jevne hele kirken med jorden.

Alexander Nevskij katedralen

Alexander Nevskij katedralen i bakgrunnen

Tallinn har mange museer og selv om ikke alle er i verdensklasse, så er flere verd et besøk. En god historisk introduksjon til Tallinn og Estland kan man få ved å besøke Estlands historiemuseum i den vakre bygningen som tidligere var Storlaugets hall. I en passasje mellom gatene Pikk og Lai har man dessuten laget en tidslinje med viktige hendelser i Estlands historie inngravert på bakken. I tårnet “Tykke Margaret” i bymuren ligger en del av Estlands Maritime museum. Men den mest interessante delen er i de gamle sjøflyhangarene hvor man blant annet kan besøke den gamle estiske ubåten Lembit og prøve diverse simulatorer. Utenfor byen ligger Estlands Friluftsmuseum, et hvor man har rekonstruert en gammel estisk landsby. Særlig på sommeren er det fint å gå rundt der. Et museum man trygt kan stå over er Okkupasjonsmuseet. Det høres kanskje interessant ut men er i praksis bare et rom med noen plakater.

Raekoja Plats

Rådhusplassen i Tallinn

Nok et eksempel på Tallinns nordiske status får man i “den danske kongens hage” i skråningen opp mot Toompea. Her skal danskekongen ha hvilt før styrkene hans inntok Tallinn / Toompea i 1219. I følge en gammel myte skal det danske flagget (Danebrog) ha oppstått ved guddommelig inngripen under denne striden. Danskene holdt nemlig på å tape slaget, men slo tilbake etter at Danebrog kom ned fra himmelen og inspirerte dem til seier. Dermed fikk danskene flagget sitt og esterne ble påtvunget kristendommen. Nå er hagen et trivelig område med god utsikt over den nedre delen av gamlebyen.

Den danske kongens hage

Den danske kongens hage – hvor Danebrog kom ned fra himmelen

De fleste turister bruker det meste av tiden sin i gamlebyen, men det finnes faktisk en del interessant utenfor. Et trivelig område er det grønne parkbeltet som omslutter store deler av bymuren og som dessuten har fin utsikt opp mot Toompea. Men den største attraksjonen utenfor gamlebyen er utvilsomt Kadriorgpalasset, bygget av Peter den Store etter at russerne hadde fått kontroll over Estland. Palasset er nå et kunstmuseum og er omgitt av en stor park som er fin å gå rundt i. Parken inneholder dessuten et par andre kunstmuseer og Estlands Presidentpalass.

Park i Tallinn

Park utenfor bymuren

Tallinn er såpass liten at man stort sett kan gå overalt, ihvertfall i gamlebyen og nærliggende områder. Faktisk er til og med flyplassen i gangavstand(!) fra sentrum. Tallinn har imidlertid et glimrende system for offentlig transport med både buss, trolleybuss og trikk. Utrolig nok er alt sammen helt gratis(!), men bare for lokalbefolkningen. Turister er derimot nødt til å betale (man trenger ikke vise billett bortsett fra under tilfeldige billettkontroller). Den enkleste måten å kjøpe billetter på er ved å bare “tappe” bankkortet sitt på billettmaskinen ved påstigning, akkurat som i for eksempel London og Amsterdam. (Det er ikke nødvendig å registrere seg eller gjøre noe annet på forhånd). Hvis man har et “Tallinn card“, som gir gratis inngang til alle museer, så gjelder disse også på offentlig transport. (Det lønner seg bare å skaffe seg et slikt kort hvis man har planlagt å besøke veldig mange museer).

Gatemarked i Tallinn

Gatemarked i Tallinn

Estland gikk over til euroen i 2011 og tiden er forbi da Tallinn var kjempebillig. Etter den norske kronekollapsen kan Tallinn knapt sies å være spesielt billig i det hele tatt, selv om prisnivået er lavere enn i Norge. Regn med å betale i underkant av 200 kroner for et greit måltid på restaurant (ekstra dyrt midt i gamlebyen). Tallinns status som populær turistby reflekteres også i prisene på overnatting. For brukbar standard i gamlebyen må man fort ut med 6-700 kroner. Utenfor gamlebyen kan det være litt billigere og man kan kanskje få akseptable rom for 350 kroner og oppover. Søk ellers etter hotellrom hos Agoda eller lignende tjenester. Leie av leilighet er ofte et godt alternativ, spesielt hvis man er flere personer.

Utsikt fra bymuren

Utsikt fra bymuren

Både SAS og Norwegian har direkte flyruter til Tallinn fra Norge. I tillegg er det selvfølgelig mange indirekte forbindelser med flybytte et eller annet sted. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene og beste forbindelsene. Alternativt kan man fly til Helsinki og ta ferje over (2 timer, hyppige avganger), men det er sjelden at dette vil lønne seg økonomisk.

Artikkelen ble opprinnelig skrevet i 2015, men er utvidet og oppdatert i desember 2024 med ny og relevant informasjon.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *