Rock of Cashel (Cashel kirkeruin) et av Irlands viktigste arkeologiske og historiske steder. I et ellers relativt flatt landskap utenfor landsbyen Cashel troner en rekke gamle steinruinene på en bakketopp høyt over byen. Synet er ganske så spektakulært og med den store historiske betydningen av ruinene, så er naturligvis Rock of Cashel et populært turistmål.
Landsbyen Cashel har ca 4500 innbyggere og befinner seg i Tipperary county, i det sørlige innlandet av Irland. Cashels plass i irsk historie begynte med at en klan fra Wales på 400-tallet erobret området. De etablerte kongedømmet Munster med Cashel som kongssete og hersket i flere århundrer over store deler av regionen. På 800-tallet fikk Munster store problemer med invaderende vikinger og konkurrerende irske konger og i 1118 opphørte det å eksistere og ble delt mellom to andre kongedømmer.
Selv om kongedømmet Munster forlengst har forsvunnet, så satte det varige spor i irsk kultur. Den tredje kongen av Munster konverterte nemlig til kristendommen, en religion som fremdeles står sterkt i det irske samfunnet. Angivelig skal det ha vært St. Patrick, en brite av romersk avstamning, som på 400-tallet omvendte og døpte kongen. St. Patrick regnes derfor som Irlands skytshelgen og den irske nasjonaldagen heter faktisk St. Patrick’s day.
Ruinene på Rock of Cashel er bygget i stein, men ingenting står igjen fra perioden da St. Patrick virket. De gjenværende bygningene stammer hovedsaklig fra perioden 1100-1300 da bakketoppen tilhørte kirken. Derfor er det kanskje ikke overraskende at den dominerende bygningen er en gotisk katedral. Bygningen mangler tak, men er ellers i ganske god stand med en rekke flotte arkitektoniske detaljer. Legg spesielt merke til alle buene og dekorasjonene.
Kong Cormac’s kapell ligger omtrent vegg i vegg med katedralen. Selv om den er betydelig mindre enn katedralen, så er det kanskje denne strukturen som imponerer mest. Kapellet stammer fra 1100-tallet og viser en klar tysk innflytelse i den romanske byggestilen med mange flotte arkitektoniske detaljer. Inntil de to kirkene ligger et 28 meter høyt rundt tårn. Det stammer fra begynnelsen av 1100-tallet og er den eldste bygningen på området. Inngangsdøren er imidlertid 3.5 meter over bakken(!), så turister kan ikke komme inn i tårnet.
Den siste bygningen av betydning er “Hall of the vicar’s choral”, som inneholder et lite museum bestående av et par rom med diverse artifakter. Her kan man også se restene av et “St. Patricks kors” fra 1100-tallet. Ellers er uteområdet verd å se nærmere på, med en rekke graver dekorert med flotte kors. Utsikten fra bakketoppen over det omliggende grønne landbruksområdet er dessuten upåklagelig.
Rock of Cashel er åpent hele året og inngangsbilletten koster 8 euro. Vanlige turister trenger typisk 1-2 timer på et besøk. Etter å ha vært inne på området kan det være fint å spasere rundt høyden og se ruinene fra forskjellige vinkler nedenfra. Andre attraksjoner i nærheten er Bru Boru Cultural Centre som ligger rett nedenfor ruinene. Her har man utstillinger om irsk kultur og det arrangeres forestillinger med irsk dans og musikk et par ganger i uken. I tillegg ligger klosterruinen Hore Abbey bare omtrent en kilometer fra byen.
Rock of Cashel ligger i utkanten av landsbyen Cashel. Det er lett å komme dit fra Dublin, enten med vanlig rutebuss eller på en guidet dagstur. Stedet er dessuten et naturlig stoppested på biltur rundt i Irland, men man bygger ikke opp ferien sin rundt Rock of Cashel. For turister som ønsker å overvære et kulturshow på Bru Boru så finnes det tilstrekkelig med overnattingsmuligheter i Cashel. Søk på Agoda etter aktuelle hoteller. Fra Norge ankommer man vanligvis Irland med fly til Dublin. Søk på Momondo etter de billigste flybillettene og beste forbindelsene.