Dubrovnik er Kroatias største turistattraksjon og har i flere år vært et populært reisemål for nordmenn. Dette er ganske fortjent for selv om Dubrovnik er ganske “turistifisert” så har den godt bevarte middelalderske gamlebyen mange severdigheter. Byen har dessuten en særegen stil selv om man ser innflytelse fra mange andre steder, særlig Italia.
Utsikt mot gamlebyen i Dubrovnik
Med bare rundt 40 000 innbyggere er Dubrovnik ingen stor by. Men til tross for sin beskjedne størrelse har byen en turbulent historie. Det skal være indikasjoner på den første bosetningen kom på 600-tallet. I en lang periode (ca. 1358-1808) var Dubrovnik (da kjent som Ragusa) en nesten selvstendig bystat og rival til Venezia. Så kom Napoleon og innlemmet den i kongedømmet Italia. Men, Napoleon hadde ikke så lenge igjen før sitt fall, og etter det ble Dubrovnik underlagt Østerrike.
Utsikt over hovedgaten Stradun i gamlebyen
Etter første verdenskrig kom byen med i det jugoslaviske kongedømmet. I 1991 løsrev Kroatia seg fra Jugoslavia og ville ha med seg Dubrovnik. Dette var ikke populært hos Serbia/Montenegro som mente at Dubrovnik tilhørte dem. Dermed kom det til krigshandlinger i byen, men i dag er det heldigvis lite som minner om at 2/3 av gamlebyens bygninger fikk store eller mindre skader fra granater. Alt sammen er reparert og satt i stand i original stil.
Utsikt fra bymuren mot Fort Lovrijenac
Gamlebyen er bare en liten del av Dubrovnik men er uansett byens største trekkplaster og stedet hvor turister vil tilbringe det aller meste av tiden sin. Dubrovnik ble forøvrig brukt til å representere hovedstaden King’s Landing i tv-serien Game of Thrones, som foregår i en fiktiv middelalderverden. Det finnes suvenirbutikker, kafeer og restauranter over hele byen, men særlig konsentrert rundt hovedgaten Stradun. Til tross for at Dubrovnik er sterkt preget av turistnæringen er den allikevel et fascinerende sted å utforske. Hele gamlebyen er dessuten bilfri noe som gjør det ekstra behagelig å spasere rundt.
Trangt smug i gamlebyen
Norske turister har vel neppe noe nært forhold til Dubrovniks gamle historie, men selv de med moderat historisk interesse vil finne mye fin arkitektur å se på. Gamlebyen er nemlig full av kirker, katedraler, klostere og andre historiske bygninger. Det viktigste bygget er kanskje Rector’s Palace, en gotisk renessansebygning, hvor Ragusa ble styrt fra i sin selvstendige periode. Nå inneholder palasset et bymusem. En annen viktig bygning er Sponza Palace som har hatt mange funksjoner gjennom tidene, men som nå huser statsarkivene. Byen er dessuten full av andre museer for de som ønsker å gå dypere inn i tingene.
Sponza Palace (bilde av Joanbanjo / Wikimedia Commons)
Dersom man beveger seg litt vekk fra Stradun ser man at Dubrovnik faktisk er en “ordentlig” by hvor det bor folk. Den absolutt beste måten å få et overblikk er å spasere rundt byen på den godt bevarte bymuren. En rundtur er på ca. 2 kilometer og gir strålende utsikt over gamlebyen fra alle vinkler. Inngangsbilletten koster 70 kuna (ca. 70 NOK)
Hovedgaten Stradun sett fra bakkenivå
Området utenfor gamlebyen har ikke noen særlig historisk interesse. Det mest interessante er kanskje en liten øy som heter Lokrum, i sjøen noen hundre meter utenfor gamlebyen. Dit kan man ta ferje (35 kuna, 10-15 minutter) for å beskue Dubrovnik fra sjøsiden eller besøke klosteret og den botaniske hagen på øya. Det finnes et par strender i Dubrovnik, men som i resten av Kroatia er dette dessverre steinstrender og ikke sandstrender. Uansett er de populære om sommeren!
Utsikt over Dubrovnik med Lokrum i bakgrunnen
Prisnivået i Kroatia er generelt klart lavere enn i Norge, men den store tilstrømningen av turister til Dubrovnik har sørget for at det ikke lenger er noen spesielt billig by. Et godt måltid mat med drikke koster typisk over hundre kroner. (Det lar seg selvsagt gjøre å finne noe billigere hvis man ikke har for store krav). Hotellene er også generelt nokså dyre og det finnes svært få av dem i gamlebyen. Dubrovnik er et derfor et sted hvor det nesten alltid vil lønne seg å leie en leilighet også for korte opphold på noen få dager. Dette kan gi både mer sentral beliggenhet, høyere standard og lavere pris.
På bymuren
Det ligger mange interessante steder rundt byen som man lett kan besøke med utgangspunkt i Dubrovnik. Innen Kroatia er småbyene Ston og Cavtat typiske reisemål, men også Kotor i Montenegro og Mostar i Bosnia-Hercegovina lar seg gjennomføre på en dagstur. Dersom man ikke har egen transport finnes det selskaper som tilbyr dagsturer.
Havnen i Dubrovnik
Norwegian har direkterute til Dubrovnik tre ganger i uken så det er ganske enkelt å komme dit. En mulighet er dessuten å fly til Dubrovnik og hjem fra et annet sted, for eksempel Split, hvor Norwegian også har rute. Dessverre pleier ikke Kroatia-rutene til Norwegian å være spesielt billige, så det er verd å sjekke prisene til de tradisjonelle flyselskapene med Momondo. Men da blir man nødt til å ha en mellomlanding et eller annet sted i Europa.