Berat er en av Albanias eldste og vakreste byer. Med sin flotte beliggenhet og spesielle arkitektur har den naturlig nok blitt en av Albanias største attraksjoner. De usedvanlig godt bevarte husene i ottomansk stil har ført Berat inn på Unescos verdensarvliste og gir besøkende innblikk i hvordan en by så ut i det ottomanske riket på 1800-tallet.
I likhet med mange byer på Balkan har Berat hatt en turbulent historie med mange forskjellige herskere, blant annet fra det romerske riket, bysantinske riket, bulgarske riket og det serbiske riket. Viktigst var imidlertid ottomanerne som erobret byen på 1400-tallet og beholdt den helt til riket deres gikk i oppløsning. Berats hadde sin storhetstid på 1800-tallet hvor byen spilte en viktig rolle i den albanske “gjenoppvåkningen” og de fleste bygningene stammer fra denne perioden.
Berat ligger ved elven Osum inne i landet, et stykke sør for hovedstaden Tirana. Det er vakre omgivelser hvor det nærliggende Tomorrfjellet på over 2400 meter danner en flott bakgrunn til byen. Som med mange andre byer er det helheten som gjør Berat verd å besøke. Det er ingen helt ekstraordinære attraksjoner men den spesielle arkitekturen og byens beliggenhet gjør Berat svært trivelig å spasere rundt og oppholde seg i. Berat domineres av en borg på toppen av et fjell inni byen. I deler av skråningen opp mot borgen ligger husene tett i tett, bare adskilt av noen trange brostensbelagte smågater. Når man kikker oppover fra sentrum ser man umiddelbart hvorfor Berat kalles for “byen med de tusen vinduer”.
Det er relativt naturlig å starte sin utforskning av byen med en tur opp til festningen. Fremme på toppen oppdager man fort at borgen er mye større enn den virker nedenfra. Faktisk inneholder den en hel bydel ved navn Kalasa og er altså bebodd av helt vanlige mennesker. Borgen er faktisk rundt 2500 år gammel, men mesteparten av dagens struktur stammer fra 1200-tallet. Muren og de vanlige husene er i god stand men en del av de historiske bygningene innenfor har dessverre forfalt ganske kraftig. For eksempel skal det en gang ha vært rundt 20 kirker i Kalasa, men nå er det bare noen få igjen (man kan jo lure på om ikke så mange kirker uansett har vært i overkant av det faktiske behovet).
Den best bevarte kirken i dag er nok den ortodokse Hellige Treenighetskirken som ligger litt ensomt til i skråningen nedenfor den indre muren. En annen gammel kirke er gjort om til museum for ikoner og stiller ut bilder laget av Onufri, en albanske kunstner fra 1500-tallet. Ottomanerne etterlot seg også den såkalte Røde moskeen, men i dag er det bare minareten som står igjen. Det er mange utsiktspunkter fra borgen og man har fantastisk utsikt over hele området derfra.
Rett under borgen og i skråningen oppover ligger bydelen Mangalem som er det egentlig sentrum i Berat. Her finner man de fleste hotellene og restaurantene, men også en rekke historiske bygninger, inkludert flere moskeer. Albania er ganske tolerant til å være dominert av islam og i sentrum ligger en moske og en kirke nesten side ved side. Parallellt med hovedgaten går det en gangpromenade med mange uterestauranter og flott utsikt opp mot borgen. Det etnografiske museet ligger i en fin gammel villa og inneholder forskjellige artifakter fra albansk kultur. I tillegg finnes en del andre små museer rundt i byen.
På andre siden av elven fra Mangalem ligger bydelen Gorica. Det går et par broer over elven, blant annet en relativt ny gangbro som er opplyst i forskjellige farger om kvelden og en gammel steinbro (nylig oppusset). Gorica skal være en kristen bydel, men ser omtrent lik ut med Mangalem. Herfra er det flott utsikt over til Mangalem og borgen, samtidig som det finnes et par kirker som er verd å besøke.
Berat kan besøkes hele året, men på sommren kan det blir svært varmt. Sent på høsten er en veldig bra tid å reise til Berat. Da får man byen nesten for seg selv. Turismen i Albania er relativt begrenset foreløpig så selv om Berat er landets fremste turistby er den ikke overdrevent påvirket av turisme. Livet går sin vante gang og sentrum er preget av mange menn som står og henger på gaten, uten at det er helt klart hva de holder på med eller hvorfor de er der. Kvinner er forbausende lite synlige i bybildet.
Berat har et stort utvalg av hoteller til svært behagelige priser. Normalt trenger man ikke betale mer enn 20-30 euro for et hotellrom av meget bra standard. Sjekk hotellpriser hos Agoda. For å komme til Berat er det mest naturlig å fly til hovedstaden Tirana og ta buss eller minibuss videre derfra. Reisen tar rundt tre timer, så i teorien er det mulig å besøke Berat på en dagstur fra Tirana, men det blir en lang dag og anbefales egentlig ikke. Flyforbindelsene til Albania fra Norge er relativt dårlige. Det går selvsagt ingen direktefly og reiseruten inneholder gjerne lang ventetid på en eller annen flyplass i Europa. Søk på Momondo etter billige flybilletter.
Hei,
takk for fin reiseblogg. Er det sant at veistandarden er bedre i Albania enn i Norge. Mener at jeg leste noe slikt i en avis.
Jon
Hei Jon!
Takk for hyggelig tilbakemelding! Veistandarden er nok generelt ikke bedre i Albania enn i Norge. De har riktignok bygget en veldig fin motorvei til Kosovo, gjennom et område hvor det nesten ikke bor folk. I mer tettbebygde strøk som fra Tirana og sørover varierer veistandarden fra brukbar til helt forferdelig. I Albania er det tryggest å ikke kjøre bil etter mørkets frembrudd.