Taiwan er en øy utenfor kysten av Kina med et mangfold av attraksjoner for enhver smak. Her finnes både historiske og kulturelle severdigheter, spennende mat, pulserende storbyer og nasjonalparker med høye fjell, strender og generelt vakker natur. Allikevel er Taiwan litt “glemt” som turistmål og mottar relativt få vestlige turister.
Taiwans historie er nært knyttet til det kinesiske fastlandet. Riktignok hadde Spania og Nederland korte perioder hvor de koloniserte deler av øya men etter hvert ble Taiwan underlagt det kinesiske Qing-dynastiet. I dag er de fleste av innbyggerne av kinesisk avstamning og den opprinnelige urbefolkningen utgjør bare rundt 2%. I 1895 tok et aggressivt Japan over kontrollen frem til etter andre verdenskrig. På fastlandet kjempet deretter nasjonalistene og kommunistene om makten, noe som endte med kommunistisk seier. Nasjonalistene flyktet deretter til Taiwan og opprettet staten “Republic of China”. Kommunistene klarte aldri å innta Taiwan og formelt innlemme øya i Folkerepublikken, men påstår allikevel hardnakket at øya er en del av Kina (mens Taiwan forsåvidt mener at Kina er en del av Taiwan).
Dagens Taiwan har derfor en litt spesiell status og det kan faktisk diskuteres om det er et land i det hele tatt. Taiwans selvstendighet anerkjennes bare av noen få andre nasjoner (ingen spesielt betydningsfulle, og stadig færre) og til og med FN har de blitt kastet ut av. For alle praktiske formål fungerer imidlertid Taiwan som et normalt selvstendig land. (Strengt tatt er landet en øygruppe, men hovedøya Taiwan utgjør mer enn 99% av arealet). Landet har rundt 23 millioner innbyggere og de fleste bor langs kysten. Selv om innbyggerne etterhvert har utviklet en egen identitet kan landet litt forenklet beskrives som “Kina light”, et sted med mulighet for å oppleve kinesisk kultur uten å få mange av de negative elementene fra fastlandet med på kjøpet. Taiwan har for eksempel oppnådd en fredelig overgang til demokrati og har ikke den meningsløse sensuren og paranoiaen som Kina sliter med. Kulturnivået på innbyggerne er dessuten betydelig høyere og stort sett alt fungerer punktlig og knirkefritt.
Severdigheter og attraksjoner
Hvis man ønsker å oppleve forskjellige sider ved Taiwan, så gir reiseruten seg nesten selv. Man følger kysten rundt øya, eventuelt kombinert med noen avstikkere inn til de sentrale delene. De fleste turister ankommer med fly til hovedstaden Taipei som derfor er et naturlig utgangspunkt. Taipei er kjempestor med over 7 millioner innbyggere i hele storbyområdet, men virker allikevel aldri så overbefolket som tilsvarende kinesiske byer på fastlandet. Faktisk er byen overraskende trivelig og den har så mange attraksjoner og severdigheter, både i selve byen og på enkle dagsturer, at man fint kan sette av minst en uke.
Den største kulturelle severdigheten i Taipei er utvilsomt Palassmuseet hvor mange av Kinas kulturskatter er utstilt. Til kommunistenes store irritasjon tok nasjonalistene svært mange av disse med seg under flukten fra fastlandet. Museet viser frem gjenstander fra hele Kinas historie og samlingen er så stor at bare en brøkdel kan utstilles til enhver tid. En annen viktig attraksjon er Frihetsplassen, Taipeis svar på Den himmelske freds plass i Beijing. Her ligger en minnehall og museum for nasjonalistlederen Chiang Kai-Shek (som senere styrte Taiwan i over 30 år) sammen med Nasjonalteateret og Nasjonal Konsertsal, alt bygget i klassisk kinesisk stil.
Den revolusjonære Sun Yat-sen som styrtet keiserstyret i 1911 har også sin egen minnehall og kultursenter i Taipei. Ved inngangspartiet står en statue av Sun og hver time er det en formell seremoni med vaktskifte. (I motsetning til Chiang Kai-Shek er Sun også populær på fastlandet hvor han blant annet hedres med et mausoleum i Nanjing). Taipei har ellers et utall museer med forskjellig tema, alt fra Taiwans historie til kunst og vitenskap. Templer er det selvsagt heller ingen mangel på, og noen av høydepunktene er Konfusius-tempelet, det blandede Longshan-tempelet og særlig det flotte taoistiske Guandu-tempelet litt utenfor byen.
Skyskraperen Taipei 101 er Taipeis viktigste landemerke og et obligatorisk besøk for de fleste turister. Det 509 meter høye bygget var i perioden 2004-2010 verdens høyeste bygning, men har falt nedover på listen etter at flere land bygget enda høyere. Fra toppetasjen er det uansett fantastisk utsikt over hele Taipei.
For en så stor by som Taipei er nærheten til naturen ganske utrolig. Fjell på over 1000 meters høyde kan enkelt besøkes med offentlig transport fra sentrum. Et av de lettest tilgjengelige er Yangmingshan, nord for sentrum, hvor det finnes en rekke vandrestier. Sør for sentrum ligger Maokong, ikke så høyt som Yangmingshan, men allikevel med gode turmuligheter. Mange nøyer seg imidlertid med å ta den lange gondolbanen opp for å drikke te på et av de utallige tehusene og samtidig nyte den strålende utsikten over Taipei. En annen enkel dagsutflukt er til Wulai med varme kilder, rikt fugleliv, høye fossefall, flott natur og flere turstier. Mer urbane dagsturer kan gå til havnebyen Keelung eller til Danshui med spanjolenes gamle fort Santo Domingo.
Fra Taipei kan man enten reise ned langs østkysten eller vestkysten. Vestkysten er svært urbanisert med attraksjoner som først og fremst er relatert til kultur og historie. Østkysten har derimot bare relativt små byer og noe dårligere infrastruktur, men med sine mange klipper, fjell, strender og grønne skoger er den utrolig flott naturmessig. Langs den østlige ruten er byen Hualien, to timer med tog fra Taipei, et naturlig første stopp. Hualien er et godt utgangspunkt for å utforske Taroko Gorge, Taiwans mest kjente naturattraksjon. Dette er en trang kløft som går fra kysten og innover i fjellet hvor den gir opphav til en rekke flotte fjellformasjoner. Taroko Gorge kan enten besøkes på dagstur fra Hualien eller man kan slå seg ned inne i kløften og bruke flere dager på å gå fjelltur eller sykle.
Taroko Gorge er stedet alle kommer for å oppleve, men Hualien har også mange andre attraksjoner i nærheten. Stranden Chi-Hsing Tan i utkanten av byen er riktignok ikke noe bra sted å bade men fin utsikt langs kysten gjør det populært å komme hit for å spasere langs sjøen. Innsjøen Liyu ligger kort vei inn i landet med sykkelløyper og muligheter for turgåing og litt sør for Hualien finnes en sommerfuglpark. Hele kystveien Highway 11 mellom Hualien og Taitung er dessuten en populær sykkelrute. Det er faktisk mulig å leie sykkel i Hualien og levere den i byen Taitung, ca 160 kilometer lenger sør.
Mange reiser videre helt ned til sydspissen av Taiwan for å besøke nasjonalparken Kenting. Parken dekker et relativt stort område og karakteriseres av sitt varme vær, lave fjell, strender og muligheten for å bade året rundt. Strendene er riktignok bare av medium kvalitet, men mer enn bra nok for de fleste. Ellers er parken populær for surfing og dykking, har et rikt fugleliv og er flott for sykling og turgåing.
Fra Kenting kan man følge vestkysten oppover og da er storbyen Kaohsiung neste naturlige stopp. Kaohsiung har tre millioner innbyggere og er en travel havneby som lenge hadde et dårlig rykte, men som nå har blitt pusset opp og blitt riktig trivelig. Aller tydeligst er forvandlingen nede ved havnen hvor det har blitt opprettet flere flotte sjøpromenader, sykkelstier, cafeer og restauranter. Gamle lagerbygninger er dessuten transformert til kunstgallerier og det finnes dekorasjoner med spesielle kunstverk/statuer nesten overalt. En ti minutters ferjetur fra havna ligger den lange og tynne øya Cijin. Den lange sandstranden der egner seg riktignok ikke for bading, men ellers er det populært å sykle øya på langs, spise på sjømatmarkedet og besøke restene av den gamle Qihou-festningen med fin utsikt mot sentrale Kaohsiung.
En annen av hovedattraksjonene i Kaohsiung er Lotus-dammen, en innsjø med et utall templer, pagoder og paviljonger som er artig å spasere rundt. Kaohsiung har selvsagt mange museer, men et av de mest spesielle (og populære) er Sukkermuseet, en nedlagt sukkerfabrikk som ble gjort om til museum for et par år siden. Kaohsiung har dessuten et skogkledd fjell midt i byen, kjent som Apefjellet, hvor det er trivelig å gå tur. Man må bare passe seg for de ville apene (Formosamakaker, en art som forøvrig bare finnes på Taiwan) som det er ganske mange av.
Fra Kaohsiung er det en kort tur til Tainan, tidligere hovedstad og landets eldste by (dog ikke mer enn rundt 350 år gammel). Byen er i seg selv ikke noe ekstraordinært, hadde det ikke vært for de utallige buddhistiske og taoistiske templene som er spredd rundt over hele byen. Tempelfanatikere bør sette av flere dager i Tainan, mens for resten holder det sannsynligvis med en dagstur fra Kaohsiung. En interessant ting med templene i Tainan er at de virkelig er i daglig bruk og ikke bare turistattraksjoner. Flere steder vil man oppleve at folk kaster “Jiaobei” (en avansert form for mynt og krone) for å få gudenes tanker om viktige spørsmål i livet.
Fra Tainan kan man reise videre opp til Taichung, en av Taiwans mindre attraktive storbyer. I motsetning til Taipei og Kaohsiung føles Taichung overbefolket og med altfor mye trafikk, nesten mer som u-land enn i-land. Sentrum preges da også av mange fremmedarbeidere fra blant annet Vietnam, Indonesia og Filippinene (med påfølgende stort utvalg av ikke-kinesiske restauranter). Fra Taichung er det imidlertid kort vei inn i landet til Sol-Måne innsjøen, en annen av Taiwans naturattraksjoner, hvor det er det fint å slappe av, sykle eller gå tur. Det kan være et godt alternativ å besøke innsjøen på dagstur fra Taichung for å holde hotellkostnadene nede (særlig i helgene er det mye billigere å bo i Taichung).
En kort togtur nordover fra Taichung og man er tilbake i Taipei. Det er imidlertid mulig å ta flere avstikkere inn til fjellmassivene i Taiwans indre. Mest populær er Yushan nasjonalpark som har hele 30 topper over 3000 meter og en rik fauna med hundrevis av fugler, sommerfugler, reptiler og pattedyr. Utvalget av turstier er enormt med muligheter for alt fra korte dagsturer til langturer over mange dager. Fjellentusiaster kan gå rundt i månedsvis og bare se en brøkdel av nasjonalparken. Den høyeste toppen er Yushan på 3952 meter (Taiwans høyeste fjell) og mange kommer først og fremst for å bestige denne. Dette er imidlertid relativt tungvint fordi man på forhånd må innhente tillatelser fra både nasjonalparken og politiet. Riktignok kan dette søkes om på nettet, men det gis maksimum 90 tillatelser hver dag for at ruten ikke skal bli overbefolket og særlig i helgene er det trangt om plassene.
