Rabat, Marokko

Rabat er hovedstaden i Marokko og en av landets triveligere byer å oppholde seg i. Den er riktignok ikke blant landets mest populære turistmål, til tross for å ha mange severdigheter av samme type som de mer kjente byene Marrakesh og Fes. Mangelen på utenlandske turister har imidlertid sine fordeler og har trolig bidratt til at byen fremstår som litt “Marokko light” uten mas og gnål fra “guider” og selgere som resten av landet sliter med.

Kasbahen sett fra stranden

Rabats kasbah sett fra stranden

Rabat ligger på Atlanterhavskysten ved utløpet av elven Bou Regreg. Selve byen har rundt 600 000 innbyggere men i storbyområdet som inkluderer nabobyene Salé og Temara bor det nærmere to millioner mennesker. Byens historie strekker seg helt tilbake til romerne som opprettet en bosetning under navnet Sala Colonia i området. Svært viktig ble imidlertid ikke Rabat før Yaqub al-Mansur, leder av Almohadene, et berbersk muslimsk dynasti, etablerte byen som hovedstad på 1100-tallet. På det største regjerte almohadene over Nord-Afrika og store deler av Spania, men utover 1200-tallet gikk det nedover og de både mistet Spania og ble utradert i Marokko.

Utsikt

Utsikt fra kasbahen mot Salé.

Rabat ble deretter nesten fraflyttet men gjorde et comeback på 1600-tallet da Rabat og Salé dannet en “pirat-republikk” som stod seg i nærmere to hundre år. Piratene brukte de to byene som utgangspunkt for plyndring på havet. Frankrike tok senere kontroll over Marokko i 1912 og flyttet hovedstaden fra Fes til Rabat, noe marokkanerne holdt fast ved etter uavhengigheten i 1956.

Kasbah inngang

Inngangen til kasbahen

Som de fleste marokkanske byer kan Rabat grovt deles inn i en gammel og en ny del. Den nye byen (Ville Nouvelle) ble bygget av franskmennene og er forsåvidt trivelig nok, delvis med flotte boulevarder med palmetrær. Allikevel er den neppe så veldig interessant for turister som heller foretrekker å besøke medinaen (gamlebyen) og Kasbah des Oudaias, den eldste delen av Rabat.

Blått inne i kasbahen

Fine farger inne i kasbahen

Kasbahen ble bygget av almohadene og er omringet av en bymur. Hovedinngangen er den flotte porten Bab Oudaia og innenfor finnes hovedsaklig et litt labyrintaktig boligområde. Det er ikke så veldig stort men husene er pent dekorert i fargene hvitt og blått og det er et trivelig sted å utforske. I tillegg til bolighusene finnes et par moskéer, men ikke-muslimer slipper ikke inn og de er trolig uansett ikke så interessante å besøke. I det ene hjørnet av kasbahen ligger et åpent område med flott utsikt over havet og til nabobyen Sale. Særlig ved solnedgang er dette et trivelig sted å oppsøke. I kasbahens sydlige del finnes den andalusiske hagen, en nydelig liten park hvor det er fint å sitte i skyggen og slappe av. Et gammelt kongepalass ligger også ved parken men er gjort om til et museum som stiller ut diverse artifakter.

Hage i kasbahen

Den andalusiske hagen inne i kasbahen

Medinaen ligger ved siden av kasbahen og i motsetning til mange andre marokkanske medinaer så er den lett å orientere seg i. Mange av gatene er riktignok svært trange men de er stort sett rette og står vinkelrett på hverandre. Allikevel har den alt som man forventer av en medina, inkludert store markeder med boder som selger alt mulig, inkludert krydder, mat, tepper og juggel fra Kina. En fin ting med Rabats medina er at den er fullstendig fri for “guider” og andre plagsomme folk så man kan rusle rundt akkurat som man vil uten å oppleve noen spesielle irritasjonsmomenter.

Rabats medina

Medinaen i Rabat

Rett utenfor sentrum finnes Chellah-ruinene, kanskje den største attraksjonen i Rabat. Det var her den romerske byen Sala Colonia lå, men ruinene fra den romerske tiden er imidlertid i svært dårlig stand og man trenger en god porsjon fantasi for å forestille seg hvordan det har vært. På 1300-tallet bygget imidlertid marinidene (det berberske dynastiet som tok over etter almohadene) et stort gravsted (nekropolis) over de romerske ruinene. Sammen med et tårn og forsvarsverk rundt er dette er fremdeles i relativt god stand. Senere er det anlagt en park rundt ruinene og hele Chellah er blitt et utrolig fredelig og behagelig sted å utforske. Med litt flaks får man også se storkene som delvis har tatt over området og bygget flere reir på toppen av ruinene.

Chellah

Chellah-ruinene

En annen stor attraksjon er Hassan-tårnet, restene av en minaret og moské som almohadene påbegynte i 1195 og som var ment å bli verdens største. Imidlertid ble ingen av delene gjort ferdige da sultanen døde allerede i 1199. Senere ble dessuten den uferdige moskéen ødelagt i et jordskjelv. I dag står minareten der (dog for tiden under full renovasjon) sammen med de gjenværende søylene fra moskeen slik at man får et inntrykk av dimensjonene. I motsatt ende av plassen ligger en bygning av nyere dato, Mohammed V Mausoleet, hvor gravene til et par av Marokkos konger befinner seg. Bygningen er i seg selv veldig flott og alle kan dessuten komme inn og kikke ned på gravene. (Guidebøker sier at man må være sømmelig kledd for å slippe inn, men regimet virket ikke særlig strengt).

Chellah

Inne i Chellah-ruinene

Rabat har faktisk strender men disse er ikke av veldig høy kvalitet.  Allikevel vil man se en del lokale som bader i Atlanterhavet. Surfing er dessuten populært og man kan leie surfebrett hvis man vil prøve seg. Dersom man ikke vil ut i vannet så finnes det allikevel en fin strandpromenade og et par pirer som er trivelig å spasere langs, særlig i tiden rundt solnedgang. Andre attraksjoner i Rabat er det arkeologiske museet som stiller ut mange gjenstander som er gravd ut i Marokko og teknisk museum med et dinosaur-skjelett som ble funnet i Atlas-fjellene på slutten av 70-tallet. Palasset til den nåværende kongen ligger forøvrig også i Rabat men er egentlig ingen stor turistattraksjon og det eneste man får se er porten og muren rundt på avstand.

Søyler og mausoleum

Restene av den store moskéen som aldri ble ferdig, med mausoleet i bakgrunnen

Det er lett å komme seg rundt i Rabat. Området med medinaen, kasbahen og strandpromenaden er best å spasere i (ofte eneste mulighet). For å besøke Chellah og Hassan-tårnet er det lettest å ta en av de mange taxiene. Sjansene er gode for at sjåføren uoppfordret benytter taksameteret og en kjøretur på tvers av Rabat vil sjelden koste mer 10 kroner. Ellers har den nye delen av Rabat helt nye trikker, men turister får trolig bare bruk for disse ved besøk til nabobyen Salé.

Selger i Rabat

Mye å få kjøpt på Rabats markeder

Medinaen har en haug med svært enkle spisesteder men ikke så mange større restauranter. Uansett får man pizza, sandwich, tagine (gryterett) eller kebab for en svært billig penge. Hotellene i Rabat er litt dyrere enn ellers i Marokko og for en rimelig standard må man nok ut med minst 300 norske kroner. Sjekk hotellpriser hos Agoda. Mest praktisk er det nok å bo ved medinaen hvor de fleste attraksjonene befinner seg, men det er så lett å komme seg rundt i Rabat at man strengt tatt kan bo hvor som helst. Det finnes en flyplass i Rabat men det går ingen direktefly fra Norge. Søk på  Momondo etter de billigste flybillettene til Marokko. Ved ankomst i Marrakesh så er det forøvrig lett å ta tog videre til Rabat.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *