Artikkel av Eivind Petersen.
Drømmer du om å bestige høye fjell? Har du en liten eventyrer i deg? Da kan en tur til Argentina og Mendoza-distriktet anbefales. Her finner du kjempen Aconcagua, det høyeste fjellet i Sør-Amerika, hvor toppen rager hele 6962 meter over havet. Du må faktisk til Himalaya for å finne et høyere fjell.
Dersom du er i normal form og liker en utfordring, så er det fullt mulig å komme seg helt til topps. Totalt trenger du ca. 1 måned til rådighet og et budsjett i størrelsesorden kr 100 000 – 150 000. I tillegg til selve fjellturen, så er området en perle for besøkende som liker god vin og mat. Det anbefales sterkt å reise litt rundt i det fantastiske Mendoza-området når du først tar den lange turen til Argentina. Og helst etter at du har nådd toppen, for da kan du med god samvittighet unne deg noen late feriedager!
Mye slit, men også mye moro!
Det er hevet over enhver tvil at det kreves mye for å nå toppen av det Sør-Amerikanske kontinentet, både fysisk og psykisk. Lange dager med bæring av tunge sekker og annet utstyr tærer på kropp og sjel. Trange telt og begrenset med alenetid kan også være hardt for mange. Det er viktig å vurdere før avreise om man virkelig er klar for dette, da det er vanskelig å komme seg ned fra fjellet om en plutselig skulle få kalde føtter. På den andre siden, så blir det mange hviledager underveis på turen, og da blir det fort mye kortspill og morsomme historier i basecamp. Mange som har besteget Aconcagua tenker tilbake på det sosiale som noe av det beste med turen, og vennskap for livet kan se sin første spire etter én måned sammen under barske forhold.
Selve klatreturen tar ca. 3 uker, inkludert 3 dagers marsj tur/retur til basecamp. Man må bære sin egen sekk, men fellesutstyret blir lastet på esler. Klatreerfaring er ikke nødvendig for å bestige Aconcagua, for turen er ikke teknisk krevende. Høyden er den største utfordringen og det er særdeles viktig å ta sine forholdsregler for å unngå høydesyke. Dette betyr akklimatiseringsturer opp og ned i fjellet, samt rikelig med mat og drikke.
Basecamp befinner seg på ca. 4200 meter og det er videre camper på 5000, 5500 og 6000 meter. Toppstøtet gjøres fra Camp 3 og da er det opp og ned samme dag. Man starter ca. klokken 0300 på natta og når toppen 12 timer senere. De siste 500 meterene går nesten rett oppover, og da kan det bli tøft for selv den djerveste fjellklatreren. Fra toppen tar turen ned igjen til Camp 3 ca. 4 timer, og da kan du innvilge deg selv en god natts søvn (noe som er 100% sikkert at du får). De neste dagene dreier det meste seg om å komme raskest mulig ned fra fjellet og ut i sivilisasjonen. Mobildekning, brus og god mat frister nemlig etter noen uker i ødemarken!
Beste måte å nå toppen
Det er enklest og sikrest å bruke en turoperatør når du skal bestige Aconcagua. Det er mye logistikk involvert når man skal reise kloden rundt med store mengder utstyr, og dette er tungvint å ordne på egen hånd. Det finnes både lokale og norske turarrangører. I Norge har Hvitserk mye erfaring med å arrangere toppturer til Aconcagua, og regnes som veldig seriøse. De prioterer mange hviledager på fjellet, noe som er dyrt, men sikrere. I tillegg har de også gjerne både norske og lokale guider med på turen. Hvitserk tar ca. kr 60 000 for å ta deg til toppen av Andes!
Hva slags utstyr må du ha med?
For å bestige det høyeste fjellet utenfor Himalaya er det selvfølgelig viktig med godt utstyr og tøy. Man trenger for eksempel ulltøy, skalljakke/bukse, dunjakke, primaloftbukse, tynne/tjukke hansker, lue, hodelykt, hjelm, gåstaver, solbriller (med høyt UV-filter, ikke vanlige solbriller med UV400), slalåmbriller (med UV-filter), tursko, joggesko, spesielle sko for høye fjell, stor og god sekk, samt en mindre sekk. Pluss mye, mye mer! Hvert gram teller, så en bør helst ha med minst mulig, men det er ikke alltid lett å pakke minst mulig!
Mendoza-området
Under planleggingen av en tur til Aconcagua må man legge inn litt ekstra tid i tilfelle uventede situasjoner skulle oppstå, noe som oftest resulterer i 4-5 dager ekstra i Mendoza-området. Disse dagene bør selvfølgelig utnyttes til å oppleve litt annet enn bare fjell og steiner! Selve byen Mendoza byr på gode restauranter og et yrende uteliv. I Argentina går det som oftest i oksekjøtt, men det skjønner en virkelig ikke før en har vært der. De fleste restauranter serverer biffer på opp mot 1000 gram, tar du utfordringen?
Mendoza er også Argentinas største vin- og fruktområde, så det skal ikke stå på kvaliteten på drikken! som følge av Mendozas store vinproduksjon, så er det gode muligheter for å dra på utflukter vingårder, med tilhørende vinsmaking. Mendoza-området grenser tett opp mot Chile, så det er heller ikke umulig å ta en kort tur over til nabolandet om en vil krysse av et land til på listen. Dette er bare et lite utvalg av hva du kan finne på etter klatreturen, området er kjent for opplevelser innen friluftsliv og naturopplevelser, og turismen dit baserer seg hovedsaklig på dette. Så, om du har lyst på litt action, så er dette stedet for deg!
Frister det med en slik tur? Da bør du gripe sjansen! Et minne for livet!