Roma, Italia

Roma er Italias hovedstad og med sin lange og innholdsrike historie har den flere attraksjoner enn de fleste andre byer. Nesten overalt i Roma står monumenter, ruiner og fortidsminner som en påminnelse om byens glansdager. Naturlig nok er byen blant verdens mest populære reisemål, men selv den store tilstrømningen av turister har ikke ødelagt “magien” til Roma som alltid er et trivelig sted å besøke.

Tiber og Peterskirken

Elven Tiber med Vatikanet i bakgrunnen

I føIge legenden ble Roma grunnlagt i 753 f. Kr. og byen vokste seg snart enormt sterk og ble verdens første metropolis. I mange hundre år var store deler av Europa og området rundt Middelhavet styrt fra Roma. Men ingenting varer evig og av flere årsaker falt til slutt hele riket i grus. Den vestlige delen av Romerriket ble overkjørt av barbarer og i år 476 ble den siste romerske keiseren tvunget til å abdisere, noe som anses som starten på Middeladeren. Tusen år senere var imidlertid Roma sentral i gjenoppblomstringen av kultur og vitenskap under Renessansen og var nok en gang blant verdens viktigste byer. Senere har det gått nedover igjen og i dag er Roma og Italia stort sett irrelevante på den globale politiske arena, dog som hovedsete for den katolske kirken har byen fremdeles en viktig posisjon.

Severdigheter og attraksjoner

Det er ingen triviell oppgave å gi en representativ oversikt over Romas attraksjoner. Byen har enormt mange severdigheter, mange flere enn de fleste turister faktisk er klar over, selv om nesten alle har hørt om de mest kjente attraksjonene. Flerfoldige bokverk er skrevet om alt Roma har å tilby så det vil åpenbart føre for langt å gå i dybden i en artikkel som dette. Her vil jeg derfor bare kort skissere noen av mulighetene i en litt tilfeldig blanding av kjente og mindre kjente severdigheter.

Forum Romanum

Forum Romanum med Titusbuen og Colosseum i bakgrunnen

Gamle Roma lå på syv høyder men byen har ekspandert betydelig siden den tid og omfatter nå mange flere. Dagens Roma har rundt 3 millioner innbyggere og deles i to av elven Tiber som renner gjennom byen. Det gamle sentrum fra Romertiden ligger øst for elven mens Vatikanet befinner seg på den vestlige siden. Her kan du se en flott data-animasjonen som viser en “fly-over” av Gamle Roma. Et gunstig sted å starte utforskningen av Roma er øst i byen ved den modernistiske Termini togstasjonen, en av Europas største og et knutepunkt for all togtrafikk i Italia. Utenfor stasjonen står eneste gjenlevning av Serviusmuren, Romas eldste bymur. Den 2300 år gamle muren ser kanskje ikke veldig imponerende ut men det er uansett interessant å merke seg hvor bygrensen en gang har befunnet seg. Etter hvert ekspanderte Roma utenfor Serviusmuren men byen var lenge så sterk militært at ny mur var unødvendig.

Ved stasjonen ligger også enkelte rester av Diokletians termer, et gigantisk offentlig romersk badeanlegg, angivelig med plass til rundt 3000 mennesker. Ruinene av dette inngår nå i det romerske nasjonalmuseet, hvor det forøvrig er stilt ut mye antikk skulptur. På 1500-tallet ble deler av ruinene bygget om til Santa Maria kirken (designet av Michelangelo) og strukturens tidligere bruk som bad er ganske tydelig. Kirken har også et interessant solur som fungerer ved at et lite hull i kirkeveggen projiserer solstrålene på gulvet.

Ruiner i Roma

Ruiner nesten overalt i Roma

Etter at barbarene begynte å true det mektige Romerriket så keiser Aurelanius seg i år 275 nødt til å bygge en ny mur. Den aurelianske muren er fremdeles i relativt god stand, selv om den er overraskende lite kjent blant turister. Muren er faktisk Romas største byggverk, opprinnelig 19 km lang hvorav rundt 65% fremdeles står i dag. Dessverre kan man i liten grad komme opp på muren, men en spasertur langs muren vil uansett lede frem til mye interessant, blant annet flere historiske bygninger som rett og slett er bygget inn i muren. Et fint sted å starte murvandringen er ved Porta Maggiore (Den Store porten) i nærheten av Termini. Her møter muren to akvedukter (Aqua Claudia og Aqua Ania Novus) som har vært delvis integrert i muren (noe man særlig kan se over selve porten). Akveduktene og muren følger hverandre et kort stykke sørøstover før bymuren tar en 90 graders sving mens akveduktene fortsetter ut av byen. Etter noen kilometer (i nærheten av Ciampino flyplassen) ligger Akveduktparken, en gratis offentlig park hvor man kan ta akveduktene i nærmere øyensyn.   

