Selinunte er ruinene av en gammel gresk bystat på sørvestkysten av Sicilia, ikke langt fra byen Trapani. For rundt 2500 år siden fantes det greske byer rundt hele Middelhavet og Svartehavet, altså langt utenfor dagens Hellas. Mange av dem har nå forsvunnet helt, men i Sør-Italia og på Sicilia finnes det fremdeles flere ruinbyer i brukbar stand. Selinunte er en av de best bevarte, og med sin flotte plassering og vakre omgivelser er den vel verd et besøk.
De greske bystatene hadde delvis felles kultur, men var ofte i krig med hverandre, selv om det hendte at de hjalp hverandre mot en felles ytre fiende. Romerne klarte de imidlertid ikke å stå i mot og de greske byene ble etter hvert absorbert inn i Romerriket. Den greske kulturen satte uansett varige spor på Romerriket og selv i dag finnes det etterkommere av antikkens grekere i Italia. Selinunte fikk imidlertid en relativt kort levetid på bare noen hundre år og rakk aldri å komme under romersk kontroll før den ble ødelagt.
Selinunte skal ha blitt grunnlagt rundt 629 f. Kr. (under det greske navnet Selinus). Det var den vestligste greske byen på Sicilia, noe som senere skulle være delvis ansvarlig for dens undergang. Selinunte ble aldri noen veldig stor by, men i sine glansdager skal den ha hatt rundt 25000 innbyggere og ha vært et rikt handelssenter. Rundt 400 f. Kr. dukket imidlertid kartagerne (fra dagens Tunisia) opp med minst hundre tusen mann og Selinunte klarte ikke å stå i mot. Nesten samtlige innbyggere ble enten drept eller tatt som slaver. Ca 150 år senere trakk kartagerne seg tilbake etter å ha kriget med romerne (den første punerkrigen) og ødela resten av Selinunte på veien.
Selinunte er plassert på en høyde med utsikt over Middelhavet og på templenes størrelse ser man at den må ha vært ganske velstående. Det finnes essensielt to områder med ruiner (egentlig et par flere, men disse er i nokså dårlig stand). Selinunte var riktignok ingen spesielt stor by, men man trenger allikevel et par timer for å rekke over alt. Våren er den beste tiden å besøke Selinunte for da er området fullt av blomster og det er spesielt trivelig å spasere rundt og tenke på hvordan byen kan ha vært i sin storhetstid. Inngangsbilletten koster 6 euro.
Nær inngangen til den arkeologiske parken finnes en gruppe godt bevarte templer, hvor hovedattraksjonen nok er Tempel E (Hera-templet) som er delvis rekonstruert ved bruk av de originale materialene. Lenger borte skimtes Akropolis (“Høybyen”, selve bykjernen) og for å komme dit må man ta en behagelig spasertur via en liten dal (det finnes også transport med “golfbiler”). Akropolis er større enn det andre området, men generelt i dårligere stand. De fleste bygningene ser ut mest ut som hauger av stein, selv om det er lett å se hvordan byplanen har vært. Ved å lese informasjonsplakatene kan man dessuten tilegne seg en del kunnskap om konstruksjon og frakt av tempelsøylene til Selinunte. Dessverre er det ingen systematisk gjennomgang av byens historie.
Det kan være interessant å sammenligne Selinunte med lignende greske arkeologiske områder som Tempeldalen (også på Sicilia) og Paestum (på det italienske fastlandet). Selinunte føles litt “villere” og mer overgrodd og i dårligere stand enn Tempeldalen. Til Selinuntes fordel så har området færre besøkende enn i Tempeldalen og det er ingen begrensninger på hvor man kan bevege seg. Paestum er mer kompakt enn de to andre, men har til gjengjeld et ordentlig museum. Det finnes ikke noe fasitsvar på hvilken som er best, men alle ruinbyene er uansett verd å besøke (Selinunte og Tempeldalen kan til og med besøkes på samme dag).
De fleste turister besøker Selinunte på dagstur fra andre steder på Sicilia. Dette er spesielt enkelt hvis man har egen bil, men også mulig med kollektivtransport. I så fall må man først ta seg til byen Castelvetrano, litt lenger inne i landet, som er godt forbundet med tog og buss til resten av Sicilia. Derfra kan man ta en buss til byen Marinella di Selinunte som ligger rett ved ruinene. Ønsker man å bli litt lenger i området så finnes et par hoteller i Marinella og strendene der (nedenfor ruinene) er faktisk slett ikke verst.