Fotball er utvilsomt verdens mest populære sport. Over hele verden finnes det millioner av tilskuere som regelmessig møter opp på kamp og milliarder som følger sporten fra tv-skjermen. Også i Norge er fotball en populær idrett, selv om kvaliteten på landslaget og den norske toppserien holder et svært lavt nivå. Ute i Europa kan man imidlertid oppleve fotball av en vesentlig høyere standard, og stadig flere norske fotballinteresserte benytter seg av dette.
Motivene for å reise til utlandet for å se fotball varierer fra person til person. Mange nordmenn har utenlandske favorittlag som de følger tett, mens andre bare har ren fotballinteresse uten sterke følelser for bestemte lag. De mest lidenskapelige drar gjerne på såkalte “fotballturer” hvor primærformålet med reisen er å se fotball (gjerne så mange kamper som mulig). For andre er fotballopplevelsen et sekundærmotiv for turen men de tar gjerne med seg en kamp hvis det passer inn i programmet. Disse har gjerne moderat fotballinteresse men er nysgjerrige på å oppleve den berømte stemningen på fotballkampene eller ønsker å ta noen av Europas flotte stadionanlegg i nærmere øyensyn.
I denne artikkelen ser jeg på de mest aktuelle reisemålene for å oppleve fotball i utlandet. Avslutningsvis gir jeg noen generelle tips om hvordan man skaffer billett.
England
Etter at nordmenn ble flasket opp med engelske tippekamper på 70-tallet har de fleste norske fotballinteresserte et engelsk favorittlag. Det er derfor ganske naturlig at England er det klart mest populære reisemålet for fotballturer. De mest populære lagene for nordmenn er Liverpool og Manchester United, men stort sett alle engelske lag har en trofast norsk supporterskare, også langt nedover i divisjonene. Engelsk Premier League har tradisjonelt vært preget av stor nivåforskjell hvor det i praksis bare var de 3-4 samme lagene som hadde sjansen til å vinne. Etter Leicesters overraskende triumf forrige sesong øyner imidlertid flere lag muligheten, så neste sesong er i utgangspunktet langt mer åpen enn noen gang tidligere.
Engelsk fotball er berømt for sin gode stemning på kampene og supportere som støtter lagene sine i tykt og tynt. Akkurat dette er nok litt oppskrytt for stemningen kan være ganske så varierende og er svært avhengig av kamputviklingen og hvor mye som står på spill. I en kamp hvor et topplag enkelt vinner 4-0 mot et bunnlag vil det nesten alltid være ganske tamt på tribunen. Derimot har har man stor sjanse for å oppleve den berømte stemningen dersom hjemmelaget sliter og har marginene mot seg, men samtidig gir alt for å lykkes.
Engelske Premier League kamper er veldig ofte utsolgt og det er sjelden man bare kan møte opp på stadion i England og kjøpe billett på kampdagen (i lavere divisjoner kan dette være mulig fremdeles). For kamper med topplagene er det helt essensielt å ordne med kampbilletter på forhånd.
Spania
Spania har også blitt aktuelt for fotballturer etter at flyprisene har falt og de spanske topplagene har fått flere tilhengere her hjemme. Nivåforskjellen mellom topp og bunn i spansk liga er enorm da noen få storlag har langt større ressurser enn alle andre lagene til sammen (mye takket være en fordeling av tv-penger hvor storklubbene får nesten alt). Tradisjonelt har spansk liga derfor bare hatt to gode lag: Real Madrid og Barcelona, men i de siste årene har Atletico Madrid klart å blande seg inn og stakk til og med av med ligaseieren i 2014.
Stemningen på spanske kamper er normalt ikke allverden og i topplagenes kamper er nivåforskjellen så stor at resultatet omtrent er gitt på forhånd. Imidlertid kan det bli en svært interessant opplevelse dersom topplaget mot formodning skulle slite mot en antatt svakere motstander. Spanske supportere kan nemlig være nådeløse og har en tendens til å snu seg mot sitt eget lag i motgang.
Selv om stemningen ikke er på topp så har Spania en rekke flotte stadionanlegg som bare i seg selv er grunn nok til å overvære en kamp. Særlig topplagene Real Madrid og Barcelona har verdensberømte stadioner. Den store kapasiteten gjør at det sjelden blir fullt på kampene hvilket gjør det mulig å bare møte opp og kjøpe billett rett før kampstart. (Dette gjelder naturligvis ikke toppkamper som Real Madrid – Barcelona og lignende avgjørende kamper).
Tyskland
Tyske Bundesliga er normalt den ligaen som har høyest gjennomsnittlig tilskuertall. Det skyldes blant annet store og fine stadionanlegg, relativt billige billetter og at ligaen tradisjonelt har vært en av Europas jevneste med flere aktuelle vinnerlag (i de siste fire årene har imidlertid Bayern Munchen vært suverene). Bayern Munchen er det mest suksessrike laget mens Borussia Dortmund trekker gjennomsnittlig flest tilskuere (81 178 forrige sesong – høyest i Europa).
Mange tyske klubber har en fantastisk ordning hvor fotballbilletten gir adgang til å reise gratis med kollektivtransport frem og tilbake til kampen. (Ikke fra hvor som helst i landet, men ofte innen store deler av den aktuelle provinsen. Uansett kan man spare betydelige beløp på dette.) Dette er utvilsomt et incitament til å skaffe seg billett på forhånd, noe som uansett er fornuftig for tyske kamper blir ofte utsolgt god tid i forveien.
Italia
Italienerne er kjent for å være fotballgale men på fotballkamp går de sjelden. Tilskuertallene i den italienske toppdivisjonen er latterlig lave og det er så godt som aldri fullt på kampene. Man skulle dermed tro at det var enkelt å skaffe billett, men det er ikke bare å møte opp på stadion på kampdagen, hvor det normalt ikke selges billetter. Italienerne har et tungvint system hvor billettene må forhåndskjøpes og navnet påføres billetten slik at man trenger legitimasjon (pass) både under kjøpet og på kampen.
Andre land
Alle europeiske land har en fotballserie så det finnes mange andre alternativer. Mest interessante er kanskje Frankrike, Nederland og Portugal. Førstnevnte har fått en rekke flotte stadionanlegg etter at å ha pusset opp til Fotball-EM i 2016. Topplagene i Nederland og Portugal har også nydelige stadioner.
Generelle tips for å skaffe fotballbilletter
Dersom fotballopplevelsen ikke er en viktig del av reisen, man skal til Italia eller Spania, og det er snakk om en “vanlig” kamp (ikke oppgjør mellom topplagene eller lokaloppgjør), så er det ikke nødvendig å skaffe seg billett før man reiser. I Spania er det lett å skaffe seg kampbillett på kampdagen (eller dagene i forveien) og det samme gjelder Italia selv om det, som nevnt, er en del tungvint byråkrati der.
Dersom man reiser på en ren fotballtur er det imidlertid nesten helt nødvendig å skaffe seg kampbilletter på forhånd. Det beste stedet å begynne å lete etter informasjon om dette er nettsiden til det aktuelle hjemmelaget. Noen steder kan man enkelt bestille via internett og skrive ut billetten hjemme (Tyskland er gode på dette). Andre steder er det mer tungvint og populære England er gjerne det vanskeligste. Ofte trenger man et slags “fan card” for i det hele tatt kunne få lov til å kjøpe billetter. Men dette er ikke alltid nok fordi klubbene prioriterer “trofaste” fans og gjerne legger ut billettene først til de som har opparbeidet seg poeng ved å delta på tidligere kamper. Dersom det blir billetter til overs (for eksempel hvis kampen er lite attraktiv) så selges disse til slutt til de “mindre lojale”, altså fotballturistene.
For å være helt sikker på å få billett kan det være lurt å bestille via et reisebyrå. Det finnes mange forskjellige leverandører av fotballbilletter og en fin måte å sammenligne tilbudene deres er å bruke nettsiden www.fotballbillett.com. Der skriver man bare inn navnet på det aktuelle fotballaget og får umiddelbart en oversikt over prisene til aktuelle kamper, både for kun fotballbillett og pakketilbud med flyreise og/eller hotell inkludert.