Fjelltur i Tigersprangkløften, Kina

Tigersprangkløften (“Tiger Leaping Gorge”) er en trang kløft i Yunnan-provinsen, sørvest i Kina. Kløften er en av verdens dypeste og mest spektakulære, med en høydeforskjell på 3790 meter fra topp til bunn. Fjellsidene byr på fantastisk turterreng, med utsikt til snøkledde fjell, bratte fjellsider, små landsbyer og den mektige Yangtze-elvens spede begynnelse langt nede i bunnen. Ingen turister med det minste interesse for fjelltur og naturopplevelser bør gå glipp av Tigersprangkløften.

Utsikt

Utsikt i begynnelsen av stien

Topografien i området gjør at det egentlig bare er en aktuell tursti i Tigersprangkløften, nemlig den såkalte “Upper trekking route” langs kløftens nordlige fjellside. Stien starter i utkanten av byen Qiaotou og ender ved gjestehuset “Tina’s Guesthouse” etter omtrent 22 kilometer. I motsetning til på de fleste andre fjell i Kina, finnes det ingen menneskeskapte trapper eller andre fasiliteter underveis. “Upper trekking route” er en helt “ordentlig” fjelltur, slik man er vant til fra Norge.

Turen langs Tigersprangkløften er ikke spesielt fysisk krevende og kan enkelt gjennomføres av personer i normal form. Etter litt oppstigning i begynnelsen holder man seg stort sett på omtrent samme høyde resten av turen. Høydesyke bør heller ikke være noe problem for stiens høyeste punkt er på bare 2650 meter over havet. Underveis passerer man gjennom flere landsbyer med alle nødvendige fasiliteter, slik at man ikke trenger dra på forsyninger eller tungt utstyr.

Langs stien

Langs stien

Langs stien

Langs stien

Merkelig nok er det bare en håndfull besøkende som går “Upper trekking route” hver dag, hvorav nesten samtlige er vestlige turister. Støyende kinesiske grupper med megafoner, selfiestenger og jenter i høyhælte sko glimrer foreløpig med sitt fravær. I nærheten av landsbyene vil man av og til treffe på noen lokale innbyggere, men stort sett har man stien helt for seg selv.

Smal sti

Smalt, men helt trygt

Turen langs Tigersprangskløften kan tilbakelegges på 1, 2 eller 3 dager. Mest vanlig er det å bruke to dager, men dette trenger man ikke bestemme på forhånd. Det finnes tilstrekkelig med gjestehus langs ruten til at det er unødvendig å forhåndsbestille rom. Man kan rett og slett stoppe og ta kvelden når det passer, avhengig av dagsformen. Selv om det er mulig å gjennomføre hele turen på en lang dag, så vil jeg ikke på noen måte anbefale dette. En slik tur vil bli svært slitsom og man vil måtte stresse avgårde, samt begrense foto- og hvilepausene, særlig i vinterhalvåret når det er mindre dagslys.

Turen kan gås i begge retninger, men det absolutt vanligste er å begynne i Qiaotou. Siden det ikke er noen spesiell grunn til å oppholde seg i Qiaotou, så ankommer de fleste turgåere samme dag med en morgenbuss fra turistbyen Lijiang, ca to timer unna. Tigersprangskløften er et vernet område og man må betale inngangsbillett på 65 RMB (billig til Kina å være – Andre kinesiske fjell koster det mangedobbelte). Etter å ha ordnet formalitetene følger man en asfaltert vei et lite stykke oppover i åssiden før selve turstien begynner.

Qiaotou

Ved starten i Qiaotou

Utsikten blir straks meget spektakulær etter hvert som man beveger seg innover kløften og ser de snøtoppede fjellene på motsatt side. Den høyeste toppen er Jadedragesnøfjellet på hele 5596 meter. Etter et par timers vandring ankommer man den første landsbyen. For turister som startet turen på ettermiddagen er dette et naturlig sted å overnatte. Naxi Family Guesthouse er det mest etablerte og har god mat, greie rom og lynrask wifi. For vandrere som startet fra på formiddagen er det mer naturlig å spise lunsj her enn å legge seg til for kvelden.

Etter landsbyen snirkler stien seg oppover mot turens høyeste punkt. Dette er det tyngste partiet på turen, men spesielt krevende er det ikke. Etter å ha nådd toppunktet kan man dessuten glede seg over at den gjenværende stien enten går rett frem eller slakt nedover. Landskapet blir nå litt mer skogaktig en stund. Ved ankomst til neste landsby etter et par timer, så er man omtrent halvveis. Også i denne landsbyen finnes gode muligheter for å overnatte eller få seg litt mat. Tea Horse Guesthouse er det mest populære gjestehuset og har gode anmeldelser.

