Jaremtsje (Yaremche) er en ferieby i den ukrainske delen av fjellkjeden Karpatene. Byen har blitt et populært turistmål, særlig for ukrainere, da det nærliggende området egner seg utmerket for rekreasjon og friluftsaktiviteter hele året. I tillegg til ren avslapning kan besøkende bedrive turgåing, sykling, rafting og hesteridning på sommeren eller skisport på vinteren.
Jaremtsje ligger omtrent 50 kilometer sør for byen Ivano-Frankivsk og ca 60 kilometer nord for grensen til Romania. Beliggenheten er ganske idyllisk i en lang dal langs elven Prut (som her er i sin spede begynnelse, men etter hvert danner grensen mellom Romania og Moldova før den flyter inn i Donau nær utløpet ved Svartehavet). Jaremtsje har tidligere vært en del av både Østerrike-Ungarn og Polen, men tilhører nå altså Ukraina.
Det var mot slutten av 1800-tallet at Jaremtsje ble et populært feriested for overklassen, hovedsaklig på grunn av den rene og friske luften. Senere har den gradvis utviklet seg til en ferieby, med stort utvalg av hoteller. Utenfor byens hovedgate har imidlertid ikke turismen satt altfor stort preg på Jaremtsje, og flesteparten av de rundt 8000 innbyggerne livnærer seg fremdeles av landbruk.
Selve byen Jaremtsje kan vel knapt sies å ha noen attraksjoner som folk kommer langveisfra for å se. Det viktigste kulturelle innslaget er et lite etnografisk museum, som først og fremst stiller ut klesdrakter fra Hutsulfolket, en etnisk minoritet som holder til i Karpatene. I tillegg finnes et monument til ære for falne soldater fra krigen i Afghanistan og et lite “miniatyrmuseum” med en modelljernbane.
Derimot kommer mange for å ta del i friluftsaktiviteter, både sommer og vinter. Det finnes både korte og lengre vandrestier rundt i Karpatene, og fra sentrum av Jaremtsje har man lett tilgang til flere av løypene. Det må imidlertid sies at de ukrainske fjellene ikke akkurat er verdens mest dramatiske. Landskapet er stort sett grønt og skogkledd, bratte klipper finnes ikke i det hele tatt og alle topper er ganske “avrundede”. Topografien gjør imidlertid at oppstigningene blir relativt slake, men en ulempe er at trær ofte blokkerer utsikten.
Turløypene er delvis merket med skilt, slik som vi kjenner fra Norge, men til tider er merkingen mangelfull og det er fort gjort å gå feil. Med litt uflaks kan den fine skogsveien man følger plutselig ende opp i et gårdstun, hvor man blir nødt til å snu og gå samme vei tilbake. Butikkene i Jaremtsje har diverse turkart til salgs, men heller ikke disse var spesielt gode. Den beste oversikten over turstier får man faktisk med den gratis kartappen Maps.Me (Google Maps kan ikke brukes).
En relativt enkel tur med utgangspunkt i Jaremtsje er opp til toppen Makovitsja på 984 meter, hvor det er reist et kors. Mye av stien går gjennom skog, men et stykke før toppen kommer man ut i åpent landskap og har flott utsikt i alle himmelretninger. Underveis har man også muligheten til å gå innom “Dovbush Rocks”, en gruppe med steinformasjoner. En annen populær tur er opp på Hoverla, som med sine 2061 meter er Ukrainas høyeste topp. Fjellet ligger omtrent 50 kilometer fra Jaremtsje, men det går bilveier såpass høyt opp at toppturen kun trenger ta rundt to timer hver vei. Man kan selvsagt også starte lenger nede i dalen og gjøre turen til en større utfordring. Noen hoteller og turoperatører tilbyr billige ekskursjoner og dagsturer rundt Jaremtsje. Jeg har ikke prøvd disse selv, men anser det som sannsynlig at eventuell guiding kun er på russisk eller ukrainsk, uten at dette trenger å være noe stort problem på turer av denne typen.
Andre mulige sommeraktiviteter med utgangspunkt i Jaremtsje er blant annet sykling, rafting, hesteridning og ATV-kjøring. Særlig sykling er populært og mange av skogsveiene i området egner seg utmerket til nettopp dette. Terrengsykkel med utstyr kan leies for under hundre kroner dagen. Ukraina er trolig også et av verdens billigste land å bedrive alpint. Karpatene har flere skianlegg og prisen på ukeskort i skiheisen ligger på beskjedne 3-400 norske kroner. Jaremtsje er nok ikke det aller beste stedet å stå på ski, med kun noen få slake nybegynnerløyper. I Bukovel og andre nærliggende skisteder finnes det imidlertid større utvalg, inkludert mer utfordrende løyper.
Jaremtsje (og hele ukrainske Karpatene) er ikke tilrettelagt noe særlig for vestlige turister. Knapt noen kan kommunisere på engelsk, men allikevel får man som regel ordnet det man er interessert i. Byen har en del restauranter (dog egentlig overraskende få, gitt hvor mange hoteller som finnes), men ikke forvent menyer på engelsk. Som ellers i Ukraina er i hvertfall maten veldig god valuta for pengene. Mitt inntrykk var at byen ikke er spesielt livlig på kvelden til en ferieby å være.
Jaremtsje har et godt utvalg av hoteller og andre overnattingssteder. Prisene er latterlig lave sett med norske øyne. Litt avhengig av årstid kan man få helt greie rom for nede i 30 kroner/natt. Veldig mange hoteller ligger i prisområdet 100-200 kroner og da er man nesten garantert god kvalitet. Nærmeste sted med flyplass er storbyen Lviv. Derfra kan man ta tog eller buss til Jaremtsje via Ivano-Frankivsk.