Taipei er hovedstaden på Taiwan og landets viktigste by både økonomisk, politisk og kulturelt. Mens asiatiske storbyer ofte fremstår som lite attraktive, gjerne preget av forurensning, kaos og konstant støyende trafikk, så er Taipei riktig trivelig. Selv om den riktignok er stor og travel, så er alt så velorganisert at man fort føler seg hjemme. Taipei har dessuten en rekke spennende severdigheter og attraksjoner, inkludert en fantastisk nærhet til naturen. Faktisk er det så mye å se og gjøre i Taipei at turister lett kan tilbringe over en uke i byen og allikevel finne på noe nytt hver dag.
Taipei ligger nord på øya Taiwan. Statusen til øya er litt spesiell siden Kina gjør krav på Taiwan og Taiwan i prinsippet gjør krav på Kina. For alle praktiske formål er imidlertid Taiwan et selvstendig og uavhengig land. Hovedstaden Taipeis storbyområde har omtrent 7 millioner innbyggere og dermed bor rundt ⅓ av øyas befolkning her. Formelt sett er det egentlig to separate byer, Taipei og New Taipei, hver med sin administrasjon, men dette skillet er irrelevant for turister.
Taipeis viktigste kulturelle severdighet er utvilsomt Palassmuseet, hvor mange av Kinas kulturskatter er utstilt. En så omfattende samling finnes ikke noe annet sted i verden, ei heller på det kinesiske fastlandet. Skattene har blitt samlet av forskjellige kinesiske keisere gjennom tusenvis av år, og til det kinesiske kommunistpartiets store irritasjon tok Chiang Kai-Shek og nasjonalistene dem med seg da de flyktet til Taiwan etter borgerkrigen. Samlingen omfatter minst 700 000 objekter av forskjellig slags kunst og håndverk, og naturlig nok er bare en brøkdel utstilt til enhver tid. Overskuddsmaterialet er lagret i godt bevoktede tunneller i fjellet bak museet, men utstillingene roteres hver tredje måned slik at det ofte vil være noe nytt å se.
Taipei har ellers minst femti andre museer innen forskjellig tema, alt fra Taiwans historie til kunst og vitenskap. Ikke alle museene er i verdensklasse, men mange er riktig bra, så de fleste besøkende bør kunne finne et eller annet av interesse. Mange museer har dessuten forklaringer på forståelig engelsk. De viktigste museene er nok Historiemuseet, Kunstmuseet og Sjøfartsmuseet (Evergreen Maritime Museum). Ellers bør det lille Papirmuseet nevnes, kanskje særlig interessant for barn, som der kan lære å lage papir.
Skyskraperen Taipei 101 er utvilsomt byens mest kjente bygning. I et par år var den med sine 508 meter faktisk verdens høyeste, men har nå falt nedover på listen etter at andre land har bygget mye høyt. Den er uansett vesentlig høyere enn alt annet i Taipei og et yndet fotomotiv for turister. Mesteparten av bygningen brukes til kontorer, men i de nederste etasjene finnes et luksuriøst kjøpesenter, og nær toppen er det (selvsagt) både innendørs og utendørs utsiktsplattform. Utsikten er egentlig best innendørs med glassvinduer som dekker hele veggen, dog dessverre noe skitne. Billetten er relativt dyr til nærmere 170 kroner, men med på kjøpet får man i hvert fall tur med en av verdens raskeste heiser, bare 40 sekunder opp til toppen!
Rett i nærheten av Taipei 101 ligger den flotte Minnehallen for Sun Yat-sen (Sun Zhongshan). Han var en revolusjonær som som styrtet det kinesiske keiserstyret i 1911 og dermed på en måte var grunnleggeren av det moderne Kina. (I motsetning til Chiang Kai-Shek er Sun også populær på fastlandet, hvor han blant annet hedres med et mausoleum i Nanjing. I Singapore finnes forøvrig også en minnehall for Sun). Mest interessant for turister er den formelle seremonien med vaktskifte som utføres hver time ved statuen av Sun ved inngangspartiet. Minnehallen er også et kultursenter og inneholder et lite museum om Sun, et bibliotek, multimedia-teater og flere auditorier.
Den viktigste personen i Taiwans historie er utvilsomt grunnleggeren Chiang Kai Shek (Jiang Jieshi). Han var riktignok ingen demokrat og styrte som diktator helt frem til sin død i 1975. Etterpå ble det laget en minnehall for Chiang, omkranset av et stort torg oppkalt etter ham. Plassen ble imidlertid i ettertid benyttet til massedemonstrasjoner for demokrati og etter at Taiwan avholdt sitt første demokratisk valg i 1996, ble den omdøpt til Frihetsplassen. Sammen med minnehallen ligger Konserthallen og Nasjonalteateret på hver sin side, begge i kinesisk stil, og danner en virkelig flott helhet. Minnehallen inneholder en statue av Chiang og et relativt stort museum om hans liv og opprettelsen av Taiwan.
I 1947 var det et folkelig opprør mot Chiang, og partiet hans Kuomintang, som ble hardt slått ned på. Tusenvis av sivile ble drept av politiet, noe som var starten på “den hvite terroren”, en lang periode frem til 1987 med systematisk undertrykkelse av Kuomintangs antatte motstandere. Like i nærheten av Frihetsplassen ligger 228 Peace Memorial Park (tallet henviser til datoen 28. februar), med et museum om opprøret og et monument til minne om massakren. Få utlendinger besøker museet, men det er absolutt verd å få med seg, spesielt som en påminnelse om hvor langt Taiwan har kommet siden opprettelsen. Så kan man drømme om at fastlandet vil følge etter en gang i fremtiden. Foreløpig ser det ikke lovende ut.
Religion i Taiwan er typisk buddhisme, taoisme eller en blanding av disse, gjerne med litt konfusianisme blandet inn. Det religiøse mangfoldet har naturlig nok ført til at Taipei inneholder et stort utvalg templer i aktiv bruk. Man vil helt sikkert komme forbi flere av disse ved tilfeldig spasering, men for mer målrettede turister er nok høydepunktene Konfusius-tempelet, det blandede Longshan-tempelet og særlig det spektakulære Guandu-tempelet litt utenfor byen. Sistnevnte er dedikert til sjøgudinnen Mazu og er et av de mest fargerike og flotte templer man vil se noe sted i verden. Templet er delvis bygget inn i fjellet og det er mulig å komme til en utsiktsplattform ved å passere gjennom en lang tunnel med skulpturer av forskjellige guder i glassmontre langs veggene.
For en så stor by som Taipei er nærheten til naturen egentlig ganske utrolig. Bare en kort bussreise fra sentrum og man befinner seg oppe på fjellet Yangmingshan, rundt 1000 meter over havet. Dette er et fint sted å gå tur og det finnes en rekke godt skiltede turstier. Fjellformasjonene er riktignok ikke spesielt spektakulære (verken bratt eller dramatisk), men flott utsikt over byen er man nesten garantert dersom sikten er god.
En annen fin tur er til Maokong, en liten landsby oppe i fjellene sør for sentrum, særlig kjent for sine teplantasjer med tilhørende restauranter og tehus. Her er det populært for lokalbefolkningen å komme for å nyte en kopp te og panoramautsikt over Taipei, særlig rundt solnedgang. Flere turstier innover i fjellene starter dessuten fra Maokong, så det er også mulig å gå lengre turer derfra. Man kan spasere opp til Maokong eller ta buss, men mest spennende er det å benytte den relativt nye gondolbanen. Reisen tar minst 25 minutter og man har hele tiden flott utsikt. Noen av gondolene er til og med utstyrt med glassbunn.
Det finnes en lang rekke destinasjoner som enkelt kan besøkes på dagstur fra Taipei. Takket være Taiwans lille størrelse og de effektive lyntogene, så er det faktisk teoretisk mulig å reise på dagstur hvor som helst på vestkysten. At noe er mulig betyr imidlertid ikke at det nødvendigvis er noen god ide, for mange destinasjoner egner seg best for utforskning over flere dager. En god mulighet er imidlertid landsbyen Wulai, kjent for sine varme kilder og innbyggere som i stor grad tilhører Taiwans urbefolkning. Andre alternativer er den gamle gullgraverbyen Jiufen og havnebyen Keelung. Denne nettsiden har en fin oversikt over enda flere mulige dagsturer.
Taipei er veldig lett å komme seg rundt i. Turister vil nok særlig få nytte av den effektive metroen som dekker det meste av byen og de mange busslinjene. All kollektivtransport er fantastisk godt integrert og ved ankomst til Taipei bør man umiddelbart skaffe seg et såkalt EasyCard, et smartkort som kan fylles med penger (omtrent som Ruters reisekort i Oslo og sikkert tilsvarende i andre norske byer). Ikke bare kan Easycard brukes til å betale på all lokaltransport, men det fungerer også på enkelte toglinjer, i flere butikker slik som 7-11 og Family Mart, på Palassmuseet, på metroen i Kaohsiung og mye annen lokaltransport i hele landet. Meget imponerende!
Kinesisk mat er verdens beste og Taipei har selvsagt et godt utvalg av restauranter. Ofte er imidlertid restaurantene ganske små og har spesialisert seg på en spesiell ting, for eksempel liten og stor nuddelsuppe. Store restauranter, som på fastlandet, med tusenvis av retter på menyen finner man i liten grad i Taipei eller resten av Taiwan. Derimot er gatemat en stor ting, særlig på nattmarkeder som gjerne har hundrevis av boder hvor maten prepareres rett foran øynene på gjestene. I Taipei er Shilin nattmarkedet størst og mest kjent, men nesten hver bydel har sitt eget lokale marked, typisk med større innslag av lokale innbyggere og billigere mat. Man blir sikkert fornøyd uansett hvilket marked man besøker.
Taipei har selvsagt et godt utvalg av hoteller. Dessverre er det ikke spesielt billig å overnatte, i hvert fall ikke nå som den norske kronen er så svak. For de billigste rommene med privat bad må man normalt ut med minimum 300 kroner, men turister som ikke stiller høye krav til komfort kan overnatte på sovesal (“dorm”) for rett under hundrelappen. Sjekk priser og anmeldelser på Agoda eller lignende nettsteder. Et alternativ er å leie en leilighet for eksempel med Airbnb.
Det går selvsagt ingen direktefly fra Norge til Taiwan. Man vil alltid måtte bytte underveis, ofte gjerne to steder, slik at flyturen blir mye lengre enn nødvendig. Av og til kan det være billigere å fly, for eksempel, til Bangkok og kjøpe en separat billett videre til Taipei med AirAsia eller lignende billigflyselskaper. Men, dette er slett ikke sikkert, så før bestilling av flybillett bør man gjøre et grundig søk på Momondo eller lignende tjenester for å få en oversikt over alternativer og tilhørende priser.
Veldig interessant! Jeg dro dit i fjor og likte det mye!