Afrika har med sitt unike dyreliv og varierte landskap muligheter for mange forskjellige typer safari. De mest populære safaristedene finner vi i Øst-Afrika (først og fremst Kenya og Tanzania) og sørlige Afrika (Zambia, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Sør-Afrika og Swaziland). Her skal jeg se på et av de lettest tilgjengelige og faktisk også billigste stedene å oppleve Afrikas dyreliv, nemlig Krugerparken (Kruger National Park) i Sør-Afrika.
Giraffer i Krugerparken
Krugerparken ligger helt øst i Sør-Afrika og grenser mot Mosambik. Det tar ca. 4-5 timer å kjøre dit fra Johannesburg eller Pretoria. Parken er oppkalt etter Paul Kruger, president i den tidligere boerrepublikken Transvaal (senere en del av Sør-Afrika) som i 1898 opprettet Sabie Game Reserve (en liten del av den nåværende Krugerparken) som et beskyttet jaktområde.
En bavian og en impala ser seg rundt
Oberst James Stevenson-Hamilton ble den første oppsynsmann for parken i 1902 og er mannen vi kan takke for at Krugerparken eksisterer den dag i dag. Stevenson-Hamilton var opptatt av konservering av natur og dyreliv, noe som generelt var av liten interesse på den tiden. Etter å ha fått fjernet alle svarte som bodde i parkområdet og bekjempet krypskyting, klarte han å få innlemmet nye områder i parken, slik at Kruger National Park endelig kunne åpnes i 1927.
Sjakalen er åpenbart i hundefamilien
I dag dekker Krugerparken et område på hele 18989 kvadratkilometer og inneholder et enormt mangfold av dyreliv, blant annet 1500 løver, 1000 leoparder, 5000 neshorn, 9000 giraffer, 25000 bøfler, 32000 sebraer og 11500 elefanter. Trodde du at elefanten var utrydningstruet i Sør-Afrika? Situasjonen er faktisk motsatt, elefantbestanden i Krugerparken er for stor til å være bærekraftig. En afrikansk elefant spiser 100-200 kilo med planter hver dag, noe som gjør stor skade på hele økosystemet i Krugerparken, slik man har sett seg nødt til å fatte et kontroversielt vedtak om å redusere populasjonen ved avliving.
Krugerparken sliter med overskudd av elefanter
Det er mange måter å oppleve Krugerparken på. Det mest naturlige er kanskje å kjøre med egen bil. Parken har nemlig et godt utbygget veinett, hvor “hovedveiene” faktisk er asfaltert. En ulempe med å kjøre på egenhånd er imidlertid at man ikke er like flink til å få øye på dyr som en erfaren ranger og kan komme til å overse mye interessant. Så selv om man har egen bil kan det faktisk være lurt å også melde seg på en av de mange “game drives” som arrangeres, spesielt tidlig på morgenen og på kvelden. Dette kan reserveres på en av de mange campene eller inngangene.
Sebraer er ganske vanlige i Krugerparken
Dersom man ikke har egen bil, så finnes det mange operatører som arrangerer relativt rimelige turer til Krugerparken. De fleste av selskapene har nokså like opplegg og prisen er typisk av størrelsesorden 800-1200 NOK pr. dag, noe som inkluderer all mat, overnatting, transport, safari, guide, inngangspenger osv. Typisk kan man hentes og leveres i Johannesburg, Pretoria eller Nelspruit. På kjøreturen mot Krugerparken stopper de fleste turene også ved Blyde River Canyon og “Three Rondavels” i Drakensberg Escarpment, et dramatisk fjellområde i overgangen mellom bushen og høysletten som Johannesburg og Pretoria ligger på.
Nærkontakt med bøffel – dyret som dreper flest mennesker i Afrika
Med egen bil kan man bo utenfor Krugerparken og besøke den på dagsturer, men det vil nok gi de fleste en langt større opplevelse å overnatte inne i selve parken. Det finnes tolv såkalte “rest camps” i Krugerparken, hvor man bor i telt, hytter eller “rondaveler”. En “rest camp” er et avgjerdet område, nesten som en liten by, med butikker, restauranter, minibanker og alt man kunne ha behov for, samtidig som de passer fint inn i landskapet. Her kan man dessuten bestille “bush walks” (spaserturer med ranger) og “game drives” (kjøreturer med ranger). I tillegg har Krugerparken flere “bushveld camps”, som er mer primitive enn “rest camps” (ingen butikker etc), men sannsynligvis gir desto større villmarksfølelse. Nettstedet til South African National Parks har prisliste for overnatting og safarier, samt mye annen nyttig informasjon.
En hyene i farta
Jeg vil på det sterkeste anbefale å melde seg på minst en “bush walk”, slik at ikke alle dyreopplevelser blir fra bilvinduet. Man føler seg utrolig mye nærmere naturen når man er ute og spaserer og vet at en løve kan ligge bak nærmeste busk. Det skal imidlertid ikke legges skjul på at man kommer til å se mindre dyreliv på en slik gåtur enn på en kjøretur, men når man først ser noe så vil det være langt mer spennende.
Vortesvin
Krugerparken er Sør-Afrikas mest populære turistattraksjon så man kan ikke regne med å være helt alene der, men siden parken er så stor vil de færreste oppleve de andre gjestene som noe problem. Selv om parken har en million besøkende hvert år, er det ikke noe problem å få en skikkelig “villmarksfølelse” der.
Typisk landskap i Krugerparken
Krugerparken er en helårsdestinasjon og hver årstid har sine fordeler og ulemper. På vinteren (juni-august) er det vanligvis veldig tørt med lite blader på trærne. Normalt sies dette å være den mest gunstige perioden for flest mulig dyreopplevelser Imidlertid har jeg vært i Krugerparken både vinter og sommer, med det resultatet at jeg så langt flere dyr om sommeren, så dette er slett ikke noen generell regel.
Nærkontakt med løve
På vinteren er man nesten garantert skyfri himmel og 25 grader på dagtid, men etter at solen går ned rundt 1700 faller temperaturen fort ned til ca. 5 grader og det blir riktig så kjølig. Om sommeren er dagene lengre og temperaturen kan fort bli opp mot 35-40 grader, og man risikerer ubehagelig høye temperaturer ved leggetid på kvelden. Til gjengjeld er selve naturen mye vakrere siden det er grønt og frodig overalt (forutsatt at ikke regnet har slått feil). Det kan imidlertid være fare for regn (men som regel ikke langvarig), en mulighet man nesten kan se bort fra om vinteren. Om sommeren er det også større sjanser for å bites av malariamygg, noe man ikke trenger å bekymre seg for i nevneverdig grad på vinteren. (Risken er imidlertid ikke veldig stor på noe tidspunkt.)
Klare til å formere seg?
Det er lagt ut masse amatørvideoer fra Krugerparken på YouTube, slik at man lett kan se hva man har i vente. Det er imidlertid lite som slår denne videoen (NB! Det ser forferdelig ut, men det ender faktisk bra til slutt.) Man skal imidlertid ha utrolig flaks for å oppleve noe sånt. Forøvrig er det satt opp flere webcameraer i parken, slik at man kan følge dyrelivet direkte fra hjemme-pc’en.