Praktisk informasjon
Nordmenn trenger ikke visum til Taiwan men får automatisk 90 dagers opphold ved ankomst. Taiwan er et av de enkleste asiatiske landene å reise rundt i med innbyggere som er usedvanlig hjelpsomme overfor turister. Engelskkunnskapene er riktignok ikke allverden, men folk man har behov for å kommunisere med vil normalt kunne snakke litt engelsk og skriftlig informasjon står som regel på både engelsk og kinesisk.
Taiwan vil av de fleste oppfattes som meget sivilisert og minner på dette området langt mer om Japan og Singapore enn det kinesiske fastlandet. Innbyggerne har for eksempel en fantastisk køkultur hvor sniking er utenkelig og folk stiller seg automatisk i kø hvis det er naturlig. For å hindre smitte tar taiwaneserne alltid på seg munnbind hvis de beveger seg i det offentlig rom under sykdom. Munnbind er faktisk påbudt hvis man er syk og tar offentlig transport! Taiwan er et av de tryggeste land i Asia og man kan stort sett gå hvor som helst når som helst på døgnet. (Gitt at samtlige hus har stygge stålgitter foran vinduene er det imidlertid mulig at innbrudd kan være et problem.) Trafikkvolumet er riktignok høyt, særlig med mange scootere og motorsykler, men folk følger trafikkreglene og oppfører seg generelt pent i trafikken.
Matkulturen i Taiwan er overraskende forskjellig fra fastlandet. Mens Kina gjerne har store restauranter med hundrevis av retter på menyen, har Taiwan i stedet et enormt antall små restauranter med relativt begrenset utvalg. Noen restauranter serverer kanskje bare liten og stor nuddelsuppe, mens andre tilbyr bare dumplings med forskjellig fyll. Dette gjør det enkelt for utlendinger å bestille, men samtidig mister man muligheten til å tilpasse måltidet med mange forskjellige kompletterende retter. Alle taiwanske byer har imidlertid minst ett nattmarked med mye forskjellig mat hvor man kan sette sammen ett variert måltid ved å kjøpe fra forskjellige boder.
Et merkelig aspekt ved Taiwan er det nesten ikke finnes offentlige søppelkasser i hele landet, slik at man gjerne blir gående i lang tid og drasse på ting man vil bli kvitt. Ingen kaster nemlig søppel fra seg på gaten i Taiwan. Innsamling av husholdningssøppel er forøvrig et underlig fenomen hvor søppelbilene spiller musikk når de kjører rundt (forøvrig en forferdelig melodi som er felles for hele landet og som man fort kan få på hjernen og bli gal av – se her). Dermed kommer folk ut og kaster avfallet sitt inn i søppelbilen. Et annet sært fenomen i Taiwan er at toalettene normalt ikke har ruller med toalettpapir, men istedet papirlommetørkler. Disse skal man forøvrig ikke skal skylle ned men legge i en søppelbøtte på toalettet.
Taiwan har et godt utbygget kollektivnettverk som gjør det meget enkelt å komme seg rundt. Toglinjer går langs kysten rundt hele øya og det meste av vestkysten (mellom Taipei og Kaohsiung) kan tilbakelegges på bare to timer med høyhastighetstog. Togstasjonene er oversiktlige med informasjon på engelsk og togbilletter kan ofte kjøpes på automat men det er uansett sjelden lang kø i billettlukene. Rutetider kan forøvrig sjekkes på nettet her. Vanligvis er det ikke nødvendig å bestille billetter i forveien men det kan jo være nyttig hvis man vet nøyaktig når man skal reise. (Skulle det være fullt kan man forøvrig kjøpe ståplass-billett på de vanlige togene, men ikke høyhastighetstogene).
Tognettverket suppleres av en en rekke busslinjer mellom de forskjellige byene. Lokaltransport i byene er også meget bra med effektive metrosystemer i Taipei og Kaohsiung og fullt av lokalbusser ellers. Vær oppmerksom på at taiwanske busser ofte har et litt merkelig billettsystem, hvor man må betale eller vise billett ved avstigning istedenfor ved påstigning. Taxi er dessuten et relativt rimelig alternativ og i motsetning til i mange andre asiatiske land er taxisjåførene på Taiwan gjennomgående ærlige og bruker alltid taksameteret. De færreste av dem kan riktignok snakke engelsk men hvis noe er uklart ringer de alltid opp en sentral med en engelsktalende person som man kan forklare ønsket destinasjon.
Taiwan kan besøkes hele året men april-mai og oktober-november er kanskje den beste tiden. Sommeren kan bli veldig varm og juli-august er dessuten høysesong med dyrere hoteller i de turistpregede områdene. Tyfonsesongen er juli-september og kan gi dårlig vær hvis man skulle være uheldig. Vinteren er lavsesong og kan også være en fin tid å reise på. Det blir aldri særlig kaldt (unntatt i fjellene) og i sør er det uansett normalt godt over 20 grader. Men prøv å unngå det kinesiske nyttåret (slutten av januar eller begynnelsen av februar) som er den aller travleste turistsesongen.
Valutaen i Taiwan er taiwansk dollar. Prisnivået i Taiwan er omtrent som på fastlandet, kanskje med litt dyrere overnatting, men fremdeles relativt billig for nordmenn. For 300-400 kroner (litt avhengig av hvor man er) får man som regel et greit sted å overnatte. Som andre steder er gjerne leilighet med Airbnb eller lignende et godt alternativ til hotell. Høyhastighetstog fra Taipei til Kaohsiung koster rundt 400 kroner mens vanlig tog (som tar tre ganger så lang tid) koster rundt 150 kroner. En taxitur koster sjelden mer enn 30-40 kroner hvis man ikke skal veldig langt. Mat er veldig rimelig og man skal spise svært ekstravagant for å betale mer enn 100 kroner for et måltid. På enkle restauranter spiser man seg god og mett for 20 kroner.
Det går selvsagt ingen direktefly til Taiwan fra Norge. Flyprisene pleier heller ikke være ekstremt lave, men innimellom får man billetter til under 5000 kroner, dog som regel med minst to flybytter underveis. Ofte er det billig å reise fra Norge til Bangkok slik at det lønner seg å kjøpe flybillett dit og deretter en separat flybillett til Taipei med billigselskapet AirAsia eller lignende.
Nyttige linker
Taiwan – Heart of Asia: Offisiell turistinformasjon. Ikke ekstremt brukervennlig nettsted, men inneholder veldig mye nyttig info.
Easycard: Smartkort som kan fylles med penger og brukes på metro, buss, tog og diverse butikker i hele Taiwan.
Taiwan Railways: Togtider og billettbestilling i Taiwan.
Agoda.com: Hotell i Taiwan.
AirAsia: Billige flybilletter fra Bangkok til Taiwan (og andre steder).
Momondo: Det beste stedet å søke etter billige flybilletter.
Sandalsand: Norsk blogger med gammel reiseskildring fra Taiwan i 1985. Interessant å sammenligne med dagens Taiwan som virker å ha tatt enorme sprang fremover.
Som vanlig en veldig god artikkel fra et spennende reisemål. Takk for å inkludere lenke til min artikkel fra veldig lenge siden.
Det er kjekt å se at Taiwan er blitt så greit reisemål. Riktignok langt av sted, men du beskriver et land som er flott og enkelt å reise i. Det bør nordmenn søke å utnytte. Hvorfor skal alle absolutt stoppe Østenreisen i Thailand og Vietnam?
Takk for din kommentar!
Ja, Taiwan burde vært mye mer populært som reisemål for nordmenn, men det er liksom “glemt bort” og man hører nesten aldri om det i media. At Thailand og Vietnam er populære feriesteder er jo fullt fortjent, men enig med deg i at man kan ha stort utbytte av å prøve noe nytt.