Italica er en gammel romersk ruinby i Spania og nok en påminnelse om Romerrikets store utstrekning i sine velmaktsdager. Deler av Italica er godt bevart og ruinene er særlig kjent for sitt store amfiteater og flotte gulvmosaikker. Sammenlignet med for eksempel Pompeii, så når ikke Italica helt opp, men ruinbyen er uansett et fascinerende sted som absolutt er verd å besøke.
Italica befinner seg i dag ved småbyen Santiponce, i utkanten av storbyen Sevilla. Opprinnelig ble byen grunnlagt av en romersk general i 206 f. Kr., med det formål å bosette krigsveteraner fra den andre punerkrigen (krig mellom Romerriket, Karthago og allierte på begge sider). Etter hvert vokste Italica til å bli riktig velstående og dermed ble det bygget templer, amfiteatere, offentlige bad og alt det andre man forventer av en romersk by. Det hjalp i tillegg at de romerske keiserne Trajan og Hadrian ble født i Italica og ikke var fremmede for tanken om å gi hjembyen noen ekstra privilegier.
Italica lå opprinnelig ved bredden av Guadalquivir (elv som kommer fra Sierra de Cazorla og ender opp i Atlanterhavet ved Cadizbukten). Med tiden så skiftet imidlertid elven løp og plutselig var elven flere kilometer unna og Italica hadde mistet sin havn. Dette ble starten på nedturen for Italica og i stedet var det nærliggende Hispalis (forløperen til Sevilla) som vokste. Invasjonen av maurerne (muslimer fra Nord-Afrika) på 700-tallet førte etter hvert til at Italica ble fullstendig forlatt.
Den forlatte byen forble imidlertid i relativt god stand, i hvert fall frem til 1700-tallet når man begynte å hente ut stein derfra for å bruke i vei- og dambygging. Heldigvis for Italica, så ble Spania invadert av Napoleon i 1808 og under den påfølgende okkupasjonen benyttet han anledningen til å stoppe vandalismen av Italica. I tillegg fikk han fart på den arkeologiske utgravingen slik at Italica kunne bevares for ettertiden.
Inngangsbilletten til ruinparken koster bare 1.50 euro for norske turister. (EU-borgere slipper faktisk gratis inn, så dersom man treffer en billettselger uten kjennskap til Norges EU-status kan man slippe å betale). Inne på området kan det være lurt å begynne med den sydlige delen, hvor ruinene initielt ikke ser altfor imponerende ut, men som ved nærmere ettersyn har noen svært flotte gulvmosaikker. Dette er typiske rikmannsboliger for vanlige folk hadde nok ikke råd til å dekorere hjemmene sine på denne måten.
Det romerske amfiteateret er den mest imponerende strukturen i Italica og det er naturlig å spare det til slutt. Tribunene skal ha hatt en kapasitet på 25000 tilskuere, til tross for at selve byen neppe hadde mer enn 8000 innbyggere. Visstnok skal det ha vært det tredje største amfiteateret i hele Romerriket! Tribunene er ikke lenger i særlig god stand, men besøkende får allikevel et inntrykk av hvordan amfiteateret må ha vært i sine glansdager. Korridorene under tribunene er derimot ganske godt bevart. Fans av tv-serien Game of Thrones vil forøvrig kjenne igjen amfiteateret fra siste episode av sesong 7.
Det er mest naturlig å besøke Italica på en (halv)dagstur fra Sevilla. Teoretisk sett kan man også bo i Santiponce, men det er ikke allverdens å finne på der. Turoperatører tilbyr dyre guidede turer inkludert transport fra Sevilla, men det er betydelig billigere (1.55 euro) å bare ta lokalbuss 170A som har hyppige avganger fra sentrum av byen og kjører helt frem til inngangen til Italica. Det kan jo være penger vel spart siden Spania har blitt betydelig dyrere for nordmenn de siste årene på grunn av sterk euro og svak norsk krone. Enkelte tar til og med opp ekstra lån for å finansiere ferieturen sin, en praksis som generelt ikke er å anbefale. Dersom man allikevel er innstilt på å låne penger til ferien, bør man i det minste først sjekke nettsiden til Sambla for de beste lånetilbudene.
Sevilla har en flyplass, men det er elendige flyforbindelser fra Norge. Mest naturlig er det å ta direktefly til Madrid og reise videre til Sevilla med tog eller buss. Med høyhastighetstog er reisetiden faktisk bare 2 ½ time. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene og beste flyforbindelsene. Søk ellers etter hoteller hos Agoda eller lignende nettsteder.
Artikkelen er skrevet i samarbeid med Sambla.