Reisetips for Spania

Spania har i flere tiår vært et av nordmenns mest populære feriemål. En stor del av turistene reiser først og fremst for å feriere i sol og varme, noe Spania har i store mengder, men landet inneholder også et utall av andre severdigheter og attraksjoner. Denne reiseguiden for Spania gir en oversikt over ting å se og gjøre, samt generelle reisetips og praktisk informasjon for turister. I tillegg ser jeg på aktuelle reiseruter for besøkende som ønsker å reise rundt og oppleve landet. Artikkelen ser kun på fastlandet (den iberiske halvøy) og ikke på verken de Baleariske øyene eller Kanariøyene.

Madrid om natten

Natt i Madrid (Foto av PromoMadrid / Max Alexander)

Spania har hatt en turbulent historie med mange store omveltninger og ble faktisk ikke et ordentlig demokrati før på syttitallet. Til tross for Eurokrisen er landet i dag stabilt og relativt velstående, men under overflaten består Spania av forskjellige regioner som er ganske ulike og med stor grad av selvstyre. I et par regioner som Catalonia og Baskerland er mange innbyggere allikevel ikke fornøyd og ønsker å løsrive seg helt fra Madrid for å bli selvstendige land.

Severdigheter og attraksjoner

Spania er altså et mangfoldig land. La oss se litt systematisk på noen av høydepunktene for turister.

Storbyer

De to viktigste byene i Spania er selvsagt Madrid og Barcelona. Begge har masse severdigheter og attraksjoner, samtidig som de faktisk er trivelige å oppholde seg i. Det er fullt mulig å basere hele ferien sin rundt en av disse byene og begge har jo i lengre tid vært populære for (utvidede) helgeturer, særlig etter at billigflyselskapene gjorde sitt inntog.

Toledo

Toledo er en enkel dagstur fra Madrid

Hovedstaden Madrid er en forholdsvis ung by i europeisk målestokk. Her ligger flere kunstmuseer i verdensklasse og man har to gode fotballag med flotte fotballstadioner. Madrid er dessuten omringet av interessante steder som Toledo, El Escorial og Segovia som lett kan besøkes på dagstur.

Akvedukt i Segovia

Segovia er kjent for sin lange romerske akvedukt

Med sine katalanske karakter er Barcelona er ganske forskjellig fra Madrid. Byen ligger ved kysten og har en brukbar strand midt i byen, så her kan man kombinere kultur og rekreasjon. Barcelona har mye flott arkitektur, men det er særlig arkitekten Antoni Gaudi som har satt sitt preg på byen, mest kjent er den uferdige katedralen La Sagrada Familia. Det finnes en del gode museer  i Barcelona og man kan besøke OL-anleggene fra 1992 og selvsagt oppleve fotball på Camp Nou, Europas største stadion.

La Sagrada Familia

Den uferdige La Sagrada Familia katedralen i Barcelona

Nedover kysten fra Barcelona finner vi Valencia, en annen storby som særlig i de siste årene har blitt aktuell som turistmål. Den ble grunnlagt av romerne og er en av Spanias eldste byer, naturlig nok med en fin gamleby og mange katedraler og kirker. Den kanskje største attraksjonen er imidlertid det ganske nye “City of Arts and Sciences”, et område med flere museer relatert til kunst og vitenskap, inkludert akvarium og planetarium. Det har blitt veldig fint men har gitt byen mye gjeld som de sliter med nå som økonomien er dårlig.

Småbyer

Det er ingen mangel på koselige og pittoreske landsbyer over hele Spania. Faktisk er nesten hver eneste småby ganske trivelig og nesten alle mellomstore byer har et historisk sentrum som er ganske pent. De mest populære turistmålene er nok “de hvite byene” i Andalucia, hvorav mange er svært spesielle. Ronda, den mest kjente, ligger på kanten av en klippe og er kjent for sin store bro over kløften mellom de to bydelene, mens Setenil de las Bodegas, like i nærheten, har enkelte hus gravd ut i fjellet. Andre eksempler er Besalu i Catalonia, som har en utrolig flott middelalderbro ved inngangen til byen, og Santillana del Mar i Cantabria med en svært spesiell arkitektur, bare for å nevne noen.

Santillana del Mar i Cantabria

Landsbyen Santillana del Mar

Strender

Med sin lange kystlinje har Spania selvsagt masse strender med ypperlige muligheter for soling og bading. Spesielt Costa Blanca og Costa del Sol har blitt bygget ut med rene turiststeder, hvor alt dreier seg om ferie og avslapning. For en litt mindre turistpreget tilværelse (relativt sett) finnes blant annet Costa Verde på nordkysten. Flere “ordentlige” byer som Barcelona, San Sebastian og A Coruna har dessuten fine strender nesten i sentrum.

Strand i Malaga

Stranden i Malaga er ikke blant Spanias beste

Natur

Spania har en rekke fjellkjeder og en variert natur. For å gå fjelltur er Spania nesten perfekt og mange av turområdene kan enkelt nås med offentlig transport. De mest tilgjengelige fjellene er Sierra de Gredos og Sierra Guaderrama som ligger rett utenfor Madrid. Andre alternativer er Pyreneene og Picos de Europa i Nord-Spania samt Sierra Nevada i Sør-Spania. I en egen klasse når det gjelder turgåing kommer Pilegrimsveien til Santiago de Compostela som passerer gjennom hele Nord-Spania. Denne blir stadig mer populær, også blant folk som ikke har noen religiøs grunn for pilegrimsvandring.

Fjell i nærheten av Leon

Ingen mangel på fjell i Spania

Kulturminner

Spania har hatt en lang og turbulent historie som det vil føre for langt å komme inn på her. Tre perioder kan imidlertid være verd å merke seg. Den iberiske halvøy var en del av Romerriket fra ca. 200 f. Kr. og kom senere under muslimsk styre i en lang periode fra rundt 700 f. Kr. etter at maurerne fra Nord-Afrika hadde invadert. I en gradvis prosess (kjent som “La Reconquista”) klarte de kristne å gjenerobre landet, men først i 1492 fikk man kastet ut de siste muslimene. Det finnes i dag mange viktige kulturminner fra både romerne og den muslimske (mauriske) tiden.

El Escorial

El Escorial rett utenfor Madrid

Videre ble Spania en stormakt på 15-1600 tallet og klarte å kolonisere og utøve innflytelse på store deler av verden. Perioden er kjent som “den gyldne tid” i Spania på grunn av sitt blomstrende kulturliv og bygging av en rekke monumenter, katedraler og palasser. Mye av dette er godt bevart for ettertiden.

Fotball

Fotball er populært i Spania og det kan være interessant å se en spansk fotballkamp når man er i landet. Spanjolene er typiske medgangssupportere og stemningen på kampene er strengt tatt ikke allverden, men i det minste kan man glede seg over noen svært fine stadionanlegg. Real Madrid og Barcelona er de totalt dominerende klubbene, mye på grunn av et dårlig system for fordeling av inntektene til ligaen. Svært sjelden er det fullt på kampene, så nær sagt hvor som helst kan man bare møte opp og kjøpe billett rett før kampstart.

Inne på Camp Nou

Camp Nou i Barcelona

Mat

Spania har en spesiell mattradisjon med tapas som, litt forenklet, er en “snack” eller en smårett/forrett. Det kan dreie seg om alt fra noe så enkelt som en skål med oliven eller potetgull til ganske sofistikerte retter. Tapas-tradisjonene varierer litt fra region til region. I enkelte barer får man automatisk en liten “tapa” hver gang man bestiller drikke. For hver runde blir tapaene bedre og bedre. Andre steder bestiller man både “tapas” og “raciones” (store tapas) fra menyen. Tapas er etter min mening best i Baskerland, hvor de er kjent som “pintxos”. Her er det også enklest å bestille og lett å skjønne hvordan ting foregår. Pintxoene står på brett på bardisken så det er bare å peke og velge. Bartenderen holder oversikt over hvor mange du har spist.

Pintxos bar i San Sebastian (foto av Sanfamedia.com / Flickr)

Når det gjelder hovedmåltidene, så spiser spanjolene på uvanlige tider sammenlignet med nordmenn, og gjerne middag midt på natten. Hvis man er utenfor turistområdene, vil det være nesten umulig å finne en åpen restaurant i tidsrommet 1700-2000. Restauranter har ofte 3-retters “Menu del Dia” (Dagens meny), helt ned i 6 euro inkl. drikke. Mer vanlig pris er 10-15 euro, som stadig er god valuta for pengene. De billigste menyene er ikke den store kulinariske nytelsen, men man blir som regel mett i hvert fall. Typisk kan man velge mellom 3-4 forretter, hovedretter og desserter. Forrett er typisk suppe eller salat, mens hovedretten er vanligvis et kjøttstykke med pommes frites. I Spania har jeg inntrykk av at man i stor grad får hva man betaler for. En dyrere Menu del Dia vil nesten alltid være bedre enn en billig.

Praktisk informasjon

Spania har altså noe for de fleste uansett hva slags interesser man har. I tillegg er landet relativt rimelig til å befinne seg i Vest-Europa, så det er ikke uten grunn at mange legger ferien dit. Her følger litt praktisk informasjon.

Transport

I perioden hvor økonomien var i voldsom vekst bygget Spania et glimrende transportnettverk. Det finnes derfor flotte motorveier som dekker det meste av landet. Den offentlig transporten er god med buss- og togruter som gjør det svært enkelt å reise rundt til de fleste stedene.

Langdistansebuss pleier å være meget god valuta for pengene i Spania. Typisk koster det rundt 30 euro for ca. 500 kilometer (en reise som typisk tar rundt 5 timer hvis det er motorvei). Enkelte avganger kan være dyrere men desto mer luksuriøse med meget god benplass, egen tv-skjerm og servering. Det er sjelden nødvendig å bestille bussbillett på forhånd, men er man helt avhengig av en viss avgang så kan det jo være lurt. Billetter kan enkelt kjøpes på brukervennlige billettautomater, i billettluken på bussterminalen eller på nettet. På lokalbusser kjøper man billett direkte av sjåføren.

Høyhastighetstog i Spania

Spanske lyntog (foto av Loco_2 / Flickr)

Spania har også bygget enkelte linjer med høyhastighetstog, først og fremst fra Madrid og ut til resten av landet. Disse togene er ganske dyre hvis man møter opp rett før avreise og kjøper billett på stasjonen. Men ved å være fleksibel med avgang og bestille noen dager i forveien kan man få gode priser, gjerne ned mot 40 euro for en tur Madrid-Barcelona (en tur som forøvrig bare tar 2 ½ time). Sjekk priser på nettsiden til Renfe, det spanske togselskapet. Det er også rimelig å fly innenriks i Spania da Ryanair og EasyJet har etablert mange innenlands ruter. Ofte vil dette være billigere enn å reise med høyhastighetstog.

Når det gjelder lokaltransport så pleier den også å være meget bra, bortsett fra i grisgrendte strøk hvor det kan være langt mellom bussavgangene. Storbyer som Madrid, Barcelona og Bilbao har dessuten t-banenettverk, men ellers egner de fleste spanske byer seg for å spasere rundt, i hvertfall de stedene det er aktuelt å besøke som turist.

Overnatting

Spania har stor variasjon i typen overnattingssteder. Man har både hotell, “hostal” og “pension”. Kategoriene er flytende og det er ikke alltid så stor forskjell på dem. Hoteller er typisk bygget for dette formålet og er gjerne det dyreste alternativet. Et “hostal” har ingenting med “hostel” å gjøre men er ofte mindre og gjerne familiedrevet, typisk en stor gammel leilighet som er gjort om til separate rom. I større byer kan det være forskjellige hostal i hver etasje i samme bygård. Disse gir ofte svært god valuta for pengene samtidig som man får normal hotellstandard. “Pension” er i det store og hele det samme som et “hostal”, men jeg har inntrykk av at disse gjerne kan være enda litt mindre og muligens enklere. I tillegg er leie av leilighet ved Airbnb eller lignende et godt alternativ. Sjekk ellers hotellpriser hos Agoda eller lignende nettsteder.

Klima

Spania kan man besøke hele året. Sør-Spania har “sommertemperaturer” (sett med norske øyne) til langt ute i november. Vinteren er dessuten mild, sjelden med dagtemperaturer under 10 grader. Lenger nord kan man imidlertid få snø særlig i høyereliggende områder. Provinsen Galicia på vestkysten har mye regn og er Spanias klart “grønneste” region mens de store slettene sjelden får regn og har et tørt landskap.

Fint landskap på nordkysten

Utsikt over byen Santoña på Costa Verde

Språk

Til å være et så populært turistland, er spanjolene forbausende dårlige i engelsk. Alt blir mye lettere i Spania hvis man kan snakke spansk, men ikke forvent at de blir spesielt imponert fordi du kan et par spanske fraser. Sannsynlig blir de heller oppgitt over at du ikke snakker flytende. Spansktalende over hele verden har dessverre inngått en hemmelig pakt om å alltid snakke i høyest mulig tempo for at utelukkende de som behersker språket flytende kan forstå. Merk at store deler av innbyggerne faktisk har andre førstespråk (katalansk, baskisk, galisisk etc) men alle kan naturligvis snakke spansk.

Reiseruter

La oss se på noen aktuelle reiseruter og ferieopplegg for å oppleve Spania. Dette er bare ment som inspirasjon og det finnes mange alternativer og eventuelt kombinasjoner av disse, alt avhengig av hva slags interesser man har.

Madrid og nærliggende områder

Det første opplegget involverer å basere seg i Madrid for å oppleve byen og nærliggende områder. Som nevnt tidligere finnes det mange attraksjoner i og rundt Madrid så man kan lett tilbringe lang tid der uten å kjede seg. Her har man heller ikke behov for bil, for alle steder kan enkelt nås med buss eller tog. Madrid ligger sentralt og er en veldig god base for å utforske området (selv om det ville vært billigere å bo et annet sted).

Kongelig slott i Madrid

Det kongelige slottet i Madrid

På en sånn tur vil jeg anbefale å sette av et par dager til selve Madrid. Litt avhengig interesser, kan man bruke et par dager på å spasere rundt i byen, besøke noen kunstmuseer, et par parker, det kongelige slottet og andre attraksjoner. Fotballinteresserte bør legge turen til fotballsesongen. Ved å tilbringe to helger i Madrid, f.eks. reise ned på fredag og hjem på mandag en uke senere, kan man få med seg to fotballkamper siden Atletico Madrid og Real Madrid som regel har hjemmekamp annenhver helg. Se Reisemagazinets artikkel om Fotballkamp i Madrid for mer detaljert informasjon.

Santiago Bernabeu

Inne på Santiago Bernabeu i Madrid

I tillegg bør man sette av flere dager til enkle dagsturer i området rundt Madrid. For eksempel kan man besøke den fascinerende byen Toledo, byen Segovia med sin lange romerske akvedukt, kongepalasset San Lorenzo de El Escorial eller gå fjelltur med utgangspunkt i El Escorial eller Cercedilla.

Barcelona til Bilbao langs Pyrenneene

Denne turen går i delvis tynt befolkede områder og er klart mest praktisk å gjennomføre med egen bil. Man starter med å fly til Barcelona og tilbringer noen dager der. Deretter har man mange mulige alternativer, avhengig av interesser og hvor god tid man har. En mulighet er å reise en kort tur nordover og besøke Girona som er en fin mellomstor by, for deretter å kjøre vestover i nedre del av Pyrenneene til Baskerland.

Castelfollit de la Roca på kanten av en bratt klippe

Dramatisk beliggenhet for Castelfollit de la Roca

På denne turen vil man komme forbi noen virkelig dramatiske landskaper og nasjonalparker samt en rekke koselige småbyer man kan stoppe i. Allerede etter kort tid kommer man forbi middelalderbyen Besalu som har en fantastisk flott bro over til gamlebyen. Derfra er det ikke langt til småbyen Castelfollit de la Roca som har en dramatisk beliggenhet på kanten av en bratt klippe. Videre er mulighetene mange men man bør ihvertfall stoppe ved slottet Castillo de Loarre og Los Mallos de Riglos, noen veldig dramatiske klipper i provinsen Aragon.

Los Mallos de Riglos

Fjellformasjonene Los Mallos de Riglos

Fremme i Baskerland er alle de store byen som Pamplona, San Sebastian og Bilbao verd å besøke. Førstnevnte er riktignok mest kjent for tyrefekting og den idiotiske San Fermin festivalen, hvor man kan løpe med okser, men byen er langt mer enn dette. San Sebastian har en fantastisk beliggenhet, omringet av små grønnkledde fjell og med en flott strand midt i byen, samtidig som den er kjent for sin gode sjømat. I Bilbao har man satset sterkt på kunst og veldig mange strukturer og bygninger har fått en kunsterisk utforming.  Mest kjent er naturligvis Guggenheim-museet, et museum hvor selve utstillingene faktisk er av liten interesse sammenlignet med selve bygningen. Aller flottest er imidlertid “Puppy”, en enorm blomsterdekket statue av en hund, som står rett utenfor museet.

San Sebastian

Utsikt over San Sebastian

Fra Bilbao er det mulig å fly direkte hjem til Norge med Norwegian. Man trenger selvsagt ikke avslutte reisen i Bilbao, og har man tid kan man fortsette i mange retninger. Noen av mulighetene er å reise videre langs kysten mot Santiago de Compostela, innover i landet mot Madrid, eller tilbake til Barcelona på den franske siden av Pyrenneene. Fjellene er flotte på begge sider av grensen, men det mest dramatiske landskapet finnes på den spanske siden.

Puppy utenfor Guggenheim-museet

Blomsterhunden “Puppy” utenfor Guggenheim-museet i Bilbao (Foto av kombipom / Flickr)

Rundtur i Sør-Spania

Det er nok sol og varme som trekker flest turister til Sør-Spania men det finnes også en rekke kulturelle severdigheter. Andalucia var det området i Spania som var lengst under muslimsk styre og har naturlig nok rikelig med kulturminner fra denne perioden. Med utgangspunkt i for eksempel Malaga, hvor det er gode flyforbindelser til Norge, er det lett å utforske området. Se også artikkelen med Reisetips for Costa del Sol.

Patio de los arrayanes i Alhambra

Inne i Nasrid-palasset i Alhambra

Storbyene Granada, Sevilla og Cordoba er naturlige stoppesteder på en rundreise. I Granada finnes den berømte maurerfestningen Alhambra, av mange regnet som Spanias største severdighet. Sevilla har blant annet Spanias største katedral, opprinnelig bygget som moske og hvor minareten fremdeles står som en del av katedralen. Cordoba er særlig kjent for “La Mezquita”, en moske med veldig mange søyler og buer og som senere er gjort om til kirke.

Søyler og buer i La Mezquita i Cordoba (foto av nXpected / Flickr)

Også romerne har satt spor etter seg, særlig i Merida i provinsen Extremadura, ikke så langt fra grensen til Portugal. Det er særlig de godt bevarte ruinene av det gamle teateret som imponerer folk. I tillegg har vi den gamle romerbyen Italica, i Santiponce rett utenfor Sevilla og romerske broer i mange forskjellige byer, blant annet både Merida og Cordoba.

Romersk teater i Merida i provinsen Extremadura

Det romerske teateret i Merida

Fine småbyer finnes overalt i Spania, men “de hvite byene” i fjellene i Andalucia er blant de mest fascinerende. Alle kjennetegnes av hvitmalte hus og trange svingete gater, men samtidig har hver by sine spesielle særpreg og de kan være ganske forskjellige fra hverandre. Ronda, den mest kjente, ligger på kanten av en klippe hvor de to bydelene forbindes av en veldig høy bro mens i Setenil de las Bodegas er mange av husene gravd ut av fjellet. For å besøke et mangfold av byene er det mest praktisk med egen bil for kollektivtransporten er ikke den aller beste til de minste landsbyene. Med plasseringen oppe i fjellene er sommerklimaet betydelig mer behagelig enn nede ved kysten og området er utmerket for forskjellige aktiviteter som turgåing, sykling, hesteridning, klatring og lignende.

Puente Nuevo i Ronda

Det er veldig enkelt å komme seg til Spania fra Norge. Både Norwegian og Ryanair har flere direkteruter og i tillegg finnes muligheter for å fly med andre flyselskaper via en annen flyplass i Europa. Prøv deg frem med søkemotorer som Momondo for å finne de aller billigste flybillettene.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *