Gamle borger og slott kan være spennende å besøke og samtidig gi et fascinerende historisk tilbakeblikk på det aktuelle landets historie. Tettheten av slike bygninger er betydelig større sørover i Europa, men et par festninger har også blitt bygget i Norge. Den kanskje mest interessante er Bohus festning, en av Europas best beskyttede festninger, beleiret 14 ganger men aldri inntatt. Selv om borgen opprinnelig var norsk så ligger Bohus festning nå i Sverige, nærmere bestemt i Kungälv, litt nord for Gøteborg.
Det var den norske kongen Håkon V Magnusson som startet byggingen av festningen i 1308. På den tiden var nemlig Norge betydelig større enn i dag og strakte seg faktisk helt ned til Göta älv. I lang tid skulle Bohus festning markere Norges sydlige grense. På den tiden hadde Sverige bare en tynn kyststripe ved Nordsjøen fordi Danmark kontrollerte kysten opp til der hvor Gøteborg ligger i dag.
I 1397 gikk Norge, Sverige og Danmark sammen i en personalunion, Kalmarunionen. Det betydde at de hadde felles konge, men ellers var selvstendige land. Sverige gikk imidlertid ut av unionen i 1536 slik at bare Danmark og Norge var igjen, med Danmark som det førende landet blant annet fordi den norske eliten var svekket/utryddet av Svartedauden.
Etter dette ble Bohus festning god å ha, for svenskene ønsket å utvide territoriet sitt og det var ikke få ganger som de beleiret og forsøkte å innta borgen. Nærmest kom de i 1566 da 250 svenske soldater klarte å innta et av tårnene som fungerte som kruttkammer. I en selvmordsoperasjon sprengte imidlertid en norsk soldat alt kruttet i luften, den såkalte “svenskesmellen”, og det var slutten på de svenske soldatene for den gangen.
I 1657 gikk imidlertid Danmark-Norge til krig mot Sverige, men dette endte med katastrofe og allerede i 1658 var tapet et faktum. Partene inngikk en fredsavtale i Roskilde hvor Norge måtte gi fra seg Bohuslän (Båhuslen på norsk) (med festningen), mens Danmark mistet det som i dag er Sør-Sverige. Svenskene satte straks i gang en “forsvenskningsprosess” for innbyggerne i Bohuslän, men til langt inn på 1700-tallet skal mange av dem fremdeles ha snakket norsk. Til og med i dag finnes det visst enkelte likheter med norsk i den svenske dialekten nord i Bohuslän.
Etter dette sure nederlaget har festningen (og Bohuslän) forblitt på svenske hender, selv om Norge har gjort et par hedelige forsøk på å ta den tilbake. Det beste (og foreløpig siste) forsøket kom i 1678 da 10-15000 mann beleiret festningen og bombarderte den med 20-30000 kanonkuler i løpet av en to-måneders periode. Imidlertid kom den svenske hæren til unnsetning, men festningen fikk i hvert fall store skader som det tok over hundre år å reparere.
Etter at Sverige konsoliderte de nye grensene mistet Bohus festning sin strategiske betydning siden den nå befant seg langt fra grensen. Svenskene flytter derfor kanonene til Svinesund. Borgen ble en stund benyttet som fengsel, mens på 1800-tallet begynte man å hente ut stein av den til bygging i nærområdet. Til slutt skjønte heldigvis til og med svenskene at festningen var en kulturskatt og satte i gang et omfattende restaureringsarbeid.
I dag fremstår festningen som betydelig redusert i forhold til sin storhetstid på 1600-tallet, men ser uansett ganske imponerende ut og man skjønner fort at den var vanskelig å innta, der den ligger på en øy midt i elven. For alle med interesse for norsk og nordisk historie vil et besøk i Bohus festning være svært interessant og samtidig en nyttig påminnelse om at forholdet mellom de nordiske landene ikke alltid har vært like hjertelig. Inngangsbilletten koster 120 SEK (opp fra 70 SEK i 2012) og inkluderer et lite hefte med borgens historie og kart over festningen, slik at man kan spasere rundt på egen hånd. I juli kan man dessuten få guidet omvisning og det arrangeres også en middelalderfestival på festningen i denne måneden.
Med bil kan man lett besøke Bohus festning på en dagstur fra hele Østlandsområdet. Det er også mulig å ta en dagstur med kollektivtransport, men det er litt mer tungvint. I så fall må man først ta ekspressbuss eller tog til Gøteborg og deretter ta lokalbuss/tog tilbake til Kungälv. Heldigvis er det to busselskaper som konkurrerer på strekningen Oslo-Gøteborg, så prisene er ganske rimelige. Se nettsidene til Flixbus og Vy for prisinformasjon og rutetider.
Artikkelen ble opprinnelig skrevet i 2012, men er utvidet og oppdatert i januar 2025 med ny og relevant informasjon.