Det historiske Kypros

Gjesteartikkel av Daniel Jobsson.

Kypros er et spennende reisemål for turister i alle aldre, og kan by for noe og enhver. I de senere årene, har det imidlertid vært en klar dreining bort fra familier og “severdighetsorientert turisme” til ungdommer som vil på partyferie til Ayia Napa. Kypros er imidlertid langt mer enn Ayia Napas natteliv. Det er romerske ruiner, og et av arnestedene for den kristne troen.

Fort Pafos (Foto av Paul 167 / Wikimedia Commons)

Kypros har sett mange inntrengere og herskere komme og gå i løpet av årene, inkludert det romerske imperiet. Før ankomsten av romerne var øya var under kontroll av Egypt i tiden rundt Dronning Kleopatra. Det pågikk mange forhandlinger mellom henne, Marcus Antonius og Cæsar, mens hun forsøkte å holde på det som var igjen av imperiet sitt. Faktisk ble Kypros midlertidig overført til Cleopatra først av Julius Cæsar og senere av Marcus Antonius, for så å gå tilbake til romersk kontroll i 30 f.Kr. som en provins i det romerske riket.

Søyler ved Kongenes grav nær Pafos (Foto av garyt70 / Wikimedia Commons)

Det så ut som romerne da var kommet for å bli, men som ordtaket sier “alle gode ting kommer til en slutt”. Imperier stiger bare for å falle, så romerne var ikke forutbestemt til å forbli på Kypros for alltid, og selv om de forlot en varig arv på øya er det gresk kultur som har overlevd tidens tann.

Ruiner av en basilika i Salamis på Kypros (Foto av Franco Pecchio / Wikimedia Commons)

Under romersk herredømme hersket det fredstid på Kypros, eller “Pax Romana” som det ble kjent i over tre hundre år før 115 e.Kr. På denne tiden var jødene inspirert av en tro på at tilbakekomsten av deres Messias var nært forestående, og startet et opprør mot Roma på øya. De ble ledet av en mann kalt Atermion, en jøde som hadde tatt et gresk navn. Det var knapt noen romerske soldater stasjonert på Kypros på dette tidspunktet som forklarer hvorfor opprøret vokste så raskt. Den romerske keiseren Trajan sendte en av sine generaler til øya og opprøret ble slått ned. Historikere sier at 24 000 jøder ble massakrert på øya av denne Romerske hærstyrken, men det er en sannsynlighet for at de faktiske tallene var betydelig mindre. Etter opprøret et dekret ble utstedt at Roma ville forby enhver jøde å noensinne sette foten på Kypros igjen, selv om de skulle være skipbrudne.

Ruiner på Salamis (Foto av Dickelbers / Wikimedia Commons)

At romerne var det første imperiet til å akseptere kristendommen er mange kanskje klare over, og dette har også sine røtter på Kypros. Rundt ca 45 e.Kr. kom apostelen Paulus, ledsaget av Barabas og apostelen Markus ut på sin første misjonsreise for å spre evangeliet. De kom først på Salamis som nå ligger i den okkuperte nordlige delen av øya, før de reiste til Pafos. Det var her apostelen Paulus ble bundet til en stolpe og fikk 39 piskeslag for å forkynne evangeliet for grekerne. Besøkende til Pafos kan se denne pilaren ved siden av kirken på Apostolou Pavlou Avenue (St Pauls Allé) nær kirken Saint Kiriaki.

Teateret i Salamis (Foto av George Groutas / Wikimedia Commons)

Mens de forkynte på Kypros, ble apostlene forsøkt hindret av en lokal magiker kjent som Bar Jesus og Paulus gjorde ham midlertidig blind i Guds navn. Daværende guvernør på Kypros Sergius Paulus ble så overrasket av alt dette, at han konverterte til kristendommen. Dermed ble Kypros den første kristne staten i verden! Lukas evangeliet beskriver dette levende og i stor detalj.

Mosaikk i Dionysos huset

Spor etter den romerske okkupasjonen av Kypros kan bli funnet over hele øya, og det er mange guidede turer tilgjengelig for de som er interessert. Pafos er et flott sted å starte en kulturell ekspedisjon, fordi det er mye å se på ett sted. En kort spasertur fra Pafos havn, er det et restaurert romersk amfiteater der du kan se konserter og greske dramaer i løpet av sommermånedene. Like ved er de utgravde husene etter flere romerske adelsmenn, inkludert det berømte huset Dionysus, med sin fabelaktige mosaikk flislagte gulv. Mosaikk er laget av tusenvis av små firkanter av stein og marmor i intrikate bilder. De er i bemerkelsesverdig god stand til tross for at de er rundt to tusen år gammel. Med områder over hele øya, inkludert den gamle byen Salamis i Nord-Kypros, bør du aldri være langt fra å se sporene etter romerne på Kypros.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *