Sintra, Portugal (2024)

Den lille portugisiske byen Sintra ligger definitivt nær verdenstoppen i antall severdigheter pr. innbygger. Til tross for bare ca. 33000 innbyggere finnes det nok attraksjoner i byen til å holde turister beskjeftiget i mange dager. Sintra ligger rett utenfor Lisboa og for besøkende bør det være obligatorisk med en eller flere turer til Sintra. Byen står selvsagt på Unescos verdensarvliste. Jeg skal i denne artikkelen se på noen av de viktigste attraksjonene i Sintra.

Det kan imidlertid ikke legges skjul på at Sintra har blitt så vanvittig populært at byen til tider er fullstendig oversvømt av turister. I en så liten by som Sintra merkes dette dessverre godt og muligheten er absolutt til stede for en skuffende opplevelse, hvor man føler at mesteparten av tiden tilbringes gående i kø. På slutten av artikkelen kommer jeg med noen forslag til hvordan besøket til Sintra bør legges opp for å motvirke dette problemet.

Palacio da Pena

Palacio da Pena

De forskjellige bydelene i Sintra ligger litt spredd utover, slik at man kan få inntrykk av at byen faktisk er mindre enn den egentlig er. Det er gamlebyen Sintra-Vila som er av interesse for turister, og denne ligger i kort gangavstand fra togstasjonen. Den moderne bydelen er det strengt tatt ingen spesiell grunn til å besøke.

Palacio Nacional de Sintra sett fra Castelo dos Mouros

Palacio Nacional de Sintra sett fra Castelo dos Mouros

Palacio Nacional de Sintra

Ved å spasere den korte veien fra togstasjonen i retning gamlebyen, vil man etter kort tid få øye på et merkelig bygg med to svære koniske strukturer på taket. Dette er Palacio Nacional de Sintra (Sintra Nasjonalpalass) med sine karakteristiske skorsteiner. Slottet ble opprinnelig bygget av maurerne i perioden hvor mesteparten av dagens Portugal og Spania var under muslimsk styre. Etter “La Reconquista” (Gjenerobringen, dvs. utdrivelsen av muslimene fra Europa) ble slottet betydelig utvidet og redekorert i forskjellige omganger, slik at det i dag fremstår som en blanding av mange forskjellige stilarter. Noen av høydepunktene er svanerommet hvor taket er dekorert med svaner og det arabiske rommet med flotte håndmalte fliser. Billetten til palasset koster 13 Euro i 2024 og man får lov til å spasere rundt på egenhånd. (Til sammenligning var prisen 5 euro i 2010 og 8 euro i 2018).

Palacio Nacional da Pena sett fra Parque da Pena

Palacio Nacional da Pena sett fra Parque da Pena

Palacio Nacional da Pena

Nasjonalpalasset er imidlertid langt fra det eneste palasset i Sintra og faktisk heller ikke det mest interessante. Fra sentrum av Sintra kan man se det Disneyaktige Palacio Nacional da Pena (Pena Nasjonalpalass) liggende oppe på en bakketopp. Slottet er bare litt over 150 år gammelt (ferdigstilt i 1854) og var et prosjekt startet av Kong Ferdinand II som ønsket å bygge en sommerresidens for den portugisiske kongefamilien. Ferdinand var opprinnelig tysker og han engasjerte derfor en tysk arkitekt for å tegne slottet i romantisk stil med innslag av mange andre stilarter.

Andehus i Parque da Pena

Andehus i Parque da Pena

Palasset ble benyttet av kongefamilien frem til revolusjonen i 1910 hvor Portugal ble republikk og kongen flyktet fra landet. Kort tid etterpå ble palasset erklært som nasjonalmonument og gjort om til museum. Rommene er beholdt slik de var da kongefamilien flyktet. Det er nok utseendet utenfra som er mest spennende med palasset, men det er uansett verd å ta seg en tur inn. Eller, dersom det er flere hundre meter kø for å komme inn i palasset, så vil jeg anbefale å stå over og heller bare besøke parken utenfor (dersom man da ikke allerede har forhåndskjøpt billetten).

Svarte svaner i Parque da Pena

Svarte svaner i Parque da Pena

Slottet ligger inne i Parque da Pena (Pena-parken) så man er nødt til å betale for inngang til parken hvis man vil besøke palasset. En kombinasjonsbillett (Pena-palasset og Pena-parken) har etter hvert blitt ganske dyr, spesielt for norske turister som i tillegg har opplevd den norske kronens sakte kollaps i verdi. Prisen er nå 20 euro for kombinasjonsbillett og 10 euro for bare parken. (Til sammenligning var prisen for kombinasjonsbillett 8 euro i 2010 og 11.50 euro i 2018, mens bare parken kostet 5 euro i 2011 og 8 euro i 2018). For å unngå billettkøen kan man (og bør) kjøpe billett på nettet på forhånd. Under prosessen velger man et tidspunkt for inngang til palasset og hvis man kommer for sent, slipper man ikke inn.

Pena-parken på en tåkete dag

Pena-parken på en tåkete dag

Parque da Pena er forøvrig et flott rekreasjonsområde med mye interessant å se på, så det er ikke noe problem å spasere rundt der i flere timer. Den skogkledde parken ligger i ganske kupert terreng med mye spesiell vegetasjon. Det finnes dessuten en rekke små innsjøer og minst en av disse er bebodd av svarte svaner. En annen fordel er at parken i stor grad oversees av turistene. Selv om palasset er stappfullt av turister så kan det være ganske glissent i parken. (Det hjelper selvsagt også at parken er mye større enn palasset).

Castelo dos Mouros med Palacio da Pena i bakgrunnen

Castelo dos Mouros med Palacio da Pena i bakgrunnen

Castelo dos Mouros

På en annen bakketopp litt nedenfor Pena-palasset ligger ruinene av Castelo dos Mauros, den gamle maurerborgen. Den ble bygget av maurerne, sannsynligvis for ca. tusen år siden.  Norge spiller faktisk en viktig rolle i borgens eldre historie. I 1109 kom nemlig Sigurd Jorsalfar og en gjeng norske korsfarere på vei til Jeruslam forbi. De anmodet borgens innbyggere om å la seg omvende til kristendommen, men da muslimene ikke var videre begeistret for den ideen, hadde ikke Sigurd noe annet valg enn å drepe alle sammen. (En anonym leser i kommentarfeltet har forøvrig gjort meg oppmerksom på at Sigurd kunne ha unnlatt å drepe alle sammen.)

Borgmuren på Castelo dos Mouros

Borgmuren på Castelo dos Mouros

Borgen mistet senere sin militære betydning på 1700-tallet etter at mesteparten av befolkningen hadde bosatt seg nede i det som i dag er gamlebyen til Sintra. På tiden til Ferdinand II hadde borgen fullstendig forfalt. Heldigvis nøyde han seg ikke med bare å bygge Pena-palasset, men han renoverte også borgruinene med nye vegger og tårn. Til tross for renovasjonen fremstår borgen i dag først og fremst som en ruin, men det er uansett en flott opplevelse å spasere rundt på borgmuren med fantastisk utsikt over Sintra. Inngangsbilletten koster 12 euro (til sammenligning kostet den 3.50 euro i 2010 og 7.50 euro i 2018). Også her kan det være en god ide å kjøpe billett på nettet på forhånd.

Palasset i Quinta da Regaleira

Palasset i Quinta da Regaleira

Quinta da Regaleira

Til tross for flotte slott, parker og borger så er høydepunktet i Sintra etter min mening først og fremst Quinta da Regaleira. Har du noen gang drømt om å utforske en labyrint med hemmelige inn- og utganger? Det gjorde tydeligvis António Augusto Carvalho Monteiro, mannen som fikk bygget Quinta da Regaleira. Han var en eksentrisk millionær og da han kjøpte eiendommen ønsket han å konstruere noe helt spesielt med masse symbolikk i tråd med hans interesser. Til å hjelpe seg engasjerte han den italienske arkitekten Luigi Manini og på begynnelsen av 1900-tallet fikk man dermed bygget dette gåtefulle området.

Tårn i parken ved Quinta da Regaleira.  Finnes det noen hemmelige rom?

Tårn i parken ved Quinta da Regaleira.  Finnes det noen hemmelige rom?

Det første man ser er det flotte palasset hvor man kan komme inn og gå rundt. Mer interessant er imidlertid selve hagen med en haug gåtefulle byggverk: en kirke, noen tårn, fontener, broer, brønner og underjordiske labyrintiske grotter. Man får et kart over området når man kjøper billett, men det er antagelig enda morsommere å gå rundt på egenhånd og se hva man kan oppdage. En god begynnelse er å spasere ned trappen i den ene brønnen og se hvor man til slutt kommer ut.  Nettverket av labyrinter og grotter er større enn man skulle tro og er rett og slett utrolig spennende å utforske. I tillegg er det så nydelig “dekorert” overalt at man virkelig kan føle seg hensatt til en slags magisk eventyrverden. Inngangsbilletten koster 12 euro. Dyrt, men vel verd pengene.

Inn i det ukjente - ned i brønnen i Quinta da Regaleira

Inn i det ukjente – ned i brønnen i Quinta da Regaleira

Andre severdigheter i Sintra er Monserrate Park, noen kilometer fra gamlebyen, også med et fint palass. Litt lenger vekk ligger dessuten Convento dos Capuchos, et gammelt kloster.

Quinta da Regaleiras eventyrverden

Quinta da Regaleiras eventyrverden

Sintra egner seg perfekt for en dagstur fra Lisboa. Det går lokaltog fra Lisboa omtrent hver halvtime og turen tar ca. 45 minutter. Last ned rutetabellen her. Dersom man skal rekke å få med seg alt i Sintra trenger man imidlertid flere dagsturer. I Sintra går det buss fra togstasjonen og opp til Palacio da Pena og maurerborgen, dersom man ikke ønsker å spasere. Sintra Nasjonalpalass ligger som nevnt midt i gamlebyen og Quinta da Regaleira er bare en kort spasertur fra sentrum.

Den lille kirken i Quinta da Regaleira - hold utkikk etter hemmelige tunneler...

Den lille kirken i Quinta da Regaleira – hold utkikk etter hemmelige tunneler…

Strategi for å besøke Sintra

Sintras enorme popularitet har dessverre gjort det nødvendig å legge en forhåndsplan for besøket sitt. I motsatt fall kan det hele bli en stor (og dyr) frustrasjon. På de verste dagene er det minst hundre meter kø for å slippe inn i Pena-palasset. Utforsking av de underjordiske labyrintene i Quinta da Regaleira er heller ikke like gøy når man har selskap av hundrevis av andre turister (selv om disse selvsagt har like stor rett til å være der). Så, hva bør man gjøre? Her er noen anbefalinger:

  • Ikke legg besøket til Sintra midt i høysesongen for turisme. For eksempel i sommerferien eller rundt høytider som påske. (Dette er selvfølgelig ikke alltid mulig å få til).
  • Ikke besøk Sintra i en helg eller på en helligdag.
  • Kjøp billetter på nettet på forhånd og legg inn god margin slik at du ikke kommer for sent og mister plassen din.
  • Ankom Sintra så tidlig som mulig på dagen. Vær ved Quinta da Regaleira det øyeblikket portene åpnes for det er her de andre besøkende er til størst irritasjon. (Dessverre åpner de så sent som klokken 1000 slik at man ikke kan unngå andre turister ved å ankomme grytidlig).

Lokaltransport i Sintra

Det finnes nå en haug med muligheter for å komme seg rundt i Sintra. Turselskaper tilbyr heldagsturer med tuk-tuk til alle severdigheter i Sintra. Sikkert bra, men det er svindyrt (flere hundre euro). Ved togstasjonen vil man dessuten møtes av flere tuk-tuk sjåfører som tilbyr sine tjenester. Jeg vil bare anbefale dette hvis man har dårlig tid og er nødt til å se alt i Sintra på en eneste dag. Billigere er det å komme seg rundt med buss, selv om dette også er vanvittig overpriset (4.55 euro for enkeltbillett, 13.50 euro for 24-timersbillett).

Pena-parken på en tåkete dag

Pena-parken på en tåkete dag

Anbefalt to-dagers opplegg

Her er et mulig opplegg slik at man får sett de viktigste attraksjone i Sintra. Jeg anbefaler å sette av to dager. Ankom tidlig første dag og gå rett til Quinta da Regaleira for å slippe altfor mange turister. Se deretter Nasjonalpalasset og eventuelle andre ting av interesse i sentrum av Sintra. Ankom tidlig på Dag 2 også. Ta en taxi eller Uber fra togstasjonen til Pena-palasset og ankom før de fleste andre. Dette er spesielt god valuta for pengene hvis flere som reiser sammen. Uber koster rundt 7-10 euro, taxi litt mer, mens bussen altså koster 4.55 euro/person. Se Pena-palasset og utforsk deretter Pena-parken (forøvrig mye mer interessant enn palasset) og gå til fots den korte veien ned til maurerborgen. Etter å ha sett denne, følg turstien ned til sentrum, eventuelt ta en Uber, taxi, bussen eller i verste fall en tuk-tuk.

Overnatting i Sintra

Selv om det er fullt mulig å bo i Sintra, er det kanskje mest naturlig å basere seg i Lisboa og besøke Sintra på dagsturer. Mange av hotellene i Sintra er ganske luksuriøse med tilsvarende høye priser. Sjekk hotellpriser hos Agoda eller lignende nettsteder. Søk på Momondo eller lignende for å finne de billigste flybillettene til Lisboa, men ikke forvent kjempetilbud.

Artikkelen ble opprinnelig skrevet i 2010, men er utvidet og oppdatert i juli 2024 med ny og relevant informasjon.

Print Friendly, PDF & Email

4 kommentarer for “Sintra, Portugal (2024)

  1. 2. april, 2018 at 10:57

    Jeg synes ikke det er bra å skrive om Castelo dos Mauros og korsfarerne: “De anmodet borgens innbyggere om å la seg omvende til kristendommen, men da muslimene ikke var videre begeistret for den ideen, hadde ikke Sigurd noe annet valg enn å drepe alle sammen.”
    Jorsalafar var kanskje like fanatisk som IS er nå, men et valg hadde han.

  2. 2. april, 2018 at 20:01

    Hei,

    Takk for dette innspillet. Jeg har oppdatert teksten slik at det fremgår at Sigurd kunne ha unnlatt å drepe alle sammen, i tilfelle noen skulle være i tvil om det.

  3. Line
    2. juni, 2018 at 11:03

    Vi er her nå og toget går bare hver halvtime og noen ganger bare hver time. Greit å oppdatere dette.

  4. 2. juni, 2018 at 13:31

    Hei Line,

    Takk, jeg har korrigert artikkelen og lagt inn en link til rutetabellen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *