Copan er et arkeologisk område med gamle mayaruiner i vestlige Honduras, nær grensen til Guatemala. Det er ikke de største mayaruinene i Mellom-Amerika men utmerker seg med mange svært flotte og detaljerte utskjæringer. Dette har gjort Copan til en av de største turistattraksjonene i Honduras, men allikevel er ruinene og nærområdet strengt tatt ikke veldig preget av turismen og er et trivelig og avslappende sted å besøke.
Mayaene er en av mange etniske grupper i Mellom-Amerika. De gamle mayane hadde en svært høyt utviklet kultur, blant annet med sitt eget skriftsystem (gjerne kalt mayahieroglyfer da tegnene har en overfladisk likhet med de egyptiske hieroglyfene). Mayaene etterlot seg derfor en rekke tekster (minst 10000), hovedsakelig inngravert på forskjellige monumenter, steiner og pottekunst. I ettertid har man klart å nesten fullstendig “dekode” språket slik at vi har vi fått kjennskap til deres gamle kultur og historie. I tillegg var mayane dyktige på kunst og astronomi. Blant annet hadde de utviklet en svært nøyaktig kalender hvor de kunne forutsi sommer- og vintersolverv.
Mayaruiner finnes følgelig i store deler av Mellom-Amerika. Copan ble grunnlagt på 400-tallet og ligger helt i den sørøstlige utkanten av Mayariket. Byen hadde sin storhetstid i årene 500-700 med rundt 28000 innbyggere på det meste. Fra 800-tallet gikk det nedover og etter hvert ble byen ble forlatt, muligens på grunn av matmangel forårsaket av lengre tørkeperioder. Copan ble gjenoppdaget av spanjolene på slutten av 1500-tallet og de mente bygningene var altfor imponerende til at de lokale innbyggerne kunne ha klart å lage dem. Ordentlige arkeologiske utgravinger kom i gang på slutten av 1800-tallet. Gjennom årene hadde Copan-elven endret løp og erodert bort en del av byen. På 1900-tallet ble elveløpet derfor kunstig endret for å hindre videre ødeleggelser.
Gamle Copan dekket et relativt stort areal men delene som er gravd ut og delvis restaurert er forholdsvis lite. Copans hovedområde var sentrum av den gamle byen og består av en del åpne plasser med forskjellige templer. Den høyestliggende delen (Akropolis) er et kompleks hvor herskerne holdt til, mens ved siden av ligger en gravplass og en større åpen plass med blant annet ballbane. Besøkende kan stort sett bevege seg fritt, bortsett fra på enkelte ruiner som er sperret av slik at ingen skal klatre der.
Et av de viktigste monumentene i Copan er hieroglyf-trappen, 63 trappetrinn hvor det er inngravert tilsammen 2200 hieroglyfer som forteller om Copans historie. Dette er faktisk den lengste mayatekst som er funnet noe sted. Et særtrekk ved Mayakulturen er det store antallet skulpturer hogget ut i stein, også kalt steler. Copan har et utall av steler som forestiller tidligere herskere. På baksiden av stelene er det hieroglyfer som forteller om vedkommendes slekt, militære seiere og andre meritter.
En mindre gruppe av ruiner kalt Las Sepulturas ligger et par kilometer fra hovedgruppen. Dette var mer et boligområde for Mayaeliten og bygningene er mindre imponerende og i dårligere stand enn hovedgruppen. Allikevel er det verd å besøke og det er trivelig å gå rundt på stiene i jungelen. Ved Las Sepulturas treffer man trolig ikke et eneste menneske, og det er ikke akkurat folksomt ved selve Copan heller.
Inngangsbilletten til Copan er relativt dyr, hele 15$ (kan også betales i lokal valuta, lempiras). I tillegg koster det 7$ ekstra for adgang til Mayaskulpturmuseet og enda 15$ for adgang til noen arkeologiske tunneler under et av templene. I Mayaskulpturmuseet har de oppbevart mange av de mest imponerende originale skulpturene for beskyttelse og de har også rekonstruert i fullskala det såkalte Rosalila-tempelet. Museet har lite informasjon på engelsk, men er absolutt verd en titt. Har man usedvanlig stor interesse for mayaene kan det til og med være høydepunktet. Derimot tror jeg de færreste vil synes at de arkeologiske tunnelene er verd pengene. Tunnelene ble gravd ut av arkeologer så har egentlig ingenting med mayaene å gjøre, men de kan jo et inntrykk av hvordan en arkeologisk utgraving foregår, selv om hovedinntrykket trolig vil være av noen stein i svak belysning.
Turister flest vil trolige være fornøyd med å tilbringe 3-4 timer på hovedområdet og Las Sepulturas, men svært arkeologisk interesserte personer kan sikkert bruke flere dager på å studere hver stein i detalj. Copan ligger i en grønn og frodig dal og har et rikt fugleliv så flere slags papegøyer vil man helt sikkert få se under besøket sitt. Dessverre trives myggen også veldig godt blant ruinene, så jeg anbefaler å benytte myggspray.
Dersom man ikke kommer langveisfra på dagstur for å besøke Copan, så vil man ganske sikkert overnatte i den lille byen Copan Ruinas. Denne har rundt 3000 innbyggere og ligger i gangavstand fra ruinene. Selv om den er betydelig påvirket av turismen så har det ikke tatt over fullstendig og Copan Ruinas er faktisk både sjarmerende og trivelig. Midt i byen ligger samlingsstedet Parque Central omringet av gamle hus i kolonistil og gatene strekker seg derfra oppover en bratt skråning.
I parken er det som regel et livlig folkeliv og særlig på kveldstid kan det være interessant å bare sitte og se på livet. Nesten alle menn i byen går forøvrig med cowboyhatt, noe som bidrar til å gi byen en spesiell atmosfære. Det går tuk-tuk rundt i byen for de som ikke vil gå, men byen er såpass liten at det strengt tatt er null problem å gå overalt. Byen har ellers nok av restauranter og barer samt et utendørsmarked med både mat, suvenirer og annet. Kriminaliteten er skyhøy i Honduras men Copan Ruinas og området rundt virker veldig trygt og man har neppe grunn til å bekymre seg for å gå rundt. Det finnes dessuten en del bevæpnede vakter og politi, samt en militærpost mellom Copan og Las Sepulturas. Noe problem med mas og lureri så det heller ikke ut til å være. Søk etter overnatting hos Agoda.
Området rundt Copan har en del andre attraksjoner som gjør at noen turister blir værende i flere dager. Blant annet finnes en sommerfuglhage, en fuglepark og en spa med varme kilder i nærheten. Copan kan besøkes hele året, men det er marginalt kjøligere og litt mindre regn i vinterhalvåret. Den verste regntiden er i perioden mai-juli, men er ikke noe stort problem. Typisk kommer det bare et kortvarig kraftig regnvær på ettermiddagen.
Flyruter mellom Norge og Honduras er ikke det flyselskapene satser mest på, så flybillettene dit er sjelden spesielt billige. Ved ankomst til hovedstaden Tegucigalpa er det en lang bussreise videre til Copan via San Pedro Sula (langt fra korteste, men derimot klart raskeste vei). Man bygger neppe hele ferien sin rundt Copan, så det kan være like greit å fly inn til et annet sted. Nærmeste flyplass er faktisk i Guatemala og El Salvador kan også være et alternativ, avhengig av hvor det er billigst å fly. Sjekk prisen på flybilletter på Momondo.