Reisetips for Sumatra

Sumatra er Indonesias største øy og den sjette største øyen i verden. Turister kommer først og fremst for å oppleve Sumatras flotte natur og dyreliv. Her kan man treffe ville orangutanger i jungelen, klatre opp på vulkaner eller bade i innsjøer. I tillegg finnes ulike etniske minoriteter med sine kulturelle særpreg. 

Toba

Utsikt mot fastlandet fra Samosir

Til å være Indonesia er Sumatra ikke spesielt tett befolket. Innbyggertallet er rundt 58 millioner på et areal som er omtrent halvannen gang større enn Norge. Det er altså langt fra folketomt, men store deler av øyen består av tropisk regnskog. Imidlertid er regnskogen under press på grunn av nedhogging for å tilrettelegge for palmeoljeplantasjer. Selv om myndighetene har designert enkelte områder som nasjonalparker er dessverre mye av det unike dyrelivet på Sumatra også truet som følge av den omfattende avskogingen. 

Tuk-tuk

Gate i Tuk-tuk på Samosir i Toba-innsjøen

Store deler av Sumatra er lite tilrettelagt for turisme, men det finnes en nokså begrenset “turistløype” hvor det er enkelt å reise rundt. Det er selvsagt mulig å besøke andre steder også, men turistinfrastrukturen vil ikke nødvendigvis være av høyeste kvalitet. Uansett, selv på de mest populære stedene er ikke overturisme noe stort problem. Majoriteten av de besøkende er lokale indonesiere, mens vestlige turister i stor grad glimrer med sitt fravær. 

Festival

Lokal festival ved Toba-innsjøen

Sumatras turistløype er omtrent som følger: Medan – Bukit Lawang – Berastagi – Toba-innsjøen – Bukittingi. Nedenfor beskriver jeg stoppestedene i naturlig rekkefølge (man kan selvsagt også reise motsatt retning). 

Medan

Medan har litt over 2 millioner innbyggere og er den største byen på Sumatra. På grunn av flyplassen sin er den det naturlige ankomsstedet til Sumatra. Få turister vil imidlertid ha behov for å tilbringe lang tid der, for Medan har ingen severdigheter av allmenn interesse. I likhet med andre indonesiske byer karakteriseres den av et generisk utseende og store trafikkmengder. 

Klokketårn i Medan

Klokketårnet i Medan er kanskje byens største attraksjon.

Fra Medan går det hyppige minibusser videre til Bukit Lawang. Turen tar ca 3 timer.  Ved tidlig ankomst til Medan anbefaler jeg å umiddelbart reise videre. Hvis flyet lander på kvelden er det imidlertid mest praktisk å overnatte i Medan til neste morgen. 

Bukit Lawang

Bukit Lawang er en liten landsby som først og fremst er kjent som ankomstpunkt til nasjonalparken Gunung Leuser. Parkens hovedattraksjonen er jungelturer for å se ville orangutanger. Dyrene fantes tidligere over hele Sørøst-Asia, men er nå utrydningstruet og lever bare vilt i noen begrensede områder på Sumatra (ca. 6600) og Borneo (ca. 54000). Gunung Leuser er ett av (dessverre) veldig få steder i verden hvor man fremdeles kan se våre nære slektninger i sitt naturlige habitat.

Orangutanger

Orangutanger i nasjonalparken

Nasjonalparken kan bare besøkes med guide. Turoperatørene florerer i Bukit Lawang og har dannet et kartell som opererer med identiske priser og opplegg. Standardoppleggene er gruppeturer i jungelen over 1 eller 2 dager, til henholdsvis 35 euro og 60 euro. I begge tilfeller entrer man nasjonalparken på formiddagen og resten av dagen består av rundt 4-5 timer effektiv gåing med innlagte pauser for hvile, lunsj og snacks. 

Bading

Bading i Bukit Lawang

Normalt treffer man flere grupper av orangutanger, selv om ingenting kan garanteres siden det tross alt dreier seg om ville dyr. Andre aper kan også dukke opp, men sjeldnere dyr som tiger, elefant og neshorn får man garantert ikke se. Merk at etter (eller under) regnvær blir jungelstiene blir veldig glatte og gjørmete. På bratte strekninger (som det er en del av) bør man være ytterst forsiktig og være forberedt på å måtte skli ned på baken.

Ape

Med litt flaks får man sett andre dyr enn orangutanger også.

Ut på ettermiddagen når man en permant leirplass ved elvebredden noen kilometer oppstrøms fra Bukit Lawang. Deltagere på 1-dagsturene har nå muligheten til å flyte nedover elva på en bilring tilbake til Bukit Lawang. Det er en veldig behagelig opplevelse å flyte sakte nedover elven etter å ha svettet seg gjennom jungelen hele dagen. Deltagere på 2-dagers turer tilbringer resten av dagen i leiren, hvor det serveres (enkel) middag på kvelden. Neste formiddag går man en ekstra runde i jungelen før man avslutter turen ved å flyte ned elva rundt lunsjtider. 

Tubing

Man kan flyte ned elva på bilringer

For de fleste turister vil det være tilstrekkelig med 1-dagstur i jungelen, siden 2-dagersturer gir lite ekstra. I prinsippet høres det sikkert spennende ut å campe og overnatte i jungelen, men på en permanent leirplass med plass til flere hundre vestlige utlendinger, så blir det ikke den helt store opplevelsen. Hvis jungelfølelse er en viktig komponent, bør man bestille en tur over tre eller flere dager, hvilket gir tid til å gå lengre inn i jungelen og campe helt for seg selv. Alle guider og operatører kan skreddersy opplegg etter besøkendes ønsker. 

Regnskog

Det ser stort sett nokså likt ut overalt i regnskogen

Det finnes en rekke turoperatører i Bukit Lawang som kan ordne transport videre, enten til Berastagi eller Toba-innsjøen. Reisetid til Berastagi er rundt 5 timer. 

Berastagi

Berastagi ligger i høylandet, omtrent midt mellom Medan og Toba-innsjøen. Den er spesielt kjent for sin praktfulle beliggenhet rett i nærheten av to aktive vulkaner. Mange hopper allikevel over byen og reiser rett fra Bukit Lawang til Toba-innsjøen. Det er imidlertid all grunn til å stoppe her.

Sinabung

Utsikt mot Sinabung

Berastagi er i seg selv ingen spesielt minneverdig by og uten vulkanene ville den neppe mottatt turister i det hele tatt. Byen er ikke spesielt stor, men dessverre passerer all trafikk på tvers av Sumatra gjennom hovedgaten, hvilket reduserer trivselsfaktoren betraktelig. Beliggenheten på 1300 meters høyde gir den imidlertid et meget behagelig klima hvor det faktisk kan bli småkjølig på kveldstid.

Sibayak

Utsikt fra Sibayak

Hovedattraksjonen i Berastagi er vulkanene Gunung Sibayak (2094 meter) og Gunung Sinabung (2450 meter). Sinabung er helt klart den mest fotogene vulkanen, men den har regelmessige utbrudd så det er livsfarlig for turister å bestige den. Sett fra byen ligner Gunung Sibayak mest på et vanlig fjell, men den har ikke hatt utbrudd på over hundre år og regnes som helt trygg å besøke. Geotermisk aktivitet under overflaten fører allikevel til utslipp av svoveldamp gjennom flere hull i bakken. Det vulkanske landskapet er svært vakkert og gjør det til en stor opplevelse å stå på toppen av fjellet med strålende utsikt i alle retninger. Med litt flaks får man faktisk hele vulkanen for seg selv. 

Kraterkant

Utsikt fra kraterkanten på Sibayak

Gunung Sibayak kan besøkes på forskjellige måter avhengig av hvor mye man ønsker å gå til fots. Det enkleste alternativet er å få en taxisjåfør/guide til å kjøre seg fra Berastagi, inn i nasjonalparken og oppover i fjellsiden til en parkeringsplass nær toppen. Herfra er det rundt 45 minutter med relativt lett spasering opp til krateret. Alternativt er det halvannen time kan ekstra gåing med lett stigning fra nasjonalparkens inngang til parkeringsplassen. Man kan også spasere helt nede fra sentrum av Berastagi, men dette er en ganske kjedelig strekning før man ankommer nasjonalparken. 

Gass

Gass stiger opp fra bakken

Toba-innsjøen er neste naturlige stopp og det er lett å ordne transport videre til småbyen Parapat, hvor det går regelmessige ferjer over til øyen Samosir. Privat taxi er såpass rimelig at det vil være et godt alternativ for de fleste, siden man da kan stoppe underveis på interessante steder som Sipisopiso-fossen. Det går selvsagt også vanlige minibusser, dog med bytte underveis.

