Transilvania er et viktig historisk område i Romania, særlig kjent for sitt vakre landskap og fascinerende historie. Her finnes utallige borger og slott, vakre “tyske” byer, varierte landskap og, ikke minst, legenden om Dracula. Ikke så rart at Transilvania har blitt Romanias mest populære turistområde. Denne reiseguiden gir en oversikt over severdigheter og attraksjoner i Transilvania, kombinert med generelle reisetips for turister.
Romania oppstod som stat i 1859, men Transilvania kom ikke med før etter første verdenskrig. Frem til dette var regionen en del av Østerrike-Ungarn, med tysk og ungarsk som hovedspråk. Selv om etniske rumenere var i flertall, var tyskere (eller transilvanske saksere som de kalles) den dominerende gruppen. I middelalderen hadde disse blitt invitert ned av den ungarske kongen for å sette fart på utviklingen av området. Dette lyktes de med og på tysk kalles faktisk Transilvania for “Siebenbürgen” etter syv befestede byer som ble grunnlagt av de tyske nybyggerne.
Transilvania har i dag omtrent 7 millioner innbyggere og er fremdeles etnisk blandet, med omtrent 70% rumenere og 20% ungarere. I enkelte deler (særlig det såkalte Székely Land) er ungarerne faktisk i flertall og mange offentlige skilt står på både rumensk og ungarsk. Tyskerne er det relativt få igjen av, men en av dem, Klaus Iohannis, ble faktisk i 2014 valgt til president i Romania.
Transilvania dekker et ganske stort område og det vil ta en god stund å se “alt”. Under skisserer jeg noen av de viktigste severdighetene delt inn i forskjellige kategorier. Listen er på ingen måte komplett og bør først og fremst anses som et representativt utvalg av attraksjonene som Transilvania har å by på.
Dracula
Den fiktive vampyren Dracula er nok det første mange tenker på når de hører navnet Transilvania. Egentlig ganske paradoksalt at en romanfigur i en bok skrevet av en irsk forfatter, som aldri satte sine ben i Transilvania, skal være definerende for regionen. Den ekte fyrsten Vlad Țepeș, som romanfiguren sies å være inspirert av, har også en tvilsom tilknytning til Transilvania.
Uansett, Dracula-legenden har vist seg som et smart markedsføringstriks og bidrar til at Transilvania fremstår som litt “mystisk”. Draculaturister har ganske mange attraksjoner å besøke og enkelte av dem nevnes i kategoriene under.
Flotte byer i Transilvania
Særlig takket være de innvandrede tyskerne er Transilvania velsignet med et stort antall nydelige byer. Etter kommunismens fall i 1989 har de fleste av dem blitt fint oppusset og fremstår med fargerike historiske sentrum. Byene har sjelden konkrete severdigheter som turister kommer langveisfra for å se, men i stedet er det byenes flotte helhet som imponerer. Mye av gleden består i å bare være til stede, gå litt tilfeldig rundt i gatene og se hva man kommer over.
Den mest kjente byen er trolig Brasov (tysk: Kronstadt), omtrent 170 kilometer nord for hovedstaden Bucuresti. Dens gamleby har en fantastisk beliggenhet, omgitt av åser på alle kanter og med et “Hollywood-lignende” skilt i åssiden som minner folk om hvor de befinner seg. Brasov ligger dessuten så sentralt at byen er en perfekt base for å utforske andre deler av Transilvania på dagsturer.
Sighisoara (tysk: Schäßburg) er relativt liten, men har nok det fineste historiske sentrumet i Romania. Den fremstår akkurat slik man forestiller seg en middelalderby. De brosteinsbelagte gatene, vakre kirkene og de generelt flotte og fargerike bygningene gjør det til en fornøyelse å utforske Sighisoara. Fyrsten Vlad Țepeș, en mulig inspirasjon for romanfiguren Dracula, ble dessuten født i Sighisoara, og barndomshjemmet hans er i dag en restaurant.
Sibiu (tysk: Hermannstadt) er en annen vakker by og et viktig kulturelt sentrum for hele Romania. Faktisk var byen europeisk kulturhovedstad så tidlig som i 2007. Sibiu har hele tre flotte torg, hvorav Piata Mare er Romanias største. Julemarkedet som arrangeres i desember anses for å være et av de beste i hele Europa. En spesiell ting i Sibiu er at husenes takvinduer ofte er formet som menneskeøyne. Tilstrekkelig paranoide mennesker kan derfor lett få følelsen av å være under overvåkning.
Targu Mures er den viktigste byen for Romanias etniske ungarere. Her finnes en blanding av ungarsk og rumensk kultur, blant annet egne ungarske kirker. Sentrum av byen er dessuten meget flott med et utvalg katedraler, statuer og det ganske spesielle kulturpalasset.
Borger, slott og befestede kirker i Transilvania
Transilvania er fullt av gamle slott og festninger, ofte restaurert og satt i god stand. Særlig etter den kortvarige mongolske invasjonen av Europa på 1200-tallet, hvor store deler av Øst-Europa ble erobret, innså man behovet for festninger til beskyttelse.
“Dracula-slottet” i Bran er utvilsomt det mest kjente slottet i Transilvania, først og fremst takket være smart markedsføring. Romanfiguren Dracula bodde et helt annet sted og Vlad Tepes har bare perifer tilknytning til slottet. Imidlertid er det uansett et fint lite slott med en nydelig plassering. Hadde det ikke vært for at innsiden av slottet er lys og fin istedenfor mørk og dyster, kunne man kan godt tenkt seg at dette var Draculas hjemsted.
I byen Rasnov, nær Bran, ligger en betydelig større festning. Den ble bygget for å kunne motså beleiringer over lengre tid og er veldig stor med flere hus på innsiden. Med sin plassering på toppen av en ås over den moderne byen, skjønner man fort at den må ha vært vanskelig å innta. Etter hvert som den politiske situasjonen fjernet behovet, falt festningen i ruiner, men den har senere blitt restaurert og inneholder nå et museum.
Peles-slottet ligger rett utenfor Transilvania, men tas med her siden det utvilsomt er Romanias vakreste slott. Det stod ferdig så sent som i 1913 og ble brukt som sommerslott av Romanias konge frem til avskaffelsen av kongedømmet i 1947. Senere ble det gjort om til museum og i dag kan besøkende få guidet omvisning i slottet.
For små landsbyer var det som regel for dyrt å omslutte hele landsbyen med en forsvarsmur. Som en mellomløsning beskyttet man derfor bare landsbyens viktigste bygg, nemlig kirken. I tilfelle angrep utenfra kunne folk da trekke inn dit. Ingen andre land har så mange befestede kirker som Romania og bare i Transilvania finnes de i minst 150 landsbyer. Mest kjent er Biertan, men Calnic, Darjiu, Prejmer, Saschiz, Valeea Viilor og Viscri står også på Unescos verdensarvliste.
Saltgruver
Transilvania har en lang tradisjon med saltutvinning. I Praid (nær Targu Mures) og Turda (nær Cluj-Napoca) har man etter avluttet produksjon gjort gruvene om til undergrunnsbyer som kan besøkes. I stedet for trange gruveganger, som man kanskje forventer, finnes det store haller på innsiden av fjellet. Gruvene inneholder faktisk både restauranter, kirker, diverse lekeplasser for barn og mye annet. Klimaet inne i gruven skal angivelig være gunstig for folk med luftveisproblemer, så det er lagt opp til å tilbringe lang tid der nede. For de fleste turister vil det holder å besøke enten Praid eller Turda, for konseptet er relativt likt.
Naturopplevelser og friluftsaktiviteter
Med fjellkjeden Karpatene har Transilvania mye flott natur og er et eldorado for friluftsaktiviteter. Landskapet er variert med mye skog i de lavere områdene og mer dramatiske topper og fjellrygger høyere oppe. Dyrelivet er dessuten svært rikt, blant annet med tusenvis av bjørner og ulver som lever ute i det fri. Det hender at folk blir drept av bjørn, men man skal være relativt (u)heldig for å treffe på slike i villmarken selv om de altså finnes i betydelig antall.
Transilvania har flere designerte nasjonalparker hvor det er mulig å gå fjelltur. I nærheten av Brasov ligger for eksempel Piatra Craiului nasjonalpark. Høydepunktet her er fjellkjeden Piatra Craiului med sin smale og sagtannformede fjellrygg. Det tar to dager å krysse ryggen fra nord til sør, selv om avstanden er bare 25 kilometer, og dette er en ganske utfordrende tur. Enklere, men allikevel meget flotte, turmuligheter finnes imidlertid i Bucegi naturpark på andre siden av dalen. Her går det til og med gondolbaner opp på fjellet fra feriebyene Busteni og Sinaia.
Det er også mulig å oppleve Transilvanias spennende landskap fra bilsetet. En av Europas mest dramatiske og svingete veier er Transfagarasan, som går opp i 2000 meters høyde gjennom et fantastisk fjellandskap. Av sikkerhetsmessige årsaker (fare for snøskred etc) er den imidlertid bare åpen i perioden juli-oktober.
Praktisk informasjon
Hovedspråket i Transilvania er rumensk, selv om det også er mange som snakker ungarsk. Svært få nordmenn behersker uansett noen av språkene, selv om rumensk er nært beslektet med italiensk, spansk og fransk. Heldigvis blir innbyggernes engelskkunnskaper stadig bedre og alle unge mennesker, og de fleste man ellers har behov for å kommunisere med, vil kunne snakke greit nok engelsk.
Transport
Transport i Transilvania er omtrent som i resten av Romania. Veiene er generelt nokså trange og smale (omtrent norsk standard), bortsett fra litt motorvei her og der. Lettest kommer man seg rundt med egen bil, men stort sett alle steder i provinsen er også tilgjengelig med offentlig transport. Nettverket av minibusser dekker stort sett alle steder man har behov for å besøke. Tog kan dessuten benyttes mellom de fleste større byene, men har færre avganger og går langsommere.
For kortere opphold er det imidlertid flere steder som egner seg som base hvor man kan ta dagsturer fra. Fra Brasov er det lett å ta dagsturer til “Dracula-slottet” i Bran, festningen i Rasnov, Sighisoara eller gå fjellturer i Piatra Craiului eller Bucegi nasjonalparkene.
Prisnivå
Siden Transilvania er Romanias største turistområde er kanskje prisnivået marginalt høyere enn resten av landet. Men forskjellen er ikke stor og for nordmenn vil Transilvania uansett fremstå som meget god valuta for pengene. Normalt får man flotte hotellrom for 2-300 kroner og et godt måltid mat med drikke for 50-100 kroner. Kollektivtransport og inngang til attraksjoner er også meget rimelig.
Generelle tips
I de fleste større byene i Transilvania tilbys det gratis guidede spaserturer, ofte daglig. Dette er en fin måte å få oversikt over stedet for senere å utforske nærmere på egen hånd.
Beste tid å reise til Transilvania
Som resten av Romania er vår og høst den best tiden å besøke Transilvania. Da er det som regel behagelige temperaturer og stabilt fint vær. På sommeren kan det bli kjempevarmt, dog mer behagelig på høyereliggende steder. Om vinteren er det som regel surt og kaldt i hele Transilvania, så med mindre man har planer om å bedrive vintersport er dette ikke den beste tiden. I Poiana Brasov og flere andre steder er det imidlertid fine alpinanlegg og prisene er betydelig lavere enn i Norge.
Overnatting
Transilvania har et meget bra utvalg av overnattingsmuligheter. Hotellene holder generelt bra standard og som nevnt tidligere får man svært god valuta for pengene. Sjekk priser hos Agoda. Ellers finnes det ganske mange leiligheter til utleie både via Airbnb og hotellsøketjenestene.
Reise til Transilvania
Det går ingen direktefly til Transilvania fra Norge. Den enkleste måten å komme dit er å ta Wizzairs rute fra Torp til Bucuresti og deretter reise videre nordover med tog eller buss. Med flybytte et eller annet sted i Europa vil man imidlertid kunne fly direkte til flere transilvanske byer som for Cluj-Napoca, Targu Mures og Sibiu. Søk på Momondo eller lignende tjenester etter de billigste flybillettene og beste flyforbindelsene.