Kartago er en gammel oldtidsby i utkanten av Tunis, hovedstaden i dagens Tunisia. Til tross for at deler av byen er i relativt dårlig stand, så finnes det mye interessant som minner oss på Kartagos fascinerende historie. Kartago er en av Tunisias viktigste arkeologiske severdigheter og vel verd et besøk for nærmere innsikt i både kartagerne og romerne.
Kartago ble grunnlagt av fønikerne i ca. 800 f. Kr og nådde sin storhetstid noen århundrer senere. På sitt største skal Kartago ha hatt rundt 700 000 innbyggere og i tillegg hatt kolonier og stor innflytelse rundt Middelhavet. Blant annet hadde de kontroll over den greske byen Selinunte på Sicilia, hvor ruinene i dag kan besøkes. Kartago var nesten jevnbyrdig med det mektige Romerriket, som anså Kartago som sin erkefiende. Rivaliseringen førte til tre kriger i perioden 264-146 f. Kr, de såkalte punerkrigene (etter romernes navn på kartagerne).
Mest kjent er nok den andre punerkrigen (218-202 f. Kr.) hvor Hannibal, en kartagisk general, overrasket romerne ved å reise med elefanter opp gjennom den iberiske halvøy (dagens Spania) og over alpene for å angripe Roma nordfra. Strategien var nær ved å lykkes, men Hannibal klarte til slutt ikke å innta Roma. I den tredje punerkrigen vant derimot Romerriket en knusende seier og etterpå viste de ingen nåde. Kartago ble nesten fullstendig ødelagt og romerne gikk fra hus til hus og drept alle innbyggerne, bortsett fra de som ble tatt som slaver. Etter krigen overtok romerne alle koloniene til Kartago (inkludert Volubilis, som kan besøkes i dagens Marokko (nær Meknes)) og ble den dominerende makten rundt Middelhavet.
Den opprinnelige Kartago var ødelagt, men under Julius Cæsar bygget romerne en helt ny romersk by på samme sted. Nye Kartago ble en viktig by i den aktuelle romerske provinsen, og faktisk også innen den kristne verden, etter at Romerriket gikk over til kristendommen som religion. Men, nye farer truet og i år 698 ble Kartago ødelagt av nord-afrikanske muslimer, noe som også markerte også slutten på det en gang så mektige Romerrikets innflytelse i Afrika. Muslimene skulle forøvrig fortsette sin utbredelse nordover og i løpet av kort tid la de under seg den iberiske halvøy (se Alhambra i Granada, Spania for noen av deres byggverk).
Til tross for den harde medfarten Kartago har fått, så eksisterer det fremdeles ruiner i relativt god stand. Mesteparten stammer fra romerske Kartago, men et fåtall ruiner av den opprinnelige byen finnes også. Siden Kartago var en ganske stor by er ruinene spredd ut over et relativt stort område. De dukker opp litt her og der i et område som ellers er preget av ganske velstående forstadsbebyggelse. Denne artikkelen nevner de viktigste ruinene, men det finnes enda flere og turister med stor arkeologisk interesse kan bare bruke Google Maps eller kartappen Maps.me til å finne frem. Mange av ruinene er forøvrig kartlagt på Google Street View slik at man kan “gå rundt i dem” uten å reise til Tunisia i det hele tatt!
Under skisserer jeg hvordan Kartago kan besøkes på dagstur fra Tunis uten bruk av guide eller privat transport. Jeg anbefaler imidlertid at man leser seg litt opp på Kartagos historie på forhånd, hvilket vil gjøre besøket betydelig mer interessant. Ruinene har nemlig ikke altfor mange informasjonsplakater på engelsk, og det som finnes er ikke spesielt pedagogisk og lite egnet til å sette ting inn i en større sammenheng. Kartago bør forøvrig kombineres med et besøk i Bardomuseet i Tunis, hvor mange av de aller flotteste gjenstandene fra utgravingen av Kartago er utstilt.
Lokaltoget fra Tunis Marina er den beste måten å komme fra Tunis til Kartago på. Det har hyppige avganger og koster nesten ingenting. Etter ca en halv time kan man gå av på Carthage Hannibal eller en av de andre Carthage stasjonene i nærheten. På venstre side har man da åsen Byrsa, hvor kartagernes citadell med store murvegger skal ha stått. Ingenting av dette er bevart, men på toppen finnes et stort museumsområde med Nasjonalmuseet for Kartago. Museet har både en innendørs- og utendørsseksjon, og selv om det gir et litt slitent inntrykk, så inneholder det mange flotte antikke gjenstander som er verd å ta i nærmere øyensyn.
På museets utendørsområde finnes de best bevarte ruinene av den opprinnelige Kartago før romernes ankomst. I tillegg er det fantastisk utsikt mot Tunis. Inngangsbilletten til museet koster 10 D (ca 30 kroner), og dette inkluderer også adgang til de andre ruinområdene. Ved siden av museet ligger den katolske St. Louis katedralen, også kalt Acropolium. Kirken ble bygget under den franske koloniperioden, stod ferdig i 1890, men i dag benyttes den først og fremst som konsertlokale. Inngang til kirken koster ekstra (6 D), men er absolutt verd å få med seg.
Utenfor museet står det gjerne noen taxisjåfører som tilbyr seg å kjøre turister rundt til de andre ruinene. Prisen må man forhandle om på forhånd og typisk betaler man rundt 40 D for et par timer. Hvis man har dårlig tid, eller besøker på sommeren når det er fryktelig varmt, kan dette være vel anvendte penger. Man kan imidlertid lett spasere på egen hånd til resten av stedene, og fra Byrsa er det bare 10-15 minutter ned til til det romerske amfiteateret. En gang skal dette ha hatt en kapasitet på 50 000, men nå kan man bare såvidt ane gammel storhet. Amfiteateret er i stor grad av forfall og området flyter av søppel. Allikevel er det fremdeles et fascinerende sted og det er gode sjanser for at man er eneste besøkende.
Over veien fra amfiteateret finnes ruinene av noen romerske sisterner som er i relativt dårlig stand. De er uansett verd å få med seg siden man uansett skal videre i den retningen og inngang er gratis. Nå bør man fortsette tilbake mot kysten, og man vil da passere et avsperret område med romerske søyler før man ankommer et romersk teater. I motsetning til amfiteateret er denne konstruksjonen så fullstendig restaurert at det ikke ser “ekte” ut i det hele tatt. Det brukes nå under konserter.
Neste punkt på programmet ligger rett bak teateret og er et større område med romerske villaer. Mesteparten av dem er det riktignok nesten ingenting igjen av, men en av dem er meget godt restaurert og gir et inntrykk av hvordan velstående romere bodde. Herfra har man dessuten fin utsikt til en stor moske i bakgrunnen, hvilket gir et interessant fotomotiv.
Videre nedover mot sjøen ligger den arkeologisk parken og Antonin-badene i et sammenhengende område. Her må man faktisk gjennom sikkerhetskontroll med metalldetektor for å komme inn. Dette er ikke for å beskytte ruinene, men fordi Tunisias presidentpalass ligger rett ved siden av. Utkanten av området er derfor fullt av bevæpnede vakter og det er generelt fotoforbud i retning palasset (noe som selvsagt er umulig å håndheve og som ingen bryr seg om). Mest interessant i den arkeologiske parken er restene av før-romerske gravplasser og noen gamle “kanonkuler” fra kartagerne. Antonin-badene er de tredje største termene i hele Romerrikene, så her fikk romerne virkelig vasket seg! Disse ligger helt nede ved kysten av Middelhavet.
For turister er det mest praktisk å bo i Tunis og besøke Kartago på dagstur. Mange kombinerer besøket med Sidi Bou Said, en vakker forstad som ligger et par stasjoner videre med lokaltoget. Et alternativ er å bo i Sidi Bou Said og besøke Tunis og Kartago på dagstur, men jeg vil heller anbefale å bruke Tunis som base. Søk etter hoteller hos Agoda. Det finnes ingen direktefly fra Norge til Tunis. Søk på Momondo eller lignende tjenester etter de beste forbindelsene og billigste flybillettene.