Bucuresti, Romania (2024)

Romanias hovedstad Bucuresti er ikke kjent som noen voldsom turistattraksjon og de fleste turister bruker derfor lite tid i byen før de reiser videre til Transilvania. Imidlertid er byen langt triveligere enn folk flest innbiller seg og et par interessante severdigheter gjør det verd å tilbringe et par dager i Bucuresti, særlig hvis man ønsker større innsikt i Romanias kultur og historie.

Parlamentspalasset i Bucuresti

Parlamentspalasset i Bucuresti

Bucuresti har i dag rundt 2 millioner innbyggere, litt avhengig av hvordan man teller. Folk forestiller seg gjerne Bucuresti som bestående av typisk kommunistarkitektur med grå nedslitte boligblokker, men dette er bare en del av bildet, og ikke fremtredende i områder hvor turister har grunn til å oppholde seg. Den sentrale delen av Bucuresti er tvertimot inspirert av Paris, noe som har gitt byen lange brede boulevarder og avenyer. Byen ble faktisk tidligere kalt “Lille Paris” nettopp på grunn av dette. Etter kommunismens fall har det dessuten blitt bygget en del moderne bygninger slik at arkitektonisk er Bucuresti i dag en blanding av gammelt og nytt.

Arkitektur i Bucuresti

Gammelt og nytt side om side i Bucuresti

Bucurestis mest kjente severdighet, og kanskje det som folk flest forbinder med Romania, er Parlamentspalasset, et av verdens største bygg målt i volum. Sett utenfra virker kanskje ikke bygget så stort som forventet, antagelig fordi det ligger på en bakketopp og man ikke har noe rundt å sammenligne med. For å få sans for proporsjonene kan man prøve å spasere rundt bygningen, noe man vil oppdage at tar fryktelig lang tid. Den stormannsgale diktatoren Nicolae Ceaucescu begynte konstruksjonen av palasset på 80-tallet mens Romania var i en dyp økonomisk krise og en betydelig del av statsbudsjettet gikk med til byggingen. For å gi plass til palasset og til avenyen foran ble dessuten store deler av det historiske Bucuresti revet, inkludert mange kirker og synagoger. Noen kirker ble også flyttet(!) slik at de ikke skulle være fremtredende i bybildet.

Utsikt fra balkongen i Parlamentspalasset

Utsikt fra balkongen i Parlamentspalasset

Ceaucescu ble styrtet før palasset var ferdig og rumenerne stod dermed igjen med et uferdig bygg de ikke hadde bruk for og som de ikke visste hva de skulle gjøre med. Til slutt bestemte de seg for å ta det i bruk som nasjonalforsamling men dette tar bare opp en brøkdel av de over tusen rommene. Det meste står fremdeles ubenyttet og hvem som helst kan faktisk leie lokaler der, for eksempel til større arrangementer eller festligheter. De fleste turister nøyer seg med å ta en guidet tur hvor man får sett rundt 1% av bygget, inkludert utsikten over Bucuresti fra balkongen. Før turen må man levere fra seg passet sitt og gå gjennom en flyplasslignende sikkerhetskontroll. Den billigste guidede turen koster 40 lei (ca. 95 kroner), men i tillegg finnes noen mer omfattende turer til veldig høye priser. I parken på palassets bakside står forøvrig verdens høyeste ortodokse katedral, ferdigstilt så sent som i 2018.

Konsertsalen i Bucuresti

Resten av Bucurestis severdigheter er litt mindre “ekstravagante” og hver for seg kanskje ikke noe som tiltrekker store mengder av turister. En glimrende introduksjon til Bucuresti får man ved å møte opp på en av de mange gratis daglige guidede gåturene. Den tar for seg de sentrale delene av byen og gir en fin innføring i Bucuresti slik at man etterpå kan utforske på egenhånd. For turister som bare har en dag tilgjengelig i byen vil denne gåturen og et besøk i Parlamentspalasset gi et godt overblikk. Samme firma har også en guidet sykkeltur rundt i Bucuresti som dekker et større område og er veldig interessant.

Gamlebyen i Bucuresti

Gamlebyen i Bucuresti

Bucuresti har en gamleby men den er strengt tatt ikke så veldig gammel siden de fleste bygningene ble reist på 1800-tallet. Det er uansett et trivelig område som er kraftig renovert og har enkelte gater med restauranter og barer tett i tett. Det mest interessante bygget er trolig det gamle vertshuset Hanul Manuc, Bucurestis eldste fungerende hotell helt til det ble stengt for restaurasjon for noen år siden. Man kan uansett komme inn i borggården og se den tradisjonelle arkitekturen som skiller seg helt fra resten av gamlebyen.

Hanul Manuc

Hanul Manuc

Romania var det eneste østeuropeiske landet hvor Revolusjonen i 1989 førte til kamper og tap av menneskeliv. Egentlig er det ikke helt klart om det faktisk var en revolusjon, eller bare et kupp, for sluttresultatet var at en av Ceaucescus nærmeste allierte tok over makten. Uansett, på Revolusjonsplassen ligger kommunistpartiets gamle hovedkvarter hvor Ceaucescu holdt sin siste tale og en stund mistet kontroll over folkemassene, dagen før han måtte flykte fra byen i helikopter. (Se hele den dramatiske talen her.) På plassen står ellers et litt merkelig monument, en slags “spiss” til ære for de døde under revolusjonen. Noen har skutt på det med et paintballgevær slik at det har en blodlignende flekk helt øverst, men dette er ikke en del av den opprinnelige skulpturen. I nærheten ligger den flotte konsertsalen (det rumenske ateneum) som er en flott bygning med utseende som et gresk tempel. Forestillingene er svært rimelige for norske turister, selv med den svake norske kronen.

Åstedet for Ceacescus siste tale

Kommunistpartiets gamle hovedkvarter hvor Ceacescu holdt sin siste tale fra balkongen.

Bucuresti har en rekke museer men ikke alle er like spennende for turister. Det prisbelønte Bondemuseet er imidlertid ganske interessant og er en type museum som ikke finnes mange andre steder. Man trenger ikke reise langt utenfor Bucuresti for å se at Romania fremdeles i all hovedsak er et bondesamfunn og Bondemuseet gir innsikt i bondelivet og stiller ut mange objekter, kostymer og lignende fra landsbygda. Museet skjemmes av usedvanlig gretne ansatte med hovedoppgave å hindre folk i å fotografere, men er absolutt verd et besøk.

Bondemuseet i Bucuresti

Inne på bondemuseet

Nord i byen finner man den gigantiske Herastrau parken med en stor innsjø. Dette er et fint sted å spasere rundt og slappe av på en varm dag. Det etnografiske Landsbymuseet ligger også inne i parken og stiller ut hundrevis av autentiske gamle hus fra bondelandet. Parken har også et minnesmerke over popstjernen Michael Jackson (av en eller annen grunn var han spesielt populær i Romania) og Triumfbuen (litt mindre enn den i Paris, riktignok) ligger like i nærheten. Bucuresti har i det hele tatt svært mange store parker og grønne områder. I nærheten av sentrum ligger for eksempel Carolparken med et mausoleum og monument for den ukjente soldat, hvor det foregår en liten seremoni med vaktskifte hver kveld.

Hestestatue utenfor universitetet

Utenfor universitetet i Bucuresti

Bucuresti er en veldig trygg by å besøke. Kriminaliteten er svært lav, delvis fordi man har jobbet målrettet for å redusere den og delvis fordi mange kriminelle har reist til mer lukrative markeder i Vest Europa. Tigging og gatebarn er det også lite igjen av etter at de fleste skjønte det var mere penger å hente andre steder (som Norge). En del løshunder finnes fremdeles (i motsetning til resten av Romania), men de utgjør sjelden noe problem. Den beste tiden å besøke Bucuresti er på våren og høsten. På sommeren er det fryktelig varmt og på vinteren kan det bli veldig kaldt og surt. Den norske kronen har ikke svekket seg altfor mye mot rumenske lei, så prisnivået i Bucuresti er fremdeles relativt behagelig for norske turister. For et akseptabelt hotellrom trenger man ofte ikke betale mer enn 2-300 kroner. Sjekk hotellpriser hos Agoda eller lignende nettsteder. Maten er også relativt rimelig selv om Bucuresti er dyrere enn resten av landet. Man kan spise seg god og mett for under 100 kroner.

Matmarked

Matmarked med tradisjonell mat

Bucuresti er veldig lett å komme seg rundt i, mye takket være det effektive metrosystemet. De fire metrolinjene dekker så godt som alle steder en turist har behov for å besøke. Som regel er det god plass på togene også. I tillegg finnes det både buss, trolleybuss og trikk men bortsett fra bussen til flyplassen får man neppe bruk for disse. Den enkleste måten å komme seg til Bucuresti på er med Wizzair som har direktefly fra Torp to ganger i uken. Prisene pleier dessuten å være relativt lave. Med andre flyselskaper blir det som regel lang reisetid pga flybytte, men det kan jo uansett være verd å sjekke prisene på Momondo eller lignende.

Artikkelen ble opprinnelig skrevet i 2014, men er utvidet og oppdatert i november 2024 med ny og relevant informasjon.

Print Friendly, PDF & Email

2 kommentarer for “Bucuresti, Romania (2024)

  1. Helga
    30. september, 2017 at 11:30

    Meget nyttig!!

  2. 30. september, 2017 at 22:12

    Det var hyggelig å høre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *