Brasov er trolig den triveligste større byen i Romania. Det flotte middelaldersentrumet med brostensbelagte gater, historiske severdigheter og nyoppussede bygninger gir byen en slags småbyfølelse, til tross for at den har nesten 400 000 innbyggere. Med sin beliggenhet sentralt i Transilvania er dessuten Brasov omgitt av flott natur og mange av regionens største severdigheter kan enkelt besøkes på dagstur.
Brasov ligger rundt 170 kilometer nord for Bucuresti og som mange andre transilvanske byer (blant annet Sighisoara) ble den opprinnelig grunnlagt av tyskere (kjent som transilvanske saksere) som var invitert ned av den ungarske kongen for å utvikle området. På tysk heter byen Kronstadt, og kronen er fortsatt prominent i byvåpenet. Tyskerne er det få igjen av men Romanias nåværende president (valgt i 2014), Klaus Johannis (Iohannis), er faktisk transilvansk sakser (dog fra Sibiu, ikke Brasov) og landets første president fra en etnisk minoritet. I tillegg finnes en relativt stor ungarsk minoritet (som ellers i Transilvania) i Brasov.
I likhet med mange andre flotte byer har Brasov ingen spesiell storattraksjon som peker seg ut som særdeles imponerende. Byens helhet er imidlertid meget flott, særlig gamlebyen som er omringet av små fjell på nesten alle kanter. Her er det svært trivelig å bare spasere tilfeldig rundt og observere de fint oppussede og fargerike bygningene som finnes overalt. Kafeer, restauranter og barer er det selvsagt heller ingen mangel på. En god introduksjon til Brasov får man ved å ta den daglige gratis guidede spaserturen. Denne tar rundt 2 ½ time og går innom de viktigste severdighetene som man senere kan komme tilbake og utforske videre på egenhånd.
Rådhusplassen er hjertet av Brasov og er et fint sted å observere folkelivet og den flotte arkitekturen. Plassen domineres av det spesielt utseende gamle rådhuset (nå historisk museum) og rett i nærheten ligger Den svarte kirken (ikke spesielt svart lenger, men navnet skyldes utseendet etter en brann på 1600-tallet). Ikke langt derfra ligger også Strada Sfoori (Taugaten) som er en av verdens trangeste gater (og derfor kan være litt vanskelig å finne).
Velstående Brasov var selvsagt utsatt for fiendtlige angrep i middelalderen og særlig ottomanerne skapte mye problemer. Naturlig nok bygget man derfor en bymur med tilhørende forsvarsverker. Bortsett fra delene i nord og sør som senere har blitt fjernet for at byen skulle vokse videre, så er muren fremdeles i ganske god stand. Enkelte av bastionene er dessuten gjort om til små museer (dog ikke altfor interessante). Sør for bymuren ligger Schei-distriktet som var befolket av lokale rumenere, en underklasse som tyskerne bare slapp inn i byen til bestemte tider hvor de allernådigst fikk selge varene sine mot å betale en avgift. For å holde kontrollen fikk rumenerne dessuten kun lov til å benytte Katarina-byporten (den eldste byporten), som fremdeles står selv om muren rundt er forsvunnet. I nærheten står forøvrig den flotte Schei-porten fra 1800-tallet som minner litt om en triumfbue. Hovedattraksjonene i Schei-distriktet er ellers den ortodokse St. Nikolas-kirken og den første rumenske skolen som nå er museum, blant annet med Romanias første trykkepresse og den første rumenske bibel.
Gamlebyen er omgitt av små fjell på alle kanter med flere gode utsiktspunkter over Brasov. På den vestlige siden ligger for eksempel to tårn litt oppe i skråningen og er kanskje det enkleste stedet å se på utsikten. For en annen vinkel, kan man gå opp til den gamle festningen på toppen av en haug nord for byen. Festningen har man gjort forbausende lite ut av og i dag fungerer den som restaurant, men man kan uansett komme inn og se utsikten fra borgmuren. Den beste utsikten får man imidlertid fra toppen av fjellet Tampa på den østlige siden av gamlebyen. Man kan spasere opp på i underkant av en time (litt kjedelig sti) men det går også gondolbane opp til en restaurant på toppen hvor det er virkelig panoramautsikt.
Høyt oppe på Tampa finnes også det karakteristiske Brasov-skiltet som i god Hollywood-stil minner folk om hvor man befinner seg. En artig kuriositet med Brasov er at, for å hedre Sovjetunionens “store” leder, skiftet byen navn til Orasul Stalin (Stalinbyen) i en periode på 1950-tallet. For å virkelig hamre inn budskapet plantet man dessuten trær med en annen farge i Tampa-skråningen slik at ordet “Stalin” ble synlig nedenfra, men manglende vedlikehold har ført til at dette gradvis har blitt borte.
Brasov ligger godt plassert i forhold til andre severdigheter i Transilvania og er perfekt som base for dagsturer rundt i området. De mest populære ekskursjonene er til Bran slott (kjent for Dracula selv om han ikke hadde noen spesiell tilknytning til det) og citadellet i Rasnov. Mange av de andre “tyske” byene (for eksempel Sighisoara) er også lette å besøke. Det meste kan enkelt gjøres med offentlig transport (tog/buss) men med egen bil blir man selvsagt mer fleksibel og får mulighet til å besøke steder med begrenset kollektivtilbud.
Brasov er dessuten et glimrende utgangspunkt for spaserturer i skog og fjell. Lettest tilgjengelig er nettverket av stier i Tampa-fjellet men det er mange andre muligheter i nærheten. For lengre gåturer kan man ta bussen den korte veien til feriestedet Poiana Brasov, landets mest populære vintersportssted. Herfra går det hele året en gondolbane opp på et fjell med flere turløyper og blant annet er det mulig å gå gjennom skogen tilbake til Brasov. For enda mer ambisiøse fjellturer er dessuten Bucegifjellene lett tilgjengelig fra småbyene Busteni og Sinaia, en kort buss- eller togreise fra Brasov (se Reisemagazinets artikkel om fjelltur i Romania).
Ute i skogen eller på fjellet er det faktisk mulig at han støter på bjørner, selv om det ikke er veldig sannsynlig. Romania har en relativt stor bestand av bjørner, særlig i Transilvania og tidligere kom det faktisk bjørner hver kveld ut av skogen for å lete etter mat i søppelkasser i utkanten av Brasov. Dette ble faktisk en liten turistattraksjon i de aktuelle bydelene men nå beskyttes avfallet heldigvis bedre slik at det sjeldnere er bjørner å se i byen.
Som man forventer av en populær turistby er det ingen mangel på overnattingsmuligheter. Prisene er høye til Romania å være men fremdeles relativt behagelige for nordmenn og man finner normalt et greit hotellrom for rundt 300 kroner. Søk etter hotell hos Agoda eller lignende tjenester. Leie av leilighet er også et aktuelt alternativ, særlig hvis man er flere personer og har tenkt å bli værende noen dager. De fleste nordmenn vil ankomme Romania med fly til Bucuresti. Derfra er det rundt 2 ½-3 timer med tog eller buss til Brasov. Forbindelsene er generelt gode. Eneste direktefly til Romania fra Norge er Wizzair til Bucuresti fra Torp. Søk på Momondo etter billige flybilletter.