Aske

Berastagi kan bli svært grå av aske etter vulkansk utbrudd

Toba-innsjøen

Toba-innsjøen (Danau Toba) er særlig kjent for sine flotte naturomgivelser, bademuligheter og den lokale etniske Batak-kulturen. Innsjøen er bare rundt 70000 år gammel og ble dannet etter at supervulkanen Toba hadde et gigantisk utbrudd. Etterpå sank jorden sammen og tomrommet ble senere fylt med vann. 

Toba

Utsikt over Toba-innsjøen

Det meste av turismen ved Toba er sentrert rundt Samosir, en stor øy ute i innsjøen. Samosir er ganske tynt befolket og stort sett all turistinfrastruktur befinner seg i Tuk-tuk, en ren turistby som består nesten utelukkende av hoteller og restauranter. Tuk er imidlertid ikke noe partysted og etter klokken 2200 er byen ganske så død. 

Samosir

Utsikt fra Samosir mot fastlandet

Besøkende til Toba kommer hovedsaklig for å slappe av i flotte omgivelser, noe Toba har mye av med sitt vakre skogkledde vulkanske landskap. Toba har ingen sandstrender, men vannet holder ganske behagelig temperatur gjennom hele året, så bading og vannsport er også populært. 

Batak hus

Tradisjonelle batak-hus

Toba har dessuten en del interessante kulturelle severdigheter. De lokale innbyggerne er etniske bataker og disse har hatt en lang tradisjon for kannibalisme! Helt til langt ut på 1800-tallet var det vanlig å spise dødsdømte fanger. I tillegg skal det ha eksistert en praksis med at barna spiste foreldrene(!) når disse ble for gamle til å arbeide. På museet i Ambarita (en liten landsby nær Tuk-tuk) kan man lære mer om Batak-kulturen og se tradisjonelle Batak-hus fra innsiden. 

Lokaltransport

Lokaltransport

Rundt på øya vil man også garantert legge merke til utallige sarkofager, et resultat av batakenes svært omfattende og spesielle begravelsesritualer. Kongelige har selvsagt de mest imponerende sarkofagene og i byen Tomok finnes graven til Kong Sidabutar, den som første kongen som ble omvendt til kristendommen. 

Landsbygda

Ute på landsbygda

For å utforske Samosir på ordentlig trenger man enten sykkel eller scooter/motorsykkel.  Dessverre finnes det relativt få veier på Samosir (ihvertfall som kan kjøres på) og dermed få alternative ruter. Aller flottest er det oppover i fjellet, hvor man passerer gjennom mange små landsbyer og sikkert treffer både hunder, griser, geiter, bøfler og mye annet.

Solnedgang

Solnedgang på Toba

Neste naturlige stopp er Bukittingi. For å komme dit må man ta ferjen tilbake til Parapat og deretter buss i ca 15 timer.

Kirker

Kristendommen står sterkt ved Toba-innsjøen

Bukittingi

Bukittingi er en middels stor by (120 000 innbyggere) i provinsen Vest-Sumatra. Den befinner seg i et grønt og frodig landskap med flott utsikt til to store vulkaner. Bukittingi er en utmerket base for å utforske det omliggende Minangkabau-høylandet.

Bukttingi

Bukittingi med vulkanen i bakgrunnen

Selve Bukittingi er faktisk heller ikke så verst til indonesisk by å være og beliggenheten på 930 meters høyde gir den et relativt behagelig klima. I sentrum finnes et par minner fra den nederlandske koloniperioden, blant annet det karakteristiske klokketårnet Jam Gadang (“Stor Klokke”) og festningen Fort de Kock. En annen historisk attraksjon er et nettverk av tunneler og bunkere som ble bygget inne i fjellet, delvis under byen, av japanerne under andre verdenskrig. 

Haraudalen

Harau-dalen

Bukittingi er den kulturelle hovedstaden for den etniske minoriteten Minangkabau. Disse er særlig er kjent for at ting går i arv fra mor til datter istedenfor fra far til sønn. Husene deres har en meget spesiell arkitektur med bøyde tak som skal minne om hornene til en vannbøffel. Byen har et museum om deres kultur i en slik tradisjonell Minangkabau bygning. Denne byggestilen er fremdeles ganske populær og man vil se eksempler på slike tradisjonelle hus mange steder.

Great wall

“Great wall of Koto Gadang”

Rett utenfor sentrum ligger Sianok Canyon, en grønn og vakker dal som over tid er gravd ut av en liten elv. Fra Panorama-parken i Bukittingi har man flott utsikt over dalen. Den såkalte “Great Wall of Koto Gadang” strekker seg dessuten over dalen og forbinder Bukittingi med landsbyen Koto Gadang. Muren har en slående likhet med den kinesiske mur, bortsett fra at den bare er 1.7 kilometer lang og stod ferdig så sent som i 2013. 

