Eilat, Israel

Relativt få nordmenn reiser til Israel på ferie, noe det kan tenkes mange årsaker til, men mangel på attraksjoner er i hvert fall ikke en av dem. Til tross for sin beskjedne størrelse har Israel en rekke severdigheter, spesielt av kulturhistorisk interesse, men også mye flott landskap og natur.  Som følge av et varmt og tørt klima er samtidig landet ideelt for ren avslapning med bading og soling.


Stranden og strandpromenaden i Eilat

Israels fremste sted for en ferie med sol og bading er byen Eilat som ligger helt sør i landet, i den nordlige enden av Rødehavet. Hvis man studerer kartet, vil man se at desto lengre sør man kommer i Israel, desto smalere blir landet. Helt i sør er Eilat inneklemt på en stripe på bare noen få kilometer tykkelse mellom Jordan og Egypt. Dette er Israels eneste adgang til Rødehavet og byen er derfor også en viktig havn. Fra fjellene rundt Eilat har man faktisk utsikt til fire land: Israel, Jordan, Egypt og Saudi-Arabia.


Ikke verdens fineste strand i Eilat, men vanntemperaturen er bra

Eilat har bare rundt 50000 innbyggere og domineres av turistindustrien. Det varme klimaet har gjort det mulig å bade i Rødehavet året rundt her, slik at Eilat er blitt et populært feriested både for israelere og utlendinger (spesielt russere). Som man kan forvente inneholder byen derfor mange hoteller, restauranter og tilsvarende turistinfrastruktur.


…og enda mer strand og palmetrær

Det er altså gode muligheter for å bade og sole seg året rundt i Eilat. Om sommeren er det imidlertid svært varmt med temperaturer godt over 40 grader. Luften er imidlertid tørr, så det blir sjelden altfor ubehagelig. På vinteren ligger temperaturen typisk i overkant av 20 grader.  Vanntemperaturen i Rødehavet er rundt 26 grader på sommeren og 20 grader på vinteren. En annen fordel (for turister) er at det så godt som aldri regner i Eilat, i gjennomsnitt bare ca. 10 dager i året. Det må imidlertid sies at strendene i Eilat ikke er i verdensklasse. For å finne virkelig fine strender i Israel, må man til Tel Aviv eller andre steder langs Middelhavskysten, men der blir det fort for kaldt i vintermånedene.


Marineparken i Eilat med fjellene i bakgrunnen

Selv uten interesser for bading og soling trenger man ikke kjede seg i Eilat.  Det finnes nemlig masse turistattraksjoner og severdigheter både i selve Eilat og området rundt. Langs kysten ligger det flotte korallrev og i den forbindelse er det bygget opp en “Underwater Observatory Marine Park“. Den inneholder flere akvarium med mange fargerike fisker. Dessuten er det laget et observasjonsrom under vann slik at man kan studere både korallrevet og fiskene i Rødehavet på nært hold. I tillegg har man en liten ubåt som kjører en fast rute frem og tilbake slik at man kan få sett enda mer av livet under havoverflaten.


Fargerikt liv under vann

Hvis man ikke nøyer seg med å studere livet i havet gjennom et glassvindu, så ligger Eilats beste sted for snorkling, nemlig Coral Beach Nature Reserve, rett ved siden av marineparken.  Der kan man snorkle langs korallrevet og følge en oppmerket undervannsløype. Totalt skal det finnes over 100 forskjellige typer koraller og 650 slag fisk. Snorklingen kan også kombineres med en lengre tur i en båt med glassbunn.


Koraller i Rødehavet

Andre attraksjoner er blant annet fornøyelsesparken Kings City.  Den er basert på tema fra bibelhistorien og særlig barn vil nok ha glede av et besøk, selv om den neppe imponerer noen som har vært innom Disney World eller lignende parker. (Oppdatering: Parken stengte i juni 2015.) Sentrum av Eilat har dessuten en IMAX kino med forskjellige 3D-filmer. Ellers er det mulighet for kamelturer i ørkenen og å bedrive de fleste typer vannsport, inkludert vannski og parasailing.


…og flere koraller

Eilat er dessuten et glimrende utgangspunkt for ørkenturer.  Dersom man har egen bil har man store muligheter for utforske Negevørkenen. Israel er forholdsvis lite så man kan komme nesten hvor som helst på en dagstur. Uten bil trenger man heller ikke fortvile. Det er masse selskaper som arrangerer turer ut i ørkenen.


Mye vakkert ørkenlandskap rundt Eilat

Rett utenfor Eilat ligger en fjellkjede som skiller Israel fra Egypt. Her finnes det flere merkede løyper slik at det er flotte muligheter for turgåing, man må bare passe på å ta med seg nok vann. En fin tre timers tur er opp på fjellet Har Zefahot, hvor man har utsikt til alle de fire landene i regionen.


Man må nesten bli imponert over et tre som overlever på et slikt sted….

En tur jeg anbefaler på det sterkeste er til Red Canyon som ligger enda litt lenger oppe i fjellene. Her er det virkelig både nydelig ørken- og fjelllandskap. Selve Red Canyon er en ganske trang passasje, rundt 1 meter på det smaleste, hvor fjellet har en tydelig rødfarge. En fin rundtur er å først gå gjennom Red Canyon og deretter klatre opp fjellsiden og returnere på oversiden med utsikt ned i kløften. I tillegg til å være vakkert naturmessig er området interessant fordi man så tydelig kan se spor av forskjellige geologiske epoker.


På en klarere dag ser man fire land herfra..

Totalt sett er det nok aktiviteter til at man kan holde seg beskjeftiget i lang tid uten å kjede seg i Eilat.  Mange av aktivitetene og turene kan bestilles gjennom hotellene, som ofte har en egen “turdisk”, eller fra et av reisebyråene i byen. Det er til og med mulig å bestille en dagstur til Petra i Jordan. Jeg vil egentlig ikke anbefale en slik dagstur siden man bare rekker tre timer i selve Petra, noe som mange vil synes er altfor lite. Hvis man reiser på egenhånd og tilbringer natten i Wadi Musa utenfor Petra, kan det faktisk også totalt sett bli billigere pga. Petras idiotiske billettsystem hvor dagsturister betaler uforholdsmessig mye. Byen Aqaba i Jordan er forøvrig lett synlig fra Eilat og enkelt å besøke på en dagstur. Grensepasseringen mellom Israel og Jordan ved Yitzhak Rabin grenseterminalen utenfor Eilat går som regel raskt og uproblematisk.


Fra toppen av Red Canyon

Eilat har mange hoteller, men prisene er relativt høye og det er vanskelig å finne noe akseptabelt for mindre enn 500-600 NOK. Sjekk priser hos Agoda. I motsetning til for eksempel i Jerusalem, hvor hele byen stopper opp, merker man ikke så mye til shabbaten (fra fredag solnedgang til lørdag solnedgang)  i Eilat. Noen restauranter holder riktignok stengt og det går ingen lokale busser (men taxier finnes), men generelt er Eilat livlig hele uken.


Nede i Red Canyon

En mulig grunn til at få norske turister besøker Israel kan være at man er bekymret for sikkerheten. Som kjent er Israel omringet av galninger med ønske om å fjerne både landet og innbyggerne fra jordens overflate. Sikkerhetsnivået og antall sikkerhetssjekker i Israel er derfor betydelig mer omfattende enn man er vant til i Norge (eller noe annet land for den saks skyld).  Eilat har heldigvis vært lite plaget av terroraksjoner, noe som ser ut til å ha virket inn på sikkerhetsnivået som generelt er veldig slapt og er derfor noe man normalt knapt vil legge merke til. I oktober 2010 var det kun det største kjøpesenteret som hadde noen slags form for sikkerhetssjekk og denne var vel nærmest for symbolsk å regne. Dette kan imidlertid fort endre seg avhengig av trusselbildet, men generelt har man sannsynligvis lite å bekymre seg for i Eilat.


Red Canyon er ganske trang på det smaleste

Israel er et lite land så det er enkelt å komme til Eilat fra hvor det måtte være.  Fra Tel Aviv går det direktebusser minst 9 ganger om dagen og fra Jerusalem er det fire daglige avganger.  Turen tar ca. 5 timer. Det israelske busselskapet Egged har et nettsted med en reiseplanlegger som kan brukes til å finne avgangstider og priser.


Her er det helt klare spor etter forskjellige geologiske epoker

Det er dessverre rett og slett elendige flyforbindelser fra Norge til Israel. Selv om den faktiske flytiden fra Oslo ikke burde være mer enn 5-6 timer, kan man regne med å måtte bytte fly et eller annet sted i Europa med tilhørende lang ventetid, for til slutt å ankomme Tel Aviv midt på natten. Det er selvsagt ingen billigfly som flyr direkte fra Norge, så typisk må man regne med rundt 4000 kroner for en tur/retur-billett. Air Baltic har imidlertid ofte relativt billige billetter (via Riga), så med litt timing kan man slippe unna med 2000-2500 kroner. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene og beste forbindelsene.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *