Frankfurt am Main har tradisjonelt ikke vært noen stor turistmagnet. Ryktet som en steril forretningsby er imidlertid ganske ufortjent og den har flere severdigheter og attraksjoner som gjør den vel verd et besøk. Dersom man er interessert i å oppleve en langhelg eller lignende på et nytt sted, så er Frankfurt absolutt en by man bør vurdere.
Som navnet antyder ligger Frankfurt am Main ved bredden av elven Main, nærmere bestemt i delstaten Hessen, omtrent midt i Tyskland. Main renner forøvrig ut i den mer kjente Rhinen ved byen Mainz, rett i nærheten. Frankfurt har bare rundt 700 000 innbyggere, men området rundt er ganske urbanisert slik at storbyområdet kan sies å ha 5-6 millioner mennesker.
Frankfurt har historie helt tilbake til Romertiden og er først nevnt i år 794. Imidlertid ble Frankfurt svært kraftig bombet under andre verdenskrig, noe som førte til at stort sett hele sentrum ble lagt i ruiner. Mange av bygningene i Frankfurt er derfor av nyere dato, selv om man også har gjort en del rekonstruksjon av gammel arkitektur.
Frankfurt deles i to av elven og både den nordlige og sydlige delen har mye av interesse. Selve sentrum ligger på den nordlige delen. Den lille gamlebyen (selv om det meste altså er gjenoppbygget etter krigen) er den triveligste delen av Frankfurt. I sentrum ligger rådhusplassen, som kalles for Römerberg, hvor de kjente Römer-bygningene med sin særegne arkitektoniske stil danner rådhuset. Rundt finnes en rekke restauranter, blant annet med uteservering om sommeren. I nærheten ligger den ruvende Kaiserdom St. Bartholomäus og Paulskirche (som ikke lenger brukes som kirke). Begge er rekonstruert etter krigen.
Arkitektonisk sett er imidlertid Frankfurt mest kjent for sine skyskrapere og har blant alle Tysklands høyeste bygninger. Byen kalles humoristisk ofte for “Mainhattan” pga. dette. Alle skyskraperne ligger i forretningsområdet på nordsiden av elven. Den høyeste bygningen er er Commerzbank Tower på 259 meter, men den er ikke tilgjengelig for besøkende. Rett i nærheten ligger imidlertid Main Tower (200 meter høyt) som har to utsiktsplattformer hvor man kan ta heisen opp og få flott utsikt over hele byen (6 euro). Det finnes også en (veldig dyr) restaurant og lounge i toppen.
Best utsikt til skyskraperne har man fra elvepromenaden på sydsiden av Main. En spasertur her kan virkelig anbefales, både på dagtid og kveldstid. Her ligger også mange av Frankfurts museer på rekke og rad. Frankfurt er nemlig en virkelig museumsby med over 30 museer, mange av dem blant Tysklands beste. Mest kjent er Historisk museum, Jødisk Museum, Tysk arkitekturmuseum, og Museet for moderne kunst.
Personlig vil jeg anbefale to museer: Museet for Kommunikasjon ser på posttjenesten og telekommunikasjon gjennom tidene. Dette høres kanskje ikke så spennende ut, men museet inneholder virkelig mye interessant samtidig som det er presentert på en god måte. Ikke noe problem å bruke 3-4 timer der. Det samme gjelder Pengemuseet til Deutsche Bundesbank. Her er det veldig mye å lære om alt som har med penger å gjøre, fra finanspolitikk og inflasjon til pengenes utvikling. Museet er dessuten helt gratis.
Frankfurt er ikke noen utpreget shoppingdestinasjon, men dersom man er interessert kan man ta seg en tur langt Zeil, en lang og bred gågate med massevis av butikker og kjøpesentere. I tillegg finnes en rekke andre gater med forskjellig profil. Langs Göthestrasse finnes for eksempel de dyreste merkevarene som Prada, Gucci o.l. Den lengste handlegaten er Berger Strasse, litt utenfor sentrum.
Restauranter, kafeer og barer finnes det nesten overalt i Frankfurt, men enkelte områder har en større konsentrasjon enn andre. I Bahnhofsviertel, området rundt sentralstasjonen, er det veldig mange små og relativt billige etniske spisesteder (først og fremst fra Asia og Midtøsten). (Det har imidlertid sine ulemper å oppholde seg her, mer om det nedenfor). Området Sachsenhausen på sydsiden av elven er det mest kjente utelivsområdet, med en rekke restauranter og barer. Dette er stedet for å prøve den lokale spesialiteten Apfelwein (eplevin).
Tyskland har en mye jevnere fotballserie enn de fleste andre store europeiske land, med flere lag som faktisk har håp om å vinne serien. For å oppleve en kamp i Bundesliga live, kan man legge besøket i Frankfurt til en helg hvor lokale Eintracht Frankfurt har hjemmekamp. Stadionet deres ligger i ute skogen (dog faktisk ikke så altfor langt fra sentrum) og heter egentlig Waldstadion, men kalles nå for Deutsche Bank Park etter sponsoren deres. Det er en flott moderne stadion med kapasitet på 51500 tilskuere. Eintracht Frankfurt har lenge hatt begrenset suksess, men i 2018 vant de den tyske cupen og i 2022 tok de Europa League på straffer mot Rangers. Det er som regel fullt på kampene, men ved å være tidlig ute kan man normalt sikre seg billetter. Dette er svært enkelt via Eintracht Frankfurts hjemmeside, hvor man også faktisk kan skrive ut billetten selv. Andre aktuelle fotballag i nærheten er forøvrig MSV Mainz og SV Darmstadt.
Tyskland har en langt mer liberal politikk enn Norge når det gjelder prostitusjon. Målt i antall tilbydere har Frankfurt faktisk det største Red Light District (RLD) i Europa, minst dobbelt så stort som langt mer berømte Amsterdam. En grunn til at Frankfurt ikke er bedre kjent er trolig fordi ingen av dets to RLDer har noen særlig sjarm. Alt foregår nemlig innendørs i såkalte Eros Centere (bordeller) som typisk har 5-6 etasjer og ingen heis. For å “se alt” må man derfor gå opp og ned ca. 60-70 etasjer. Ellers er konseptet det samme som i Amsterdam, ved at jentene (samt en håndfull transseksuelle) leier rom og selger tjenestene sine. Prisnivået i Frankfurt skal være rundt 25 euro for en standardsesjon, hvilket er betydelig lavere enn hva tilsvarende tjenester koster i Amsterdam eller Antwerpen. Dersom man er ukomfortabel med å bryte den norske sexkjøpsloven (som også gjelder i utlandet – nei, det er ikke en spøk!), så kan man trøste seg med at det lave prisnivået gjør at “lovbruddet” blir svært lite.
Selv om man ikke er interessert i å benytte seg av tilbudene, så kan man vanskelig unngå å glede seg over å se at jentene kan arbeide med respekt og verdighet i trygge omgivelser. Dette er jo svært forskjellig fra tilstanden i et puritansk og bakstreversk land som Norge, hvor jentene utsettes for hån og stigmatisering i media og systematisk trakassering fra politiet. Som følge av dette har Amnesty International gått kraftig ut mot Norge og krevd at sexkjøpsloven og hallikparagrafen oppheves. Klikk her for å lese den sjokkerende rapporten deres om tilstanden for sexarbeidere i Norge.)
En ulempe for turister er at den største av Frankfurts RLDer ligger i Bahnhofsviertel, et område som gradvis har blitt mer og mer utrivelig. Bahnhofsviertel er nemlig stappfullt av narkomane som åpenlyst konsumerer atskillig sterkere stoffer enn cannabis. Det hele fremstår som et slags “Zombieland” hvor det flyter av søppel og stinker av avføring. I hovedsak er de narkomane ganske harmløse, og det er en fornuftig politikk at politiet ikke trakasserer dem, men for besøkende fremstår allikevel ikke området som utpreget koselig.
Dersom ikke trappevandring i Frankfurts RLD er av interesse, så har Frankfurt en rekke andre turmuligheter. Det er faktisk strålende muligheter for vandreturer i fjellkjeden Taunus rett utenfor byen, selv om det ikke er verdens mest spektakulære natur det er snakk om. Taunus er ikke veldig høy (878 meter på det høyeste) og fjellene er dekket av skog slik at utsikten ofte er begrenset. Jeg vil ikke anbefale Frankfurt først og fremst som en vandredestinasjon, men hvis man vil ha en pause fra urbane omgivelser er Taunus et veldig lett tilgjengelig alternativ. Særlig sent på høsten (oktober, november) er det veldig fine høstfarger. Et annet alternativ for turgåere er å bruke Frankfurt som base for vandreturer i Rhindalen, bare rundt halvannen time unna med tog. Selv om man ikke ønsker å gå langtur, så er det mange flotte landsbyer langs Rhinen som enkelt kan besøkes på dagstur.
Som tyske byer flest, har Frankfurt et teoretisk sett imponerende system for kollektivtransport. Det finnes U-bahn (trikk/t-bane som går både over og under jorden), S-bahn (lokaltog for relativt korte reiser), Regionalbahn (regionaltog for litt lengre reiser) og busser for å komme seg rundt. Alt sammen er svært godt integrert. Punktligheten er det verre med. Mange har et inntrykk av at tyske tog er svært pålitelige og alltid går på tiden. Slik var det nok for 30-40 år siden, men den tiden er for lengst forbi. Faktum er at tyske tog er blant de minst presise i verden (nei, det er ikke en overdrivelse!) og har etter hvert gått fra å være en nasjonal stolthet til å bli en nasjonal skam. Regn med at til en hver tid vil minst 50% av togene i Frankfurt være enten innstilt eller forsinket. Vær spesielt ute i god tid dersom du skal rekke noe viktig (for eksempel flyet hjem).
Frankfurt har mange hoteller og prisene kan variere enormt fra uke til uke. Dersom det er en stor messe i byen er alt sammen veldig dyrt (umulig å finne noe for under 150 euro uansett hvor dårlig). Resten av året er det som regel svært billig, gjerne 30-40 euro for et greit hotellrom. Siden Frankfurt har så mange forretningsreisende er det gjerne billigere å overnatte i helgen enn på ukedagene. På grunn av den store prisvariasjonen er det uansett ekstremt viktig å sjekke hotellprisene i Frankfurt før man eventuelt bestiller flyreisen. Jeg kan anbefale Favored Hotel Domicil som har greie rom, bra beliggenhet (dog i Bahnhofsviertel) og ofte priser nede i 40 euro/natt.
Det er lett å komme seg fra Norge til Frankfurt. SAS og Lufthansa har et par flygninger hver dag og normalt er det relativt greie priser. Flyplassen i Frankfurt ligger veldig sentralt og det er bare en kort togtur inn til sentrum av byen. Ellers er det lite positivt å si om flyplassen som fremstår som relativt forvirrende og dårlig organisert.
Artikkelen ble opprinnelig skrevet i 2013, men er utvidet og oppdatert i juli 2024 med ny og relevant informasjon.