Atomrakettmuseet i Ukraina

På landsbygda i nærheten av byen Pervomajsk i Ukraina ligger et av Europas mest spesielle museer. Der kan man nemlig besøke en av Sovjetunionens tidligere baser for utskytning av atomraketter. Under den kalde krigen var dette et topphemmelig og strengt bevoktet område hvor operatører satt langt under bakken og ventet på ordre om å skyte ut missiler for å ødelegge mål i Vest-Europa.

Atomraketter

Noen av atomrakettene med den gigantiske SS-18 “Satan” i bakgrunnen

Da Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1991 ble Ukraina en selvstendig stat og arvet et voldsomt arsenal med atomraketter som hadde vært utplassert der. Blant annet hadde man 176 interkontinentale raketter med totalt 1272 atomstridshoder, noe som gjorde Ukraina til verdens tredje største atommakt (etter USA og Russland). Landet valgte imidlertid å ruste ned og bli en atomvåpenfri sone. Ukraina fikk hjelp av USA til å ødelegge atomvåpnene og som en del av nedrustningen ble basen utenfor Pervomajsk gjort om til “Museet for de strategiske rakettstyrkene“.

Museumsbygningen

Museumsbygningen

Det var Sovjetunionens 46. rakettdivisjon som holdt til i basen ved Pervomajsk. Hele komplekset inneholder ti underjordiske rakettsiloer, hver med sin atommissil som var rettet inn mot Vest-Europa. Det hele ble styrt fra et godt bevoktet kontrollrom langt under bakken. Museet gir et svært fascinerende innblikk i tilstanden under den kalde krigen og alle med historisk interesse vil ha stort utbytte av et besøk her.

Omvisning på atomrakettmuseet

Omvisning på atomrakettmuseet

Etter å ha ankommet museet blir man først vist rundt på en guidet tur og deretter har man mulighet til å gå rundt på egenhånd, særlig for å inspisere de utstilte missilene. Guidene er tidligere offiserer som jobbet på anlegget under den kalde krigen. Dette høres jo i utgangspunktet svært interessant ut, men dessverre snakker disse nesten bare russisk, et språk de færreste nordmenn behersker, så det er relativt vanskelig å kommunisere med dem. Utlendinger får imidlertid låne et lite hefte med informasjon på engelsk, men dersom man forstår russisk vil man nok få enda større utbytte av omvisningen.

Utstilling på museet. Modell av kontrollenheten til venstre

Utstilling på museet. Modell av kontrollenheten til venstre

Omvisningen starter i et lite museumsbygg hvor det gis informasjon om basen, særlig hvordan kontrollrommet i en silo langt under bakken var bygget opp. Videre forklares det hvordan man destruerte alle atomvåpnene med hjelp fra amerikanerne. Deretter går man utenfor og får sett på samlingen av raketter (nå ufarlige). Det er ikke småtteri man hadde tilgjengelig. Spesielt imponerende er den gigantiske interkontinentale missilen SS-18 “Satan”. Man ser også på utskytningsrampene og lastebiler med raketter etc.

Den interkontinentale SS-18

Den interkontinentale SS-18 “Satan” raketten. Ikke akkurat småtteri..

Høydepunktet under omvisningen er selve kontrollrommet. For å komme dit må man ta en trang heis ned 12 etasjer under jorden. Den aller nederste etasjen var soverommet, men ved å klatre opp en etasje kommer man til selve kontrollrommet. Her kan man sitte ved det eldgamle kontrollpanelet, ved siden av en gammel telefon med direktelinje til Moskva, og la seg avbilde når man trykker på avfyringsknappen. Hele siloen var meget godt beskyttet og offiserene som jobbet der skulle ha nok luft, vann og mat til å overleve helt isolert i 45 dager.

Kontrollpanelet i kontrollrommet. Herfra kunne man starte tredje verdenskrig...

Kontrollpanelet i kontrollrommet. Herfra kunne man startet tredje verdenskrig…

Det koster ekstra å besøke kontrollrommet, men det er absolutt verd prisen for å oppleve en så historisk viktig attraksjon. Museet har ellers en prisliste på russisk som selv de ansatte så ut til å ha vanskeligheter med å tolke. Under mitt besøk fikk man, av en eller annen grunn, utdelt rundt ti billetter hver, hvorav halvparten måtte leveres tilbake etter at omvisningen var ferdig. Jeg vet ikke om dette er normal praksis.

Silo for utskytning av atomrakettene

Silo for utskytning av atomrakettene

Det er aller enklest å besøke museet med egen bil for det ligger rundt 30 kilometer nord for Pervomajsk, et godt stykke ute på landsbygda. Hvis man allikevel kjører mellom Kiev og Odessa er det imidlertid ikke lange omveien for å få med seg museet.  Etter å ha passert Uman kan ta av motorveien på vei P06 og følge skiltene mot Pervomajsk. Etter hvert vil man få øye på et skilt som peker inn på en forferdelig grusvei frem til museet.

Lastebiler for utskytning av raketter

Lastebiler for utskytning av raketter

For å besøke museet uten egen bil er det enklest å reise seg til Pervomajsk med buss og ta en taxi derfra. Alternativt kan man kan prøve å ta buss nordover fra Pervomasjk eller sørover fra Uman, men det kan muligens være vanskelig å forklare hvor man vil slippes av hvis man ikke behersker russisk eller ukrainsk.

Stridsvogner på atomrakettmuseet

Noen konvensjonelle stridsvogner hadde man også på basen.

Wizzair har dessverre lagt ned sin flyrute til Kiev, slik at det ikke lenger er så enkelt og billig for nordmenn å fly til Ukraina. Flyforbindelsene er nå ganske dårlige, men det hender at Air Baltic eller Estonian Air har brukbare priser (med flybytte i henholdsvis Riga og Tallinn). Søk på Momondo for å finne de billigste flybillettene.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *