Jelling er en småby i Danmark som er kjent for sine viktige arkeologiske funn og historiske monumenter fra vikingtiden. Som følge av dette er Jelling et av Danmarks beste steder for å lære mer om vikingene og gammel nordisk historie. Byen er dessuten, som første sted i Danmark, tatt inn på Unescos verdensarvliste.
Jelling ligger i nærheten av Vejle i den sørøstlige delen av Jylland. Med litt under 4000 innbyggere er det ikke akkurat snakk om noen metropol. I sen vikingtid var situasjonen imidlertid helt annerledes og området var da hovedsetet for de første danske kongene. Danmark har en ubrutt rekke av monarker helt frem til vår tid og alt startet altså i Jelling. Harald Blåtann (911-985) regnes som den første reelle danske kongen fordi han samlet hele landet (samt deler av Norge) under sin kontroll etter at faren hans, Gorm den gamle, hadde hersket over en mindre region.
I dag finnes fremdeles en rekke spor etter den gamle storhetstiden i Jelling. De viktigste ligger i nærheten av hverandre i utkanten av byen. Hele området er veldig fredelig og trivelig, noe som gjør det artig å spaserere rundt på historisk grunn. Hovedattraksjonene er Jellingsteinene, Jelling kirke, to store gravhauger og museet “Kongernes Jelling”.
Jellings mest berømte attraksjoner er utvilsomt Jellingsteinene, to gamle runesteiner som er plassert i glassmontere utendørs. Den eldste (og minste) steinen er fra 900-tallet og ble reist av kong Gorm den Gamle til minne om sin kone Thyra. Den andre steinen ble reist av Harald Blåtann og er mer innholdsrik. Steinen har tre sider, en med runer, en med et fabeldyr og en med bilde av Jesus på korset. Runeinnskripsjonene sier: “Harald, konge, ba gjøre disse kumbler [minner] etter Gorm sin far og Tyra sin mor, den Harald som vant seg hele Danmark og Norge og gjorde danene kristne.” Steinen refereres ofte til som “Danmarks dåpsattest”. En kopi av steinen kan forøvrig finnes i Rouen i Frankrike.
Harald innførte kristendommen som statsreligion i riket sitt, trolig først og fremst av politiske årsaker. Han skal ha bygget en trekirke i Jelling, men denne eksisterer ikke lenger. Nåværende Jelling kirke er en kalkstenskirke som stammer fra 1100-tallet, men det meste er riktignok oppført senere. I 1978 ble det funnet et gravkammer med skjelett under kirken. En teori er at det kan være Gorm, som Harald har flyttet fra gravhaugen til kirken. Skjelettet er senere begravd på nytt under kirken og posisjonen er markert på kirkegulvet.
På hver side av kirken finnes to store gravhauger hvor man tror henholdsvis Gorm den gamle og hans kone var gravlagt. Man kan klatre opp på haugene for fin utsikt over området. Rett ved siden av kirken og gravhaugene ligger museet “Kongernes Jelling”. Museet gir en detaljert oversikt over Jelling og områdets historie tilbake til vikingtiden. Dette må man absolutt ikke gå glipp av, spesielt siden det utrolig nok er helt gratis å besøke!
Man bygger neppe ferien sin rundt Jelling, men det er vel verd å besøke på dagstur. Byen er lett å komme seg til fra Vejle, eller forsåvidt fra hvor som helst i Danmark. Jelling har få overnattingsalternativer, så det er mer naturlig å overnatte i Vejle.