Westerplatte – Stedet hvor andre verdenskrig startet

Hvor begynte andre verdenskrig? De første kamphandlingene skjedde 1. september 1939 da Tyskland angrep Westerplatte, en liten halvøy rett utenfor byen Gdansk i dagens Polen. De polske soldatene holdt ut mot overmakten lenger enn forventet, slik at i ettertid har Westerplatte blitt et nasjonalt symbol på polsk motstand mot nazistene.

Monumentet på Westerplatte

Hvorfor angrep tyskerne akkurat Westerplatte? Det kan virke underlig hvis man ser på dagens kart hvor Gdansk befinner seg langt borte fra Tyskland. Før krigen var imidlertid landegrensene helt annerledes. Etter å ha tapt første verdenskrig hadde Tyskland mistet mye territorium og faktisk blitt splittet i to ikke-sammenhengende deler. Allikevel var landet mye større enn i dag og grensen til Polen gikk rett vest for Gdansk. Dagens polske byer som Wroclaw og Szczecin var for eksempel tyske, mens Polen til gjengjeld inneholdt store deler av dagens Ukraina.

Landegrenser i 1939

Ganske andre landegrenser i 1939 (illustrasjon av Justass / Wikimedia Commons)

Rett øst for Gdansk lå den tyske enklaven Østpreussen som dekket deler av dagens Polen, Litauen og Russland (Kaliningrad-enklaven). Selve Gdansk var hovedsaklig bebodd av tyskere, men hadde allikevel en spesiell posisjon som bystat under navnet “fristaden Danzig”. For å gjøre det enda mer komplisert så var Westerplatte en slags polsk enklave inne i fristaden Danzig, hvor Polen hadde opprettet et militærdepot med en egen vaktstyrke.

Westerplatte var en enklave i Danzig (Gdansk) (illustrasjon av Lonio17 / Wikimedia Commons)

Behandlingen av Tyskland etter første verdenskrig hadde skapt stor bitterhet i befolkningen og var en av faktorene som senere brakte Adolf Hitler til makten. I 1939 ønsket Tyskland å rette opp gammel urett ved å ta over den “polske korridoren” (en stripe polsk land vest for Danzig) og dermed forbinde de to territoriene sine. Samtidig ville de også tilbakeføre Danzig, hvor nesten alle innbyggerne var tyske og nazipartiet stod sterkt, til riket sitt. Polen var selvsagt ikke noe spesielt begeistret for disse ideene, særlig fordi landet da ville miste hele sin kystlinje og bli avskåret fra Østersjøen.

Etter kampene

Etter slaget så det ikke altfor trivelig ut på Westerplatte (foto av Deutsches Bundesarchiv)

For å ta kontroll over Danzig var det nødvendig å uskadeliggjøre den polske vaktstyrken på Westerplatte, og dette var grunnen til det tyske angrepet. I august 1939 hadde det tyske slagskipet Schleswig-Holstein seilt inn i Danzig og lagt seg i kanalen mellom byen og Westerplatte. Angivelig var tyskerne bare på kosebesøk for å legge blomster på tyske graver fra første verdenskrig, men polakkene hadde skjønt at noe var i gjære og forsterket vaktstyrken på Westplatte. Sent på natten til 1. september begynte så det tyske krigsskipet å skyte mot Westerplatte og deretter gikk tyske soldater i land for å innta halvøya.

Utsikt mot Gdansk

Utsikt mot Gdansk. I dag er det grønnere og frodigere enn i September 1939.

Tyskland hadde nok forventet at det skulle være relativt kurant å få kontroll over Westerplatte. I teorien var overmakten formidabel, mer enn 3000 godt utstyrte tyske soldater, støttet av krigsskip, fly og tungt artilleri mot 200 dårlig utrustede polakker. Men den polske vaktstyrken gjorde uventet sterk motstand og først etter en uke innså den polske kommandanten at situasjonen var håpløs og kapitulerte. Vaktstyrken skulle egentlig bare holde stand i tolv timer til det ordinære polske militæret rakk frem for å hjelpe til. Men, nå var hele Polen i ferd med å bli overkjørt av den tyske krigsmaskinen og det var åpenbart at ingen hjelp ville komme. De polske soldatene manglet dessuten både vann, ammunisjon og medisinsk utstyr. Til tross for tyskernes materielle overlegenhet hadde vaktstyrken på Westerplatte bare mistet 14 mann og drept 300 tyskere.

Symbolsk gravplass

Symbolsk gravplass for de døde polske soldatene i vaktstyrken

Westerplatte ble fullstendig rasert under tyskernes bombardement, men er i dag omgjort til et kombinert parkområde og utendørsmuseum som er gratis å besøke. De færreste bygger ferien sin rundt Westerplatte, men den fredelige halvøya er vel verd et besøk dersom man allikevel befinner seg i Gdansk. Westerplatte er trivelig å spasere rundt på og det er fin utsikt mot sentrum av Gdansk, så man kan også besøke uten å være spesielt interessert i krigshistorie.

Kaserne på Westerplatte

Ruinene av kasernen står fremdeles i dag

De gamle vakthusene og kasernen står fremdeles i ruiner til minne om slaget og det er satt opp informasjonstavler som redegjør for historien. En av bygningene inneholder et lite museum, men et større skal være under bygging for å stå ferdig i 2019. Mest iøynefallende er imidlertid et stort granittmonument til minne om de polske heltene. Det står oppe på en liten kunstig haug og er synlig på lang avstand. Fra utformingen er det ganske åpenbart at skulpturen ble reist under kommunistperioden, og meningene er nok delte om hvor pent monumentet egentlig er.

Aldri mer krig

Skiltet sier “Aldri mer krig”

Fra Gdansk er det mange måter å komme seg over til Westerplatte. Buss 106 går hele året, men på sommeren kan man også ta båt F5 og få med seg en fin tur gjennom havnen på kjøpet. Det dyreste alternativet er å ta et turistcruise med et slags “piratskip” rundt i havnen, inkludert en times tids opphold på Westerplatte.

Monument

Monumentet over de polske heltene

Westerplatte har ingen overnattingssteder og det ville uansett ikke ha vært noen grunn til å overnatte der. Derimot finnes det en rekke hoteller i selve Gdansk, en fin by som i seg selv er vel verd å besøke. Søk etter overnatting hos Agoda eller lignende nettsteder. Gdansk er dessuten en av de europeiske byene med flest direkte flyforbindelser fra Norge. Både SAS og Norwegian har direkteruter fra Gardermoen, mens Wizzair flyr direkte fra både Ålesund, Bergen, Haugesund, Kristiansand, Torp (Sandefjord), Stavanger, Tromsø og Trondheim!  Søk på Momondo eller lignende tjenester etter de billigste billettene.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *