Jeg har tidligere skrevet om fotballtur til Barcelona, og nå er turen kommet til Madrid. Den spanske hovedstaden er på mange måter en litt undervurdert by, spesielt sammenlignet med Barcelona. Dette er i grunnen litt merkelig siden Madrid har svært mange attraksjoner både i selve byen og i nærmeste omegn.
Kunstinteresserte har for eksempel Prado-museet, Reina Sofia og Thyssen-Bornemisza museet. Man kan besøke det kongelige slottet, gå tur i Buen Retiro parken eller handle på El Rastro loppemarkedet, for å nevne et lite utvalg av severdigheter. Madrid egner seg dessuten glimrende for dagsturer til byer som historiske Toledo, Segovia med sin fantastiske akvedukt eller San Lorenzo de El Escorial med sitt gigantiske slott. Ønsker man å gå fjelltur ligger fjellkjeden Sistema Central med en topp på 2592 meter enkelt tilgjengelig.
For fotballinteresserte er byen imidlertid av spesiell interesse, da man her har muligheten til å oppleve en fotballkamp på et av verdens flotteste stadionanlegg. Byens største og mest kjente fotball-lag er selvsagt Real Madrid som spiller sine hjemmekamper på Santiago Bernabeu. Den er utvilsomt en av de fineste arenaene i verden, selv om den med sin kapasitet på 80354 blir relativt greit slått av Camp Nou som har plass til 98000 tilskuere.
Uansett, det er en veldig stor stadion, noe som har den fordel at det som regel er svært enkelt å skaffe billetter. Dette står i skarp motsetning til situasjonen hos engelske topplag, hvor billettene sjelden kommer i salg til vanlige folk, slik at man er avhengig av å enten bestille dyre pakketurer eller kjøpe billetter på svartebørs. Santiago Bernabeu har derimot så god plass at det er kun på de virkelige toppkampene at billetter er noe å bekymre seg over. Akkurat som hos FC Barcelona, trenger man bare å reise opp til stadion, stille seg i kø og kjøpe billett i billettluken. Dersom man har tid, kan det imidlertid være lurt å kjøpe billett dagen før, eller tidligere på dagen, slik at man slipper å stå i kø rett før kampen begynner. Billettkontoret har åpent hele uken. Hvis hele reisen er bygget rundt fotballkamp og man vil være helt 100% sikker på å få billett, kan man bestille på forhånd via klubbens hjemmeside.
Billettprisene varierer med motstanderen, slik at de minst attraktive kampene er billigst. Billettene er uansett nokså dyre (hvordan skal man ellers ha råd til å kjøpe rubbel og bit av stjernespillere?), men er billigere desto høyere oppe på banen man sitter. Helt fra toppen har man fantastisk utsikt og kan enkelt studere formasjoner og lignende, så dette er faktisk min foretrukne posisjon. Men noen vil helt sikkert ønske å være nærmere banen og må da betale mer. Den billigste billetten kan variere fra 10 til nærmere 100 euro, mens de dyreste gjerne koster flere hundre euro.
Real Madrid er imidlertid ikke den eneste fotballklubben i Madrid. Vi må ikke glemme Atletico Madrid, som faktisk har en meget flott stadion, Vicente Calderon, med kapasitet på 55000 tilskuere. Akkurat som for Real Madrid, er det så godt som aldri fullt, slik at man overhodet ikke trenger å tenke på å forhåndskjøpe billetter, men bare kan møte opp i billettluken på stadion. Prisnivået på billetter er litt lavere enn hos byrivalen. Regn med 30-70 euro for de billigste billettene, avhengig av motstander, og opp mot 150 euro for de dyreste.
Oppdatering 2017: Atletico Madrid har flyttet til Wanda Metropolitano som har en kapasitet på 67700 tilskuere. Vicente Calderon vil etter hvert bli revet og erstattet av en park.
Som jeg skrev i Barcelona-artikkelen, så ikke forvent allverdens med stemning på kampene. Reisereportasjer som forteller om “fantastisk stemning” er som regel bare tull. Stemningen på fotballkamp i Spania er ganske forskjellig fra i England (hvor den forøvrig ofte heller ikke når de store høyder), med relativt lite synging på kampene. Lydnivået kan imidlertid bli ganske høyt, særlig på grunn av barn som hele tiden tuter med “trompeter” (eller hva det nå bør kalles). Spanjolene er dessuten eksperter på pipekonserter og lydnivået der kan bli farlig høyt dersom dommeren skulle gjøre noe upopulært. Santiago Bernabeu har dessuten fordelen (i motsetning til for eksempel Camp Nou) at den har tak over hele tribunen, noe som gjør at lyden reflekteres og bidrar til å øke lydnivået.
Dersom man skal oppleve virkelig god stemning må man ha litt flaks. Det verste som kan skje er faktisk at hjemmelaget enkelt vinner 4-0 eller lignende. Slike kamper blir ofte heller døde affærer på tribunen. Etter min erfaring, er det aller beste dersom hjemmelaget får en dårlig start, har dommeren mot seg, kanskje får en spiller utvist og slipper inn kontroversielle mål, men allikevel klarer å kjempe seg tilbake i kampen.
For Real Madrid, som pleier å sparke treneren et par ganger i året, kan det dessuten være interessant å oppleve hvordan publikum kan snu seg mot laget i motgang, og gjerne avslutte kampene med å vifte med lommetørkler for å signalisere at treneren må sparkes. Stemning eller ikke, det vil uansett være en stor opplevelse å være tilstede på så flotte stadionanlegg.