Koto Gadang

Koto Gadang

Koto Gadang er også vel verd å besøke, særlig for deres lille kvartal med gamle nederlandske hus i en blanding av europeisk og lokal stil. Innbyggerne har dessuten lang tradisjon for sølvarbeid og i mange hus man kan se prosessen og eventuelt kjøpe sølvsmykker. 

Maninjau

Maninjau-innsjøen

Landskapet rundt Bukttingi er veldig grønt og frodig med rismarker, sukkerplantasjer og åkre med flere andre typer frukt og grønnsaker. Særlig flott er Danau Maninjau innsjøen, en stor vulkansk innsjø som dessuten er betydelig mindre turistifisert enn Toba-innsjøen. Her er det gode muligheter for bading, avslapning og rekreasjon. Veien ned til innsjøen snirkler seg dessuten frem og tilbake langs 44 krappe svinger og er en attraksjon i seg selv. En annen fin dagstur er til Harau-dalen, en av Sumatras aller flotteste daler, hvor grønne rismarker går tett opp til bratte klipper. I jungelen rundt er det mulig å gå tur, blant annet til noen fossefall hvor det er mulig å bade. 

Sianok canyon

Sianok canyon

Andre potensielle reisemål på Sumatra

Dette er slutten av turistløypa på Sumatra. Fra storbyen Padang, i nærheten av Bukittingi, er det mulig å fly videre til Jakarta eller Kuala Lumpur. Hvis man vil utforske mer av Sumatra er kanskje Aceh-provinsen helt i nord mest aktuelt. Utenfor kysten der ligger øyen Pulau Weh som sies å være et tropisk paradis med bra dykkemuligheter. Vær imidlertid oppmerksom på at Aceh-provinsen har delvis selvstyre og praktiserer en barbarisk versjon av muslimsk sharialovgivning, blant annet med offentlig pisking av antatte homofile. 

Transport

Det er generelt lett å komme seg rundt med offentlig transport på Sumatra. Alle steder som turister har behov for å besøke, og spesielt langs turistløypa skissert i denne artikkelen, vil det enten være busser eller minibusser man kan ta. Sumatra er dessuten så rimelig at det kan være vel verd pengene å leie privat transport (taxi), selv for lengre etapper, siden man da har mulighet til å stoppe på interessante steder underveis. 

Ferje

Ferje på Toba-innsjøen

Prisnivå

Indonesia er et meget rimelig land og Sumatra er ikke noe unntak. Takket være at Indonesia har en betydelig oljeindustri har den lokale valutaen dessuten holdt seg relativt stabil sammenlignet med den norske kronen. Man spiser et greit  (men ofte litt kjedelig) måltid for 5-15 kroner og kan få overnatting til akseptabel standard for 100-200 kr. Ved å betale litt mer kan man både overnatte ganske luksuriøst og spise ganske brukbar mat. 

Beste tid å besøke

Sumatra kan besøkes hele året. Med sin plassering på begge sider av ekvator preges klimaet av tropisk varme. Unntakene er høylandet (hvor mange av turistattraksjonene befinner seg) hvor det faktisk kan være behagelige temperaturer. Sumatra har en slags regntid i perioden november til februar, men dette er ikke noe stort problem. Som regel kommer regnet i intense men korte byger. Den norske sommerferien er forøvrig en av periodene med minst regn og er således en utmerket tid å besøke Sumatra.

Toba-innsjøen

Fiskebåter ved Toba-innsjøen

Overnatting

Langs turistløypa finnes det tilstrekkelig med overnattingsalternativer til at man bør kunne finne noe akseptabelt relativt greit. I Bukit Lawang er standard relativt lav på samtlige overnattingssteder, men til gjengjeld er prisnivået veldig lavt. I Berastagi er utvalget av hoteller mer begrenset, men jeg vil sterkt anbefale Nachelle homestay som både er billig, rent og har hyggelige eiere. I Tuk-tuk ved Toba-innsjøen er det mange hoteller, stor konkurranse og generelt bra standard. I Bukittingi er det også mange hoteller å velge blant. 

Marked

Marked i Bukittingi

Komme seg til Sumatra

Det går selvsagt ingen direktefly fra Norge til Sumatra. Mest naturlig er det å fly via Jakarta eller Kuala Lumpur. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene og beste forbindelsene.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *