Antwerpen er ikke akkurat kjent som et populært turistmål for nordmenn. Men til tross for å være betydelig undervurdert så er det faktisk en særdeles trivelig by med mange attraksjoner og severdigheter. Uansett hva slags interesser man har, vil man enkelt kunne tilbringe flere dager i Antwerpen uten å kjede seg. I denne reiseguiden gir jeg reisetips og oversikt over ting å gjøre i Antwerpen for alle slags turister
Antwerpen har omtrent en halv million innbyggere og ligger nord i Belgia i den flamsktalende delen. På grunn av sin strategiske plassering ved elven Schelde har den alltid vært en viktig havneby. Hjertet av Antwerpen er rådhusplassen (Grote Markt). Arkitekturen rundt her er veldig spesiell så her er det enkelt å ta fine bilder. Hele området har brostensbelagte små gater, en gigantisk katedral, et rådhus i en blanding av flamsk og italiensk stil og generelt nydelig arkitektur. Som man forventer av en storby er det ingen mangel på restauranter og barer i sentrum.
Antwerpen hadde mange berømte malere på 15-1600 tallet så det burde ikke overraske at byen har en rekke kunstmuseer. Den mest kjente maleren var Pieter Paul Rubens. Husets hans, Rubenshuis, hvor han bodde og arbeidet, er blitt restaurert og er i dag en av Antwerpens mest populære attraksjoner (12 euro). Riktignok er ingen av Rubens aller mest kjente malerier utstilt her, men huset er bygget i nydelig flamsk barokkstil med møbler fra den perioden. Flere malerier av Rubens vil man dessuten kunne finne mange andre steder rundt i byen og kunstinteresserte kan enkelt tilbringe mange dager i Antwerpen uten å bli lei.
Antwerpen har en rekke kirker som er verd som av forskjellige årsaker kan være av interesse for turister. Mest kjent er den gigantiske “Vår kjære frue” katedralen, som på grunn av sin høyde (123 meter) er et lett synlig landemerke fra mange steder i byen. Katedralen er bygget i gotisk stil, står på Unescos verdensarvliste og inneholder flere malerier av Rubens og andre malere. En annen populær kirke er St. Jakobskirken som inneholder Rubens grav. I tillegg vil jeg anbefale å besøke St. Pauluskirken. Også denne inneholder malerier av Rubens men kanskje mest interessant er skulpturhagen utenfor som illustrerer Jesus siste dager.
For lenge siden var Antwerpen beskyttet av en en bymur rundt hele byen. I dag er det ingenting igjen av denne bortsett fra middelalderslottet “Het Steen”, rett ved elvebredden. Slottet er Antwerpens eldste bygg og ble i sin tid laget for å beskytte Antwerpen mot blodtørstige vikinger. Det fikk navnet sitt fordi det ble bygget i stein på en tid hvor tre var det vanlige byggematerialet. Gjennom historien har det både blitt brukt som fengsel og huset forskjellige museer.
På den andre siden av elven Schelde er det mest boligområder, men det kan være verd å ta seg en tur over for fin utsikt mot sentrum. Det går en tursti langs elven og det ligger faktisk også en strand der, selv om vannet ikke egner seg for bading. For å krysse elven vil jeg anbefale å gå den 572 meter lange St. Anna-tunnellen. Ikke akkurat en turistattraksjon, men en litt spesiell opplevelse. Man tar en lang rulletrapp ned i noe som ser ut som inngangen til en t-banestasjon, men når man kommer ned er det ikke noe tog, bare denne lange flisebelagte tunnellen.
Et kort spasertur nord for sentrum ligger Schipperskwartier, Antwerpens Red Light District. Mens Amsterdam er berømt verden over, så er det relativt få som kjenner til at Antwerpen har et av Europas største områder med vindusprostitusjon. Totalt finnes det ca. 250 vinduer, marginalt mindre enn det største Red Light District i Amsterdam. Hele området bærer preg av nylig oppussing og fremstår som meget rent og pent. Atmosfæren i området er ganske forskjellig fra Amsterdam siden Schipperskwartier ikke er noe typisk turistområde. Til tross for høy inflasjon ellers i Belgia sies prisnivået å ha holdt seg på samme nivå, dvs. 50 euro for en standard sesjon. Denne nettsiden har et flott kart med bilder av området.
I Schipperskwartier arbeider et stort utvalg av kvinner av forskjellige nasjonaliteter (mest Øst-Europa) i aldersgruppen 20-80 år (mest unge), samt en ikke-ubetydelig andel transseksuelle. I utgangspunktet skulle dette ha mest interesse for single menn, men det kan faktisk anbefales til alle som ønsker innsikt i hvordan et opplyst og sivilisert samfunn fungerer, særlig folk som ukritisk har akseptert mytene om at alle sex-arbeidere er tvunget ut i prostitusjon. I motsetning til situasjonen i et intolerant, bakstreversk og gammelmoralistisk land som Norge, så er det i Belgia helt naturlig at folk bestemmer over sin egen kropp. Mens det norske politiet er pålagt å trakassere og gjøre livet surt for sex-arbeiderne, samt arrestere og bøtelegge folk som har frivillig sex, så jobber det belgiske politiet for at jentene skal ha en så trygg arbeidssituasjon som mulig. Midt i Schipperskwartier ligger faktisk en politistasjon og politiet patruljerer hyppig i området. Amnesty International har forøvrig gått kraftig ut mot Norge og krevd at sexkjøpsloven og hallikparagrafen oppheves. Klikk her for å lese den sjokkerende rapporten deres om tilstanden for sexarbeidere i Norge.
Nord for Schipperskwartier ligger bydelen Eilandje, tidligere et ganske nedslitt havneområde. Det siste tiåret har man imidlertid pusset opp og renovert området slik at det nå fremstår som en av Antwerpens mest trendy bydeler med museer, restauranter, barer og kunstgallerier. Juvelen i området er det nyåpnede og særegent utseende Museum aan de Stroom som har en rekke permanente og midlertidige utstillinger, relatert til Antwerpen (10 euro – vel verd pengene). Dersom man har fått nok av museer er det uansett helt gratis er å se panoramautsikten over Antwerpen fra 10. etasje i “legoklossbygget”. Bare ta rulletrappene opp til takterrassen. Rett i nærheten ligger et annet høykvalitetsmuseum, nemlig Red Star Line museet om den europeiske emigrasjonen til USA som ofte gikk via havnen i Antwerpen (10 euro – vel verd pengene).
Amsterdam er kjent for sin vakre Begijnhof, en fredelig oase midt i sentrum. En slik finnes også i Antwerpen, og her kan man virkelig finne fred og ro for det er nesten ingen som vet om den. Begijnerne var en religiøs bevegelse for kvinner. En begijnhof (beguinage) er stedet hvor kvinnene bodde sammen, omtrent som i et kloster, men ikke under fullt så strenge regler. Begijnhofen i Antwerpen er opprinnelig fra 1234, men de fleste bygningene ble reist på 1500-tallet. Inngangen er i Rodestraat 39, omtrent midt mellom Schipperskwartier og togstasjonen og er lett å overse hvis man ikke vet hva man er på utkikk etter.
Et annet interessant område er Diamant-distriktet rett i nærheten av togstasjonen. Antwerpen er verdens diamanthovedstad og mer enn 80% av verdens diamanter går via Antwerpen. Det jobber tusenvis av diamantslipere bak anonyme fasader som ikke på noen måte indikerer hvilke verdier som befinner seg innenfor. I tillegg finnes det en rekke diamantbørser for kjøp/salg av diamanter. Vanlige folk har ikke adgang her, men må nøye seg med å besøke Diamantmuseet som forteller alt man trenger å vite. Dersom man har mye penger kan man imidlertid glede seg over et enormt antall diamantbutikker i området. Diamant-distriktet er også interessant fordi handelen i stor grad kontrolleres av ultraortodokse jøder. Utenfor Israel er det neppe noe annet sted i verden hvor disse er så synlig i gatebildet.
Antwerpen har utviklet seg til å bli et sentrum for motedesign. Folk med interesse for mote har derfor mange butikker å velge mellom, særlig i bydelen St. Andries. Ellers er den brede gågaten Meir mellom togstasjonen og sentrum en populær handlegate. Andre turistattraksjoner er Antwerpen Zoo, en av verdens eldste dyreparker, samt Ruihuis, et nettverk av underjordiske kanaler og et utall andre museer av høy kvalitet. Det skal godt gjøres å ikke finne på noe å gjøre i Antwerpen.
Hvis man har fått nok av museer, kirker og shopping og bare vil nyte livet, så er Antwerpen et bra sted å befinne seg. Felles for alle belgiske byer er det store utvalget av belgisk sjokolade, belgiske vafler, pommes frites og belgisk øl. Antwerpen er ikke noe unntak, og over hele byen finnes det mange restauranter og barer av alle slags typer. Dersom man blir lei av bylivet er det behagelig å ta seg en tur til den store og fredelige byparken.
Hotellene i Antwerpen pleier å være relativt rimelige og man får som regel god standard for 60-70 euro. Jeg kan anbefale City Apartments Antwerpen som har store og flotte 1-roms leiligheter til priser fra rundt 60 euro. Sjekk ellers hotellpriser hos Agoda eller lignende nettsteder. Det kan ofte være et godt alternativ å leie en leilighet, særlig hvis man er flere personer. Antwerpen er ikke større enn at man stort sett kan bevege seg rundt til fots, men trikkenettet er godt utbygd dersom man skal fra den ene siden av byen til den andre.
Antwerpen har en liten flyplass men det går ingen fly fra Norge. Mest naturlig er det å fly til enten Brussel eller Amsterdam og så ta tog eller buss videre derfra. SAS og Norwegian har ofte bra priser til Amsterdam eller Brussel. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene.
Togprisene har etter hvert blitt relativt høye, så spesielt fra Amsterdam er det lønnsomt å ta Flixbus istedenfor toget. Imidlertid tar bussen vesentlig lengre tid, og man kan ikke reise direkte fra Schiphol. Fra Schiphol tar toget rundt to timer (ca 45 euro), mens fra Brussel Airport, er reisetiden under en time (ca 17 euro). Ved ankomst til Antwerpen med tog vil man forøvrig legge merke til at togstasjonen er et meget imponerende bygg og en attraksjon i seg selv.
Artikkelen ble opprinnelig skrevet i 2012, men er utvidet og oppdatert i november 2024 med ny og relevant informasjon.
Supert med “fri og trygg” prostitusjon! Bare så synd at de fleste som prostituerer seg har hatt trasige oppvekstforhold med omsorgssvikt og i mange tilfeller overgrep. Kanskje er det andre ting disse kvinnene trenger enn å brukt til blow-jobs, analsex og annet av fremmede mot betaling?
Men kos deg i Antwerpen, du! Flott at kirker og lignende gjør det mulig å ikke kjede seg under oppholdet.
Hei Line,
Takk for din kommentar! Fint at du er engasjert!
At “de fleste” sexarbeidere har opplevd overgrep o.l. støttes imidlertid ikke av noen seriøs forskning. Dette er en seiglivet myte som er utviklet for å fremstille sexarbeidere som viljeløse skapninger, helt ute av stand til å bestemme over sitt eget liv. Hvis man heller lytter til sexarbeiderne selv, enn til hatgrupper som hevder å snakke på deres vegne, så er deres største problem ikke selve arbeidet men samfunnets fordømmelse, hån og stigmatisering. Belgia har heldigvis kommet lenger på dette området enn for eksempel Norge, hvor det er offisiell politikk at sexarbeidere skal trakasseres av politiet og det er utbredt med holdninger om at “ingen selger sex frivillig”.
Kos deg i Antwerpen du også! Det er en fin by!