Over hele Europa finnes det utallige borger og slott som kan være interessante å besøke. Opprinnelsen til disse minner oss blant annet om at landegrensene i Europa tidligere har sett ganske annerledes ut og at historien er svært komplisert. Her skal jeg se nærmere på slottet i den polske byen Malbork som er interessant på mange måter. I tillegg til å være Europas største gotiske slott og en av Polens største attraksjoner ble det nemlig bygget av tyske riddere.
Malbork slott sett fra motsatt side av elven Nogat
Historien begynner egentlig under det tredje korstoget med opprettelsen av en tysk hospitalsorden i byen Akko (nord i nåværende Israel). Snart ble imidlertid ordenen omgjort til en en militær orden, den tyske ridderorden, etter modell av den mer kjente tempelridderordenen. De tyske ridderne skulle snart bli svært mektige og etter korstogene ekspanderte de voldsomt i Europa, blant annet ved å tilby sine tjenester til konger som ønsket å ta knekken på eventuelle hedninger i området sitt.
Slottet sett fra en annen vinkel
På slutten av 1200-tallet ble ridderne invitert til Preussen (i dagens Polen). Etter en stund med kriging hadde de skaffet seg kontroll over et område som omfattet deler av dagens Polen, Russland (Kaliningrad), Estland, Latvia og Litauen. Der opprettet de en geistlig stat, kjent som de tyske riddernes ordensstat. Ridderne grunnla flere byer og bygget en rekke borger og slott for å konsolidere sin makt. I dag er slottet i Malbork (den gang kalt Marienburg) de mest kjente og dette fungerte da også som hovedsete for ridderne. Det finnes masse andre spor etter ridderne i denne delen av Polen, særlig kjent er byen Toruń.
Slottet ser finest ut utenfra
Men snart skulle det gå nedover igjen med de tyske ridderne og utover 1400-tallet måtte de gi tapt for det polske kongedømmet. I perioden 1457-1772 ble slottet i Malbork derfor brukt som residens for den polske kongen, unntatt for en kort stund hvor byen og slottet var under svensk(!) okkupasjon. Deretter har slottet blitt skadet og fikset på et par ganger (særlig store skader under andre verdenskrig), men er nå i god stand. Norge har faktisk bidratt med penger til oppussingen av et par av rommene.
Stormesterens sal inne i slottet (Foto av Mewes / Wikimedia Commons)
For historisk interesserte er det altså mange grunner til å besøke slottet i Malbork. Slottet ligger ved elven av Nogat, en sideelv til Wisła og ser spesielt imponerende ut fra motsatt elvebredde. Faktisk er det utenfra at viser seg fra sin beste side, for inne i borggården får man ikke noe inntrykk av størrelsen på slottet. Det er mulig å gå rundt på egenhånd inne i slottet og man har adgang til en stor del av rommene. En del av rommene er fint dekorert, spesielt i stormesterens palass, men dessverre er de som regel helt tomme så man får ikke helt den store “middelalderstemningen” av å gå rundt her.
Statuer av stormestere i den tyske ridderordenen
I høysesongen koster det 39 PLZ (ca. 70 NOK) for inngangsbilletten til slottet, inkludert en audioguide. For en litt høyere pris kan man få guidet omvisning. I tillegg koster det 8 PLZ for adgang til tårnet. Slottet er åpent hele året. I slutten av juli har man en middelalderfestival hvor man blant annet rekonstruerer slaget fra 1457 hvor polakkene beseiret de tyske ridderne og tok over slottet.
Fra denne småskalamodellen ser man at Malbork slott er ganske stort
Det er mest naturlig å besøke Malbork på en dagstur fra Gdańsk, noe som er svært enkelt. Togene har relativt hyppige avganger med reisetid på rundt en time. Derimot er reisetiden fra hovedstaden Warszawa på 5-7 timer så en dagstur derfra er utelukket. Imidlertid finnes det en rekke hoteller i Malbork hvor man kan overnatte. Sjekk priser hos Agoda. Togstasjonen i Malbork ligger litt i utkanten av byen, med ca 15-20 minutter å spasere til slottet. Sjekk nettstedet til Deutsche Bahn for oversikt over togtider i Polen.
Og enda et bilde fra motsatt side av elven Nogat
For å komme til Gdansk fra Norge har man et glimrende utvalg av ruter med billigfly. Wizzair flyr fra Torp og Norwegian fra Gardermoen til Gdansk, så det skulle være meget gode muligheter for å få en billig flybillett. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene.
1 kommentar for “Slottet i Malbork, Polen”