Porto er den nest største byen i Portugal og ligger ved kysten et stykke nord i landet. I motsetning til hovedstaden Lisboa har den tradisjonelt ikke vært et veldig stort turistmål, men i de senere årene har dette begynt å endre seg. Den økende turismen er fullt forståelig for Porto er en virkelig flott by med mange severdigheter og attraksjoner.
Porto ligger ved utløpet av elven Douro og selve byen har rundt 1.3 millioner innbyggere. Gamlebyen befinner seg i en veldig bratt skråning på nordsiden av elven og ovenfor denne ligger en mer moderne bydel. Forstadsbebyggelse strekker seg deretter ut i alle retninger og den separate byen Vila Nova de Gaia ligger på sydsiden av elven. Totalt skal det finnes omtrent 2.8 millioner innbyggere i hele storbyområdet.
Porto har lenge hatt rykte på seg for å være et sted hvor hardt arbeid står i sentrum. Muligens er det noe i dette, for atmosfæren i byen er ganske forskjellig fra Lisboa, uten at det er helt enkelt å sette fingeren på akkurat hva forskjellen er. Uansett så er Porto en veldig trivelig by for turister og det er generelt en fornøyelse å bare spasere tilfeldig rundt og se hva som dukker opp. Mest interessant er det å bevege seg i de trange smugene i den labyrintaktige gamlebyen, men vær forberedt på bratte gater og slitsomme trapper opp mot sentrum. En god introduksjon til Porto får man ved å delta på en av de gratis guidede gåturene som arrangeres daglig. To firmaer (Porto Walkers, City Lovers) tilbyr slike opplegg, hver av dem med to forskjellige turer hver dag, så det er nok å velge mellom.
Et kjennetegn ved hele Portugal er den omfattende bruken av malte keramiske fliser (“azulejos”) til dekorasjon. Selv om dette ikke er en portugisisk oppfinnelse, så er det ingen andre land hvor bruken er så utbredt. I Porto ser man slike fliser nesten overalt, både på offentlige bygninger og vanlige hus. Noen ganger har flisene geometriske mønstre, men av og til settes de sammen til store bilder som forteller en historie. Et godt eksempel er den sentrale togstasjonen São Bento, som har blitt en attraksjon i seg selv på grunn av de fantastiske dekorasjonene innendørs. På veggene finnes over 20000 fliser som er malt individuelt og deretter satt sammen til å illustrere viktige hendelser i Portugals historie.
Som europeiske byer flest har selvsagt Porto et godt utvalg av vakre kirker. Noen vil nok si at de fleste europeiske katedraler er nokså like, men flere av kirkene i Porto er faktisk såpass spesielle at man ikke bør gå glipp av dem. Min personlige favoritt er lille Capela das Almas som ligger i den nye bydelen og har et eksteriør som er fullstendig dekorert med flotte blåmalte fliser. En annen obligatorisk kirke er Clerigos-kirken som med sitt høye klokketårn er et av symbolene på Porto. Selve kirken i barokkstil er fin nok både inni og utenpå, men det mest spennende er å klatre opp i klokketårnet langs (den lange og trange) trappen. På toppen finnes nemlig en (trang) utsiktsplattform hvor man har panoramautsikt over Porto i alle retninger.
I nærheten av Clerigos-kirken ligger noe som først ser ut som et gigantisk kirkebygg. Man skal se nøye etter for å oppdage at det faktisk dreier seg om to forskjellige kirker, bare separert av et av verdens smaleste hus. Dette er henholdsvis Carmo- og Carmelitas-kirkene. Carmo-kirken har en ytre vegg dekorert med blåmalte fliser, omtrent som Capela das Almas. Carmelitas-kirken var opprinnelig en del av et kloster og det separerende huset ble bygget for å hindre nonnene fra Carmelitas og munkene fra Carmo i å snike seg over til hverandre og finne på noe ugudelig.
Sist, men ikke minst, har vi São Francisco-kirken. Fra utsiden ser den kanskje ikke så ekstraordinær ut, men inni har den et ekstremt utsmykket interiør hvor nesten alt er dekket med gull. Rett ved siden av kirken ligger forøvrig den gamle børsen Palacio da Bolsa, også den med et flott interiør. Den fungerer ikke som børs lengre og er bare i bruk ved større arrangementer, men turister kan få en guidet omvisning for 8 euro. Hovedattraksjonen er det såkalte “arabiske rommet” som er dekorert i maurisk stil. Dersom man har besøkt Alhambra i Granada blir man trolig ikke kjempeimponert, men det er verd å ta med seg når man først er i Porto.
Hovedkatedralen i Porto er også et flott bygg, men minner mer om “standard” europeiske katedraler. Beliggenheten over gamlebyen gjør imidlertid at man utenfor har flott utsikt over Porto. Byen er i det hele tatt full av utsiktspunkter. Clerigos-kirken og katedralen er nevnt, men i tillegg finnes det flere andre steder hvor man har overblikk fra forskjellig vinkler. Det er bare å gå litt rundt så finner man dem nok. Videre har man selvsagt strålende utsikt fra den karakteristiske Dom Luis broen over elven og fra elvepromenaden i Vila Nova de Gaia.
En annen av Portos mest berømte bygninger er bokhandelen Livraria Lello, kjent for å være en av verdens fineste. Ryktet om det vakre interiøret førte imidlertid til at butikken ble fylt opp av turister som kom for å se, men ikke kjøpe. De innførte derfor et system med inngangspenger (ja, betale for å komme inn i en butikk!). Prisen er dessuten latterlig høy, hele 8 euro (opp fra 3 euro i 2016), men pengene returneres riktignok hvis man kjøper noe. Jeg er tilbøyelig til å si at dette er bortkastede penger, ihvertfall hvis den lille butikken er stappfull av turister. Bøkene virket dessuten betydelig overpriset.
Porto har selvsagt en rekke museer basert på forskjellige temaer. Mest kjent er trolig Soares dos Reis Nasjonalmuseet, lokalisert i et tidligere kongepalass utenfor sentrum, hvor det stilles ut forskjellige typer portugisisk kunst. Turister med moderat kunstinteresse gjør sikkert lurt i å stå over. I stedet er kanskje Serralves-museet for moderne kunst mer interessant. Det omsluttes av en stor park hvor det er satt opp diverse skulpturer, og hvor det er trivelig å gå rundt selv om tenkningen bak kunstverkene kan være vanskelig å forstå. Beklageligvis har inngangsbillett blitt svindyrt. Nå koster inngang til bare parken 15 euro (i 2016 var prisen 5 euro) og både parken og museet koster 24 euro (opp fra 10 euro i 2016). Porto har også et militærmuseum, et trikkemuseum, et transportmuseum og mye annet.
Porto er egentlig ikke noen veldig stressende by for turister, men den har uansett et godt utvalg av fine parker hvor man kan slappe av. En av de flotteste er Krystallpalass-hagen, rett i utkanten av sentrum. Til tross for navnet er Krystallpalasset forlengst revet (forøvrig opprinnelig bygget til verdensutstillingen i 1865) og erstattet av en kuppelformet paviljong hvor det blant annet arrangeres konserter. Hagen er imidlertid flott med påfugler som går fritt rundt, et stort utvalg av blomster og fin utsikt over Douro og Vila Nova de Gaia. På samme område ligger dessuten Romantikk-museet, en historisk bygning som er innredet for å vise hvordan aristokratiet levde på 1800-tallet.
Vila Nova de Gaia på andre siden av elven er langt fra så attraktiv som selve Porto, men det er allikevel flere grunner til å ta seg en tur over dit. For det første får man en anledning til å krysse den spesielle Dom Luis broen, enten på øvre eller nedre plan. Utsikten ovenfra er selvsagt strålende. Videre har elvepromenaden på Gaia-siden den beste utsikten til gamlebyen i Porto. Og til slutt befinner alle portvinprodusentene seg i Gaia. Dette har delvis historiske (skattemessige) årsaker, men også fordi Gaia-siden ligger i skyggen og dermed får en temperatur som passer portvinen bedre.
Portvin lages av druer fra Dourodalen og er en sterkvin, hvilket betyr at den er “forsterket” ved tilsetning av druebrennevin slik at gjæringen avbrytes og vinen blir søtere og mer alkoholholdig. Nesten alle produsentene har engelske navn som Graham’s, Churchill’s, Taylor’s og Cockburn’s på grunn av britenes historisk viktige rolle i produksjonen. De fleste vinkjellerne kan besøkes for å teste et utvalg av portvinene. Ved å kjøpe billett til gondolbanen mellom Dom Luis broen og Vila Nova de Gaia (7 euro) får man forøvrig med en gratis kupong for prøvesmaking. I tillegg finnes et portvinmuseum i byen.
Beveger man seg ut av sentrum og litt nordover kommer man til et område med flere lange strender. Selv om strendene ser ganske bra ut, er det ikke så vanlig å bade der på grunn av sterke strømmer og muligens ikke verdens reneste vann. For virkelig gode strender må man lengre ut av byen. Uansett er det fint å spasere langs selve strandpromenaden. Det finnes også et par mindre festninger langs kysten, men disse er strengt tatt ikke allverdens interessante.
Porto har to gode fotballag: FC Porto og Boavista. Førstnevnte er som regel det beste laget i byen og vant faktisk Champions League i 2004 under manager Jose Mourinho (som senere har hatt suksess både i England, Italia og Spania). FC Porto spiller på Estádio do Dragão, en nydelig stadion med kapasitet på 52000 tilskuere. Det er sjelden fullt så billetter er normalt lett å få tak i, enten direkte på stadion, i en av supporterbutikkene eller via nettsiden. Prisene er dessuten relativt rimelige (< 20 euro) sammenlignet med for eksempel i Spania. I stadionen ligger forøvrig et museum for FC Porto hvis man vil sette seg nærmere inn i klubbens historie. Boavista spiller på Estadio do Bessa med kapasitet på 28263 tilskuere. Her får man garantert billett for de har typisk et gjennomsnitt på bedrøvelige 5-6000 tilskuere pr. kamp.
Porto har gode shoppingmuligheter for de som har interesse av slikt. Det viktigste området er i så fall gågaten Rua de Santa Catarina som er full av butikker og moderne kjøpesentere. Rett i nærheten ligger dessuten det mer tradisjonelle Bolhão-markedet, et av de største markedene i Portugal. Her selges det først og fremst mat, blomster, håndverk og suvenirer. Det er ganske fargerikt og verd å ta en titt på selv om man ikke skal kjøpe noe.
I tillegg til alt det er å gjøre i selve Porto så er byen også et godt utgangspunkt for dagsturer til andre steder i Portugal. Mest populært er de mindre byene Braga og Guimarães. Her kan man lett reise med tog på egen hånd, men det er også flere firmaer som arrangerer guidede turer. Ellers er det populært med cruise på Douro-elven, enten bare i området rundt byen, men også lengre opp i Douro-dalen for å se hvor vindruene til portvinen kommer fra (både som dagstur og over flere dager).
Porto har selvsagt godt utvalg av restauranter og maten er tildels forbausende billig. Til lunsj kan man enkelte steder få dagens meny med drikke til rundt 8 euro. Riktignok er ikke disse måltidene allverdens spennende, men man spiser seg i hvertfall god og mett. En lokal spesialitet er “Tripas a moda do Porto”, nærmere bestemt dyreinnvoller med bønner og saus. Hvis det skulle høres fristende ut, så er det mange restauranter som serverer det. En lokal spesialitet jeg heller vil anbefale er Francesinha, egentlig en slags sandwich, men det ligner mer på lasagne når man får det servert. Ellers er Porto selvsagt et bra sted for å spise fersk sjømat.
Det er godt utvalg av hoteller i Porto og prisene er nesten overraskende rimelige. For bare rundt 30-40 euro får man et brukbart rom med grei beliggenhet. Søk etter overnatting på Agoda eller lignende nettsteder. Et annet godt alternativ er å leie en lelighet. I Porto finnes et imponerende utvalg av leiligheter til rimelige priser, og særlig hvis man er en større gruppe kan det være mye penger å spare på å bestille en stor leilighet istedenfor flere hotellrom.
Porto har et bra kollektivtilbud med trikk (metro) og busser. Men siden sentrum er nokså kompakt har man egentlig ikke så mye bruk for det, bortsett hvis man skal til kysten nord for byen eller flyplassen. Flyforbindelsene fra Norge til Porto er forøvrig slett ikke så verst. Det nasjonale flyselskapet TAP har direktefly til Lisboa fra Oslo, hvor man må bytte fly. Imidlertid kan det tenkes å være billigere ruter via andre steder i Europa. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene.
Artikkelen ble opprinnelig skrevet i 2017, men er utvidet og oppdatert i oktober 2024 med ny og relevant informasjon.
Nok en oversiktlig, grundig, godt skrevet og gjennomillustrert artikkel. Stå på med disse!
Takk for hyggelig tilbakemelding!
Skal reise til Port om to uker og oppdaterer meg litt bl.a. på denne siden. Flere gode tips, men skulle gjerne hatt fler om mat, drikke og gode restauranter.
Hei Toril,
Det finnes tusenvis av spisesteder i Porto så du finner helt sikkert noe god mat. Jeg pleier ikke gi konkrete restauranttips på denne nettsiden, såfremt jeg ikke kommer over noe helt spesielt som bør nevnes, da jeg selv aldri følger slike anbefalinger. Men du kan jo sjekke Tripadvisor eller lignende dersom du vil ha tips til konkrete spisesteder i Porto.
Skal overnatte 1 natt i Porto og ønsker å bo i gamlebyen. Noen gode tips ?
Hei Torunn,
Jeg bodde i en Airbnb-leilighet da jeg var i Porto, men for bare 1 natt vil jeg tro det er mer praktisk å bo på hotell. Har derfor ingen konkrete anbefalinger, men sjekk hos Agoda, Booking.com eller lignende og velg et hotell med bra anmeldelser.