Hvis man heller følger bymuren treffer man snart på San Giovanni porten. Den er oppkalt etter kirken rett ved siden av, San Giovanni in Laterano, på norsk ofte kalt bare Laterankirken. (San Giovanni er det italienske navnet på døperen Johannes). Dette er ingen hvilken som helst kirke for det er faktisk bispedømmet Romas katedral, pavens sete og den katolske kirkes fremste katedral. Den vakre katedralen hadde nok vært betydelig mer kjent hvis det ikke hadde vært for den mye større Peterskirken (som ikke er en katedral, dvs. der biskopen har sitt sete).

Laterankirken

Laterankirken med Lateranpalasset til høyre

Frem til 1300-tallet bodde paven i Lateranpalasset, bygningen som henger sammen med kirken. Som følge av en konflikt mellom den franske kongen og den katolske kirken satt paven deretter en periode i Avignon (1309-1377). I mens ble både Laterankirken og palasset ødelagt to ganger i brann og når paven vendte tilbake til Roma flyttet han heller inn i det nyoppførte Vatikanpalasset. Utenfor Lateranpalasset står i dag en egyptisk obilisk som ble brakt til Roma i år 357 og er verdens høyeste av sitt slag. Rett over gaten ligger dessuten en bygning med Scala Sancta (den hellige trappen) som er flyttet hit fra Jerusalem. Jesus skal angivelig ha klatret opp trappen på knærne og man vil se at mange pilegrimer kommer dit for å gjøre det samme.

Egyptisk obelisk i Roma

Egyptisk obelisk nær Laterankirken

Ved å følge bymuren videre kommer man snart til Porta San Sebastiano, den største og best bevarte byporten. Gjennom her gikk Via Appia, den aller viktigste romerske veien, som strakk seg helt ned til havnebyen Brindisi og dermed var et viktig bindeledd til Hellas og Østen. Veien er fremdeles i god stand og er trivelig å spasere langs (særlig på søndag når delen nærmest Roma er stengt for biltrafikk). Ved Porta San Sebastiano finnes også et bymurmuseum som gir informasjon om muren og hvor besøkende kan spasere på toppen av den best bevarte delen (forøvrig eneste sted hvor man kan gå på muren).

Colosseum i Roma

Alltid mange folk ved Colosseum

For de fleste er det imidlertid mest naturlig å forlate muren ved Laterankirken og gå nordvestover mot sentrum av gamle Roma. Snart passerer man San Clemente basilikaen, viet til paven og martyren Clemens. Kort tid etterpå vil man merke at turistmengdene er betydelig større. Rett ved siden av hverandre ligger nemlig både Colosseum, Forum Romanum (gamle sentrum) og Palatinerhøyden, tre av Romas største attraksjoner. Her trenger man en en kombinasjonsbillett for å komme inn (12 euro – gyldig i to dager – ikke mulig å kjøpe separate billetter til hver av attraksjonene). Det kan være lurt å kjøpe billetten ved Forum Romanum hvor køene normalt er betydelig kortere enn ved Colosseum (hvor det av sikkerhetsgrunner aldri er mer enn 3000 mennesker inne samtidig). Enda bedre er det å forhåndskjøpe billetten på nettet og skrive den ut selv.

Utsikt over Forum Romanum

Utsikt over Forum Romanum

Colosseum er den gamle arenaen hvor det ble arrangert gladiatorkamper og annet “sirkus”. Størrelsen er imponerende, omtrent like høy som dagens fotballstadioner. Kapasiteten regner man med var på rundt 50000-80000 tilskuere. Legg dessuten merke til Konstantinbuen rett ved siden av Colosseum, bygget for å feire Konstantins seier over Maxentis (to rivaler til keisertittelen). På veien fra Colosseum og inn i Forum Romanum passerer man forøvrig gjennom Titusbuen, en triumfbue som ble bygget for å feire at romerne hadde ødelagt(!) Jerusalem. Palatinerhøyden er den sentrale høyden i Roma og den eldste delen av byen. Blant annet ligger ruinene av palasset til keiser Augustus der. Herfra har man dessuten flott utsikt over hele området, særlig Forum Romanum.

Monumentet over Vittorio Emmanuel II

Monumentet over Viktor Emmanuel II

Neste naturlige stopp er Piazza Venezia som kanskje kan regnes for dagens sentrum av Roma. Her ligger et gigantisk monument (Romas største) til Viktor Emmanuel II, Italias første konge. Monumentet inneholder også den ukjente soldats grav med en evig flamme. Ellers plages området av veldig mye trafikk. Fortsetter man nordover kommer man snart til Romas mest berømte fontene. Trevi-fontenen stod ferdig så sent som i 1762 og er et fantastisk syn med alle sine skulpturer. Man kan imidlertid være ganske sikker på at man ikke får fontenen for seg selv, tvertimot er folkehavet ofte så tett at det kan være vanskelig å se noe som helst. Etter å ha vært stengt for oppussing i nesten to år så åpnet endelig fontenen igjen i november 2015.

Trevi-fontenen

Trevi-fontenen

Litt lenger nord ligger Den spanske trappen, en av de mer overvurderte severdighetene i Roma. Den går opp til kirken Trinita dei Monti på toppen og selv om det forsåvidt ser pent ut er det ikke noe man trenger bruke veldig lang tid på. Mer interessant er det å gå vestover fra Trevi-fontenen til Pantheon, et nærmere 2000 år gammelt romersk tempel. Det er senere tatt i bruk som kirke, men ser ikke akkurat kirkeaktig ut med sin søylefasade. Selve tempelet er sylinderformet med en enorm kuppel (faktisk den største ikke-armerte betongkuppel i verden selv 2000 år senere). Kunstneren Rafael og to av Italias konger er dessuten gravlagt her.

Utenfor Pantheon

Tydelig at Pantheon ikke opprinnelig ble bygget som kirke

Hvis man beveger seg et kort stykke vestover mot elven ankommer man Piazza Navona. Det er en avlang plass med to vakre fontener, den ene med en egyptisk obelisk i midten. Hvis man har lest Dan Browns roman  “Engler og demoner” vil man huske at hovedpersonen Robert Langdon slåss for livet i denne fontenen. Rundt plassen ligger flere vakre kirker og palasset Pamphilj som i dag huser den brasilianske ambassaden (brasilianerne ser ut til å ha vært heldige der). Ved juletider er det “tivoli” og julemarked på plassen.  

Piazza Navona

Fontene på Piazza Navona

Etter en kort spasertur videre vestover kommer man endelig til elven Tiber for første gang. Tiber krysses av mange både nye og gamle broer, noen av dem er svært flotte og gjerne dekorert med statuer. Fotgjengerbroen Ponte Sant’Angelo er en av de fineste og leder rett over til det sylinderformede Castel Sant’Angelo, tidligere brukt som både mausoleum for keiser Hadrian, fengsel, festning og paveresidens (samt at det spiller en sentral rolle i Dan Browns “Engler og demoner”). Nå inneholder bygningen et ganske kjedelig museum men det er i hvert fall flott utsikt over Roma fra toppen. Ved Tiber skulle man nå ha truffet på den aurelianske muren igjen men i dag er det ingen spor av den. På 1500-tallet ble det imidlertid bygget et tillegg til bymuren slik at Vatikanet ble omsluttet og Castel Sant’Angelo ble integrert i muren. Denne muren står fremdeles og man vil se at den strekker seg ut fra borgen og bort mot Peterskirken.  

Castel San Angelo

Castel Sant’Angelo

Roma er den eneste hovedstad i verden som omslutter et annet land. Ved å følge muren eller den parallelle hovedgaten er man snart i Vatikanet uten å legge merke til noen grense. Vatikanstaten er verdens minste anerkjente stat, opprettet i 1929 og kom i stand som et kompromiss etter at Paven over lengre tid hadde stengt seg inne i Vatikanpalasset og furtet over at han ikke fikk kontroll over hele Roma. For turister ligger attraksjonene svært tett i Vatikanet. Petersplassen er en åpen plass foran Peterskirken med nok en egyptisk obelisk i sentrum. Plassen er ikke så interessant i seg selv men det er fin utsikt til Peterskirken og ved å legge besøket sitt til en av de større høytidene kan man bli velsignet av paven som da holder tale ute på plassen.

Petersplassen

Mange folk på Petersplassen når paven taler

Peterskirken sies å være verdens største kirke (dog det er litt usikkert om kopien i Elfenbenskysten(!) muligens kan være større), men som nevnt tidligere er den ikke en katedral. Kirken er bygget over graven til apostelen Peter, som ble korsfestet i Roma, men er egentlig ikke så veldig gammel til Roma å være. Riktignok ble det bygget en kirke på samme sted på 300-tallet, men den nåværende konstruksjonen ble påbegynt i 1506 og stod ikke ferdig før i 1626. Det er gratis å komme inn men ofte blir det lang kø på grunn av sikkerhetskontroll.

Inne i Peterskirken

Inne i Peterskirken

Vatikanmuseene stiller ut en mengde kunst som pavene har samlet gjennom tiden. Aller mest kjent er museene for det sixtinske kapellet i Pavepalasset, hvor taket er malt av Michelangelo. Museumsbilletten koster hele 16 euro men det har ikke på noen måte skremt bort folk. Tvertimot er det utenfor Vatikanmuseene at man finner Romas lengste kø, gjerne flere hundre meter lang og med flere timers ventetid. Køen pleier å være lengst på formiddagen mens etter lunsj hender det at man bare kan gå rett inn. Aller lurest er det kanskje å bestille billetter på forhånd og dermed slippe køen fullstendig. Alternativt kan man bli med på en (dyr) guidet tur som også går rett forbi køen.

Vatikanmuseet

Inne i Vatikanmuseet (Foto av Gary Ullah / Flickr)

Gåturen skissert ovenfor gir en introduksjon til mange av Romas viktigste severdigheter. Men selv om man bare spaserer rundt helt tilfeldig kommer man garantert over noe spennende. Det meste av interesse er dessuten avmerket på turistkartene så det kan anbefales å besøke noe man aldri har hørt om. Til og med under jorden er det mye å se, for eksempel finnes det over 40 katakomber, dvs. gamle underjordiske kristne gravplasser. En del av de mest kjente ligger langs Via Appia og kan besøkes av turister. I forbindelse med gravplasser bør også Cestiuspyramiden nevnes. Den er bygget inn i Aurelianusmuren og ble i 2015 for første gang åpnet for besøkende, men bare annenhver lørdag etter avtale. Den mest makabre severdigheten i Roma er imidlertid uten tvil Kapusinerkrypten som er dekorert med flere tusen menneskelige bein og knokler, omtrent som i Beinkirken i Kutna Hora, men i mindre skala.

Dagsturer fra Roma

Hvis man får lyst på litt forandring så finnes det mange attraksjoner i nærheten av Roma som lett kan besøkes på dagstur. Med de raske italienske togene er det faktisk ikke noe problem å reise helt til de romerske ruinene i Pompeii og Herculaneum. Et par steder rett utenfor Roma er også av betydelig interesse. Ostia Antica er en gammel romersk havneby som siden har falt i ruiner og hvor man kan gå rundt omtrent som i Pompeii (dog ikke fullt så imponerende). En annen fin dagstur er til byen Tivoli, særlig kjent for keiser Hadrians villa og for Villa d’Este med sin flotte hage.  

Villa d'Este

Fontene i Villa d’Este i Tivoli utenfor Roma

Fotballkamp i Roma

Roma har to fotballag, AS Roma og SS Lazio som begger spiller på Olympiastadion (Stadio Olimpico), Italias største fotballstadion med kapasitet på rundt 70000 tilskuere. Italienerne har rykte på seg for å være fotballgale, men å møte opp på kamper gjør de stort sett ikke. Tilskuertallene i hele Italia er latterlig lave, for eksempel hadde AS Roma rundt 35000 tilskuere i gjennomsnitt i 2015 og de er Italias mest populære lag (SS Lazio hadde rundt 22000 pr. kamp). Dette betyr at det er god plass på tribunene så for turister er det uproblematisk å skaffe billetter til fotballkamper i Roma. Imidlertid kan man ikke bare møte opp på stadion og kjøpe billett. I stedet må man enten forhåndsbestille via klubbenes nettsider eller kjøpe i en av lagenes supporterbutikker inne i Roma. På grunn av mye problemer med bråk på kampene har myndighetene innført et tungvint system hvor alle må legitimere seg ved billettkjøp og få navnet sitt på billetten, hvilket også betyr at man må ha passet sitt med på kampen. Billettprisene er høye, fra rundt 30 euro men det avhenger av motstander.

Forberedelser før tur til Roma

Roma har så mye å se at turister fort blir blasserte og avfeier ting som uvesentlige, selv severdigheter som hadde vært høydepunkter i de fleste andre byer. For å unngå slikt er det lurt å lese seg litt opp på Romas historie på forhånd. Da blir det meste mer interessant og dette kan også dessuten gi nye ideer til ting som er verd å undersøke nærmere. Rene reiseguider som Lonely Planet og lignende er som regel ganske overfladiske men det finnes et stort utvalg av litteratur som dreier seg om Romas kultur og historie. Her er et par aktuelle bøker som kan anbefales (det finnes mange flere):

  • Aage Hauken: Det underjordiske Roma
  • Thomas Thiis-Evensen: Roma – 7 vandringer
  • Jan E. Hansen el. al. : Tre muntre herrer i Roma

I tillegg kan det være morsomt å lese Dan Browns roman “Engler og demoner”. Det er en spennende bok hvis man lar være å irritere seg over alle feilene, det helt urealistiske plottet og den elendige researchen som Dan Brown har gjort. Klarer man det får man helt sikkert lyst til å reise til Roma etter å ha lest boken.  

Mat og drikke

Man kommer ikke til å sulte i Roma selv om restaurantene generelt er nokså dyre uten at kvaliteten nødvendigvis er noe spesielt å skryte av. Forøvrig er det forbausende lite “utenlandsk” mat, nesten alle restauranter er standard italienske. (I tillegg finnes imidlertid fastfood-kjeder som McDonald’s og kebabsjapper). Italienerne har gjerne to-tre retter til måltidet og skal man gjøre som dem blir det nokså dyrt, gjerne 30-40 euro for et måltid med drikke. Den eneste maten som er relativt rimelig på restaurant i Roma er pizza. Min personlige erfaring fra hele Italia tilsier at den klart beste pizzaen serveres på take-away steder, mens den gjerne er fryktelig tørr (og dyr) på normale restauranter. Italienerne er imidlertid eksperter på iskrem og har en spesiell type iskrem som kalles “gelato”. Den har en mykere konsistens og mer smakfull enn den vanlige iskremen man får i Norge. Roma er full av gelato-butikker og selv om ikke alle er i verdensklasse bør man benytte anledningen til å spise mye is.

Gelato

Italiensk gelato

Praktisk informasjon

Det er lett å komme seg rundt i Roma. Til tross for å være en stor by er faktisk er det meste av severdighetene i sentrum innen gangavstand. Men ellers finnes både t-bane, buss og trikk. T-banen er merkelig liten for en hovedstad og har bare tre linjer hvorav den ene foreløpig ikke er forbundet med de to andre.  (Ett av problemene med t-bane utbygging er at ved graving i Roma kommer man nesten garantert over et eller annet av arkeologisk og historisk verdi.)  Trikken har seks linjer men er nokså fragmentert og en av linjene er ikke forbundet med noen av de andre. (Faktisk var nettverket mye større før – I 1930 fantes det hele 59 trikkelinjer!  Men senere har man gravd opp det meste og satset mer på buss). Bussnettverket er stort og dekker alle steder hvor metroen og trikken ikke går. Hele systemet er integrert så man kan bytte transportmiddel uten å kjøpe ny billett. Det finnes mange forskjellige typer billetter, slik som enkeltbillett, dagskort og ukekort.

Piazza Venezia

Utsikt ved Piazza Venezia

Roma har et behagelig klima og kan besøkes hele året. Aller best vær har man normalt på våren og høsten. På sommeren er det typisk temperaturer over 30 grader men ikke varmere enn at det er til å holde ut. På vinteren blir det aldri særlig kaldt og temperaturen kommer som regel opp i rundt 10 grader. Regn er heller ikke noe stort problem, typisk kommer det nedbør 7-8 dager i måneden, bortsett fra i juli og august hvor det sjelden regner. Juli og august er høysesong med veldig mange turister og italienerne tar selv ferie i august så enkelte butikker kan være stengt. Men noe stort problem er det ikke.

Utsikt over Roma

Mange av Romas kjente bygninger stikker opp over hustakene

Roma har tusenvis av hoteller men det er ikke akkurat noe billig sted å overnatte. Sentralt i Roma er det vanskelig å finne akseptable hotellrom til under 60-70 euro/natt og de fleste koster betydelig mer. Litt utenfor sentrum er det færre hoteller men prisene vil være lavere. Normalt er kollektivtransporten så bra at det ikke er noe problem å bo litt utenfor sentrum, for eksempel i bydelen Trastevere vest for Tiber. Det er ofte et godt alternativ å bestille en leilighet med Airbnb eller lignende tjenester, særlig hvis man er grupper på flere personer. Sjekk ellers hotellpriser hos Agoda.

Akvedukt i Roma

Akveduktparken i Roma (Foto av Stefano Costantini / Flickr)

Det er brukbare flyforbindelser fra Norge til Roma. Både SAS og Norwegian har direkteflyvninger fra Oslo. Med flybytte et eller annet sted i Europa har man dessuten mange flere alternativer. Søk etter flybilletter på Momondo. Det bør normalt være mulig å få flybilletter til under 2000 kroner, og gjerne enda billigere, hvis man ikke reiser på den mest populære tiden. 

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *