Sommeren nærmer seg med stormskritt, og for de aller fleste nordmenn betyr dette ferie som gjerne inkluderer en eller flere utenlandsreiser. Enten alene eller med familie og venner. Noen går imidlertid inn i ferien med bekymringer om hvordan ferieturen skal finansieres.
Da kan ferielån være gunstig for deg, både når det gjelder store og litt mindre ferieturer. Dette er imidlertid et lån hvor du må se opp for noen fallgruver. Vi skal gi deg mer informasjon om dette slik at du kan ta et godt valg for din økonomi.
Dette er ferielån
Ferielån er et forbrukslån som mange tar opp i forbindelse med ferieturer. Dette er altså et lån uten sikkerhet hvor långiver ikke krever noen form for sikkerhet i bolig eller andre eiendeler for å godkjenne lånet.
Det er likevel noen ting som er nødt til å være på plass for at et forbrukslån skal være aktuelt for deg. Du kan, i nesten alle tilfeller, ikke ha noen registrerte betalingsanmerkninger på deg. De aller fleste långivere vil ikke innvilge et ferielån til deg dersom du har en slik anmerkning.
Du må også være myndig, samt ha en fast inntekt for å søke om ferielån, eller forbrukslån. Kreditorene vil ha et minstekrav til ditt inntektsnivå, denne grensen ligger ofte på 200.000 kroner i året. I tillegg må du være registrert i folkeregisteret for at søknaden i det hele tatt skal vurderes.
I dag kan man låne opptil 600.000 kroner uten sikkerhet. Likevel er det lurt å være obs på den økonomiske forpliktelsen et ferielån er før du bestemmer deg for å takke ja til lånet.
Fordeler med å ta opp ferielån
Den største fordelen med et ferielån er at det er relativt enkelt å få godkjent. Klarer du å innfri kriteriene som vi allerede har vært inne på, vil sannsynligvis långiver godkjenne søknaden. Husk at lånesummen du får tilbud om, avhenger av bankens kredittvurdering.
Når man kan låne såpass mye, som man kan med lån uten sikkerhet, så vil lånet passe alle typer ferier. Når lånet er godkjent vil pengene komme inn på konto veldig raskt. Søknadsprosessen tar gjerne 1-3 virkedager.
Siden et ferielån kommer uten sikkerhet, blir det ikke stilt krav fra banken om hvordan du skal bruke pengene du låner. Du bestemmer med andre ord helt selv hva pengene skal gå til.
Likevel har raske og enkle penger noen baksider. Disse skal vi gi mer informasjon om slik at du er forberedt før du tar opp et forbrukslån til å finansiere ferien.
Ulemper med ferielån
I og med at det ikke stilles krav om sikkerhet, betyr dette at det blir en mye større risiko for banken ved å låne ut penger. Da er det egentlig bare din inntekt som blir sikkerhet for lånet. Dersom du mister jobben vil du heller ikke kunne betjene lånet når inntekten uteblir.
Banken tar høyde for dette ved å tilby samtlige lån uten sikkerhet med høye effektive renter. Som regel ligger rentenivået på mellom 10 prosent og 25 prosent, noe som er veldig høyt dersom man sammenligner med for eksempel boliglån.
Husk at et effektivt rentetilbud avhenger av lånesummen du har søkt om. Større lån betyr gjerne lavere rente og motsatt. I tillegg har nedbetalingstiden ganske stor innvirkning på totalkostnaden på lånet.
Vi kan altså si at det koster penger å ta opp ferielån, og dette kan betjenes over lengre tid. Renteutgiftene medfører også en noe mer kostbar ferie enn dersom man betaler ferien med oppsparte midler.