Hanoi er hovedstaden i Vietnam og landets nest største by med sine 7 millioner innbyggere. Byen er kaotisk og støyende, men i motsetning til mange andre asiatiske storbyer så har den allikevel en god porsjon sjarm. Turister som har valget mellom å besøke Hanoi eller Ho Chi Minh byen (Saigon) i Sør-Vietnam, vil finne at førstnevnte er langt triveligere og har mange flere attraksjoner både i selve byen og i nærheten.
Hanoi ligger ved Røde elven (Song Hong) som kommer fra fjellene i sørvest Kina og renner ut i havet ikke så langt nedenfor. Hanoi var hovedstad allerede så tidlig som år 1010, riktignok i et område som ikke dekket hele dagens Vietnam. I 1802 klarte Nguyen-dynastiet fra sør å få kontroll over hele Vietnam og flyttet hovedstaden til Hue, midt i landet. Først i 1902 ble Hanoi hovedstad igjen, da i fransk Indokina (Vietnam, Kambodsja, Laos). Etter at Frankrike måtte gi slipp på koloniene sin ble selvsagt Hanoi hovedstad i Nord-Vietnam og for så til slutt å ende opp som hovedstad i det forente Vietnam etter at kommunistene vant Vietnamkrigen.
Hjertet i Hanoi er utvilsomt gamlebyen, et område som skiller seg klart fra de mer moderne delene av byen. De trange gatene her er fulle av tutende mopeder og scootere, fortauene er smale og gjerne også fylt med parkerte kjøretøyer som gjør det tungvint å ta seg frem. Haugevis av vietnamesere sitter til enhver tid ute på lave ukomfortable plastkrakker og spiser nuddelsuppe eller leker smarttelefonene sine. Overalt finnes det små butikker, restauranter, hoteller og reisebyråer, ofte med nesten latterlig trange lokaler. Gatene i gamlebyen går tilbake til 1200-tallet og mange har navn etter hva slags butikker som fantes der tidligere, slik som Fiskegaten, Silkegaten, Skogaten og lignendel. I dag er det fortsatt en tendens til at enkelte gater har butikker med nesten identisk produktutvalg, men ikke helt konsekvent. Så lenge man holder ut alt bråket og kaoset kan man ha mye moro med å utforske gamlebyen i Hanoi.
Utenfor gamlebyen er gatemønsteret mer regelmessig, det er bredere fortau, færre folk og mindre trafikk. Alt dette kan man takke franskmennene for siden disse i stor grad styrte byutviklingen i koloniperioden. Det finnes en rekke eksempler på gammel koloniarkitektur fra denne perioden, blant annet presidentpalasset, sentralbanken og operahuset. I noen bygninger, som nasjonalmuseet og historiemuseet, har man til og med blandet inn litt vietnamesiske elementer.
Av severdighetene utenfor gamlebyen er kanskje Hoa Lo fengselet, som nå er museum, det mest interessante. Det ble opprinnelig bygget av franskmennene (kalt Maison Centrale) og benyttet til å oppbevare politiske fanger under relativt dårlige soningsforhold. Etter uavhengigheten tok vietnameserne over tradisjonen og brukte det blant annet til å huse amerikanske krigsfanger under Vietnamkrigen. Den mest kjente fangen er den amerikanske senatoren (og presidentkandidat i 2008) John McCain som tilbrakte flere år i fengselet etter at flyet hans ble skutt ned mens han var ute og bombet. De amerikanske krigsfangene hevder å ha blitt utsatt for tortur i fengselet, noe vietnameserne benekter på det sterkeste. På museet blir man presentert for den offisielle vietnamesiske versjonen, hvor fengselslivet bare var fryd og glede og fangene trivdes så godt at de knapt ville reise tilbake til USA igjen etter at krigen var slutt.
Interesserte kan få enda mer info om Vietnamkrigen fra et vietnamesisk perspektiv på Militærhistoriemuseet, som også har utstilt en del gammelt krigsmateriell. Dersom man har sansen for døde kommunister kan man dessuten besøke mausoleet til selveste Ho Chi Minh, litt utenfor sentrum. Her er kroppen til den gamle lederen preservert og man kan defilere forbi og ta en kort titt. Det kan ofte bli lang kø for å komme inn i mausoleet på grunn av mange vietnamesiske turister. Like i nærheten ligger Ho Chi Minh museet som gir mer info om hans liv, samt presidentpalasset.
Hanoi har en rekke innsjøer, men de fleste turister opplever bare Hoan Kiem rett sør for gamlebyen. Særlig på kveldstid kan det være interessant å observere det yrende folkelivet rundt innsjøen. Navnet Hoan Kiem betyr “Det returnerte sverd” og skyldes en legende om at keiseren Le Loi her leverte tilbake et magisk sverd han hadde lånt av drageguden for å kjempe mot kineserne. Det skal ha vært en skilpadde som dukket opp av vannet og anmodet om å få sverdet tilbake. Til minne om hendelsen har man bygget et lite tårn (“Skilpaddetårnet”) på en øy midt i innsjøen. Det lever faktisk noen sjeldne skilpadder i Hoan Kiem men disse får man nesten helt sikkert ikke sett.
Til tross for å være et offisielt ateistisk land finnes det en rekke templer i gamlebyen og resten av Hanoi. På en øy i Hoan Kiem innsjøen ligger for eksempel Jadefjelltempelet, et taoistisk/konfusiansk tempel som er verd et besøk. Det mest imponerende tempelet er imidlertid det store Litteraturtempelet som er dedikert til Konfusius. Templet fra 1070 (men selvsagt ødelagt og gjenoppbygget et par ganger) er et godt eksempel på gammel vietnamesisk arkitektur. Legg merke til at det benyttes kinesiske tegn i alle gamle templer. Det var først franskmennene som klarte å få vietnameserne over på det latinske alfabetet (noe de bør være glade for).
Hanoi er et fint utgangspunkt for en rekke utflukter, enten på dagstur eller over flere dager. Mest populært er Halong Bay, men mange besøker også Parfymepagoden, Ninh Binh området og Sapa (sistnevnte kan imidlertid ikke gjøres på dagstur). Hanoi er et fint sted å oppholde seg og samtidig ordne enten organiserte turer, eller bare transport, til andre steder i Vietnam. I gamlebyen finnes det hundrevis av reisebyråer og turoperatører som kan hjelpe med alt mulig, i tillegg til at alle hoteller også selger turer.
Hanoi er en veldig trygg by og man trenger ikke ta spesielle forholdsregler utenom det vanlige. Det farligste man gjør i Hanoi er utvilsomt å bevege seg i trafikken. Trafikklys eksisterer bare få steder og trafikken er en jevn strøm av mopeder og scootere som aldri tar slutt. For å krysse veien må man bare gå sakte over gaten og håpe at trafikantene lar være å kjøre deg ned. I gamlebyen er gatene så smale at dette ikke er noe problem, men noen steder har man bredere veier og der har man ikke noe valg bortsett fra å sette livet på spill. Hvis mulig, kan det være lurt å vente til noen lokale vietnamesere skal over veien og bruke dem som “skjold”.
Som et populært turistmål er det ingen mangel på hoteller i Hanoi. Nesten alle vestlige turister bor i gamlebyen og her har man overnatting i alle prisklasser. Man kan få enkle rom til under hundrelappen, men for en rimelig standard bør man nok betale rundt 150-200 kroner natten. Betaler man over 300 kroner kan man få det riktig luksuriøst. I Hanoi kan det være lurt å sjekke Tripadvisor hvis man vil bestille hotell på forhånd, da noen hoteller har som forretningside å gi så bra service at de kommer i toppen der. Et par hoteller jeg selv har eksepsjonelt positive erfaringer med i Hanoi er og Holiday Diamond Hotel og Charming 2 Hotel. Sjekk ellers hotellpriser hos Agoda.
En positiv konsekvens av den store andelen vestlige turister i Hanoi er at de fleste spisesteder i gamlebyen har menyer på engelsk, noe som gjør det enkelt å bestille. Vietnamesisk mat er relativt tamme greier sammenlignet med kinesisk mat, men det finnes tross alt en rekke restauranter i gamlebyen som gir greie måltider. Den vietnamesiske spesialiteten nuddelsuppe (Pho) får man overalt og en porsjon koster bare noen få kroner på de enkle uterestaurantene.
Hanoi kan besøkes hele året men er fryktelig varm på sommeren (opp mot 40 grader og høy luftfuktighet). Vinteren gir som regel behagelige temperaturer, selv om det kan variere litt og det ofte er tåkete med litt småregn. Det går selvsagt ingen direktefly fra Norge til Hanoi. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene. Ofte er det imidlertid billigst å fly til Bangkok og ta et av de asiatiske billigflyselskapene som AirAsia, JetStar eller VietJet videre derfra.
Tips til elektronisk visumsøknad hvor du henter visum på flyplassen I Vietnam:
https://vietnamvisa.govt.vn/vietnam-visa/how-to-apply/
Takk for innspill!