Cambridge er en av Englands vakreste og mest interessante byer. Mange kjenner til det gamle og ærverdige universitetet men hele byen er full av gammel tradisjon, klassisk engelsk arkitektur og spennende museer. Samtidig er det en atmosfære av fremskritt og optimisme i Cambridge og man merker fort at de lokale innbyggerne er stolte av byen sin.
Cambridge ligger omtrent 80 kilometer nord for London og har rundt 120 000 innbyggere hvorav ca 25000 er studenter. Elven Cam flyter gjennom byen så det er ganske innlysende hvordan byen fikk navnet sitt. Cambridges historie går tilbake til romerne som opprettet byen Duroliponte i området og vikingene(!) som senere bidro til at Cambridge ble en viktig handelsby. På 1100-tallet fikk den bystatus og i 1209 ble University of Cambridge dannet av flyktninger fra Oxford, hvor det var brutt ut konflikt mellom byen og universitetet. Senere har Cambridge alltid vært en viktig universitetsby og byhistorien er nært knyttet opp mot universitetet.
University of Cambridge er et av verdens aller beste universiteter både på utdanning og forskning. Hundrevis av berømte vitenskapsmenn har arbeidet der, for eksempel Isaac Newton og Stephen Hawking. Hele 92 nobelpriser i forskjellige disipliner har blitt tildelt personer tilknyttet universitetet og så mange som 14 senere britiske statsministere fikk utdannelsen sin der. I likhet med erkerivalen i Oxford er universitetet organisert som en rekke selvstyrte colleger. Hver student er tilknyttet et bestemt college som har ansvar for undervisning på lavere nivå, mat, bosted og sosiale tilstelninger. På University of Cambridge finnes det 31 colleger, hvorav Peterhouse, som ble etablert i 1284, er det eldste. Universitetet driver også en rekke museer og en botanisk hage.
Takket være universitetet har Cambridge trolig de mest velutdannede innbyggerne i England. Velstandsnivået er høyt og det skyldes i stor grad at Cambridge også er den mest innovative byen i England med et høyt antall nystartede bedrifter, ofte med tilknytning til universitetsmiljøet. Området rundt Cambridge kalles gjerne “Silicon Fen” (Silisummyra – ordspill på amerikanske Silicon Valley) og er et viktig senter for høyteknologi og forskning, særlig innen programvare, elektronikk og bioteknologi.
Sentrum av Cambridge preges sterkt av alle de gamle og ærverdige collegene som gjerne holder til i slottslignende bygninger omkranset av velstelte hager. Et av høydepunktene for turister er å besøke noen av disse, men man må ta hensyn til at hvert college har sine egne adgangsregler. Noen colleger kan besøkes helt gratis, andre tar inngangspenger mens noen ikke slipper inn turister i det hele tatt. Besøkende får uansett som regel bare lov til å se uteområdene, men dette er da også det mest interessante. Ganger med kontorer vekker neppe den store interessen blant turister, samtidig som det er forståelig at de ansatte ikke ønsker å forstyrres av store turistgrupper med kaklende kinesere. Alle collegene er imidlertid stengt for besøkende under eksamensperioden i mai-juni.
Med 31 colleger kan det ta tid å komme gjennom alle sammen, men dette vil uansett ikke være nødvendig for de fleste turister. De nyeste collegene er dessuten ikke så veldig interessante, men tre gamle colleger man bør få med seg er King’s College, Trinity College og St. John’s College. Førstnevnte ble grunnlagt i 1441 og er med sin gotiske arkitektur trolig det fineste colleget i Cambridge. Inngangsbilletten er dyr, hele 9 pund, men den inkluderer da også besøk i den gigantiske kirken på området. Trinity college, det største og mest suksessfulle målt i antall nobelpriser, er derimot helt gratis. St. John’s College fra 1511 koster 7.50 pund i inngangsbillett men er også svært fotogent og med sin egen kirke.
Cambridge er mer enn bare universitetet. Blant annet finnes en rekke museer av svært høy kvalitet og stort sett med gratis inngang. Mest kjent er Fitzwilliam-museet, et kunst- og antikvitetsmuseum som utenfra minner om et gresk tempel. Museet er faktisk drevet av universitetet og stiller ut samlingen til vicomte (en adelig tittel litt under greve) Fitzwilliam. Her finnes skatter fra både gamle Egypt og Roma og litt nyere ting som malerier av Rembrandt, Picasso, Rubens og Leonardo da Vinci. Polarmuseet (stengt både søndag og mandag) gir info om utforskningen av blant annet arktis og antarktis. Det er forøvrig oppkalt etter Robert Falcon Scott, mest kjent for nordmenn som Roald Amundsens rival i kappløpet mot Sydpolen. (Scott tapte kappløpet og kom heller ikke hjem i live).
Som i mange andre europeiske byer finnes det i Cambridge også en daglig gratis guidet tur, noe som gir en fin introduksjon til byen. Ellers trenger man ikke gjøre så veldig mye for å ha det fint i Cambridge. Bare det å spasere tilfeldig rundt er en trivelig opplevelse med så mye vakker arkitektur og staselige bygninger overalt. Et spesielt flott sted å spasere er området “The backs”, rett vest for elven, hvor det finnes en rekke parker og hager og man har utsikt til baksiden av mange av de mest berømte collegene. Elven Cam krysses forøvrig av en mengde broer hvor den overbygde “Bridge of Sighs” (Sukkenes bro), oppkalt etter den enda mer kjente i Venezia, nok er den arkitektonisk flotteste. Men kanskje enda mer interessant er “Mathematical bridge”, en liten gangbro av tre med en sofistikert konstruksjon. Ved første øyekast ser den bueformet ut men ved nærmere ettersyn oppdager man at alle plankene er helt rette.
En av de mest populære aktivitetene i Cambridge er såkalt “punting”. En “punt” er en spesiell type båt med flat bunn og “punting” er å dytte i elvebunnen med en stang for å gi båten fart. Punting er vanskeligere enn man skulle tro så de fleste turister leier båt med en guide som tar seg av puntingen. Dette er en av de mest behagelige måtene å oppleve Cambridge på og fra elven har man dessuten flott utsikt til baksiden av collegene. Mange firmaer driver med punting og en times båttur koster typisk 15-20 pund.
Landskapet rundt Cambridge er i utgangspunktet relativt flatt og kjedelig så naturopplevelsene blir ikke de mest spektakulære. Men dersom man liker vandreturer er det et godt alternativ å følge den omtrent 5 kilometer lange stien langs elven fra Cambridge til Grantchester, en idyllisk engelsk landsby. Turløypen “Fen Rivers Way” går dessuten helt ut til byen King’s Lynn ved kysten hvor den treffer på flere andre vandrestier.
Cambridge er dessverre en av Englands dyreste byer å overnatte i. Til tross for stort utvalg av hoteller skal det godt gjøres å finne noe akseptabelt til mye under 60-70 pund/natt, og selv relativt simple “Bed and Breakfast” steder er ganske dyre. Skal man i tillegg bo relativt sentralt er det få tilgjengelige steder for under 100 pund/natt. Personlig har jeg gode erfaringer med Home from Home Bed and Breakfast som har fine rom og er i gangavstand fra sentrum. Hvis de har rom til under 100 pund er det svært god valuta for pengene, gitt hvor dyrt det er i Cambridge.
Et alternativ er å besøke Cambridge på dagstur fra London (eller hvor man nå måtte befinne seg), men jeg vil anbefale minst en overnatting for å få bedre til å utforske byen. Uansett er det gode togforbindelser fra London med reisetid på rundt 1 time fra Kings Cross stasjonen. Dersom man flyr fra Norge til Stansted kan man forøvrig ta direktetog til Cambridge uten å gå via London. Søk ellers etter de billigste flybillettene til England på Momondo.