Oradea, Romania

Oradea er en mellomstor by i nordvestlige Romania, bare noen få kilometer fra grensen til Ungarn. Noe populært reisemål for norske turister er den ikke, og svært få nordmenn vil i det hele tatt ha hørt om Oradea. Byen er imidlertid overraskende velstelt med grønne parker, oppussede bygninger og en spennende og variert arkitektur. Selv om man neppe bygger ferien sin rundt Oradea er den vel verd et besøk.

Unionsplassen

Unionsplassen

Oradea er ikke stedet for de største historiske hendelsene, men har allikevel en interessant bakgrunn. Byen skal først være dokumentert i 1113 og har senere være en del av både Transilvania, det Ottomanske riket, Habsburg-imperiet og Østerrike-Ungarn, før den etter første verdenskrig endte opp i Romania. I dag har Oradea har rundt 200 000 innbyggere, hvorav rundt 70% er etniske rumenere og 27% ungarere. Byen er hovedstad i Crisana-regionen og deles i to av elven Crisul Repede (som kommer fra Apusenifjellene og etter hvert ender opp i Donau etter å ha vært innom to andre sideelver).  

Grand Hotel

Mye flott arkitektur rundt i byen

Oradea har strengt tatt ingen severdigheter i verdensklasse, men byen danner allikevel en meget flott helhet hvor det er trivelig å oppholde seg. Oradeas generelt flotte arkitektur  overgår trolig de fleste turisters forventninger til hva som er å finne i en ukjent by i Romanias utkant. Særlig under to perioder i byens historie ble det oppført mye fint. Først i andre halvdel av 1700-tallet, hvor Franz Anton Hillerbrandt, en arkitekt fra Wien, fikk i oppgave å designe byen i barokkstil, og deretter under et økonomisk oppsving i begynnelsen av 1900-tallet hvor mye nytt ble bygget i Jugendstil (Art Noveau).

Bispepalasset i Oradea

Bispepalasset i Oradea

En spasertur via noen omveier fra togstasjonen og til byens festning vil gi turister en god innføring i hva Oradea har å tilby. Allerede etter ett kvartal ankommer man en stor grønn park som inneholder det vakre barokke Bispepalasset, opprinnelig bygget som en nedskalert versjon av Belvedere i Wien. Under kommunistperioden ble palasset overtatt av staten og brukt som museum for kunst, etnografi og arkeologi. Dessverre har man i stor grad latt det forfalle, men det skal nå tilbakeføres til kirken, og museet før eller siden flyttes til nye lokaler. Rett ved siden av ligger forøvrig den flotte katolske katedralen, faktisk den største av sitt slag i Romania.

Statuer

Statuer i gågaten i Oradea

I nærheten ligger gaten Strada Republicii som går nedover mot elven og er byens viktigste gågate, med et stort utvalg av cafeer, barer og restauranter. I den varme årstiden ligger uteserveringene på rekke og rad her. Langs gaten er relativt kjedelige bygninger blandet med noen riktige perler, så det gjelder å ha øynene med seg. Særlig bør man merke seg Hellige ånd-kirken (bygget på nytt flere ganger etter å ha kollapset som følge av konstruksjonsfeil) og de to bygårdene Moskovitzpalasset og Rimanoczypalasset (en forenklet versjon av Det Gyldne hus i Venezia).

Statsteateret

Statsteateret

Nær elven ligger Kong Ferdinand plassen (konge av Romania 1914-1927) med det vakre Statsteateret fra 1900, faktisk bygget ferdig på bare ett år. Teater på rumensk (eller ungarsk) vil nordmenn trolig ha lite utbytte av, men konserter med klassisk musikk kan derimot være av interesse for flere. Billettprisene er uansett ekstremt lave, og de billigste setene selges for ca 20 kroner og nesten ingenting koster mer enn 100 kroner. Sjekk priser her.

Rådhuset i Oradea

Rådhuset i Oradea

Unionsplassen ligger rett over elven og er såpass imponerende at den fint tåler sammenligning med berømte torg i langt mer kjent byer. Helt sentralt står en statue av Prins Miahi Vatezaul av Vallakia til hest og plassen er omringet av vakre bygninger. Mest prominent er nok det asymmetriske rådhuset, hvor man for ca 10 kroner kan komme opp i tårnet og få 360-graders utsikt over Oradea. Rett ved siden av ligger det gresk-katolske Bispepalasset, hvor turister ikke slipper inn, men den gresk-katolske St. Nicholas katedralen rundt hjørnet kan besøkes. I tillegg finnes to andre kirker rundt plassen, hvorav den ortodokse Månekirken, er mest interessant. Navnet har den fått på grunn av “ballen” litt under klokken i klokketårnet. Det kan se ut som ren dekorasjon, men det er faktisk en ganske spesiell mekanisk konstruksjon som viser månefasen.  

Månekirken

Månekirken ved Unionsplassen

Herfra kan man fortsette østover mot den store 1. desemberparken (1. desember er Romanias nasjonaldag). På veien passerer man flere flotte bygninger, så det gjelder å ha øynene med seg. Tar man gaten langs elven kommer man snart til Neolog Zion synagogen. Angivelig skal den ha et fint interiør i maurisk stil, men man kommer ikke inn uten avtale på forhånd, så de færreste tar seg vel bryet. Selve 1. desemberparken er et fint sted å slappe av og observere folkelivet. Inne i parken ligger også byens kulturhus, men i motsetning til mye annet i Oradea er dette en nedslitt og dyster bygning i kommunistisk stil.

1. desember parken

Statue i 1. desember parken

Bak parken finner man Uavhengighetsplassen som imidlertid ikke er noe spesielt å skryte av. Over veien ligger en ny katedral og rett bak denne er inngangen til festningen. Den stjerneformede festningen har lenge vært under oppussing, men står nå endelig klar for besøkende. Meningen er at den skal bli det nye kulturelle senteret i Oradea, men foreløpig finnes det ikke så veldig mye på innsiden, bortsett fra et historisk museum og en restaurant. Uansett er det trivelig å spasere rundt inne på festningsområdet.

Festning

Festningen i Oradea

Turistmyndighetene satser åpenbart på å tiltrekke seg flere turister til Oradea. Blant annet har de opprettet noen veldig gode nettsider hvor hver eneste severdighet og attraksjon i byen er beskrevet i detalj. Det foreslås også forskjellige gåturer rundt i byen og andre aktiviteter. Myndighetene har forøvrig bygget ut gratis wifi i alle byens parker. En enkel dagstur fra Oradea er til landsbyen Baile Felix, bare noen kilometer sørover. Her finner man en stor spa med varme kilder og alle slags fasiliteter. Av underholdning på kveldstid så har Oradea et par casinoer, uten at det akkurat kan sies å være noe typisk gamlingsted. Turister kan like greit spille med sin egen mobil, for eksempel prøve å vinne Jackpot hos Mobilautomaten.

Rådhuset

Rådhuset i Oradea by night

I løpet av en dag rekker man fint å skaffe seg et overfladisk inntrykk av byen, men det er også mulig å bruke flere dager på å utforske byens attraksjoner grundigere. Et greit og billig hotell er Hotel Atrium, som har rom fra rundt 200 kroner. Søk ellers etter hoteller hos Agoda. Oradea er dessverre ikke så enkel å komme til fra Norge. Fra hovedstaden Bucuresti vil reisen ta minst 14 timer med tog eller 9-10 timer med buss. Faktisk er byen nærmere Budapest, men selv derfra tar det minst 5-6 timer med tog eller 3-4 timer med buss.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *