Nanjing, Kina

De mest populære turistbyene i Kina er utvilsomt Beijing og Shanghai. Beijing er som kjent hovedstaden og har en mengde kulturelle attraksjoner. Shanghai har ikke like mye av historisk interesse, men er Kinas største by og fremste utstillingsvindu for landets fantastiske økonomiske vekst.


Sentrum av Nanjing med Xuanwu innsjøen i forgrunnen.

Det finnes selvsagt mange andre kinesiske byer som er verd et besøk og i denne artikkelen skal jeg se nærmere på Nanjing, som etter min mening er en av de triveligste og mest interessante storbyene i Kina. Som vi skal se har Nanjing spilt en svært viktig rolle i Kinas historie, noe som betyr at den har en rekke severdigheter både av kulturell og historisk interesse. I tillegg til dette har byen en naturskjønn beliggenhet med kort vei til grønne områder.


Utenfor Minnehallen for Nanjing-massakren

Nanjing ligger i Jiangsu provinsen og har ca 7.5 millioner innbyggere. Selve navnet betyr “Sør hovedstad”, og som man skjønner av navnet har byen tidligere vært Kinas hovedstad. Første gang var i 1368 under Hongwu, den første keiseren av Ming-dynastiet. På den tiden skal Nanjing ha vært verdens største by med nærmere 500 000 innbyggere. Hongwu konstruerte blant annet en enorm bymur som fremdeles står i dag. I 1421 ble imidlertid hovedstaden flyttet til Beijing (som betyr “Nord hovedstad”).


Statue utenfor Minnehallen for Nanjing-massakren

I 1850 brøt det ut et stort bondeopprør (Taiping-opprøret) i Kina under ledelse av Hong Xiuquan, en galning som mente han var den yngre broren til Jesus(!). Han klarte å få kontroll over store deler av Kina og etablerte Nanjing som hovedstaden i riket sitt, kjent som “den fullkomne freds himmelske kongerike“. Den fullkomne freden ble imidlertid kortvarig for i 1864 ble byen gjenerobret av hæren til Qing-dynastiet. Det finnes et museum om Taiping-perioden i Nanjing, men det er nok mest for de spesielt interesserte.


Massegrav inne i Minnehallen for Nanjing-massakren

Etter avskaffelsen av keiserdømmet og opprettelsen av Republikken Kina ble Nanjing for en kort periode hovedstad i 1912. Dette varte bare noen få år, men Nanjing gjorde comeback i 1927 da Kuomintang (Nasjonalistpartiet) under Chiang-Kai Shek igjen valgte den som hovedstad. I 1949 gikk imidlertid kommunistene seirende ut av borgerkrigen og etablerte Folkerepublikken Kina med hovedstad i Beijing. Chiang-Kai Shek og Kuomintang flyktet til Taiwan og etablerte Taipei som provisorisk hovedstad for Republikken Kina (altså Taiwan), mens Nanjing utrolig nok fremdeles regnes som den egentlige hovedstaden (som de altså ikke kontrollerer).

Bymuren og en av inngangene til Xuanwu innsjøen

Selv fra denne svært overfladiske gjennomgangen, er det i hvert fall klart at Nanjing har spilt en vesentlig rolle i kinesisk historie, noe som naturlig nok medfører at det finnes mye interessant å se for folk med interesse for kultur og historie.

Det kanskje viktigste museet i Nanjing skyldes imidlertid ikke de indre kinesiske intrigene, men var en følge av den japanske okkupasjonen i forbindelse med 2. verdenskrig. Etter at japanske styrker inntok Nanjing i desember 1937 skal de nemlig angivelig ha gått fullstendig berserk og slaktet ned sivile for fote. I følge kineserne skal over 300 000 sivile ha blitt drept i massakren og minst 20 000-80 000 kvinner voldtatt. I Minnehallen for Nanjing-massakren, kan man lære mer om denne hendelsen.


Parkområde på en av øyene i Xuanwu innsjøen

Museet er veldig stort og man kan fort tilbringe hele dagen her dersom man vil ha med seg alt. Blant annet har man utsikt til en massegrav og det er massevis av bilder for å dokumentere de grusomme hendelsene. Til tider kan det imidlertid bli vel mye propaganda, når Kina gjennom hele verdenshistorien konsekvent fremstilles som et uskyldig offer som bare ønsker fred og fordragelighet. Museet ligger et par kilometer utenfor sentrum, så det er enklest å reise dit med taxi.

Statuer i Xuanwu innsjøen

Rett utenfor sentrum finner vi Zijin Shan (Det lilla fjellet), som i tillegg til å være et flott sted å gå tur, er stappet med attaksjoner av historisk og kulturell interesse. Det er ikke noe problem å bruke et par dager i dette området hvis man vil få med seg alt.


Trappen opp til Sun-Yatsen mausoleet

Aller viktigst (ihvertfall for kineserne) er nok mausoleet til Sun Yat-sen. Han er ikke så veldig kjent utenfor Kina, men som revolusjonær var han en av hovedmennene bak avsettelsen av keiseren av Qing-dynastiet og dannelsen av Republikken Kina i 1912. Etter dette ble han utnevnt til den første presidenten i Republikken Kina og er i dag høyt aktet av de fleste kinesere, både på fastlandet og Taiwan. På grunn av denne populariteten kan man ikke regne med å være alene i området (for å si det pent), men det kan uansett være et interessant å ta seg en tur dit. Mausoleet ligger ved foten av Zijin Shan, rett øst for sentrum og er veldig enkelt tilgjengelig. En taxi fra sentrum koster rundt 15-20 NOK.


Hestene passer på Hongwu-graven

Litt øst for Sun Yat-sen mausoleet ligger Linggu tempelet, et gammelt buddhistisk tempel. Rett vest for Sun Yat-sen mausoleet finner vi en annen historisk grav, nemlig Ming Xiaoling mausoleet hvor Hongwu, den første keiseren i Ming-dynastiet ligger begravet. Selve graven er aldri gravd ut, men området rundt er uansett en fascinerende plass å vandre rundt. Fra inngangen må man først gå den 1800 meter lange “hellige veien”, hvor det blant annet er plassert ut statuer av forskjellige dyr som vokter graven. Veien går i en bue for å lure onde ånder som visstnok bare kan bevege seg langs rette linjer. Ved slutten av denne veien finner man inngangen til selve tempelkomplekset. Denne nettsiden har en omfattende beskrivelse med forklaringer av alt man kan se.


Her slipper ingen onde ånder forbi

Har man fått nok av graver og templer, kan man heller ta seg en spasertur på Zijin Shan. Fjellet er ikke høyere enn 447 meter, men inneholder en rekke stier på kryss og tvers. Rett bak Ming Xiaoling mausoleet finnes det en liten innsjø som heter Zixia Hu (Den lilla sky innsjøen) hvor det er fint å slappe av. Det er forbudt å bade i innsjøen, men ingen av kineserne ser ut til å bry seg så mye om det.


Zixia Hu med Zijin Shan i bakgrunnen

Videre går det flere stier oppover til toppen av fjellet. Dersom man ikke har lyst til å gå opp, kan man ta stolheisen. Den er delt inn i to etapper og det tar minst en halv time å komme til toppen (eller bunnen). Den går rett over en av de mest populære gangstiene til toppen, så det kan være en behagelig følelse å slappe av mens folkene under deg sliter seg opp bakken. Fra toppen er det i prinsippet fantastisk utsikt over Nanjing i alle retninger. I praksis, siden dette tross alt er Kina, er sikten ofte ikke så veldig god, men man vil sannsynligvis kunne skimte skyskraperne i sentrum.


Den behagelige måten å bestige Zijin Shan

Mellom Zijin Shan og selve byen ligger forøvrig Xuanwu innsjøen, et annet meget flott parkområde. Her ser man også den gamle bymuren. Innsjøen har fem nokså forskjellige øyer med broer mellom og er et veldig behagelig område å spasere rundt i. Det buddhistiske Jiming tempelet ligger også rett utenfor bymuren her.


Området rundt Konfusius-tempelet

Sentrum av Nanjing er området rundt Xinjiekou, hvor man finner de fleste hotellene, restaurantene og en rekke kjøpesentere. Som så ofte ellers i Kina er kjøpesentrene overluksuriøse med tilhørende høye (tilnærmet vestlige) priser, slik at det kanskje ikke er så interessant å shoppe der som man hadde forventet. Mer spennende shopping er det imidlertid i området rundt Konfusius-tempelet (Fuzi Miao) som ligger ved elvebredden litt sør for sentrum. Selve tempelet er ikke blant de mest imponerende i Kina, men området rundt er et slags fornøyelsessentrum med et utall restauranter, butikker og markeder. Særlig på kvelden er det morsomt å vandre rundt her og se på alle lysene.


Området rundt Konfusius-tempelet på kveldstid

Nanjing ligger på toglinjen mellom Beijing og Shanghai og er dermed veldig enkelt tilgjengelig.  Fra Shanghai bruker de nye flotte høyhastighetstogene ca to timer på å tilbakelegge de rundt 300 kilometerne. Frekvensen er det heller ingenting å si på, med over 70 tog på strekningen hver eneste dag! Følgende flotte nettside har søkbare togruter for hele Kina. Det går også en rekke busser mellom Shanghai og Nanjing (ca 4 timer) dersom det ikke passer å ta toget.


Inne på den nye og effektive metroen i Nanjing

For å komme seg rundt i Nanjing er det enklest med taxi eller den nye metroen. Metroen har foreløpig bare 1 linje, men som i så mange andre kinesiske byer er man i full gang med utvidelse.  Linje 2 er planlagt å åpne i mai 2010 og deretter starter byggingen av Linje 3. Linje 1 er imidlertid svært så nyttig og forbinder for eksempel togstasjonen med sentrum. Prisen er 2-4 RMB (NOK) avhengig av reiselengde.
Oppdatering 2017: I Kina går utviklingen fort. Nanjing har nå 128 stasjoner på 7 metrolinjer! Mesteparten av byen er nå godt dekket, men tre ekstra linjer er under bygging.

For destinasjoner som ikke er nær metroen, er det nok enklest med taxi, selv om det går en mengde lokalbusser. For ca. 15 NOK kommer man stort sett hvor som helst i Nanjing med taxi (og det er lite lureri med sjåfører som nekter å bruke taksameteret).

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *