Eğirdir er en liten innlandsby i middelhavsregionen av Tyrkia. Byen har en nydelig beliggenhet ved bredden av den store turkise Eğirdirsjøen og er omringet av fjell på alle kanter. Til tross for de flotte omgivelsene er det forbausende få turister som legger turen innom Eğirdir, hvilket betyr at byen har en rolig atmosfære og er et meget behagelig sted å besøke.
Dagens Eğirdir har rundt 20000 innbyggere, men dens lange historie går helt tilbake til grunnleggelsen omtrent 1200 f. Kr. I likhet med i resten av regionen har deretter forskjellige slags riker og herskere kommet og gått. Både perserne, Aleksander den Store og romerne var innom før byen endte under det ottomanske riket i 1417. Interessant nok var mesteparten av befolkningen etniske grekere helt frem til 1923. Da inngikk Tyrkia og Hellas en avtale om befolkningsutveksling og alle grekere ble utvist fra Tyrkia (og alle tyrkere fra Hellas).
Selve byen Eğirdir har strengt tatt ikke de helt store severdighetene. For turister er det først og fremst de naturlige omgivelsene og mulighetene for avslapning og rekreasjon som er trekkplasteret. Eğirdir er en flott base for utforsking av Eğirdirsjøen og fjellene rundt, samt å ta del i forskjellige utendørsaktiviteter. Byen er imidlertid også verd å besøke på dagstur hvis det er alt man har tid til.
På dagsbesøk i Eğirdir anbefaler jeg å bare spasere litt tilfeldig rundt og så vil man snart ha fått med seg det meste. Særlig trivelig er det å gå langs promenaden ved innsjøen hvor enkle restauranter ligger tett i tett og det finnes mange benker hvor man kan slappe av og nyte folkelivet. Fiske er naturlig nok en stor næringsvei i Eğirdir og man vil se nok av lokale fiskere med fargerike fiskebåter. Byens desidert beste utsikt får man fra Baba Keyf Cafe som ligger litt oppover i fjellsiden.
Sett ovenfra kan Eğirdir ved første øyekast se ut til å ligge på veldig smal halvøy som strekker seg langt ut i innsjøen. I realiteten er “halvøya” to øyer som er forbundet til fastlandet via en vei. Et høydepunkt i Eğirdir er å spasere ut og rundt den ytterste øyen, Yeşil Ada. På veien passerer man flere parker og steder med fin utsikt over innsjøen. Særlig flott er utsikten fra en lang pir som stikker ut i innsjøen. Underveis treffer man ganske sikkert på en del lokale innbyggere som fisker, har piknik eller bare slapper av.
De viktigste kulturelle severdighetene i Eğirdir er den restaurerte religiøse skolen og moskeen fra 1200-tallet. Skolen var opprinnelig et såkalt “caravanserai” (vertshus for karavaner) og brukes nå som marked. Moskeen og skolen ligger rett ovenfor hverandre og et uvanlig trekk er at man kan gå under minareten som er bygget over inngangsportalen.
Eğirdir har også en gammel festning som sies å stamme helt tilbake fra ca. 500 f. Kr. Den ser ganske imponerende ut fra riktig vinkel, men på nært hold oppdager man at bare en eneste mur står igjen. Tidligere fantes også en rekke gamle greske hus på Yeşil Ada, men etter at grekerne ble kastet ut, så ble disse dessverre erstattet av relativt uinspirerte moderne bygg. En gresk kirke står riktignok igjen som et minne om fortiden, men heller ikke den er spesielt attraktiv.
Som nevnt er det først og fremst utendørsaktiviteter som er hovedgrunnen til å besøke Eğirdir. Den mest avslappende aktiviteten er bading og strandliv. Rett i utkanten av sentrum finnes flere strender. Ingen av dem holder paradisnivå, men de gjør absolutt nytten på en varm sommerdag hvor vanntemperaturen blir godt over 20 grader.
På et sted som Eğirdir skulle man forvente god tilrettelegging for båtturer på innsjøen, men dette er merkelig nok overhodet ikke tilfellet. Istedenfor at turoperatørene ligger på rekke og rad og tilbyr sine opplegg, ordnes båtturer enklest gjennom hotellet da disse som regel har de nødvendige kontakter. Noen ganger kan det også hende at man får et tilbud fra en lokal fisker mens man spaserer rundt langs havna.
Eğirdir er et flott utgangspunkt for gåturer. Faktisk er innsjøen endepunktet på den såkalte Paulus-stien (“St. Paul’s trail”), en langdistansesti på ca 500 kilometer som starter i ruinbyen Perge (utenfor Antalya). Stien følger i fotsporene til apostelen Paulus som var viktig for utbredelsen av kristendommen. Man trenger imidlertid ikke gå hele stien og det er dessuten mange aktuelle kortere dagsturer som kan gjennomføres med utgangspunkt i Eğirdir.
En fin dagstur er forøvrig til de romerske ruinene Sagalassos. Med utgangspunkt i Eğirdir, må man da først ta minibuss til Isparta og bytte der til minibuss til Ağlasun, den nærmeste landsbyen til Sagalassos. Ellers ligger Isparta omtrent midt mellom Eğirdir og Sagalassos og er en god base for å besøke begge stedene på dagstur.
Til tross for å utnytte turismen mindre enn hva man skulle forvente, så er det tilstrekkelig med overnattingsalternativer i Eğirdir. Mange av stedene er små pensjonater, men det finnes også noen litt større hoteller. Søk etter hoteller på Agoda. For å komme til Eğirdir er det mest naturlig å fly til storbyen Antalya nede på Middelhavskysten. Søk på Momondo eller lignende tjenester etter de billigste flybillettene og beste flyforbindelsene.