Gdańsk er kanskje det aller største høydepunktet blant Polens mange flotte byer. Ikke bare har byen nydelig arkitektur og spennende historie, men det finnes også fine strender i nærheten. I tillegg til alle severdighetene og attraksjonene i selve Gdańsk kan det også lett gjøres dagsturer til mange interessante nærliggende destinasjoner. Naturlig nok har Gdańsk etter hvert blitt svært populær blant turister. Denne reiseguiden inneholder en oversikt over ting å gjøre og noen generelle reisetips.
Geografi og historie
Gdańsk ligger helt nord i Polen, nærmere bestemt i Gdańskbukten. Elven Motława renner gjennom byen rett før den treffer på Wisła og fortsetter den korte veien ut i Østersjøen. Gdańsk har litt i underkant av 500 000 innbyggere, men danner sammen med byene Gdynia og Sopot et storbyområde med en befolkning på 1,1 millioner. Selv om Gdańsk er Polens sjette største by, føles den allikevel egentlig ikke spesielt stor.
Gdańsk ble grunnlagt allerede i år 997. På 1200-tallet var den blitt en viktig havneby ved Østersjøen, med stort innslag av tyskere fra hansabyene lenger vest. Den tyske ordenen hadde kontroll over byen en stund på 1300- og 1400-tallet. Storhetstiden kom imidlertid under det Polsk-Litauiske samveldet på 15-1600 tallet, men fremdeles med høy andel tysktalende innbyggere. Ved oppdelingen av Polen kom Gdańsk under Preussen og ble senere en del av det tyske riket etter Tysklands samling.
Etter første verdenskrig, hvor størrelsen på Tyskland ble kraftig redusert, så ble Gdańsk (Danzig) erklært som “fristad” selv om innbyggerne stort sett var tyskere. Dette skapte stor bitterhet i Tyskland og var blant tingene som ga grobunn for andre verdenskrig. Andre verdenskrig startet da også med det tyske angrepet på Gdańsk. Etter at Tyskland tapte krigen så jaget man ut de tyskspråklige innbyggerne som ikke allerede hadde flyktet. Gdańsk ble dermed en helt polsk by, men dessverre under kommunistisk styre frem til 1989.
Sovjetiske styrker la Gdańsk fullstendig i ruiner mot slutten av andre verdenskrig. Etter krigen ble byen heldigvis gjenoppbygget omtrent slik den var før (med noen små modifikasjoner). For turister ser rekonstruksjonen meget autentisk ut. Få ville tenkt seg at nesten samtlige bygninger i sentrale Gdańsk er av nyere dato.
Severdigheter og attraksjoner
Turister vil normalt tilbringe mesteparten av tiden sin i sentrale Gdańsk. Dette området er såpass kompakt at man før eller siden vil komme forbi det meste av interesse uten å planlegge for mye. Det er egentlig bare å gå rundt og kose seg i de flotte omgivelsene. Man vil fort oppdage at Gdańsk preges av en arkitektonisk stil som minner sterkt om Nederland og Belgia. Dette er ikke tilfeldig, men et resultat av at mange av bygningene ble tegnet av flamske arkitekter som hadde flyktet fra den spanske inkvisisjonen på 1500- og 1600-tallet.
Mye av den fineste arkitekturen finnes langs hovedgågaten Długa (“lang”) som krysser sentrum fra “Den gyldne port” til “Den grønne port”. Den gyldne porten i renessansestil regnes av mange som den vakreste byporten i Polen og inneholder mange flotte detaljer. Den grønne porten er heller ikke tapt bak en vogn og er faktisk inspirert av rådhuset i Antwerpen, noe som er ganske lett å se.
Mest bemerkelsesverdig langs Długa er kanskje rådhuset med sitt høye klokketårn. Det huser blant annet et lite historisk museum om Gdańsk. På rådhusplassen finner vi også Neptun-fontenen, et av de mest kjente landemerkene i Gdańsk. Długa er ellers i stor grad fylt med restauranter, kafeer og barer, gjerne med uteservering i den varme årstiden.
I parallellgaten til Długa ligger Mariakirken, en av de største mursteinskirkene i verden. Eksteriøret og interiøret er allikevel ikke altfor overveldende sammenlignet med mange andre europeiske kirker. Uansett er det vel verd å ta seg en tur innom for å klatre opp i kirketårnet. Selv om det er mange trapper å gå opp, og veldig trangt på toppen, så belønnes man med den klart beste utsikten over Gdańsk.
Utenfor den grønne porten ligger en kanal som er forbundet med Motława. Den “grønne broen” krysser her kanalen over til “Kornmagasinøya”. Fra broen har man virkelig gode fotomuligheter over passasjerskipkaia. Derfra er det flere selskaper som tilbyr cruise (varighet ca 1 time) langs byens elv og kanaler, hvilket kan være en fin anledning til å oppleve Gdańsk fra et annet perspektiv. I tillegg finnes et “piratskip” som tar turer ut til halvøyen Westerplatte, samt en vanlig ferje som går samme strekning.
Det store trebygget som er synlig fra broen er et av Gdańsk mest kjente landemerker. Dette er faktisk en gammel heisekran som i flere hundre år ble brukt til å laste varer til og fra skip som lå ved kaia. Kranen var fullstendig drevet av muskelkraft ved at flere menn gikk rundt på noen store “hamsterhjul”(!) i de øvre etasjene av bygget. Kranen er en del av sjøfartsmuseet så turister har mulighet til å se nærmere på hvordan den fungerer på innsiden.
Fra “Kornmagasinøya” kan man spasere videre til den litt mindre øya Ołowianka rett nord. Herfra er det flott utsikt mot sentrale Gdańsk og den gamle heisekranen. Der ligger også hovedbygningen for sjøfartsmuseet, samt “Amber Sky”, et stort pariserhjul, som mange vil oppfatte som litt malplassert.
Turister kan få stort utbytte av å spasere rundt på egenhånd. Det kan imidlertid være en god introduksjon til Gdańsk å bli med på en av de daglige “free walking tours”. Dette tipset gjelder forøvrig i alle byer, ikke bare Gdańsk. Min erfaring er at guidene på slike turer generelt er svært kunnskapsrike og ikke har bare gjengir et pugget manuskript.
I Gdańsk finnes det faktisk hele tre “free walking tours” å velge blant. Den første (og kanskje minst interessante) tar for seg byens historie fra gammelt av. Enda mer spennende er de to andre turene. Den ene fokuserer på mellomkrigstiden og opptakten til andre verdenskrig, mens den siste ser på livet under kommunismen og Polens overgang til demokrati og kapitalisme.
Beste museer
For dypere innsikt i byens kultur og historie, så har Gdańsk mange interessante museer. Sjøfartsmuseet har allerede blitt nevnt og det finnes en rekke andre små museer rundt om i byen. To av byens store museer er imidlertid helt i verdensklasse og bør være obligatorisk for alle som besøker Gdańsk. Disse er Museet for andre verdenskrig og det Europeiske Solidaritetssenteret.
Som kjent var det i Gdańsk (eller Westerplatte for å være helt presis) som andre verdenskrig brøt ut. Det skulle derfor bare mangle at byen ikke har et ordentlig krigsmuseum, noe den endelig fikk da Museet for andre verdenskrig ble åpnet i 2017. Museumsbygningen er bemerkelsesverdig i seg selv med sin spesielle utforming (dog utstillingene er stort sett under bakken). Inne på museet fokuseres det på å fortelle historien og mindre vekt legges på å fremvise krigsmateriell (selv om det finnes noe av det også). Museet er så stort at man bør sette av minst 3-4 timer dersom man ikke ønsker å skynde seg gjennom. Det er naturlig å kombinere museet med en tur til parkområdet og utendørsmuseet på Westerplatte, hvor det aller første slaget fant sted.
Etter andre verdenskrig fikk Polen kommunistisk styre med all elendighet og fattigdom som slikt medfører. Overgangen til demokrati var en lang prosess, men helt sentralt var streiker på skipsverftet i Gdańsk som førte til opprettelsen av den uavhengige fagbevegelsen Solidaritet. Til minne om dette ble “Det europeiske Solidaritetssenteret” åpnet i 2014 på området til det gamle skipsvertet.
Senteret er et bibliotek og museum for moderne polsk historie, med vekt på fagbevegelsen Solidaritet og kampen mot kommunismen. Utstillingene er godt lagt opp og audioguiden man får utdelt er faktisk svært spennende å høre på (noe som er relativt uvanlig på museer). Man bør sette av minimum 2-3 timer til besøket. På takterrassen er det forøvrig (gratis) utsikt over skipsverftet og sentrum.
En annen bygning av interesse for turister er det moderne Shakespeare-teateret. Utenfra minner det om en grå boks og ser alt annet enn vakkert ut. På innsiden er det imidlertid en del interessante arkitektoniske detaljer og taket kan faktisk åpnes! Det arrangeres guidede turer i teateret så man kan besøke det uten å ha noen spesiell interesse for Shakespeare.
Gdansk for barn og ungdom
Gdańsk passer for hele familien og det er også en rekke aktiviteter som er rettet mot de litt yngre. DeJa Vu museet vil av mange oppfattes som en turistfelle, men det er allikevel ganske artig. Museet er ikke stort, men inneholder et godt utvalg av morsomme optiske illusjoner som man kan leke seg med. Undercover City Games passer perfekt for familier eller vennegrupper. Her får man utlevert et kart og må bevege seg rundt i Gdańsk for å løse forskjellige gåter innen angitt tid. Oppgavene er ikke så veldig vanskelige, slik at selv relativt unge barn kan ha moro av det.
Fotball
Det største lokale fotballaget er Lechia Gdańsk som spiller i Ekstraklasa (høyeste nivå). De har en flott stadion med kapasitet på ca. 41620 tilskuere. Det er nesten aldri fullt så dersom man er interessert i å oppleve en fotballkamp i Polen så er det lett å skaffe billett. Til tross for at tribunene som regel ikke er tettpakkede så kan det være riktig bra stemning på fotballkamper i Polen. Nabobyen Gdynia har forøvrig også et fotballag, Arka Gdynia, som spiller på nivå 2. Se ellers artikkelen om Fotballtur til Polen for mer detaljert praktisk informasjon.
Praktisk informasjon
Gdańsk har mange flotte strender i nærheten og disse er lett tilgjengelige enten med trikk eller buss. Vanntemperaturen er som regel ikke optimal, men for norske turister er det sikkert til å leve med. Også nabobyene Gdynia, og særlig Sopot, har flotte strender.
I tillegg til alle tingene i selve Gdańsk sentrum, så kan det gjøres en rekke dagsturer til interessante steder i nærheten. Aller nærmest er Westerplatte, stedet hvor krigen faktisk begynte. Her finnes et stort monument og en del infoplakater om krigen. Det er lett å komme dit med buss eller båt. En annen spennende dagstur er til Malbork slott, hovedkvarteret for den tyske ridderordenen og et av de største slott av denne typen i Europa.
Gdańsk kan besøkes hele året, men vår, sommer og høst er nok de beste tidspunktene. Takket være de fine museene og de andre innendørsattraksjonene så er det imidlertid også mye å ta seg til på vinteren. Men strendene får man selvsagt bare glede av på sommeren.
Gdańsk er blitt en populær turistby og har et godt utvalg av hoteller. Prisnivået er kanskje litt høyere enn andre steder i Polen, men for ca 3-400 kroner får man et rom med brukbar standard. I Gdańsk er det mange private som leier ut leiligheter og disse gir ofte best valuta for pengene. Søk på Agoda etter overnattingsalternativer. Det er veldig gode flyforbindelser mellom Norge og Gdańsk. Både Ryanair, Wizzair og Norwegian har en rekke ruter til Gdańsk fra forskjellige byer. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene og beste forbindelsene.
Artikkelen ble opprinnelig skrevet i 2021, men er utvidet og oppdatert i oktober 2024 med ny og relevant informasjon.