Reisemagazinet har fortsatt den positive utvikling i antall lesere det siste året. Lesertallet har økt med rundt 36% og totalt har det vært 88703 besøk på nettstedet i løpet av 2016. I anledning det nye året, kan det være interessant med et tilbakeblikk på fjorårets mest populære artikler.
Tallene gir en indikasjon på hvilke reisemål folk er mest interessert i, men flere andre faktorer avgjør hvor mange som leser en artikkel. Rundt 89% av leserne kommer etter å ha søkt på noe konkret i en søkemotor (først og fremst Google), så antall visninger sier også noe om hvor synlig artikkelen er i Google for de relevante søkefrasene. (For eksempel er artikkelen min om Iran mer populær enn artikkelen om Thailand, selv om det trolig er flere som planlegger tur til Thailand.)
Det har vært besøkende inne fra 145 forskjellige land i 2016. Mest populært er naturlig nok Norge (ca. 85% av besøkene). Deretter følger Spania, Thailand, Vietnam og Danmark som de største konsumentene av Reisemagazinet. Ca. 43% av leserne bruker datamaskin, 35% mobil og 22% nettbrett. Interessant nok anvender 73% av nettbrett/mobil-brukerne iOS (altså Apple-produkter), mens bare 26% har Android. Det er imidlertid solgt langt flere Android enn Apple-produkter, så hvorfor surfer ikke Android-brukerne mer? Tendensen var akkurat den samme i fjor, selv om det har vært en liten prosentvis fremgang for Android.
En gledelig utvikling er en stor økning i kommentarer fra leserne i år. Først og fremst dreier det seg om konkrete spørsmål i forbindelse med reisemål, men også en del positive tilbakemeldinger, samt et par negative (artikkelen min om Iran viste seg å være overraskende kontroversiell). Alle typer kommentarer (positive og negative) er velkomne!
Under følger Topp 10 listen for 2016 sammen med mine kommentarer. Det er interessant å merke seg at det er mange av de samme artiklene som går igjen hvert år. Delvis skyldes dette nok at det kan ta en stund før nye artikler når opp i Google, samtidig som enkelte reisemål åpenbart er av større interesse enn andre for leserne.
- Reisetips for Kina (2163 visninger)
Denne artikkelen er med på listen hvert eneste år, noe som føles ganske naturlig. Kina er et spennende land, fullt av alle slags severdigheter og attraksjoner. Samtidig er det ikke verdens enkleste land å oppholde seg i. Det er ikke spesielt tilrettelagt for vestlige turister og nesten ingen kan snakke forståelig engelsk. Populariteten til artikkelserien tyder på at mange er interessert i informasjon for å kunne reise rundt i landet.
- Brugge, Belgia (2245 visninger)
Brugge er Belgias bevarte middelalderby (dog i sterk konkurranse med Gent) og største turistattraksjon. Det virker ganske naturlig at nordmenn er interessert i informasjon for å besøke byen.
- Amsterdam, Nederland (2603 visninger)
Amsterdam holder seg inne på listen. Jeg hadde opprinnelig lurt på om artikkelen ville drukne i det enorme utvalget av stoff om Amsterdam på nettet. At den har slått an er imidlertid svært gledelig siden artikkelen (i all beskjedenhet) er blant det bedre som er publisert om byen på norsk. Omtaler av Amsterdam i norske medier er ofte gjennomsyret av fordommer, politisk korrekthet og synsing basert på gamle myter. Artikkelen min er derimot fullstendig basert på fakta og følgelig noe ukonvensjonell og politisk ukorrekt. Basert på tilbakemeldingene jeg har mottatt så ser leserne ut til å verdsette dette.
- Hoi An, Vietnam (2913 visninger)
Den gamle handelsbyen Hoi An er kanskje Vietnams triveligste by og med flotte strender og fortidsminner i nærheten har den noe å tilby for alle. Artikkelen kaprer en plass på listen i år også, men det er litt merkelig at den er mye mer populær enn artiklene om andre vietnamesiske reisemål som Hue og Hanoi. Trolig skyldes dette nok en gunstig plassering i Google.
- Bangkok, Thailand (3091 visninger)
Første gang at Bangkok kommer med på listen, selv om artikkelen ikke er helt ny. Det er trolig en forbedret plassering i Google som gjør at artikkelen kommer så sterkt nå. Uansett svært gledelig siden artikkelen (i all beskjedenhet) er noe av det bedre som skrevet om Bangkok på norsk. Alle slags turister burde kunne hente noen nye tips av å lese artikkelen.
- Sintra, Portugal (3132 visninger)
Nok en gammel traver som alltid er med i toppen. Fullt forståelig at mange er interessert i Sintra, som bør være obligatorisk hvis man er i Portugal. Den lille byen, rett utenfor Lisboa, har enormt mange severdigheter og attraksjoner, blant annet Maurerborgen, Nasjonalpalasset, det Disneyaktige Penapalasset eller den merkverdige hagen Quinta da Regaleira med “hemmelige” underjordiske ganger.
- Bucuresti, Romania (3880 visninger)
Nykommeren fra i fjor fortsetter å gjøre det sterkt. Romanias hovedstad er ikke kjent som noen stor turistattraksjon, men det er allikevel en god del å ta seg til der. Den store populariteten skyldes nok først og fremst fremst at artikkelen har fått en god plassering i Google siden det finnes lite annet reisestoff om Bucuresti på norsk.
- Ronda, Spania (4185 visninger)
Ronda har aldri vært utenfor Topp 3 på den årlige listen og sniker seg selvsagt med denne gangen også. Den “hvite landsbyen” er særlig kjent for sin dramatisk beliggenhet på et platå som deles i to av en dyp kløft. Den høye broen Puente Nuevo forbinder de to bydelene og er et imponerende syn. Ronda er lett å besøke på en dagstur fra Solkysten, hvor mange nordmenn ferierer, noe som sikkert delvis forklarer hvorfor artikkelen er så mye lest.
- Reisetips for Spania (4305 visninger)
Spania er et populært ferieland og som forventet fortsetter den relativt store interessen for denne artikkelen.
- Reisetips for Vietnam (12448 visninger)
For tredje år på rad er dette den suverent mest populære artikkelen. Det synes åpenbart at mange planlegger å reise til Vietnam, samtidig som det hjelper veldig på lesertallene at artikkelen har en meget god plassering i Google. Tilsammen er det også lagt igjen over 50 kommentarer (mest spørsmål) på denne artikkelen, så det er tydelig at mange bruker den i planleggingen av tur til Vietnam.
Jeg ønsker alle lesere et godt nyttår! Følg med i 2017 hvor det kommer mye nytt og spennende stoff.