Herculaneum, Italia

For rundt 2000 år siden var Herculaneum en rolig romersk fiskerlandsby med rundt 4000 innbyggere. Dette skulle brått endre seg i år 79 da den nærliggende vulkanen Vesuv fikk et voldsomt utbrudd. Først så det ut til at Herculaneum skulle unnslippe større skader, for askeskyen fra Vesuv blåste sørøstover i retning Pompeii. Derimot falt det bare små mengder aske på Herculaneum.


Utsikt over ruinene av Herculaneum

Men dramaet var ikke over skulle det vise seg. Alt stoffet som ble slynget opp i lufta under utbruddet falt etterhvert ned igjen på Vesuv, noe som utløste et stort skred (“pyroclastic surge“) av varm aske, gjørme og lignende materiale nedover fjellet. Herculaneum som lå ved foten av Vesuv ble dermed fullstendig begravd under et 20 meter tykt lag med gjørme.


Gate i Herculaneum

Dette var selvsagt en forferdelig tragedie for innbyggerne i Herculaneum, men alle arkeologer og historieinteresserte kunne senere glede seg stort. Utbruddet førte nemlig til at byen ble veldig godt bevart slik at man i moderne tid har fått muligheten til å få et “snapshot” av hvordan en vanlig by i Romerriket så ut.


Kjøkkenet på en lokal restaurant

Det skulle imidlertid gå ganske lang tid før Herculaneum ble gjenoppdaget, nærmere bestemt i 1709. Litt paradoksalt er det at byen lå godt bevart helt til man faktisk begynte å grave den ut. De gamle arkeologene oppførte seg nemlig ganske amatørmessig, sammenlignet med moderne arkeologer, og satset først å fremst på å grave frem fine gjenstander fremfor å tenke på byen som helhet.


Gammelt veggmaleri inne i et hus

I 1981 fant man en rekke skjeletter under utgravingen. Det viste seg å være folk som hadde søkt tilflukt i båthusene nær stranden. Mye av Herculaneum er forøvrig ikke gravd ut ennå, noe som skyldes at den befinner seg under den moderne byen Ercolano.


En liten hage i ruinene

De utgravde ruinene av Herculaneum dekker et relativt lite areal (spesielt sammenlignet med store Pompeii), men det er allikevel en god del å se hvis man skal ha med seg alt. Spesielt interessant er flere rikmannsvillaer med fine veggmalerier. Hvis man er spesielt historisk interessert kan man leie en audioguide for å få informasjon om de forskjellige bygningene. Ellers er det artig å bare spasere rundt et par timer og se hva man kommer over.


Fine gamle søyler

Inngangsbilletten til Herculaneum koster 11 euro. Dersom man også har tenkt å besøke Pompeii, lønner det seg imidlertid å kjøpe en kombinasjonsbillett for 20 euro. Den er gyldig i tre dager og inkluderer også tre andre mindre ruinbyer: Oplontis, Stabiae og Boscoreale).


Flere fine detaljer på en bue

Moderne Ercolano, hvor ruinene til Herculaneum befinner seg, er en forstad til storbyen Napoli.  For å komme til Herculaneum fra Norge er det naturlig å først fly til Roma. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene. Turen videre til Napoli kan man enkelt gjøre unna med tog. Med det nye høyhastighetstoget tar turen fra Roma til Napoli faktisk bare 1 time og 10 minutter, men til gjengjeld er det ganske dyrt (44 Euro).  Et langt rimeligere alternativ er regionaltoget som bare koster 10.50 Euro og med sine 2 timer og 35 minutter ikke tar så veldig mye lenger tid. Se Trenitalias nettsted for togtider og billettpriser.


Vesuv ruver over den moderne byen Ercolano

Fra Napoli må man ta lokaltoget Circumvesuviana til stasjonen Ercolano-Scavi.  For mer informasjon se nettstedet til Circumvesuviana. Leiebil er selvsagt også et godt alternativ, spesielt hvis man ønsker å besøke både Vesuv, Herculaneum og Pompeii på samme dag.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *