Fotballturer til utlandet er en spennende måte å bli kjent med andre fotballkulturer. For nordmenn er England utvilsomt det mest populære reisemålet, hvilket åpenbart henger sammen med at mange har et engelsk favorittlag. I senere tid (sett bort fra covid-perioden) så har også mange fått øynene opp for Tyskland som fotballdestinasjon. Dersom man ikke absolutt må se sitt favorittlag, men bare ønsker å oppleve atmosfæren på stadion i et nytt land, så anbefaler jeg fotballtur til Polen. Som vi skal se er dette vesentlig billigere og enklere enn fotballtur til England.
En ulempe med å planlegge fotballtur til England er at (i hvert fall for Premier League) det er fullt på nesten hver eneste kamp. Billetter blir derfor sjelden lagt ut for salg til turister og eneste mulighet er å kjøpe en relativt dyr pakketur (flyreise, hotell, kampbillett) fra et reisebyrå. I Tyskland er situasjonen bedre og i mange tilfeller kan alt ordnes på egenhånd til en relativt grei pris.
For fotballturister til Polen er situasjonen nesten ideell. Både flyreise, overnatting og kampbilletter kan nesten alltid skaffes til meget lave priser. Det er kjempegod flykapasitet mellom Norge og Polen, med det resultat at flyreisen ofte koster bare 3-400 kr t/r (men dette varierer selvsagt). Man får helt grei overnatting til 300 kr / natt og fotballbilletter koster ofte 20-30 zloty (40-60 kroner) og nesten aldri mer enn 50 zloty (100 kroner). Pakketur er helt unødvendig (i den grad det finnes til Polen).
Toppdivisjonen i Polen kalles for Ekstraklasa og består av 18 lag. Regjerende seriemester (2021-22) er Lech Poznań. I 2022-23 sesongen er det ganske god geografisk spredning på lagene, så uansett hvor man reiser i Polen vil det trolig finnes et toppserielag i nærheten. Andre divisjon kalles for 1. Liga og har også 18 konkurrerende lag. En stor andel av disse hører hjemme industriområdet rundt Katowice, og nesten ingen nord i Polen. Spesielt for 2022-23 sesongen er at storlaget Wisła Kraków rykket ned i fjor og nå altså spiller i 1. Liga.
Polsk fotballkultur
Stemningen på polske fotballkamper har mange likhetstrekk med Tyskland. Her er det ultraskultur som gjelder. Dette innebærer at supporterne ledes av en “capo” som ikke ser på kampen. Capoen skriker instruksjoner i en megafon og bestemmer hva som skal ropes, synges og når det skal hoppes eller vises frem bannere og pyroteknikk. Dette fører til at det aldri er stille på stadion uansett hvor uinspirende spillet på banen er. Tusenvis av koordinerte supportere kan dessuten se svært imponerende ut. Kritikere av ultraskulturen (typisk tilhengere av engelsk supporterkultur) innvender gjerne at capoene er svært fantasiløse, at det rigide systemet ødelegger for spontan organisk stemning som følger kampbildet, og at det blir kjedelig i lengden med monoton tromming, “shalala” og “olé olé” rop.
Fasilitetene på polske stadioner minner veldig om Tyskland. Her selges det typisk øl og pølser, og i motsetning til i England (og Norge) er det uproblematisk å drikke øl på tribunen. Ofte er det stort politioppbud utenfor, men mitt inntrykk er at inne på stadion så får supporterne ganske frie tøyler. På Cracovias hjemmearena ble for eksempel toalettene hovedsaklig benyttet til sniffing av kokain, uten at noen reagerte på dette.
Ved tilstedeværelse på polske fotballkamper merker man fort at det desidert mest populære utropet er “kurwa”, i hvert fall dersom tilskuerne ønsker å uttrykke misnøye med noe på banen. På norsk kan det oversettes med “hore”. Angivelig er “kurwa” nærmest et “fyllord” på polsk (omtrent som “liksom” på norsk), men bare blant arbeiderklassen. Hvis man overhører en polsk ungdomsgjeng snakke sammen (også utenfor fotballtribunen), vil man oppdage at “kurwa” flettes inn i nesten hver setning.
Planlegging av fotballtur til Polen
Kampene i de øverste divisjonene går ikke på noe fast tidspunkt, men er spredd utover hele helgen. Faktisk tilhører det sjeldenhetene at to kamper går samtidig. Typisk er det to kamper på fredag, tre kamper på lørdag, tre kamper på søndag og en kamp på mandag, alle på forskjellig klokkeslett. For rene fotballturister er dette helt ideelt, for på en langhelg vil man (med litt reising) kunne få med seg 4-5 kamper.
Det mest kjente oppgjøret i polsk fotball er det såkalte “Hellig krig”-derbyet mellom Wisła Kraków og Cracovia. Siden Wisła Kraków rykket ned forrige sesong så spilles imidlertid ikke denne kampen i år. (Wisła Kraków har forøvrig en interessant historie og var i en periode overtatt av et narkosyndikat – hør podcasten “When we were kings” om denne utrolig historien.) Andre storoppgjør er mellom Legia Warszawa, Lech Poznań, Śląsk Wrocław og Górnik Zabrze. Man bør forøvrig ikke nedvurdere polsk 1. Liga, for selv på lavere nivå kan det være riktig god stemning. Særlig klubber fra “arbeiderbyer”/industribyer har svært dedikerte supportere.
Dersom man ikke har noe spesielt favorittlag, men hovedsaklig ønsker å oppleve atmosfæren og stadionene i Polen, så har jeg følgende anbefaling. (Dette er selvsagt enklest dersom man bor på Østlandet). Ta utgangspunkt i Katowice. Ryanair har en flyrute Gardermoen-Katowice med flytider som passer optimalt for helgeturer (utreise fredag 1310, hjemreise mandag 1040), og flypriser som nesten alltid er vanvittig lave.
I nærheten av Katowice har man for tiden 4 lag i Ekstraklasa og minst 10 lag i 1. liga. Som regel vil man derfor kunne se fotball både fredag, lørdag og søndag. Katowice er en helt grei industriby, men uten de største turistattraksjonene. Dersom man ønsker å kombinere fotballturen med vanlig sightseeing, så befinner turistbyen Kraków seg bare omtrent en time unna med tog. Ellers er det et utall flyruter til Polen fra Torp Sandefjord, både med Ryanair og Wizzair, samt noen fra andre byer i Norge. Polen bør forøvrig besøkes uansett om man skal se fotball eller ikke.
Kjøp av fotballbillett i Polen
I forbindelse med at Polen arrangerte Fotball-EM i 2012 (sammen med Ukraina), så ble mange av stadionene rustet opp. De største klubbene har derfor stadioner med stor tilskuerkapasitet, som regel langt mer enn behovet tilsier. Dermed blir det sjelden fullt og det er nesten bestandig enkelt å skaffe billett. Polske myndigheter har imidlertid lagt inn en ekstra hindring som skaper litt bryderi, men som i praksis ikke er noe stort problem. Alle billetter må nemlig være personifiserte, dvs. at navnet til publikummeren skal stå på billetten.
Det går som regel an å kjøpe billett på stadion, men i så fall anbefaler jeg å være ute i god tid. Utlendinger må vise frem passet sitt og infoen må legges inn i datasystemet, hvilket gjerne tar et par minutter. Jeg anbefaler i stedet å forhåndskjøpe billetter på nettet, hvilket er en relativt enkel prosess.
Aller først må man søke opp hjemmesiden til den aktuelle klubben. Ofte er denne utelukkende på polsk, men enkelte klubber har også en engelsk versjon (se etter det britiske flagget øverst i høyre hjørne). På rent polske nettsider, så er det uansett enkelt å bruke oversettelsesfunksjonen i Google Chrome (eller annen nettleser). Hvis dette av en eller annen grunn skulle feile, så prøv å finne ordene “Kup bilet” (kjøp billett) i en eller annen meny.
Alle polske klubber ser ut til å ha samme webløsning for billettkjøp. Etter å ha funnet frem til riktig kamp, så blir man nødt til å logge inn for å fortsette. Førstegangsbrukere må da opprette en konto først. Dette gjøres enkelt ved å fylle ut mailadresse, navn/adresse, passord for kontoen etc. Imidlertid kan feltet for PESEL-nummer tilsynelatende by på problemer. Dette er polsk personnummer, hvilket utlendinger selvfølgelig ikke har. Det går imidlertid fint å bare skrive inn passnummeret sitt. Systemet identifiserer dette som et ugyldig PESEL-nummer, skjønner at brukeren er utlending, og man kan fortsette med registreringen.
Etter at kontoen er opprettet, så er resten av prosessen rett frem. Typisk får man opp en oversikt over stadion og kan klikke på ønsket sete. Betaling fungerer fint med norske visakort. Selve billetten blir deretter sendt i mail. Denne kan enten skrives ut eller vises på mobilen ved inngang på stadion. Husk å ta med pass eller nasjonalt id-kort på kampen. Innimellom sjekkes det faktisk om legitimasjonen stemmer overens med navnet på billetten.
Kort oppsummering
Ting som taler for fotballtur til Polen:
- Mange fine eller interessante stadioner.
- Flyreisen til Polen er nesten alltid veldig billig.
- Fotballbilletter er billige og nesten alltid lette å få tak i.
Ting som taler i mot fotballtur til Polen:
- Veldig få nordmenn følger med på polsk liga eller har et polsk favorittlag.
Ting som kan være positivt eller negativt avhengig av eget ståsted:
- Ultras-kultur blant supporterne