Ingenting i veien med utsikten

Etter landsbyen forsvinner mye av vegetasjonen og landskapet blir betydelig karrigere. Dette er nok den naturmessig mest spektakulære delen av turen. Utsikten mot fjellmassivet på motsatt side kan virkelig få noen og enhver til å føle seg liten. Etter et par timer med rett og slett vidunderlig vandring ankommer man en ny landsby med flere gjestehus. De fleste som startet fra Qiaotou på morgenen overnatter der.

Gjestehus i Tigersprangkløften

Et av flere gjestehus å velge mellom. Garantert flott utsikt.

Videre er det bare rundt to timers gåing til Tina’s Guesthouse og slutten på stien. På gjestehuset kan man kjøpe bussbillett videre til enten Lijiang eller Shangri-La. De aktuelle bussene har kun en daglig avgang, klokken 1530 på ettermiddagen. Dersom man overnattet i forrige landsby har man derfor god tid til en liten ekstratur, nemlig helt ned i bunnen av kløften.

Kinesisk mat

Gjestehusene serverer helt grei mat

I følge en gammel kinesisk myte har Tigersprangkløften fått sitt navn etter en tiger som hoppet over kløften for å unnslippe en jeger. Nede ved elven kan man faktisk se steinen hvor tigeren angivelig utførte “tigerspranget” sitt. Hvis man har tid er dette vel verd å gjøre, selv om utsikten nede ved elven er langt fra like spektakulær som fra høyere oppe. Regn med å bruke 2-3 timer på å gå ned til steinen og opp igjen til Tina’s Guesthouse. Folk som ikke har høydeskrekk kan spare litt tid ved å klatre opp “sky ladder”, en veldig bratt stige. (Dersom man har det minste snev av angst for høyder, så holder man seg langt unna denne stigen.)  

Tiger Leaping Gorge

På vei ned til elven

Nede ved Yangtze

Tigersprangkløften nedenfra

“Upper Trekking Route” er generelt godt merket og er et trygt sted å gå fjelltur. Selv om utsikten er fantastisk skal man ha ganske ekstrem høydeskrekk for å synes at det er skummelt. Eneste potensielle problem er en liten foss som krysser stien nær slutten av turen. Normalt er den uproblematisk å passere, men i tett regn ser jeg for meg at det kan være potensielt farlig. Unngå derfor Tigersprangkløften i regnvær, både av sikkerhetsmessige årsaker og fordi turen vil bli en våt fornøyelse med begrenset utsikt.  

Skilt i Tigersprangkløften

Stien er stort sett godt skiltet

Alle landsbyene langs turløypen er tilgjengelige med bil, så turister som bare vil gå deler av turen har mulighet til dette. Da trenger man imidlertid privat transport, noe de fleste gjestehus i Lijiang sikkert er behjelpelige med å ordne. En fin dagstur er fra landsbyen med Tea Horse Guesthouse og frem til slutten ved Tina’s Guesthouse. Da slipper man absolutt all oppstigning og får allikevel med seg det aller mest spektakulære landskapet. Hvis man vil se Tigersprangkløften uten å gå i det hele tatt, så kan man ta dagsturer med buss fra Lijiang sammen med kinesiske turister. Men, da får man bare sett kløften nedenfra.

Foss

Stien går gjennom en foss

Foss

Fossen er trolig ubehagelig å passere i regnvær.

Turen langs Tigersprangkløften kan gås nesten hele året. Den minst gunstige tiden er i perioden juni-august (uheldig sammenfall med den norske sommerferien), hvor det regner ganske ofte. Periodene april-mai og september-oktober sies å være de optimale tidspunktene. Da har man stort sett behagelige temperaturer og lite regn. Imidlertid er det også fullt mulig å gå i vinterhalvåret, november-mars. Det kan riktignok da bli veldig kaldt om natten, men samtidig kan det være fint vær på dagtid.

For å komme seg til Tiger Leaping Gorge må man først reise til enten Lijiang eller Shangri-La og ta buss videre derfra. Det går direktefly fra Beijing til Lijiang, så dette er utvilsomt mest praktisk. Alternativt er det mulig å fly til storbyen Kunming og ta buss videre derfra til Lijiang.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *