Olympia, Hellas

Dersom man har interesse av både sport og historie er gamle Olympia i Hellas en severdighet man bør få med seg. Det var nemlig her de første olympiske lekene fant sted i 776 f. Kr. I over tusen år holdt man det gående med leker hvert fjerde år, helt til den kristne romerske keiseren Theodosius fant ut at slike hedenske skikker ikke kunne tolereres og la ned forbud i 394 e. Kr.


Hvor det hele begynte – den gamle olympiske stadion

Ingen vet helt hvordan de olympiske lekene startet, men det finnes en rekke forskjellige myter som involverer de greske gudene. Konkurransene ble holdt til ære for den greske guden Zevs og fant sted ved den første fullmånen i august. Lekene var i utgangspunktet forbeholdt frie greske menn (altså ikke slaver og kvinner), men etter hvert fikk romerne også tillatelse. De første årene bestod lekene bare av en eneste øvelse, kappløp langs stadionen, og hele arrangementet varte kun en dag. Etter hvert kom det imidlertid flere idrettsgrener til, blant annet lengre løpsdistanser, boksing, bryting, hest og kjerre løp, lengdehopp, spydkast og diskos og lekene ble utvidet til fem dager.


Foran Heras tempel – her tennes faktisk den olympiske ild hvert fjerde år

De gamle olympiske lekene nøt høy prestisje og alle greske byer var forpliktet til å droppe eventuell krigføring under lekene og la deltagere passere gjennom byene på vei til Olympia. Hellas var jo ikke noe ordentlig land på den tiden, men det eksisterte en rekke uavhengige greske bystater med felles kultur spredt rundt Middelhavet (inkludert på Sicilia hvor man i dag kan finne mange gamle greske ruiner, se for eksempel Reisemagazinets artikler fra Tempeldalen og Selinunte).


Slik så gamle Olympia ut i storhetstiden

Gamle Olympia består selvsagt av idrettsbanen men i tillegg finnes ruinene av en rekke templer. Det ble nemlig bygget en rekke monumenter til ære for gudene. Størst var Zevs-tempelet som inneholdt en statue av Zevs, opprinnelig et av verdens syv underverker. Zevs-statuen ble trolig flyttet til Konstantinopel (Istanbul) hvor den senere ble ødelagt i en brann i 475 e. Kr.


Zevs-tempelet er trolig litt mindre imponerende enn hva det en gang var

En av de best bevarte strukturene i Olympia er Hera-tempelet (Hera var konen til Zevs i følge gresk mytologi). Dette er faktisk stedet hvor den olympiske flammen tennes før den sendes på tur rundt i verden og ender opp i den aktuelle arrangørbyen for de moderne olympiske lekene. I tillegg finnes det diverse offentlige bygg, treningsanlegg (palaestra) og romerske bad. Dessverre ble Olympia ødelagt av en rekke jordskjelv på 200-tallet og aldri ordentlig bygget opp igjen. På 1900-tallet er det gjort utgravninger og litt rekonstruksjon, men dette forhindrer ikke at Olympia fremstår først og fremst som en ruinhaug. Men, uansett er det interessant sted hvor det er trivelig å spasere rundt. Inngangsbilletten koster 6 euro (9 euro for kombinasjonsbillett med det arkeologiske museet).


Falne søyler fra Zevs-tempelet

I tillegg til ruinparken finnes det en rekke museer i nærheten. Av spesiell interesse er nok det arkeologiske museet som har skalamodeller av gamle Olympia, artifakter som er gravd ut og mye informasjon om Olympias historie. Inngangsbilletten koster 6 euro.


Philippeion-tempelet

Den moderne byen Olympia har bare rundt 1000 innbyggere og ligger rett ved ruinene. Naturlig nok er byen i hovedsak basert på turisme og som man kunne forvente av en by i nærheten av en slik turistattraksjon, finnes det nok av restauranter, suvenirbutikker og hoteller.


Flere ruiner

Olympia ligger på vestsiden av Peloponnes-halvøya og er relativt enkelt tilgjengelig fra resten av Hellas enten med offentlig transport eller leiebil. Fra Athen går det to direkte busser daglig til Olympia, eller man kan reise til nabobyen Pyrgos og ta lokalbuss derfra. Rutetabellen finnes på denne nettsiden. Det er også mulig å reise fra Athen med tog via Pyrgos.


Ruinene av palaestraen

Å komme seg til Hellas er normalt mulig til relativt lav pris. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *