Datong, Kina

Datong er en by med ca. tre millioner innbyggere i Shanxi provinsen i Kina, ca 330 km vest for Beijing. Tradisjonelt har Datong vært mest kjent for sin omfattende kullgruveindustri (med tilhørende forurensning), men i den senere tid har de prøvd å profilere seg litt bredere, blant annet med større satsning på turisme. Fremdeles er det imidlertid ikke altfor mange turister som legger turen om Datong, til tross for at byen har to meget interessante attraksjoner rett i nærheten.


Utenfor noen av Yunganggrottene

Den ene av disse severdighetene er Yunganggrottene (Yungang Shiku) som ligger ca. 16 kilometer sørvest for Datong og er en samling huler hvor statuer av Buddha er hogget ut av fjellet. Totalt finnes det 252 huler med rundt 51000 Buddhafigurer. Disse er sammen med Mogaogrottene og Longmengrottene de viktigste eksemplene på kinesisk fjelluthoggingskunst.  Grottene står selvsagt på Unescos verdensarvliste og er såpass imponerende at det forundrer meg at de ikke er bedre kjent. Som turist gir dette imidlertid fordelen at man som regel slipper å gå rundt “i kø”, slik man gjerne må ved andre severdigheter i Kina.


Den største Buddhaen

Grottene ble hovedsaklig laget i perioden 460-525 under det nordlige Wei-dynastiet som hadde gjort buddhismen til statsreligion. Dersom man har god greie på slikt, vil man kunne se påvirkning fra andre kulturer i grottene, blant annet persiske våpen og de indiske hindugudene Vishnu og Shiva. Buddhaene kommer i alle slags størrelser, helt fra den største som er 17 meter høy, til de minste på bare noen få centimeter.


Noen av hulene har fått påbygget inngangsparti

Hulene ligger ved foten av Wuzhou Shan og strekker seg over et område på rundt 1 kilometer. Det er mulig å gå inn i de fleste av  hulene. Foran enkelte av hulene er det dessuten bygget fasader slik at de blir til templer. Inngangsbilletten til området koster 100 RMB (ca. 90 NOK), noe som er relativt dyrt, men definitivt verd pengene.


Mange fine detaljer

Den andre store attraksjonen nær Datong er det hengende klosteret (Xuankong Si), ca 65 kilometer sørøst for byen. Dette buddhistiske klosteret ble bygget omtrent på samme tid som Yunganggrottene. Det spesielle med klosteret er imidlertid plasseringen som er midt oppe i en bratt fjellvegg i Hengshan fjellkjeden. Man kan jo undre seg over hvorfor man ofte bygger religiøse bygninger på så utilgjengelige steder, men det ser svært imponerende ut i hvert fall.


Både små og litt større Buddhaer i Yunganggrottene

Sett nedenfra kan klosteret virke som en svært skjør konstruksjon, bare støttet opp av noen få trepåler. Om man blir mindre bekymret av å vite at trepålene faktisk bare er dekorasjon, er vel usikkert. Klosteret holdes derimot oppe av bjelker som er boret inn i fjellet. For de fleste er det kanskje mest imponerende å se bygningene på avstand, men man bør også ta seg en tur inn, selv om inngangsbilletten til hele 130 RMB (118 NOK) er svindyr.


Og enda mer Buddha…

Totalt har klosteret mer enn 40 saler og paviljoner, mange av dem fylt med diverse buddhistiske statuer og symboler. Det er interessant å merke seg “Tre religioner salen”, hvor faktisk Buddha, Konfutse (Konfucius) og Laozi (grunnleggeren av  Daoismen) sitter side om side. Korridorene i klosteret er ganske trange, så for å komme rundt må man følge en oppsatt en-veis rute.


Kan det tenkes et mer naturlig sted å plassere et kloster?

Den enkleste måten å besøke Yunganggrottene og det hengende klosteret er å bestille en tur gjennom CITS (China International Travel Service), som har kontor ved jernbanestasjonen i Datong. Det koster 100 RMB (+inngangspenger) og inkluderer transport og muligens en kinesisk guide hvis det er mange nok deltagere.


Dette ser jo trygt ut…og pålene er bare til pynt..

Dersom man heller vil oppleve stedene på egenhånd, er dette også fullt mulig. Til Yunganggrottene kan man ta en kombinasjon av Buss 4 og 3-1, men en taxi dit koster bare ca. 35-40 RMB og er langt enklere. Det hengende klosteret ligger relativt langt fra Datong, så taxi er ikke noe alternativ (hvis man ikke er relativt mange til å dele på utgiftene). For å komme dit må man først ta buss fra Datong til Hunyuan (18 RMB -ca halvannen time), og derfra taxi den siste milen ut til klosteret (ca 20 RMB).


Det hengende klosteret fra nok en vinkel

Hva så med selve byen Datong?  For å være helt ærlig, så er Datong i seg selv ikke verdens mest attraktive by. Personlig vil jeg imidlertid hevde at historiene om total luftforurensning er betydelig overdrevne, da luften ikke virker noe spesielt verre enn andre steder i Kina (uten at det nødvendigvis sier så mye). Selve bykjernen er ganske typisk for kinesiske storbyer, riktignok med et par mindre templer og pagoder uten altfor stor interesse for de fleste besøkende. Mange av innbyggerne samles på “Røde Flagg plassen” (Hongqi Guangchang) midt i byen på kvelden og det kan være litt interessant å observere det kinesiske folkelivet.


Relativt trangt inne i klosteret

Datong er imidlertid en by i hurtig endring og for tiden er nesten hele sentrum av Datong en eneste stor byggeplass. Man har revet stort sett alt av gamle rønnelignende boliger, og satser på å fullstendig gjenoppbygge og restaurere området i tradisjonell kinesisk stil. Blant annet skal hele den gamle bymuren med tårn og det hele reises på nytt. Det blir helt klart interessant å se hvordan sentrum vil se ut når alt arbeidet er ferdig. Prosjektet er imidlertid upopulært blant mange av folkene som ble tvangsflyttet fra hjemmene sine, men vil helt klart gjøre Datong mer attraktiv for turister når alt står ferdig i 2014.


Røde flagg plassen i sentrum av Datong

For å komme til Datong fra Beijing kan man enten ta tog eller buss. Buss er normalt litt raskere (ca. 5 timer) da man ennå ikke har fått bygget høyhastighetslinjer for tog mellom Beijing og Datong. Dessverre har Beijing så mange langdistanse bussterminaler at det er vanskelig å finne ut hvilken man skal benytte. Til Datong går det imidlertid busser fra både Lianhuachi og Liuliqiao stasjonene. Toget tar ca. 6-7 timer og går fra både Beijing og Beijing West stasjonene. Se denne nettsiden for oversikt over kinesiske togtider. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene fra Norge til Kina.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *