Når man er på ferie i utlandet vil man ofte bli utsatt for forskjellige forsøk på svindel og lureri, hvor formålet er å loppe deg for penger, helst uten at du selv er klar over det. Svindlernes strategier har ulik sofistikasjonsgrad og varierer litt fra land til land. “Alle” som har vært i Bangkok har vel opplevd å bli tilbudt en billig tur med tuk-tuk, som viser seg å gå innom en rekke butikker med overivrige selgere som håper at du skal legge igjen (for mye) penger. Disse oppleggene er relativt uskyldige og kan til og med være til din fordel siden du faktisk mottar en billig rundtur i Bangkok, dersom du bare motstår salgsframstøtene.
I Kina (dvs. først og fremst Beijing og Shanghai) har man utviklet et mer sofistikert opplegg, som selv om man neppe risikerer fysisk skade, vil være ekstremt ubehagelig å bli utsatt for og kan føre til at det går lenge før man stoler på en kineser igjen. Opplegget omtales typisk som “The China Tea Scam” og fungerer omtrent som følger.
Mens man spaserer rundt i turistområdene i Beijing eller Shanghai, blir man “tilfeldigvis” oppsøkt av en gjeng kinesiske ungdommer (typisk to jenter eller to jenter og en gutt, aldri et flertall av gutter) som angivelig er turister fra en annen by. Kanskje spør de deg “tilfeldigvis” om å ta et bilde av dem eller lignende, slik at dere kommer i prat. Det viser seg at de snakker utmerket engelsk og at de er veldig interessert i å snakke med deg for å praktisere engelsken sin og lære mer om landet ditt. Å kommunisere med lokale innbyggere kan være interessant, og siden nesten ingen snakker ordentlig engelsk i Kina, er det få som takker nei til en slik mulighet.
Ikke så uskyldige som de gir seg ut for å være….
Selv opplevde jeg dette første gang da jeg kom opp fra t-banen ved People’s Square i Shanghai. Jeg er i utgangspunktet skeptisk til slike “tilfeldige” møter med lokale, men disse ungdommene virket så oppriktige og uskyldige at jeg begynte å lure på om de faktisk kunne være uten baktanker. I alle tilfelle var det ingen fare forbundet ved å bli stående å prate i parken. Etter en halvtime foreslo de at vi kunne gå videre sammen. Plutselig kom imidlertid to tyskere bort og henvendte seg til meg på tysk. De fortalte at de hadde blitt lurt for 2000 RMB (ca 2000 NOK) av en lignende ungdomsgjeng dagen før og at man burde være svært forsiktige med å bli med disse ungdommene. Jeg takket for advarselen, lovet å være forsiktig og tenkte jeg skulle late som ingenting ovenfor kineserne og se hva som skjedde. Men, selv om de ikke forstod tysk, skjønte ungdommene åpenbart hva som hadde skjedd, for kort tid etterpå fikk de det travelt med å komme seg videre og vi tok farvel.
Et par minutter senere skjedde imidlertid det samme igjen. Jeg kom i prat med tre kinesiske ungdommer etter at de først uskyldig hadde bedt meg ta et bilde av dem. Nå som jeg var klar over at det hele var lureri, gadd jeg ikke engasjere meg, og de ga meg snart opp og gikk videre. Men, bare få minutter senere dukket det opp enda en gruppe. eople’s Park og People’s Square i Shanghai var åpenbart full av disse folkene.
Men hva er egentlig opplegget til disse gruppene? Et kjapt søk på internett viste som forventet at mange hadde kommet i kontakt med dem og latt seg lure. I den innledende fasen, som gjerne kan vare i flere timer, gjelder det for kineserne å bygge opp tillit slik at offeret ikke skal bli mistenksom i selve svindelfasen. Typisk blir man gående rundt i byen som turister og snakke sammen. Det avgjørende øyeblikket er imidlertid når dere “tilfeldigvis” kommer forbi et tehus, hvor ungdommene sier at det er tefestival og spør om du har lyst til å oppleve en ekte kinesisk teseremoni. De færreste sier nei til å oppleve “autentisk” kinesisk kultur og siden te stort sett er gratis på kinesiske restauranter, regner man automatisk med at det ikke kan koste stort.
Vær forsiktig i People’s Park i Shanghai.
Teseremonien kan være ekte nok, men det blir et sjokk når regningen kommer på bordet til slutt. Den kan gjerne være på opp mot 5000 RMB (ca. 5000 NOK) og de kinesiske ungdommene ser ut til å være like sjokkerte som deg. Restauranten viser til prisoppslag på kinesisk (som offeret neppe har skjønt var prisoppslag en gang) og ser ut til å ha sitt på det tørre. Dine nye “kinesiske venner” har selvsagt ikke mye penger, men kanskje de betaler “det lille de har” og da hviler det naturligvis et enormt moralsk press på “den rike vestlige turisten” til å bidra med sitt. På dette tidspunktet dukker det gjerne opp noen “muskelmenn”, slik at det er vanskelig å stikke av fra regningen. Hva gjør man i en slik situasjon? Ringer det kinesiske politiet? De snakker garantert ikke engelsk og dessuten er det jo din feil som ikke sjekket prisen på forhånd. Hvem vet, kanskje en teseremoni faktisk koster så mye? De fleste betaler derfor regningen, muligens etter å ha fått prutet beløpet noe ned. Hvis man ikke har skjønt at de kinesiske ungdommene er med på opplegget, skilles man som venner etterpå. Kineserne går så tilbake til tehuset og får sin del av gevinsten.
Hvordan unngår man å bli lurt av slike opplegg? En mulighet er selvsagt å avvise all kontakt med lokale kinesere. Da er man helt sikker. Men, dette kan jo bli vel mistroisk. Enkelte kinesere som vil snakke med deg har faktisk ærlige hensikter. En bedre strategi er å være ekstremt mistenksom i typiske turistområder i Shanghai og Beijing, men ellers åpen for kontakt. Invitasjoner til teseremonier er nesten garantert svindel uansett hvor uskyldige ungdommene virker, og dersom du allikevel blir med, så vær ekstremt nøye med å forhøre deg om prisen på forhånd. Ta gjerne et bilde av menyen (for eksempel med mobilen) for sikkerhets skyld, i tilfelle tehuset opererer med to forskjellige menyer (før og etter serveringen).
Nettet er fullt av historier om folk som har blitt svindlet av dette opplegget. Under har jeg samlet noen linker. Det er interessant lesning og når man sitter trygt hjemme foran PC’en kan det virke fryktelig naivt å la seg lure av noe sånt. Men, disse svindlerne er svært overbevisende, så ikke vær for selvsikker og benytt sjansen til å lære av andres erfaringer.
An adventure, an experience and a lesson